Fara nicio indoiala, uleiul de masline este vedeta de necontestat a bucatariilor, fie ele ultra-utilate cu aragaze si cuptoare de ultima generatie sau echipate modest.
Proprietatile uleiului de masline pentru gatit, unanim recunoscute si verificate de-a lungul mileniilor, il fac sa fie un element cheie care nu trebuie sa lipseasca din bucataria niciunei gospodarii. Uleiul de masline este apreciat pentru gustul deosebit pe care il poate da diferitelor retete si pentru savoarea incontestabila pe care o adauga chiar si celor mai simple mancaruri. Practic, el poate fi folosit in aproape orice preparat care mentioneaza intre ingrediente si uleiul.
Este bine de stiut ca exista mai multe feluri de ulei de masline pentru gatit: cel extravirgin (EVOO – extra-virgin olive oil), obtinut dupa prima presare, cel virgin, rezultat dupa cea de-a doua presare si ulei de masline rafinat. Fiecare dintre ele poate suplini orice alt tip de ulei.
Sfaturi si trucuri pentru gatit cu ulei de masline
Exista, totusi, cateva mici trucuri care te pot ajuta sa obtii preparate gustoase si apetisante si, in acelasi timp, care te pot feri de posibile greseli in bucatarie. Iata cateva dintre ele:
- Uleiul de masline nu se pastreaza la frigider, ci doar la loc intunecos, uscat si, pe cat posibil, racoros. Temperatura scazuta a frigiderului influenteaza in mod negativ gustul, care poate deveni amar, si poate duce chiar la rancezirea uleiului.
- Atunci cand retetele nu precizeaza ce anume tip de ulei de masline trebuie folosit, atunci se utilizeaza ulei de masline extravirgin.
- Uleiul de masline poate inlocui cu succes untul sau margarina in preparatele pe baza de cartofi, cum ar fi piureul sau cartofii la cuptor. Daca se adauga si usturoi, totul devine mult mai gustos.
- Uleiul de masline are proprietatea de a echilibra aciditatea anumitor alimente. Folositi-l, deci, in sosuri care contin rosii, vin, suc de lamaie sau otet.
- Folosit in anumite retete de panificatie, poate da un plus de savoare – spre exemplu, in cele de paine facuta in casa sau in patiseria sarata. Este bine de stiut, totusi, ca gustul puternic al uleiului de masline nu se potriveste intotdeauna cu anumite retete de prajituri sau patiserie dulce, unde „vedetele” sunt aromele de vanilie, rom sau migdale.
- De foarte multe ori, se discuta in contradictoriu despre faptul ca uleiul de masline prajit este toxic. Nimic mai neadevarat. Incalzirea in mod excesiv a uleiului de masline poate afecta cel mult savoarea acestuia. Continutul nutritiv al alimentelor nu are nimic de-a face cu genul de ulei folosit, ci cu timpul mult prea lung de prajire. Nu exista un tip preferat de ulei de masline pentru prajit cartofi, de exemplu; totul e sa nu ii gatim prea mult sau in baie de ulei.
- La fel ca in cazul altor tipuri de ulei, alimentele care vor fi adaugate in uleiul de masline incins trebuie bine uscate inainte. Carnea va capata astfel o crusta imbietoare si va sigila sucurile in interior, iar legumele se vor rumeni exact cat trebuie, fara a se inmuia in mod excesiv.
- Atunci cand folositi gratarul, puteti unge carnea si legumele cu putin ulei de masline pentru gatit, ajutandu-le astfel sa devina crocante la exterior.
Uleiul de masline in ciorba sau supa se poate adauga rece, inainte de servire, pentru un plus de gust. La fel se poate folosi si in cazul pastelor, al hummusului si al bruschetelor.
In plus, iata si cateva retete simple pe care le poti experimenta chiar de astazi.
Retete cu ulei de masline pentru gatit
Bruschete cu prosciutto si parmezan
Bruschetele sau crostini, asa cum le denumesc italienii care le-au nascocit, sunt consumate fie ca aperitive, fie ca o cina usoara sau o gustare langa un pahar de vin sau prosecco italian. In afara de paine si ulei de masline, care sunt ingredientele permanente, celelalte pot fi combinate dupa gust: prosciutto si pepene galben; prosciutto, felii subtiri de piersica si ricotta; telemea, miere si smochine si multe altele.
