Ti-ai facut vreodata o evaluare a bugetului lunar pentru mancare? Daca nu ai calculat pana acum cat la suta din veniturile familiei sunt directionate spre alimente, ar fi bine sa vezi care este aceasta suma. In majoritatea cazurilor, un procent foarte mare din bani este cheltuit pentru achizitia de hrana. Este adevarat ca preturile sunt in crestere si ca alimentele de calitate sunt mai scumpe, insa de foarte multe ori ajungem sa aruncam din mancarea pe care o cumparam. Fie nu evaluam corect cantitatea de care avem nevoie si nu apucam sa cosumam alimentele pana la data expirarii sau pana in momentul in care isi pierd prospetimea, fie alegem sa cumparam mancare gata preparata sau sa mancam in oras cu regularitate.
Daca ti se pare ca dai prea multi bani pe mancare, e momentul sa iei cateva masuri care sa schimbe modul in care iti faci cumparaturile si gatesti. Cu putina planificare si imaginatie, vei reusi sa faci economii semnificative. A gati economic nu inseamna a manca o mancare de calitatea mai slaba, ci din contra. Este important sa cumperi ingrediente de calitate, hranitoare, pe care sa le utilizezi in prepararea unor mancaruri savuroase.
Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a reusi sa faci economie atunci cand gatesti.
Planifica felurile de mancare pe care le gatesti
Cumpara alimente locale si de sezon
Foloseste fructe si legume congelate
Pastreaza alimentele proaspete timp indelungat
Gateste feluri de mancare versatile
Foloseste mai des proteine de origine vegetala
Planifica felurile de mancare pe care le gatesti
Sursa foto: pexels.com
Cum o sa stii duminica ca miercuri o sa vrei sa mananci ceea ce ai planificat si nu o sa iti fie pofta de altceva? Este posibil sa nu dorim intotdeauna sa mancam ceea ce avem in frigider, dar acest lucru se intampla de obicei cand simtim nevoia sa ne rasfatam. Pentru a ne bucura si gustul, nu doar foamea, putem planifica pentru weekend satisfacerea anumitor dorinte culinare. Avand aceasta optiune la indemana, poti trece la planificarea meselor pe parcursul intregii saptamani.
Cum faci acest lucru?
- Alege preparate cu ingrediente comune. Iti va fi si mai simplu sa gatesti si vei valorifica mai bine alimentele de care dispui. De exemplu, poti face dintr-un pui si cateva legume o supa consistenta. O parte din cantitate o poti transforma in ciorba cu taietei, iar cu supa ramasa sa faci un orez.
- Stabileste numarul de portii pe care il gatesti dintr-o anumita mancare. Faci cat sa manance fiecare membru al familiei o singura data sau vrei sa iti ramana si pentru zilele urmatoare?
- Adapteaza meniul saptamanii in functie de proviziile pe care le ai. Daca ai fasole, paste, mazare, gateste feluri de mancare care sa le contina.
- Straduieste-te sa alegi preparate care includ toti nutrientii necesari organismului. Este important sa consumam proteine, dar asta nu inseamna ca trebuie sa mancam carne in fiecare zi. De 3 ori pe saptamana ne putem lua proteinele din sursa animala, iar in restul zilelor sa apelam la sursele vegetale.
Cumpara alimente locale si de sezon
Sursa foto: pexels.com
A-ti forma un obicei din a gati si a consuma alimente locale si de sezon este benefic atat pentru sanatate, cat si pentru buzunarul tau. Alimentele locale sunt mai gustoase, iar cumparandu-le atunci cand este sezonul lor vei obtine si un pret mai bun deoarece sunt in numar mare pe piata. De exemplu, vara gateste ardeii grasi in cat mai mult feluri: fa ardei umpluti, coace-i pe gratar sau include-i cruzi in salatele de legume. Procedeaza la fel cu vinetele si dovleceii. Iarna, in schimb, apeleaza la leguminoase. Este un moment foarte bun sa consumam fasole si muraturi.
