Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Rulada de curcan

Autor: Arctic

Data publicarii: April 25, 2023

Data modificarii: April 25, 2023

Piesa centrala a mesei de Craciun sau de Ziua Recunostintei, peste ocean, curcanul este o carne de pasare care ne ofera destule beneficii pentru sanatate, ca sa ne convinga sa o includem in alimentatia noastra, indiferent de perioada anului. Carnea sa este foarte hranitoare, sanatoasa, gatita la cuptor sau gratar, dar nu numai, este si o sursa populara de proteine, ​​consumata in întreaga lume. 

Nu ezita sa alegi carnea de curcan, in locul unor carnuri mai grase ori rosii. In plus, este deosebit de usor de pregatit, atat timp cat ii oferi putina atentie in timpul gatirii. Fiind o carne slaba in grasimi, daca o scapi din ochi, risti sa te trezesti cu un preparat uscat si neapetisant.

Unul dintre preparatele usor de preparat, aromate si versatile este rulada de curcan. Rulada din piept de curcan cu sunca si cascaval, rulada de curcan cu legume sau varianta de rulouri din piept de curcan cu cascaval sunt o alegere potrivită pentru mesele festive sau pentru cele de zi cu zi. Rece, rulada de curcan poate fi taiata felii si poate deveni o gustare potrivita pentru o excursie de o zi sau pentru un pranz sanatos, savurat in pauzele de la serviciu.

Calda, abia scoasa din cuptor, cu o garnitura de piure sau cartofi aromati, stropita cu sosul lasat in tava, rulada de curcan va fi un preparat care iti va incanta orice invitat. Iata cum o poti prepara si tu.

Rulada de curcan la cuptor

rulada de curcan

Crusta aurie, parfumata salvie, usturoiul, coaja de portocala si untul se reunesc in aceasta delicioasa reteta de rulada de curcan, umpluta cu portocale si salvie.

Ingrediente

  • 1 kg pulpe de curcan dezosate
  • 150 g unt sarat, taiat cuburi mici
  • 20-25 frunze mari de salvie
  • ½ cana patrunjel italian tocat
  • 6 catei de usturoi
  • ½ lingurita piper negru proaspat macinat
  • 1 lingurita sare
  • coaja a 4 portocale medii

Mod de preparare

rulada de curcan la cuptor

  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C;
  2. Prepara untul aromat, amestecand intr-un blender untul, la temperatura camerei, usturoiul, coaja de portocala, patrunjelul, salvia, sarea si piperul. 
  3. Bate usor pulpele dezosate si unge fiecare bucata de carne cu amestecul de unt, pe partea fara piele. Pe o folie de aluminiu, creeaza un dreptunghi din bucatile de carne, apoi ruleaza-le strans, in forma de rulada. Leaga bine rulada cu sfoara, apoi unge rulada de curcan, pe partea cu piele, cu unt aromat. 
  4. Infasoara bine in folie si pune rulada intr-o tava de copt. Coace 50 de minute, apoi scoate rulada din cuptor, desfa folia, dar nu o scoate de tot, pentru a retine sucurile lasate de rulada. Stropeste rulada cu sosul lasat si da-o iar la cuptor, pentru inca 40 de minute.
  5. Unge rulada cu sos la fiecare zece minute.
  6. Verifica temperatura interna a ruladei, iar daca indica 82°C, scoate curcanul din cuptor.
  7. Lasa rulada de curcan sa se odihneasca timp de 10 minute, acoperita lejer cu folie.
  8. Feliaza rulada si serveste-o cu garnitura preferata sau cu o salata.

👉 Alege cuptoarele incorporabile de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie si cu gatire asistata, care iti vor da siguranta ca preparatul tau va avea o rumenire optima la exterior, cu o crusta delicioasa.

Rulada din piept de curcan

rulada din piept de curcan

O rulada de curcan pregatita lent la cuptor, cu salvie si rozmarin, suculenta si aromata. Va face deliciul tuturor invitatilor tai.

Ingrediente

2 bucati de piept de curcan, fara os, cu piele

Amestecul de condimente:

  • 15-20 frunze de salvie
  • 4 crengute rozmarin, doar frunzele
  • 6-8 catei de usturoi
  • 1 lingura zahar brun
  • 2 linguri boabe de piper negru
  • 1 lingurita sare
  • ¼ cana ulei vegetal
  • ulei suplimentar, sare si piper, pentru a unge la final

Sosul pentru curcan

  • 2-3 cani de supa de curcan sau de pui
  • 2 linguri unt
  • 2 linguri faina
  • un praf generos de piper negru
  • sare, daca este necesar

Mod de preparare

Amestecul de condimente

  1. Pune toate ingredientele intr-un robot de bucatarie mic si proceseaza, pana obtii o pasta.
  2. Transfera aceasta pasta aromata intr-un castron mic, acopera si las-o deoparte, pana cand va fi necesara.

