Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete simple cu varza de Bruxelles

Autor: Arctic

Data publicarii: March 30, 2023

Data modificarii: March 30, 2023

Prea putin cunoscuta si valorificata la noi in tara, varza de Bruxelles face de cateva sute de ani deliciul gurmanzilor din vestul Europei. De ceva vreme insa, aceasta leguma isi face loc, incet, dar sigur, si in bucatariile romanesti, mai ales in cele ale pasionatilor de o viata sanatoasa. Nu este o leguma greu de gatit, mai ales daca ai ustensilele necesare, pe primul loc fiind un aragaz modern, fiabil si inovativ, care sa te ajute in pregatirea acestei legume oarecum nedreptatite.  

Numele ii vine de la regiunea si orasul Bruxelles, unde se pare ca a fost cultivata intensiv acum mai bine de patru sute de ani. Mult mai cunoscuta si folosita in partea de apus si nord a continentului european, varza de Bruxelles este, in acelasi timp, iubita si detestata. Si totul tine de modul de gatire.

Ca orice leguma, si ea face parte din meniul celor care doresc sa duca un stil de viata sanatos. Gatita corect si cu putina atentie, poate fi o alternativa gustoasa la traditionala varza calita, de multe ori gatita excesiv, cu mult prea multa grasime. Varza de Bruxelles poate reprezenta, din acest punct de vedere, o variatie binevenita in alimentatia celor preocupati de propria sanatate sau dornici sa-si diversifice meniul.

Mini-verzele, cum mai sunt numite micile mingi verzi, apar de multe ori pe lista alimentelor cu cel mai dezagreabil gust din cauza amaraciunii si a mirosului neplacut pe care il au atunci cand sunt gatite in mod excesiv, mai ales prin fierbere indelungata. Ce nu prea se stie insa este ca atunci cand sunt gatite cu grija si asezonate corespunzator, micile verze au un gust dulceag, cu arome de nuca.

Iata de ce ne-am propus sa facem din varza de Bruxelles o vedeta, oferindu-ti cateva retete simple, care te vor ajuta sa te bucuri de gustul acestei legume, prea mult nedreptatita.

Cu ce se mananca varza de Bruxelles

O intrebare legitima, cu atat mai mult cu cat aceasta leguma nu se numara printre cele folosite in mod traditional in bucataria romaneasca. Raspunsul este destul de simplu: se consuma fie ca fel de sine statator, fie garnitura langa preparate din carne de pui, vita sau porc. Exista nenumarate retete din care putem alege: varza de Bruxelles reteta vegetariana, varza de Bruxelles cu ciuperci si chiar retete cu varza de Bruxelles congelata. Cea mai savuroasa, insa, este varza de Bruxelles la cuptor.

Cum alegem varza de Bruxelles

In general, mica leguma poate fi cumparata pe tot parcursul anului, desi sezonul de varf tine de la inceputul toamnei pana la inceputul primaverii. Varza de Bruxelles peste care a trecut primul inghet al sezonului rece este, de obicei, mai dulce. Pentru ca sunt mai putin robuste decat verzele mari – desi fac parte din aceeasi familie – trebuie manuite cu mai multa atentie.

  • Daca atunci cand o cumperi, varza de Bruxelles se gaseste inca pe tulpina, verifica atent spatiul dintre tulpina si varza. El nu trebuie sa arate semne de mucezire sau umezeala, iar micile legume trebuie sa aiba frunzele stranse si compacte.
  • Cauta verze care sunt de un verde intens, cu frunzele bine stranse si ferme la atingere. Frunzele galbene sau usor vestede sunt un semn ca leguma este batrana.
  • Verzele cu foi ofilite arata ca nu au fost refrigerate in mod corespunzator, deci este bine sa le eviti.
  • Daca pe frunze apar pete intunecate, acesta este semn ca varza a fost atacata de mucegai sau o ciuperca parazita.
  • Fereste-te de verzele care au gauri in frunze. Asta inseamna ca planta a fost atacata de insecte care ar putea sa fie inca in interiorul acesteia.
  • Este normal ca unele verze sa fie putin decolorate in jurul cotorului, dar daca acesta este brun inchis, inseamna ca planta este batrana.
  • Verzele mai mici sunt mai dulci si mai fragede decat cele mari.

Cum depozitam varza de Bruxelles

Daca ai cumparat verzele cu tulpina cu tot, desprinde-le inainte a le depozita. Daca le-ai cumparat deja desprinse, asaza-le in frigider, de preferat in compartimentul special pentru legume si fructe, intr-un vas neacoperit. Varza de Bruxelles poate rezista astfel cateva zile. Nu uita insa: cu cat sunt gatite mai repede, cu atat sunt mai gustoase.

