Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete traditionale de mucenici

Autor: Arctic

Data publicarii: February 15, 2022

Data modificarii: June 9, 2022

In mentalitatea traditionala, cei 40 de sfinti sunt ocrotitori ai omului, vegetatiei si ai agriculturii. Se spune ca alunga iarna si ajuta natura sa revina la viata. Pentru a li se castiga bunavointa, li se aduc ofrande: 40 de colaci, denumiti, in functie de regiune, mucenici, sfinti, bradosi, sfintisori, boboneti sau samti. Fierti, cu nuca si scortisoara sau rumeniti la cuptor, cu miere si nuca, iata cate ceva din istoria lor, precum si cateva retete de mucenici din diferite zone ale tarii.

  • Istorie si credinte populare
  • Reteta mucenici muntenesti
  • Mucenici moldovenesti cu miere si nuca
  • Mucenici moldovenesti insiropati, de post
  • Mucenici fierti, cu nuca si scortisoara
  • Mucenici  moldovenesti umpluti cu nuca

Istorie si credinte populare

Pe data de 9 martie, are loc sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici de la Sevastia. In timp, ea s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional dinaintea crestinarii si a devenit o sarbatoare traditionala atat in Romania, cat si in Republica Moldova, pe numele ei, Mucenicii sau Macinicii. Este ziua cand lumea facea curatenie generala in gospodarii, se ardeau gunoaiele stranse cu foc adus din casa, traditia spunand ca asa se duce caldura din casa si afara. 

In credinta populara romaneasca, ziua Sfintilor Mucenici coincide cu incheierea Zilelor Babelor, zilele urate ce ingemanau iarna cu primavara, si inceputul Zilelor Mosilor, care erau zile mai calde. Este si motivul pentru care in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a frigului, cum ar fi lovirea pamantului cu bate si rostirea de descantece care aduc caldura si gonesc gerul. De asemenea, alta credinta populara spune ca, daca in aceasta zi va ploua, atunci acest lucru se va intampla si in ziua de Paste. Dar daca tuna in timpul zilei, acest lucru este un semn bun, insemnand ca va urma o vara extrem de buna pentru culturi, iar recoltele vor fi foarte bogate. In schimb, daca in ajunul Sarbatorii Mucenicilor este vreme rece si pamantul ingheata, cu siguranta toamna care urmeaza va fi lunga. O alta credinta populara este aceea ca in ziua Mucenicilor se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. 

  • In Moldova, mucenicii, numiti sfintisori, au forma cifrei 8, semnificand o forma umana stilizata. Sunt facuti din aluat de cozonac (de dulce sau de post), sunt copti, apoi unsi cu miere si presarati cu nuca.
  • In Dobrogea, au aceeasi forma, a cifrei 8. Dar, spre deosebire de cei moldovenesti, acestia sunt mici, fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. Ei simbolizeaza lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.
  • In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o „uitata pentru morti”, care este un mucenic mai mare, in forma de om, cu gura, urechi si nas, dar orb. Este dedicat celor morti care, pe timpul anului, au fost uitati, nepomeniti. De obicei, copiii il joaca in jurul unui foc aprins in mijlocul gospodariei, apoi este uns cu miere si mancat.

Reteta mucenici muntenesti

Pentru aceasta reteta simpla, ai nevoie de putine ingrediente si de o forma speciala de taiat mucenici. Dar ei se pot realiza si fara aceasta, produsul final fiind la fel de delicios.

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • 150-160 ml apa foarte calda
  • 1 varf cutit de sare
  • 4 l apa
  • coaja rasa de la 2 portocale
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 200 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • scortisoara
  • esenta de rom

Mod de preparare: pentru a realiza coca pentru mucenici, se pune faina intr-un vas, se adauga un praf de sare, se face o gaura in mijlocul ei si se adauga apa fierbinte. Se framanta usor pana cand aluatul devine elastic si se raceste complet. Pe un blat de lucru se presara faina, se intinde o foaie de 0.5 cm, apoi, cu ajutorul formei, se decupeaza mucenicii. In lipsa formei de mucenici, aluatul se imparte in portii mici. Fiecare bucatica de aluat se ruleaza pana cand se obtine un snur lung si subtire. Se formeaza cerculete care, apoi, se rasucesc in forma cifrei 8.