Foloseste fructe si legume congelate
Sursa foto: pexels.com
Cand nu avem la indemana fructe si legume de sezon, putem apela cu incredere la cele congelate. Sunt foarte accesibile ca pret si, in plus, sunt o sursa foarte buna de nutrienti. Legumele si fructele isi pastreaza cea mai mare parte a vitaminelor si mineralelor atunci cand sunt congelate. Un alt avantaj este ca sunt foarte simplu de folosit, deoarece nu necesita spalare, curatare sau maruntire. Acestea pot fi adaugate direct in mancare. Nu pierde din vedere nici faptul ca poti cumpara cantitati mai mari cand gasesti oferte avantajoase pentru ca vor rezista in congelatorul tau vreme indelungata.
Pastreaza alimentele proaspete timp indelungat
Sursa foto: pexels.com
Unul dintre motivele pentru care ajungem sa cheltuim bani foarte multi pentru mancare, este ca nu apreciem corect cantitatile. Cumparam mai mult decat avem nevoie, iar alimentele se strica si ajung la cosul de gunoi. Legumele, in special cele cu frunze verzi, cum sunt salatele, isi pierd foarte repede din prospetime. Le poti impacheta in servetele de hartie umede, apoi pune-le intr-o punga cu fermoar, pentru a rezista mai bine in frigider. Cel mai indicat este ca pentru fructe si legume sa folosesti sertarul frigiderul care este destinat acestora, deoarece in interior se pastreaza un nivel optim de umezeala.
In ceea ce priveste alte tipuri de alimente, ai grija ca recipientele in care sunt depozitate sa fie etans, pentru a nu permite patrunderea aerului in interior, care accelereaza procesul de oxidare.
Citeste in acest articol care este durata optima de depozitare in frigider pentru fiecare categorie de alimente.
Gateste feluri de mancare versatile
Sursa foto: pixabay.com
La ce ne referim cand spunem preparate versatile? Este vorba despre acele feluri de mancare care odata gatite pot fi reinterpretate si transformate in alte mancaruri. Un exemplu foarte bun este friptura de pui. Alaturi de o salata si un piure de cartofi poate constitui o cina delicioasa. Carnea care va ramane poate fi inclusa in sandvisuri pentru pachetele de pranz sau o salata cu carne.
O varianta este sa gatesti cu acelasi ingredient mai multe tipuri de preparate. Dovleceii ii poti gati pane si servi imediat, dar tot din dovlecei poti preparara si o supa crema pe care sa o ai in frigider pentru zilele urmatoare. Cartofii pot fi gatiti in moduri foarte diverse. Poti prepara ciorba de cartofi, supa crema, mancare de cartofi, piure, la cuptor sau prajiti. Iata ce alte alimente sunt accesibile ca pret si te ajuta sa gatesti economic:
- Pastele pot fi gatite clasic, cu sos, sau pot fi transformate in budinca sau salata de paste.
- Orezul poate fi preparat sub forma de pilaf, cu legume sau cu lapte.
- Fasolea poate fi transformata in ciorba, iahnie, fasole batuta, iar boabele fierte pot fi adaugate in salate.
- Ouale pot fi gatite ca atare sau incluse in alte tipuri de preparate, de la feluri principale pana la deserturi.
Foloseste mai des proteine de origine vegetala
Sursa foto: unsplash.com
Proteinele sunt nutrienti foarte importanti, pe care trebuie sa ii includem in dieta. Desi carnea este sursa cea mai cunoscuta, nu este cea mai accesbila din punct de vedere al pretului. Din fericire, si alimentele vegetale ne furnizeaza foarte multe proteine. Pe langa faptul ca sunt mai ieftine, avantajul acestora este ca sunt mai usor de digerat. Proteine vei gasi in:
- Linte;
- Naut
- Fasole;
- Mazare;
- Quinoa.
Poti reduce costurile cu mancarea ale familiei abordand o strategie inteligenta. Planifica mesele cu o saptamana in avans, incearca sa incluzi preparate ce contin cat mai multe din ingredientele pe care le ai deja in casa, prelungeste prospetimea alimentelor pastrandu-le in conditii optime, cumpara fructe si legume de sezon, gateste versatil si include in alimentatie cat mai multe surse de proteine vegetale. Suntem siguri ca vei reusi sa economisesti ceva bani.