Pentru ca se apropie sarbatorile de Paste, multi romani se gandesc deja la retetele gustoase pe care le vor prepara. Ca in fiecare an, ne dorim ca nimic traditional sa nu lipseasca de pe masa. Cu toate acestea, este bine sa fim chibzuiti si sa evitam, pe cat se poate, risipa de alimente. Avand un frigider bun, care poate pastra mancarea proaspata mai mult timp, si cateva modalitati rapide de a valorifica resursele tale, poti face alegeri eficiente pentru a evita risipa alimentara de Paste. Iata, in continuare, cateva sugestii:
Planifica din timp meniul
Atunci cand stii exact ce anume vrei sa gatesti, de ce ingrediente ai nevoie pentru meniul de Paste, este mult mai usor sa cumperi doar ceea ce iti trebuie. Asa ca, recomandat este sa iti faci un plan. Discuta cu membrii familiei si stabiliti impreuna ce ati vrea sa gatiti si sa savurati in perioada Pastelui. Poti face meniul pe cele trei zile de sarbatoare. Urmatorul pas este sa cauti retetele preparatelor si sa iti faci o lista cu toate ingredientele necesare. Este esential ca lista sa fie cat mai realista, in functie de numarul membrilor familiei.
Stabileste bugetul pentru cumparaturi
La fel ca de Craciun, si in perioada sarbatorilor de Paste vei fi tentat sa cumperi foarte multe lucruri. Atat cadouri, cat mai ales produse alimentare. Tocmai de aceea, este important sa iti stabilesti un buget pentru cheltuieli. Atunci cand pleci la cumparaturi, este recomandat sa respecti lista facuta anterior si sa mergi la magazin dupa ce ai mancat; altfel, vei fi tentat sa cumperi mult mai multe alimente decat este necesar.
Afla perioada optima de stocare a alimentelor in frigider si congelator
Atunci cand pregatesti meniul de sarbatori, tine cont de faptul ca mancarea gatita ar trebui consumata intr-un interval de 3-4 zile de la preparare. Ca sa te asiguri ca se mentine in conditii optime, nu lasa mancarea la temperatura camerei mai mult de doua ore dupa procesul de gatire. In cazul produselor lactate, data inscriptionata pe ambalaj este reperul esential referitor la perioada optima pentru consum. Carnea proaspata trebuie gatita in ziua in care o cumperi sau o decongelezi. 1-2 zile este intervalul in care o poti depozita pana sa o consumi. In schimb, legumele si fructele pot fi pastrate in frigider cateva zile sau chiar saptamani, mai ales daca aparatul frigorific este dotat cu tehnologia Air Flow Dual Tech, care impiedica aparitia mirosurilor neplacute si previne deshidratarea alimentelor. Astfel de frigidere reusesc sa pastreze alimentele in cele mai bune conditii, avand grija ca gustul, aroma si aspectul lor sa ramana neschimbate pentru mai mult timp.
Despre beneficiile functiei Air Flow Dual Tech si alte tehnologii afla mai multe detalii studiind gama completa de aparate frigorifice Arctic.
Profita de beneficiile electrocasnicelor
Daca ai preparat o cantitate mai mare de alimente, poti apela cu incredere la congelare. Majoritatea alimentelor pot fi tinute la congelator fara nicio problema. Recomandat este sa congelezi alimentele in portii mici, pentru a decongela exact cantitatea pe care doresti sa o consumi. In felul acesta, nu vei arunca mancarea ramasa dupa sarbatori. Un congelator bun te poate scuti de risipa, mai ales daca stii ca te afli printre persoanele care prefera sa cumpere alimente pentru o perioada mai indelungata de timp. Congelatoarele cu sertare de la Arctic au de la 3 pana la 6 compartimente, astfel ca iti permit sa uiti de grija portiilor ramase.
Descopera mai multe detalii in gama de Congelatoare verticale Arctic.
Nu in ultimul rand, reutilizeaza ingredientele ramase. Chiar daca unele alimente capata un aspect nu tocmai proaspat, observa ce poti folosi mai departe. De exemplu, rosiile se pot transforma in bulion delicios sau sos pentru paste, din paine uscata poti face crutoane pentru supa crema, cozonacul ramas il poti insiropa, pentru a fi utilizat pe post de blat de tort.
Asadar, exista mai multe solutii prin care poti preveni risipa de alimente, trebuie doar sa le pui in practica.
Sursa foto: Shutterstock