Mucenicii formati se asaza pe o hartie de copt si se lasa la uscat, la temperatura camerei, pana a doua zi.

Cum se pregatesc mucenicii cu zeama: intr-o oala adanca, se pune apa la fiert, impreuna cu zaharul, coaja rasa de citrice si un varf de cutit de sare. Cand apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii de casa si se lasa la fiert, la foc mic. Cand mucenicii muntenesti se ridica la suprafata, se mai lasa la fiert pe aragaz timp de 2 minute, apoi se stinge focul. Se adauga esenta de rom, scortisoara si nuca macinata si se amesteca. Se servesc reci sau calzi, intr-un bol, iar deasupra se presara putina nuca macinata si scortisoara, dupa gust.

👉 Pune aragazul ACM5611DTL de la Arctic la treaba! Cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, esti mereu in siguranta si te poti ocupa de alte treburi, in timp ce mucenicii tai fierb.

Mucenici moldovenesti cu miere si nuca

O reteta de mucenici moldovenesti pufosi, cu miere si nuca, delicioasa de-ti lingi degetele!

Ingrediente:

  • 1200 g faina
  • 160 g unt topit sau ulei
  • 600 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie
  • 100 ml miere
  • 100 g nuca
  • ulei pentru lucrat
  • 1 ou (pentru uns)

Mod de preparare: pentru aluatul de macinici sau mucenici, se amesteca laptele caldut cu drojdia si o lingura de zahar. Se lasa maiaua sa creasca 5 minute. Dupa acest timp, se adauga galbenusurile, untul topit si racit (sau uleiul) si coaja de portocala. Se amesteca, apoi se adauga zaharul, vanilia si jumatate din cantitatea de faina. Se omogenizeaza totul cu un mixer, pana cand aluatul face bule. In acest moment, se adauga treptat restul de faina si se amesteca pana cand aluatul este moale si omogen. Se acopera vasul cu o folie alimentara si cu un prosop curat si se lasa la dospit intr-un loc cald, timp de 1 ora. Aluatul dospit se scoate pe blatul de lucru si se imparte in 40 de portii mici. 

Se ung blatul de lucru si palmele cu putin ulei. Fiecare portie de aluat se intinde sub forma unei baghete de aproximativ 50 cm, se pliaza la mijloc, apoi cele doua fasii se rasucesc. Impletitura astfel obtinuta se modeleaza in forma cifrei 8. Se preincalzeste cuptorul la  180°C. Se asaza mucenicii moldovenesti intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa la dospit 15 minute, apoi se ung cu ou batut. Se introduc la cuptor si se coc aproximativ 10-15 minute, pana cand sunt frumos rumeniti. Mucenicii fierbinti se ung cu miere si se presara cu nuca.

Mucenici moldovenesti insiropati, de post

Mucenici, macinici sau bradosi, pufosi si aromati, insiropati si presarati cu nuca macinata. Chiar si de post, acesti mucenici moldovenesti insiropati sunt la fel de savurosi.

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 600 ml apa
  • 200 ml ulei
  • 200 g zahar
  • sare
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • coaja rasa de lamaie
  • 14 g drojdie uscata
  • 100 g zahar tos
  • 100 g nuca
  • ulei pentru blat

Mod de preparare: se amesteca apa calduta cu drojdia si cu o lingura de zahar. Se lasa maiaua la crescut. Se amesteca faina cu maiaua, zaharul, uleiul, sarea si mirodeniile (vanilia si coaja rasa de citrice). Se amesteca aluatul pana devine lucios si elastic, apoi se acopera si se lasa la dospit, la cald, timp de 2 ore. Aluatul crescut se rastoarna pe blatul de lucru uns cu putin ulei, apoi se imparte in 40 de bucati. Fiecare se rasuceste, cu palmele unse cu unt, pentru a se realiza baghete de aproximativ 30 cm. Fiecare fasie se rasuceste usor, apoi capetele se unesc pentru a forma un cerc, dupa care se modeleaza in forma clasica de mucenici. Se asaza intr-o tava, pe hartie de copt. Cuptorul se preincalzeste la 180°C. Mucenicii moldovenesti se coc timp de 10-15 minute, pana cand se rumenesc.