Ingrediente:
- 4-5 felii de bagheta de paine (preferabil ciabatta cu masline)
- un catel de usturoi decojit
- 3-4 linguri de ulei de masline pentru gatit extravirgin
- piper proaspat macinat, dupa gust
- 4-5 felii de parmezan sau mozzarella
- 4-5 felii de prosciutto
- frunze de busuioc (optional)
Pregateste mai intai painea. Asaza feliile de ciabatta sau bagheta pe o tava pe care ai asternut hartie de copt si unge-le cu ulei de masline pentru gatit pe ambele parti. Introdu tava in cuptorul aragazului preincalzit la 150 de grade (treapta medie la cele pe gaz). Cand painea s-a prajit si a devenit crocanta la exterior, scoate-o din cuptor si freac-o cu catelul de usturoi pe ambele parti. Asaza apoi pe fiecare felie de paine prajita cate o felie de parmezan sau mozzarella si una de prosciutto. Garniseste dupa dorinta cu busuioc si serveste bruschetele calde.
Paste cu ulei de masline, parmezan si sos de rosii cherry
Aceasta reteta de paste cu sos de rosii cherry este perfecta pentru o cina in timpul saptamanii, mai ales cand timpul iti este limitat. Chiar daca acest fel de mancare usor scoate in evidenta aromele proaspete ale verii, el poate fi savurat cu aceeasi placere si in anotimpul friguros. Rosiile cherry sunt disponibile pe tot parcursul anului, datorita faptului ca se coc mai repede decat rosiile mai mari si sunt, de asemenea, mai usor de cultivat in sere. Aceasta reteta profita din plin de dulceata lor naturala si de nuanta usor acida.
Ingrediente:
- 500 g paste
- sare
- 100 ml ulei de masline
- 2 catei de usturoi, tocati marunt
- 1200 g rosii cherry
- piper negru proaspat macinat, dupa gust
- un varf de cutit de zahar
- o mana de busuioc proaspat, tocat marunt
- parmezan proaspat ras (pentru servire)
Dupa ce ai pus pastele la fiert, incinge putin ulei de masline extravirgin intr-o tigaie incapatoare si gateste rosiile cherry la foc mare, adaugand peste ele un varf de zahar, piper negru proaspat macinat si putin usturoi (iubitorii de mancaruri picante pot adauga si cativa fulgi de ardei iute). Pana cand pastele sunt gata, rosiile deja s-au inmuiat si au inceput sa se transforme intr-un delicios sos. Cand scurgi pastele, opreste putin din apa in care au fiert si adaug-o in tigaie, peste sos, putin cate putin, pentru a-i da mai multa consistenta. Garniseste cu frunze proaspete de busuioc si parmezan ras. Cina este gata.
Hummus libanez
Aceasta specialitate orientala este consumata in zilele noastre pe mai toate continentele. In functie de regiune, hummusul se poate servi ca aperitiv, ca fel principal, alaturi de frigarui de carne, poate avea mai multe ingrediente (rosii uscate, ardei copti) si poate fi asezonat cu mai multe sau mai putine condimente. Reteta de fata se prepara folosind doar cateva ingrediente și este gata in zece minute. Se serveste cu legume crocante de sezon sau lipie calda arabeasca.
Ingrediente:
- 500 g naut
- sucul a doua lamai
- 100 ml ulei de masline extravirgin
- 4 catei de usturoi
- 2 linguri de pasta tahini
- 200 g iaurt grecesc gras
- patrunjel verde (pentru decor si aroma)
- sare, piper, boia dulce, dupa gust
Nautul se pune de seara la inmuiat in apa rece. A doua zi, boabele de naut se scurg si se pun la fiert pe plita. Dupa ce s-au inmuiat (perioada de fierbere poate sa difere in functie de soiul nautului) se scurg, se pun in blender, se adauga uleiul de masline, zeama celor doua lamai, sarea si piperul si se mixeaza. Dupa un timp se adauga iaurtul si pasta tahini si se continua mixarea la viteza mai mare. Cand compozitia este omogena, se scoate intr-un bol, i se fac cateva santuri cu lingura la suprafata, in care se toarna putin ulei de masline si se orneaza cu boia dulce si patrunjel.
Daca sfaturile noastre ti-au deschis apetitul de a gati cu minunatul ulei de masline si esti curios sa-l incerci, alege chiar azi o reteta cu care sa-ti uimesti oaspetii si familia.
Sursa foto: Shutterstock