Rulada de curcan

reteta rulada curcan

  1. Scoate, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, pielea de pe pieptul de curcan. Intinde bine pielea, pe un fund de lemn.
  2. Desfa cele doua bucati de piept de curcan si bate-le usor, pentru a avea o grosime cat mai uniforma.
  3. Preseaza bucatile de piept peste pielea intinsa. Cresteaza superficial carnea, pentru ca amestecul de condimente sa patrunda in carne.
  4. Intinde amestecul de condimente peste pieptul de curcan si maseaza marinada bine, peste toata carnea.
  5. Ruleaza pieptul de curcan; infasoara-l bine cu pielea de curcan.
  6. Folosind sfoara, fixeaza rulada de curcan, apoi infasoar-o in folie de plastic.
  7. Pune rulada de curcan la frigider, peste noapte.
  8. Scoate rulada din piept de curcan din frigider cu cel putin 1-2 ore inainte de prajire.
  9. Preincalzeste cuptorul la 240°C, cu cel putin 20 de minute inainte de coacere.
  10. Tapeteaza un sfert de tava de copt cu hartie pergament.
  11. Scoate rulada de curcan din folia de plastic si sterge-o cu prosoape de hartie, pana cand elimini toata umezeala de la suprafata.
  12. Asaza rulada pe hartia de copt. Unge suprafata ruladei de curcan cu ulei si stropeste cu sare si piper. 
  13. Da rulada la cuptor, la 230°C, pentru aproximativ 10-15 minute, pana cand suprafata devine maro aurie. Redu temperatura la 135°C si gateste inca 20-30 de minute. Daca ai un termometru pentru carne, verifica daca temperatura interioara a ruladei a ajuns la 72°C.
  14. La jumatatea timpului de gatire, unge rulada de curcan cu sosul din tava.
  15. Scoate rulada de curcan din cuptor si las-o sa se odihneasca.

Sosul pentru rulada de curcan

sos pentru rulada de curcan

  1. Scurge sucul lasat in tava, de rulada de curcan. Adauga supa de pui sau de curcan,  pentru a avea 2 cani de lichid.
  2. Pune untul intr-o oala si lasa-l sa se topeasca la foc mediu. Cand untul s-a topit, adauga faina si amesteca, pana cand compozitia este fina, fara cocoloase.
  3. Continua sa amesteci sosul, pana prinde o culoare maro si miroase a nuci.
  4. Adauga cele 2 cani de lichid, piper negru si amesteca, pana ce sosul devine cremos si fin.
  5. Adu sosul la fierbere si apoi redu focul.
  6. Daca sosul devine prea gros, poti adauga supa, pana ajunge la consistenta dorita.
  7. Potriveste sosul de sare, apoi toarna-l intr-un bol si mentine-l acoperit cu o folie alimentara, pana va fi servit. Asigura-te ca folia atinge suprafata sosului, pentru a preveni formarea unei pojghite inestetice deasupra acestuia.

Dupa ce rulada de curcan s-a odihnit, tai-o felii mai groase, serveste-o cu piure de cartofi sau cu o alta garnitura preferata, alaturi de sosul pregatit.

👉 Cu ajutorul plitelor incorporabile cu inductie de la Arctic, cu aspect elegant si extrem de usor de folosit, vei putea gati un sos perfect pentru rulada ta din piept de curcan.

Rulada de curcan cu carne tocata

rulada de carne tocata

Serveste rulada de curcan din carne tocata cu piure de cartofi sau cu spanac sotat. Iar ca variatie, poti folosi, in locul feliilor de bacon, branza rasa Cheddar.

