Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

Salata cu ton – retete sanatoase si delicioase

Salatele mixte sunt extrem de apreciate ca aperitiv, dar si ca fel principal si nu doar vara cand temperaturile sunt ridicate, ci pe tot parcursul anului. Sunt usor de preparat, iti ofera un boost de energie de-a lungul zilei si, mai ales, pot constitui un pranz satios, pe care il poti consuma linistit la birou. Pot fi pastrate la frigider, atat timp cat nu sunt amestecate cu un sos. Acesta ar trebui adaugat in salata cu ton chiar inainte de servire. Poti pregati salata cu ton proaspat gatit simplu, pe un grill incins, sau tras la tigaie pe plita, dar varianta cea mai usoara si rapida ramane cea cu ton conservat. 

Salatele cu ton sunt satioase, gustoase si mai ales sanatoase. Incearca aceste retete rapide si usoare care combina cu succes legume, proteine si carbohidrati, pentru o masa echilibrata.

Cum alegi tonul potrivit pentru salate

ton pentru salata

In felii, in bucati sau maruntit, tonul la conserva vine sub diferite forme, iar unele sunt de preferat altora, in functie de retetele pe care ai planuit sa le prepari. Tonul feliat este echivalent cu un steak, iar fulgii de ton sunt bucati mici de ton. 

Pentru tartine delicioase, de multe ori preferam sa folosim ton maruntit, in timp ce, pentru a-l consuma in salate cu legume sau paste, putem alege tonul felii sau pe cel bucati.

Natural sau aromatizat?

ton aromatizat

Tonul conservat poate fi ori „natural”, ori aromat cu ulei sau lamaie. Din nou, totul depinde de modul in care il vei gati. Pentru a-l savura asa cum este, tonul natural va fi mai usor decat alte conserve. Pe de alta parte, are mai putin gust. Pentru ceva mai multa savoare, opteaza pentru cel preparat cu sos de rosii, condimente, mustar sau pe cel in ulei.

Cum sa gatesti ton conservat?

ton conservat

Tonul la conserva poate fi savurat intr-un sandvis gustos, intr-o salata sau chiar gatit in preparate la cuptor. Prin urmare, poate fi usor incorporat in retete.

Ca aperitiv, poti gati tartine cu ton si crema de branza sau sandvisuri in care ai amestecat ton, maioneza, ceapa si ardei gras. La fel de bine se va potrivi intr-o tarta sarata sau in chiftelute de ton.

Ca fel principal, poti sa coci cartofi si sa ii umpli cu ton si legume sau poti alege tonul felii si sa-l insotesti cu o garnitura de cartofi taranesti. Servit alaturi de o salata verde, simpla, este perfect pentru o masa usoara si mai ales rapida!

Salata de ton greceasca

salata de ton greceasca

Pentru o masa pe cat de proaspata, pe atat de copioasa, lasa-te tentat de aceasta reteta grozava de salata de paste cu ton.

Ingrediente

  • 300 g paste scurte
  • 1 conserva de ton natural (150 g)
  • 100 g feta
  • 1 ceapa rosie
  • 1 rosie
  • 150 g mazare decojita sau fasole verde
  • 1 ardei gras verde
  • 5 linguri ulei de masline
  • 2 linguri otet
  • 1 lingura paprika
  • 6 frunze de busuioc
  • sare, piper

Mod de preparare

  1. Fierbe pastele in apa cu sare, urmand instructiunile de pe ambalaj. Amesteca-le in timpul gatirii, pentru a nu se lipi. Odata fierte, scurge-le.
  2. Pregateste vinegreta amestecand cu o furculita otetul, boiaua de ardei si uleiul de masline, apoi condimenteaza cu sare si piper. 
  3. Adauga vinegreta peste paste cand acestea sunt inca fierbinti, apoi lasa-le sa se raceasca.
  4. Intre timp, curata ceapa, apoi taie-o in rondele foarte subtiri. Taie ardeiul verde in jumatate, indeparteaza tulpina si semintele, apoi taie-l in fasii.
  5. Scurge tonul intr-o sita foarte fina si desfa-l in bucati. Taie branza in cuburi.
  6. Spala rosia, apoi tai-o in bucati potrivite.
  7. Cand pastele s-au racit complet, adauga rosiile, branza, tonul, ceapa si ardeiul verde.
  8. Amesteca usor salata cu ton, adauga vinegreta, daca este nevoie. Lasa salata la rece aproximativ 20 de minute inainte de servire, apoi orneaz-o cu frunze de busuioc.

 

👉 Plita incorporabila pe gaz ARGW64123SX de la Arctic iti ofera dotari inventive, care te transforma intr-un adevarat chef. Cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, esti mereu in siguranta si poti pregati linistit ingredientele pentru salata cu ton, in timp ce pastele tale fierb linistite.

Reteta salata de ton cu maioneza

salata de ton cu maioneza

Salata de ton cu maioneza poate fi tinuta la frigider pana la trei zile. Foloseste-o in sandvisuri, pentru o gustare de luat la birou, sau intinsa pe felii de paine prajita, pentru un mic dejun mai copios.

