Sezon de sezon garderoba noastra trebuie completata. Este necesar sa inlocuim anumite piese care sunt uzate sau sa o actualizam cu articole vestimentare in trend. Cand mergi la cumparaturi alege sa iti achizitionezi cateva piese de baza sau clasice de calitate, in care sa investesti ceva mai mult, si pe care sa le imbraci o perioada mai indelungata, iar pentru a fi in pas cu moda, opteaza pentru haine in trend, actuale, la preturi moderate.
Economiste bani si mentine neschimbat aspectul hainelor tale, ingrijindu-le corespunzator. Intretinerea corecta te ajuta sa te bucuri de hainele favorite timp indelungat, dar si sa iti protejezi bugetul de cheltuieli suplimentare. Pastreaza intr-o stare cat mai buna si pentru cat mai mult timp acele piese de imbracaminte de care nu te poti desparti.Cu o ingrijire adecvata, vei reusi sa iti compui in fiecare zi o tinuta care arata excelent.
Urmeaza recomandarile de mai jos si deprinde noi obiceiuri pentru a pastra un aspect proaspat al tesaturilor si al culorilor.
Citeste eticheta
Eticheta produsului iti va furniza toate datele de ingrijire de care ai nevoie. Primul gest dupa ce ti-ai cumparat o haina noua este sa o tai. Intai citeste cu atentie care sunt instructiunile privind spalarea, uscarea si calcarea respectivei tesaturi. Fa acest lucru chiar inainte de a cumpara produsul, deoarece daca o anumita piesa de imbracaminte are cerinte speciale de ingrijire, cum este spalatul manual sau curatarea chimica, iar tu nu ai disponibilitatea necesara pentru indeplinirea acestora, este o achizitie care nu ti se potriveste.
Citind eticheta vei afla care este temperatura optima de spalare, de uscare, daca pe respectiva tesatura poate fi folosit inalbitor si care sunt indicatiile pentru calcarea in siguranta a acesteia.
Spala hainele corespunzator
Modul in care cureti hainele este cheia pentru a le pastra aspectul intact pentru o perioada mai lunga de timp. Temperatura, programul pentru care optezi, frecventa de spalare, tipul de detergent utilizat influenteaza aspectul tesaturilor. Afla cum poti proteja hainele atunci cand le speli.
Alege detergentul potrivit. Este recomandat sa folosesti mai multe tipuri de detergent: pentru rufe albe, colorate si pentru cele inchise la culoare, deoarece au formule speciale care le asigura eficienta in anumite conditii, ce tin de temperatura si timpi de spalare. De exemplu, detergentii pentru haine inchise la culoare previn estomparea nuantelor si sunt creati pentru utilizarea la temperaturi joase. O alternativa o reprezinta si detergentii ecologici, care sunt mai blanzi cu tesaturile decat cei obisnuiti. Alege-i pentru a spala hainele colorate si pe cele in nuante inchise.
Redu frecventa de spalare. Este important sa avem haine curate, insa nu trebuie sa le spalam mai des decat este cazul. Pantalonii, fustele sau anumite pulovere pot fi purtate de mai multe ori inainte de a fi curatate.
Opteaza pentru programele mai scurte sau mai blande. Daca hainele tale nu sunt foarte murdare, alege programele cu o durata mai scurta. 30 – 40 de minute sunt suficiente pentru igienizarea si improspatarea acestora.
Spala hainele inchise la culoare pe dos. Unul din motivele pentru care tesaturile se decoloreaza este si ca, in timpul procesul de spalare, se ating de alte tesaturi. Pentru a le proteja, intoarce blugii, bluzele si tricourile de culoare inchisa pe dos. Masinile de spalat Arctic includ o functie speciala pentru spalarea hainelor inchise la culoare, ce ofera acestora o ingrijire optima. Spalarea se realizeaza prin intermediul unor miscari delicate si la temperaturi joase.
Spala lenjeria intima in saculeti speciali. Saculetii sunt foarte utili, deoarece protejeaza piesele vestimentare realizate din materiale fine. Acestea isi vor pastra intacta forma si vei elimina riscul de a fi agatate. De asemenea, o varianta este sa optezi pentru programul dedicat rufelor delicate al masinii tale de spalat. Functia Aqua Surf integrata masinilor Arctic foloseste miscari fluide, ce imita ritmul natural al valurilor, asigurand o spalare delicata si eficienta deopotriva.
Deschide nasturii si incheie fermoarele. Este foarte important sa faci acest lucru inainte de fiecare spalare, pentru a proteja toate rufele. Fermoarele pot agata alte haine si le pot deteriora. Descheie nasturii pentru a evita largirea butonierelor si uzura materialului.
Indeparteaza petele imediat. Accidente au loc tot timpul. Probabil si tie ti s-a intamplat sa te patezi cu cafea sau cu sosuri in timpul mesei. Incearca sa intervii imediat asupra petei, deoarece mai tarziu poate fi greu sau chiar imposibil de scos.
Calca cu grija
Este foarte usor sa deteriorezi hainele atunci cand le calci. Utilizarea unei temperaturi prea inalte poate arde sau ingalbeni materialul. Seteaza fierul de calcat la temperatura recomandata pentru fiecare tip de tesatura in parte. Foloseste aburul pentru a asigura o netezire optima a hainelor. O statie de calcat cu functie de calcare pe verticala te va ajuta sa netezesti hainele direct pe umeras. In acest fel, vei economisi foarte mult timp si hainele tale vor arata impecabil.
Depoziteaza-le adecvat
Modul in care depozitezi hainele este foarte important, deoarece influenteaza felul in care acestea se pastreaza.
- Pune puloverele pe rafturi. Desi sunt voluminoase si poate parea o idee buna sa le pui pe umerase in sifonier, este recomandat ca acestea sa stea impaturite pe rafturi, deoarece se pot deforma din cauza greutatii materialului atunci cand sunt agatate. Impacheteaza-le cu grija pentru a le accesa usor.
- Cumpara-ti umerase de calitate. Umerasele din sarma pot deforma hainele in zona umerilor. Cumpara-ti umerase din lemn pentru costume si paltoane, imbracate cu burete si material textil pentru piese de imbracaminte delicate cum sunt cele din matase, si de plastic, dar care sa aiba colturile rotunjite, pentru restul hainelor.
- Lasa hainele sa respire. Chiar daca ai un spatiu de depozitare restrans si tentatia este sa inghesui cat mai multe haine in sifonier, incearca sa lasi putin spatiu intre umerase. Daca ai foarte multe articole de imbracaminte, sorteaza-le si vezi ce porti cel mai frecvent. Apoi, lasa la vedere numai hainele de sezon. Astfel vei avea acces mai usor la ele si nu le vei lua sifonate din dulap.
- Fereste hainele de umezeala. Un aer umed si cald imprima hainelor un miros neplacut si chiar poate conduce la dezvoltarea mucegaiul. Ai foarte mare grija unde iti depozitezi hainele, in special pe cele care nu sunt de sezon sau pe care nu le porti in mod uzual.
Ai grija de hainele tale pentru a te putea bucura de ele timp indelungat. Curata-le cu atentie. Informeaza-te asupra functiilor masinii tale de spalat si alege-le pe cele care raspund nevoilor tale. Fa-ti din tehnologiile moderne un aliat. Opteaza pentru o curatare delicata folosind programele dedicate diferitelor tipuri de haine. Calca-le cu grija si depoziteaza-le corespunzator. In acest mod economisesti bani si arati minunat de fiecare data.