Ingrediente

  • 1 ou, batut usor
  • ½ cana fulgi fini de ovaz
  • ½ lingurita sare
  • ⅛ lingurita piper
  • 1 kg carne de curcan tocata
  • ¼ cana ceapa tocata
  • ¼ cana telina tocata
  • 3 linguri de unt
  • 2 linguri de apa
  • ½ lingurita de salvie macinata
  • ¼ lingurita de cimbru macinat
  • 2 cesti ciuperci cuburi
  • 2 fasii de bacon, taiate in jumatate

Mod de preparare

  1. Intr-un castron mare, combina oul, ovazul, sarea si piperul. Adauga carnea de curcan tocata si amesteca totul bine.
  2. Pe o hartie de copt, intinde aceasta compozitie intr-un dreptunghi de aproximativ 30×20 cm. Lasa la rece.
  3. Intr-o cratita mare, caleste ceapa si telina in unt, pana se înmoaie. Ia de pe foc, apoi adauga apa, salvia si cimbrul. Pune si ciupercile si amesteca bine.
  4. Intinde umplutura peste foaia din carne tocata, lasand 2 cm la fiecare margine.
  5. Ruleaza rulada, incepand de la o latura mai scurta si decojind foaia de hartie pergament, in timp ce rulezi.
  6. Asaza rulada cu imbinarea in jos, intr-o tava de paine unsa cu ulei de masline.
  7. Pune deasupra fasiile de bacon.
  8. Coace descoperit, la 165°C, timp de 60-70 de minute sau pana cand carnea nu mai este roz, iar termometrul arata 73°C temperatura interna.

👉 Descopera categoria noastra de aragaze ce imbina cu succes plita si cuptorul, pentru a transforma gatitul intr-o placere, iar prepararea unei rulade din carne tocata de curcan va deveni mult mai usoara.

Beneficiile pentru sanatate ale carnii de curcan

beneficii carne curcan

Curcanul este bogat in proteine ​​si reprezinta o sursa excelenta de multe vitamine si minerale, in special vitaminele B. Bucatile de carne fara piele au mai putine calorii si mai putine grasimi decat cele cu piele.

1. Bogat in proteine

proteine curcan

Sarac in grasimi si mai bogat in proteine ​​decat puiul, curcanul este o carne slaba si o alegere buna pentru cei care doresc sa-si reduca aportul de grasimi. Cu toate acestea, continutul sau ridicat de proteine, dar scazut in grasimi inseamna ca aceasta carne are nevoie sa fie pregatita cu atentie, intrucat se gateste rapid si se poate usca. O serie de metode, precum tinerea ei in saramura si adaugarea de ingrediente mai grase pot fi utile pentru a pastra umiditatea carnii de curcan. Proteina din carnea de pasare este de inalta calitate, furnizand toti cei noua aminoacizi esentiali, de care avem nevoie pentru crestere si recuperare.

2. Sursa buna de vitamine B

sursa de proteine

Carnea de curcan este o sursa bogata in complexul de vitamine B, inclusiv vitamina B3, B6 si B12. Avem nevoie de aceste vitamine pentru a produce energie pentru functionarea creierului si pentru formarea globulelor rosii.

3. Sursa buna de minerale

cum gatesti carnea de curcan

Bogata in seleniu, zinc, fosfor si fier, carnea de curcan poate ajuta la sustinerea functiei tiroidiene, la imunitate, la sanatatea oaselor si la productia de energie. Bucatile mai inchise de carne, cum ar fi pulpele, sunt mai bogate in anumite minerale, precum fierul.

Cu un continut scazut de grasimi, bogat in proteine ​​si cu un aport mare de micronutrienti, includerea carnii de curcan in alimentatie poate fi benefica pentru sanatatea inimii.

4. Sarac in grasimi

cum prepari curcanul

Deloc surprinzator, carnea de pasare este plina de muschi, datorita „contractiilor rapide” in urma exploziilor scurte de energie, cum ar fi baterea din aripi si fuga de pradatori. Acesta este motivul pentru care carnea de pasare are foarte putina grasime, iar cea mai mare parte a grasimii existente se gaseste sub piele.

Grasimea joaca un rol important intr-o dieta sanatoasa si ajuta la mentinerea carnii umede, suculente si pline de aroma. Grasimea din carnea de curcan este, in mare parte, din soiul nesaturat favorabil, doar o treime fiind saturata. Cantitatea exacta de grasime va depinde, totusi, de modul in care a fost hranita pasarea, unele furaje pe baza de plante promovand o contributie mai mare de polinesaturati (acizi grasi omega-3).

Carnea de curcan este incredibil de versatila si poate fi adaugata in supe, salate si rulade. De asemenea, este un inlocuitor excelent pentru carnea de vita. Asadar, nu ezita sa o incluzi in meniul tau! Poti începe chiar cu aceste retete delicioase de rulada de curcan.

Sursa foto: Shutterstock