Sfecla rosie este una dintre legumele care pot fi folosite in retete delicioase si sanatoase. Astazi iti prezentam 3 retete simple si gustoase, ce pot fi servite ca aperitiv sau ca garnitura pentru diverse feluri principale. Cu aceste retete, vei transforma sfecla intr-un adevarat deliciu culinar.
Sfecla tavalita in tigaie
Ingrediente (pentru patru portii):
- 1 kg sfecla rosie
- 1 litru bors acru
- 2 cepe mari
- 6-7 catei de usturoi
- 4 linguri ulei de floarea soarelui
- Sare si piper dupa gust
- Smantana cu 32% grasime
Instructiuni:
- Incepe prin a taia sfecla rosie in bucati mari si fierbe-o in borsul acru. Asigura-te ca pastrezi borsul inrosit pentru un gust autentic.
- In timp ce sfecla fierbe, incalzeste uleiul intr-o tigaie si calește ceapa la foc mic pana devine translucida.
- Taie sfecla fiarta in cuburi mici si pune-o peste ceapa calita. Asezoneaza după gust si amesteca bine. Adauga usturoiul razuit spre final.
- Lasa tigaia cu sfecla la racorit si apoi pune-o in frigider. Cand s-a racit, verifica asezonarea, iar daca mai este nevoie, adauga sare si piper. Poti sa mai adaugi si puțin usturoi, in functie de preferinte.
- Spala, usuca si taie grosier patrunjelul. Inainte de servire, pune smantana deasupra sfelei tavalite si patrunjelul taiat. Daca smantana este mai groasa, poti sa o bati usor inainte de a o adauga pentru a o face mai usor de distribuit.
Aceasta reteta simpla de sfecla tavalita in tigaie este perfecta pentru a te bucura de gustul dulce si usor acidulat al sfelei rosii. Poti sa o servesti alaturi de preparate cu carne, peste sau chiar ca un aperitiv sanatos. Este o modalitate delicioasa de a folosi sfecla in bucataria ta si de a te bucura de aromele acestei legume versatile.
Pe langa sfecla tavalita, poti incerca si alte retete cu sfecla:
Bors de sfecla
Ingrediente:
- 3 sfecle rosii medii
- 1 litru bors acru
- ½ telina
- 2 morcovi
- 1 pastarnac mare
- 3 cepe
- 3-4 cartofi mici (optional)
Instructiuni:
Fierbe radacinoasele si ceapa. Adauga 3 sfecle fierte in bors acru. Pune si borsul acru la fiert. Asezoneaza dupa gust. Poti adauga smantana si verdeata la servire.
Salata de sfecla cu hrean
Ingrediente:
- ½ kg sfecla rosie (cruda, coapta sau fiarta, data pe razatoare)
- 125 – 150 g hrean in suc propriu
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- Sare si otet (lamaie) dupa gust
Instructiuni:
Da pe razatoare sfecla rosie cruda, coapta sau fiarta. Toarna niste ulei de floarea soarelui. Asezoneaza dupa gust. Adauga hreanul. Optional: adauga otet sau stoarce o lamaie.
Fiecare dintre aceste preparate pune in valoare gustul unic si beneficiile pentru sanatate ale sfeclei rosii, transformand-o intr-un ingredient de baza in bucataria ta. Asadar, pune-ti sortul si pregateste aceste delicii culinare pentru a-ti rasfata papilele gustative in aceasta perioada a anului.
Descopera alaturi de Marius Tudosiei si invitatul sau, Gabriel Corbu, cum poti transforma sfecla rosie in ingredientul vedeta din farfuria ta.
Urmareste video-ul mai jos sau pe canalul nostru de YouTube.