Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Sezonul castanelor – cum le folosesti in bucatarie

Autor: Arctic

Data publicarii: October 11, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Toamna ne pune in cosurile de cumparaturi multe delicii. Bogatia de gusturi binecunoscute, de dovleac copt sau mar caramelizat, perele suculente si prunele fragede, toate contribuie la personalitatea anotimpului. Iar pe langa aromele populare, regasite in toate bucatariile, se numara si unele mai inedite, dar foarte speciale. Aici intra si castanele, care se consuma pe toata perioada sezonului rece, incepand de toamna si pana in iarna tarzie.

Cel mai simplu e sa le cumperi la kilogram, turnate cu scafa si cantarite in fata ta de un comerciant dintr-o piata agroalimentara. Insa cel mai satisfacator va fi sa le culegi tu insuti si sa petreci timp alegandu-le una cate una. Pana la urma, ambele cai au acelasi deznodamant si te conduc la intrebarea: ce faci cu plasa plina de castane?

👇 Raspunsul e simplu: transforma-le prin coacere sau pasare si savureaza-le cu fiecare inghititura! 👇

Gustari pe baza de castane

Desi nespectaculoase ca aspect si amare la gust atunci cand sunt crude, castanele pot fi preparate in mai multe moduri. Devin nu doar gustoase, ci si hranitoare. Complexul de vitamine B pe care il contin sustin functiile neurologice, dar si aspectul suplu al pielii. Mai mult: sunt benefice pentru sanatatea digestiva, contribuie la buna functionare a intestinelor si reduc nivelul colesterolului. Nu in ultimul rand, contin zero gluten! Astfel, devin potrivite in alimentatia celiacilor, care se pot bucura sa le rontaie in voie fara teama ca isi compromit regimul strict.

Cea mai raspandita forma sub care gasim castane pe tarabele vanzatorilor ambulanti? E vorba de castanele coapte. Cumparate la cornete de hartie, ele inca persista in memoria generatiilor din urma. Le putem face foarte usor si acasa, cu un singur criteriu care trebuie neaparat respectat. Cand vorbim de retete de castane, se folosesc numai fructele castanului comestibil. Rodul castanului salbatic, un arbore mai impunator si prezent in zone de munte, nu are ce cauta pe mesele noastre de bucatarie decat in scop ornamental.

Castane coapte: pasi de urmat

Pentru coacere, castanele se pregatesc ca orice alt fruct: prin spalare. Apoi le crestam coaja cea dura, pe jumatate, fara sa sectionam complet castana in 2. Le asezam intr-o tava, in care turnam apa cam o treime raportat la cantitatea de castane. Astfel, miezul va deveni moale si cremos iar crusta exterioara, crocanta.

Nu e nevoie sa preincalzim in avans cuptorul. Punem tava direct inauntru si setam temperatura la 200° C. In prima faza, cat se infierbanta cuptorul, adica aproximativ 10-15 minute, castanele se vor inmuia. Apoi, dupa alte 10-15 minute in care vor sta la caldura, apa se va evapora si trebuie intoarse la fiecare 5 minute ca sa nu se arda. Repetam amestecarea lor cam de 3-4 ori, pentru a se coace pe toate partile. In total, vor necesita 3 sferturi de ora, cu tot cu prima etapa, de incalzire a cuptorului. Imediat ce se racesc un pic, coaja va fi usor de spart si inlaturat gratie crestaturii facute, iar miezul dezvaluit va fi… ce sa mai, merita incercat!

👉 Pe langa castane, la ce mai poftesti? Cuptorul incorporabil electric AROIS24300RBD de la Arctic are un volum interior de 71 de litri, ca sa pregatesti concomitent nu doar o singura reteta, ci mai multe. Asaza masa, deschide usa cuptorului incarcat anterior cu bunatati si lasa-te invadat de o simfonie de arome!

Piure de castane

Daca visezi sa iti faci singur piure de castane, de casa, vei incepe tot prin coacerea castanelor. Apoi, le curati si iti mai ramane doar sa le fierbi in sirop de zahar. Ca proportii, foloseste un gramaj de zahar cat jumatate din cantitatea initiala de castane, iar apa trebuie sa reprezinte un sfert din aceeasi cantitate. Adauga si o pastaie de vanilie, precum si rom sau coaja rasa de portocale daca urmaresti sa obtii o aroma mai intensa. Lasa-le pe foc mic pana lichidul scade si se incheaga intr-un sirop mai gros.

👉 Scurtezi timpul de pregatire cand te folosesti de fiecare dotare a electrocasnicelor tale! Plita incorporabila pe gaz ARGW64125SB de la Arctic are aprindere integrata, ceea ce-ti permite ca prin actionarea butonului sa pornesti flacara instantaneu. Arzatorul Wok cu 2 inele de caldura face procesul si mai eficient, exclusiv in beneficiul tau.

Ia de pe foc oala cu amestecul de castane, zahar si ingrediente aromatice si lasa-le sa se raceasca cat sa nu mai risti sa te arzi. Apoi paseaza si omogenizeaza amestecul cu un blender sau un robot de bucatarie. Nimic mai simplu!

Castanele intregi le rontai inainte sau dupa masa, cand inca mai scotocesti prin bucatarie dupa „ceva bun”. Piureul il poti manca asa, sau cu frisca, ori sa il incorporezi drept crema in torturi si prajituri. Vremea rece de afara nu te descurajeaza: n-ai de ce sa infrunti frigul atata timp cat ai in casa toate micile rasfaturi de care ai nevoie.

Sursa foto: Shutterstock