Se realizeaza un sirop din 100 g de zahar, 50 ml apa, vanilie si 1 lingurita de coaja rasa de lamaie. Se fierbe timp de 5 minute. Siropul se aplica pe mucenicii fierbinti, apoi se presara imediat cu nuca macinata.

👉 Alege cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca mucenicii tai deliciosi vor fi pufosi la interior si rumeniti la exterior.

Mucenici fierti, cu nuca si scortisoara

Aceasta reteta de mucenici fierti, cu nuca si scortisoara, este una deosebit de aromata, iar familia ta o va aprecia din plin.

Ingrediente:

  • 100 g mucenici (din comert)
  • 150 g zahar
  • 100 g nuca
  • 1 lingurita extract pur de vanilie
  • ½ lingurita de scortisoara
  • sare
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
  • esenta de rom

Mod de preparare: se pune la fiert, intr-o oala, 1.5 litri de apa. Se adauga coaja de citrice, zaharul, vanilia, un praf de sare si scortisoara. Se lasa sa fiarba pana cand zaharul se topeste complet. Se adauga esenta de rom. Cand siropul clocoteste, se adauga mucenicii si se lasa la fiert conform indicatiilor de pe punga sau pana cand se ridica la suprafata. In acest moment se stinge focul, se acopera oala cu un capac si se lasa sa stea 20 de minute. Mucenicii vor continua sa se umfle si sa absoarba din siropul aromat. Intr-o tigaie, se prajeste usor nuca, apoi se marunteste grosier, cu ajutorul unui robot de bucatarie. Mucenicii muntenesti se servesc intr-un bol, reci sau calzi, dupa preferinta, presarati din plin cu nuca macinata, scortisoara si putina esenta de rom.

Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca

Mucenici moldovenesti pufosi, umpluti cu nuca si scortisoara, unsi cu miere. Iata cum poti sa pregatesti si tu mucenici de casa.

Ingrediente: 

  • 520 g faina alba
  • 300 ml lapte caldut
  • 3 linguri zahar
  • 1 ou
  • 7g drojdie uscata
  • ¼ lingurita sare
  • 2 linguri coaja rasa lamaie
  • 1 lingura coaja rasa portocala
  • esenta de vanilie sau rom, dupa preferinte
  • 50 g unt

Pentru umplutura de nuci:

  • 300 g nuca macinata
  • ½ lingurita scortisoara
  • 100 g zahar
  • lapte 

Mod de preparare: intr-un vas, se cerne faina, apoi se adauga drojdia uscata si se amesteca. Se pun sarea, oul batut, zaharul, esenta de vanilie sau de rom. Se adauga treptat laptele caldut, amestecand usor, apoi untul topit si racit si se amesteca, timp de 10 minute, pana cand aluatul este elastic si lucios. Se acopera vasul cu o folie alimentara si un prosop curat, apoi se lasa la dospit, intr-un loc cald, timp de cel putin o ora. Se scoate coca de mucenici pe un blat de lucru uns cu unt si se mai framanta usor, fara a-l rupe. Se lasa iarasi la dospit, 30 de minute. Intre timp, se pregateste umplutura de nuca. Se amesteca 200 g de nuca macinata cu scortisoara si zaharul. Se adauga treptat lapte, pana cand compozitia devine una cremoasa si legata.

Aluatul de mucenici se scoate pe blatul de lucru si se imparte in opt bucati. Fiecare bucata se intinde, se unge cu crema de nuci, apoi se ruleaza usor. Se unesc capetele si se formeaza cifra 8 specifica. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Mucenicii se ung cu un galbenus batut cu 1 lingura de apa si se lasa la crescut in tava, timp de 10 minute. Intre timp, se preincalzeste cuptorul la 170°C, iar mucenicii se coc timp de 20 de minute. Proaspat scosi din cuptor, se ung din belsug cu miere, apoi se presara nuca macinata.

Dulci, deliciosi, aromati, cu miere sau insiropati, cu nuca si scortisoara neaparat, prajiti sau fierti, mucenicii ardelenesti, moldovenesti sau muntenesti raman un preparat traditional, asteptat cu nerabdare de copii si adulti deopotriva. Retetele sunt simple, deci nimic nu te impiedica sa nu le incerci si tu!

Sursa foto: Shutterstock