Cateva ponturi pentru prepararea verzei de Bruxelles

  • Atunci cand le pregatesti pentru gatire, spala micile verze sub jet de apa rece si apoi usuca-le cu un prosop de bucatarie curat.
  • Taie-le codita (daca inca o mai au) si indeparteaza cu grija toate frunzele ofilite, ingalbenite, cu gauri sau patate.
  • In cazul in care verzele nu sunt toate de aceeasi marime, taie-le in jumatati sau in sferturi astfel incat sa se gateasca uniform.
  • Este bine ca la verzele ramase intregi sa crestezi cu un cutit cotorul, in forma de X, astfel incat, la gatit, caldura sa patrunda leguma in interior.
  • Foarte important: gateste verzele de Bruxelles doar pentru scurt timp. Ele ar trebui sa fie moi, dar sa pastreze o tenta de crocant in centru. Daca le vei gati prea putin timp, gustul va fi fad si ierbos; daca le vei gati prea mult, gustul va deveni sulfuros si mirosul va fi dezagreabil. Una dintre metodele cele mai bune de a le prepara este fierberea la aburi pentru cinci pana la sapte minute; culoarea verzelor va ramane intensa, iar aroma lor va fi complexa.

Si daca tot ti-am dat cateva ponturi de preparare, iata si doua retete cu varza de Bruxelles pe care sa le incerci.

cum pregatesti varza de bruxelles

Retete cu varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles la tigaie cu unt

Te vei bucura, fara indoiala, de textura si aroma acestui fel de mancare pe cat de simplu, pe atat de gustos. Fara ingrediente complicate si cu un timp de pregatire scurt, varza de Bruxelles la tigaie cu unt poate deveni garnitura favorita a unei cine saptamanale pentru cei fara prea mult timp liber la dispozitie. Tot ce-ti trebuie sunt micile verze, o tigaie incapatoare si un aragaz; in mod sigur, ai celelalte ingrediente in camara.

👉 Descopera gama de plite incorporabile pe gaz sau electrice de la Arctic cu care gatitul va deveni o placere si vei putea pregati mancarurile favorite fara efort.

Ingrediente:

  • varza de Bruxelles (3-4 bucati de persoana)
  • unt
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • otet balsamic/ zeama de lamaie/ otet (micile legume merg de minune cu gustul usor acid)

Dupa ce ai curatat cu grija verzele si le-ai taiat in doua, topeste untul intr-o tigaie incapatoare, de preferinta cu fundul gros sau de fonta. Asaza apoi in tigaie jumatatile de verze cu partea taiata in jos, adauga sare si piper dupa gust si soteaza-le timp de sase-sapte minute, amestecand din cand in cand ca sa se rumeneasca pe toate partile. Cand sunt gata, ia tigaia de pe foc si toarna peste verze otetul balsamic sau lichidul acid pe care ai ales sa-l folosesti. Reteta poate fi modificata in multe feluri. Poti adauga, dupa gust, branza de capra, feta, telemea veche de oaie sau parmezan, ierburi proaspete (patrunjel, coriandru, menta) sau poti praji cateva felii de sunculita si in grasimea ramasa sa gatesti verzele de Bruxelles. Totul tine de imaginatia si gustul tau.

Varza de Bruxelles la cuptor, gratinata

Reteta aceasta il poate face chiar si pe cel mai mare inamic al micilor verze sa devina fanul lor. Ce poate fi mai bun? Verze fragede de Bruxelles, inotand intr-un mix cremos de smantana, ou si branza, totul rumenit in cuptor, un adevarat regal de gusturi, potrivit pentru zilele de toamna tarzie.

👉 Afla mai multe despre gama de cuptoare incorporabile de la Arctic, echipate cu diverse functii si programe de gatire, precum: Pizza, Static & Ventilatie sau Gatire 3D, dar si sisteme de curatare si timer care sa iti usureze munca in mod considerabil.

Ingrediente:

  • o jumatate de kilogram de varza de Bruxelles (pentru 6 portii)
  • 150 g branza feta rasa
  • 3 oua
  • 200 ml smantana
  • 100 g cascaval afumat ras
  • 50 g unt
  • putin pesmet
  • sare, piper, dupa gust

Varza de Bruxelles se opareste pe plita, in apa fierbinte cu sare, pentru zece minute. Intre timp, pregateste un vas pentru cuptor, ungandu-l cu unt si presarand pesmet. Bate ouale cu branza feta rasa, jumatate din cantitatea de cascaval afumat, smantana, piper dupa gust si sare (nu exagera, branza si cascavalul sunt deja sarate). Verzele se scot intr-o strecuratoare, se lasa sa se raceasca putin, se taie in doua si se asaza in vas. Peste ele se toarna amestecul de oua, iar deasupra se presara restul de cascaval ras. Se introduce vasul in cuptorul deja incalzit la 190 de grade. Se lasa pentru 30 de minute, se scoate si se serveste. Este un deliciu!

Daca ti-am trezit interesul pentru aceasta leguma pe nedrept dispretuita, poate ca ar trebui sa faci o surpriza familiei si oaspetilor, incercand chiar toamna aceasta una dintre retetele cu varza de Bruxelles. 

Sursa foto: Shutterstock