Ingrediente

  • 2 cutii de ton, bine scurse
  • 1 ceapa rosie medie, tocata fin
  • 1 mar Granny Smith, curatat si taiat cubulete mici
  • 1 avocado feliat
  • 250 ml maioneza
  • ½ lingurita suc de lamaie
  • ½ cana migdale fulgi
  • sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare

  1. Prajeste usor migdalele intr-o tigaie, pana se rumenesc. 
  2. Scurge tonul cat mai mult posibil, intr-o sita fina.
  3. Combina toate ingredientele intr-un bol. Asezoneaza cu sare si piper.
  4. Serveste salata de ton cu maioneza cu salate verzi, sandvisuri, pe felii de paine prajita sau cu crackers.

Salata de ton si avocado

salata de ton cu avocado

Incarca-te cu energie, cu aceasta reteta delicioasa de salata de ton cu avocado. Foloseste un mix de salate, pentru o textura crocanta, si zeama de la o lamaie, pentru aciditate.

Ingrediente

  • 1 punga mix de salate
  • 1 avocado
  • 1 conserva mica de ton natural
  • 1 ceapa rosie
  • 1 ardei rosu
  • 3 linguri ulei de masline
  • suc de la 1 lamaie
  • sare, piper

Mod de preparare

  1. Spala, curata si taie ardeiul in fasii. Curata si taie ceapa julien.
  2. Taie avocado in jumatate, indeparteaza samburele si coaja si taie-l in felii. Stoarce lamaia.
  3. Intr-un castron mare, adauga salatele, ardeiul si ceapa tocate si fasiile de avocado. Adauga tonul maruntit grosier.
  4. Stropeste cu ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper.
  5. Amesteca salata usor si serveste imediat, cu paine prajita.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale. Astfel, te vei putea asigura mereu de produse proaspete pentru retetele tale preferate.

Salata cu ton si porumb

salata de ton cu porumb

Proaspata si satioasa, salata cu ton si porumb este plina de vitaminele si nutrientii de care ai nevoie pentru a fi in forma toata ziua.

Ingrediente

  • 200 g de salata mixta (salata verde, frisee, romano etc.)
  • 300 g ton intreg in ulei de masline
  • 100 g masline negre fara samburi
  • 10 rosii cherry
  • 1 conserva mica de porumb
  • 1 ceapa rosie
  • 4 oua

Vinegreta:

  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 ½ linguri otet balsamic
  • 1 lingurita mustar tare
  • sare si piper

Mod de preparare

  1. Gateste ouale timp de 10 minute, in apa clocotita. Lasa-le sa se raceasca, apoi curata-le de coaja. Taie-le in sferturi.
  2. Curata si toaca marunt ceapa. Spala si usuca salata verde si rosiile.
  3. Scurge tonul si porumbul.
  4. Intr-un castron, amesteca toate ingredientele pentru salata cu ton.
  5. Pregateste vinegreta, amestecand omogen toate ingrediente.
  6. Asezoneaza salata de ton cu vinegreta si serveste cu crutoane de paine.

Salata nicoise cu ton

preparate cu ton

Numita dupa orasul Nisa, aceasta clasica salata de ton contine, de obicei, ingrediente proaspete, salata, legume, rosii, ridichi, ceapa verde si verdeturi fragede, dar si oua fierte, masline, ton si hamsii.

Ingrediente

  • 12 rosii cherry taiate in jumatate
  • 300 g mix salata verde
  • ridichi feliate subtire
  • 1 castravete decojit, feliat (optional)
  • ½ cana masline negre fara samburi
  • 1 cana inimioare de anghinare conservate, scurse bine
  • 4 oua fierte tari, curatate si taiate in patru
  • 1 conserva mare de ton in ulei
  • 8 fileuri de ansoa
  • 4 cepe verzi, feliate subtire
  • piper negru proaspat macinat
  • frunze de busuioc

Vinegreta:

  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 2 linguri mustar de Dijon
  • sare
  • ⅓ cana ulei de masline extravirgin 

Mod de preparare

  1. Pune rosiile intr-o strecuratoare, peste un castron, presara-le cu putina sare si lasa-le sa se scurga bine. Nu arunca zeama lor.
  2. Aranjeaza salata verde pe un platou si acopera cu feliile de ridiche, de castravete, inimile de anghinare, maslinele, ouale si rosiile scurse.
  3. Adauga bucati de ton, fileurile de ansoa, ceapa verde si frunze de busuioc rupte. Presara putin piper negru proaspat macinat.
  4. Pregateste vinegreta. In castronul in care s-au scurs rosiile, adauga otetul de vin rosu, mustarul de Dijon si sarea. Bate bine cu un tel, pentru a omogeniza sosul. In timp ce bati, toarna usor uleiul de masline, pana cand dressingul se emulsioneaza.
  5. Gusta si potriveste de sare. 
  6. Serveste dressing-ul langa salata de ton nicoise, daca ai invitati, astfel incat fiecare sa-si potriveasca salata asa cum doreste.
  7. In caz contrar, poti turna vinegreta peste salata, amestecand usor.

O salata de ton perfectă este bine echilibrată, de la legumele proaspete care insotesc pestele, pana la vinegreta acidulata, care da tonus intregului preparat. Fiecare ingredient are propria contributie, efectul general fiind unul proaspat si aromat – nici prea acru, nici prea sarat sau prea puternic. Pregateste cu incredere aceste retete si bucura-te de un preparat sanatos, care te va incarca de energie intreaga zi.

Sursa foto: Shutterstock