Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Savoarea autenticitatii: Delicii traditionale cu loboda

Autor: Arctic

Data publicarii: December 13, 2023

Data modificarii: December 14, 2023

Astazi, vom explora magia culinara a lobodei, o planta versatila si plina de nutrienti. De la borsuri savuroase la placinte aromate si pana la garnituri rafinate, loboda isi gaseste locul in numeroase preparate care incanta papilele gustative.

Bors de loboda – O delicatesa rustica

Portii: 6-8

Ingrediente:

  • Loboda: 4-5 legaturi mari
  • Pastarnac: 1 mare (150g)
  • Telina: 1/4 (100g)
  • Morcovi: 2-3 (150g)
  • Ceapa rosie: 1 mare (100g)
  • Bors acru: 300ml
  • Sare: dupa gust
  • Patrunjel: pentru presarat
  • Optional: 150g cartofi taiati in cuburi

Preparare:

  1. Curata si toaca radacinoasele si ceapa, apoi fierbe-le in apa cu sare. Adauga si tijele groase de loboda taiate.
  2. Separa frunzele si tijele subtiri de loboda, toaca-le grosier si adauga-le cand legumele sunt aproape fierte, impreuna cu borsul.
  3. Opreste focul, adauga loboda si patrunjelul, acopera si lasa sa se odihneasca. Serveste cu sau fara smantana.

Placinta cu loboda si branza

Portii: 6

Ingrediente:

  • Loboda rosie: 3 legaturi
  • Branza de oaie sau capra: 500g
  • Smantana sau iaurt gras: 3 linguri (150g)
  • Oua: 3
  • Marar: 2 legaturi
  • Codite de ceapa: de la 2 legaturi
  • Sare si piper: dupa gust
  • Foi de placinta: 1 pachet
  • Ulei: pentru uns

Preparare:

  1. Toaca loboda, sfarama branza si amesteca cu mararul, coditele de ceapa, smantana, ouale.
  2. Ungi tava cu ulei, pune foi unse cu ulei alternand cu straturi de umplutura. Increteste foile de deasupra.
  3. Coace la 180°C timp de 20 minute. Serveste cu smantana sau iaurt amestecat cu sare si ulei de masline.

Piure de loboda verde cu ou romanesc

Portii: 3-4

Ingrediente:

  • Loboda verde: 3 legaturi
  • Ardei kapia: 2
  • Ceapa alba: 1 mare
  • Ulei: 2 linguri
  • Sare si piper: dupa gust
  • Ou: 1 per portie
  • Apa: 500ml
  • Otet: 2 linguri

Preparare:

  1. Caleste ardeiul si ceapa, adauga loboda si gateste. Transforma in piure si asezoneaza.
  2. Fierbe apa cu otetul, formeaza un turbion si gateste oul. Repeta pentru fiecare ou.
  3. Serveste piureul cu oul deasupra. Reteta este perfecta si cu spanac sau stevie.

Experimentand cu aceste retete traditionale, vei descoperi nu doar gusturi uimitoare, ci si o parte din bogatia culturala a bucatariei noastre. Fiecare preparat cu loboda poarta in el povestea unor ingrediente simple, dar esentiale, transformate cu maestrie in adevarate opere culinare. Pofta buna!

Descopera alaturi de Marius Tudosiei si invitata sa, Andreea Grecu, cum poti transforma loboda in ingredientul vedeta din farfuria ta.
Urmareste video-ul mai jos sau pe canalul nostru de YouTube.