Retete inedite de muraturi

Publicat la data de: 09/06/2017, 09:10

Autor: Arctic

Retete inedite de muraturi
Retete inedite de muraturi
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/09/Untitled-design-50-1.jpg
February 14, 2019
Arctic

Muraturile sunt cu siguranta niste specialitati indragite de toata lumea. Ele pot complementa si pune in valoare fripturi, tocanite, sosuri, precum si alte preparate. Sfarsitul verii si toamna sunt sezoanele perfecte pentru a pregati borcanele cu muraturi pentru iarna. De aceea, ti-am pregatit cateva retete mai putin traditionale de care sa te bucuri impreuna cu […]

Muraturile sunt cu siguranta niste specialitati indragite de toata lumea. Ele pot complementa si pune in valoare fripturi, tocanite, sosuri, precum si alte preparate. Sfarsitul verii si toamna sunt sezoanele perfecte pentru a pregati borcanele cu muraturi pentru iarna. De aceea, ti-am pregatit cateva retete mai putin traditionale de care sa te bucuri impreuna cu familia ta.

  • Castraveti murati la soare

Sunt muraturile perfecte pentru perioada verii, fiind usor si ieftin de preparat.  Castravetii se pot lasa pe terasa, balcon, sau chiar in curte, daca locuiti la casa. Exista un truc care face ca acesti castraveti sa fie deliciosi si sa fermenteze in timp record: O felie de paine! Drojdia din aceasta va declansa procesele necesare fermentatiei pentru ca tu sa te bucuri cat mai repede de aceste muraturi. Pentru un borcan de ~3L vei avea nevoie de urmatoarele:

  • 1.5 kg de castraveti
  • 1 capatana de usturoi
  • O legatura de cimbru si una de marar, ambele uscate
  • 1.5 l apa
  • 40 g sare
  • 1 felie de paine

Curata intai usturoiul si apoi taie fiecare catel in 2-3 bucati. Spala bine castravetii si pune-i la uscat. Despica apoi fiecare castravete pe lungime, pana la jumatate, pentru ca saramura sa patrunda mai usor. Aseaza intr-un borcan de 3l, pe care l-ai spalat bine inainte, jumatate din legaturile uscate de cimbru si marar. Apoi incepe sa aranjezi castravetii, in picioare, pe mai mutle straturi. Printre castraveti pune cateii de usturoi si un ardei iute, daca preferi muraturile mai condimentate. Separat pune apa cu sarea la fiert intr-o oala, si las-o sa fiarba 4-5 minute. Asteapta sa se raceasca putin (trebuie sa fie calda, nu fierbinte) si toarn-o apoi peste castravetii din borcan. Nu uita, borcanul trebuie sa stea pe o suprafata de metal, sau pe lama unui cutit mai mare, pentru a disipa caldura si a scadea sansa de a crapa borcanul. La final adauga si restul de la legaturile de marar si cimbru, acopera cu o farfuriuta si lasa la racit cateva ore. Peste 5-6 ore, aseaza o felie de paine deasupra legaturilor si pune din nou farfuriuta. Nu uita ca, peste 24 de ore, aceasta paine trebuie aruncata. Lasa-i la soare cateva zile daca este cald, apoi, cand s-au murat, scoate-i din borcan si pune-i in frigider, cu tot cu cateii de usturoi si saramura. Ei vor rezista astfel pana la 2 saptamani.

  • Salata de gogosari cu ghebe

Este o reteta delicioasa de muraturi, preparata indeosebi toamna si perfecta pentru fripturile cu sos sau tocanitele cu cartofi. Pentru prepararea acestei delicioase combinatii vei avea nevoie de urmatoarele:

  • 2 kg ardei gogosari
  • 2 kg de ceapa alba
  • 2 kg de ciuperci (ghebe)
  • 250 ml otet
  • 1 ½ linguri sare grunjoasa
  • 3 linguri de miere
  • 4 linguri de ulei de masline
  • Condimente (boabe de mustar, boabe de ienibahar si foi de dafin)

Spala bine ciupercile si fierbe-le pe aragaz timp de 30 de minute. Clateste-le cu apa rece si lasa-le la scurs. Taie ceapa fin si gogosarii fideluta. Din otet, 1l de apa, sarea, mierea, condimentele si uleiul fa o marinada si pune-o la fiert. Cand da in clocot, opareste pe rand cate 2-3 minute ceapa, gogosarii si ciupercile. Aseaza ingredientele in borcane, mai da o data in clocot marinada si umple borcanele cu lichid. Pune-le capacul si lasa-le intr-un cuptor incins circa 25-30 de minute. Inveleste-le intr-o patura si lasa la racit cateva ore. Pastreaza intr-un loc racoros si te vei bucura de muraturi oricand.

  • Conopida cu dovlecei in otet

Fiind specifica inceputului de toamna, aceasta reteta nu ar trebui sa lipseasca din gospodaria nimanui. Dovlecelul complementeaza perfect conopida crocanta, iar rezultatul este unul de zile mari. Incearca si tu aceasta reteta si spune-ne cum ti-a iesit!

Ingrediente:

  • 2 dovlecei
  • 1 kg de conopida
  • ½ l otet
  • ½ l apa
  • 3 linguri zahar
  • Sare grunjoasa
  • Piper, coriandru

Taie dovleceii cubulete si desfa conopida in buchetele. Intre timp, pune la fiert pe aragazul sau plita ta un amestec de ½ l apa cu otetul, zaharul, 1 lingurita de sare, piperul si coriandrul. Lasa amestecul sa dea in clocot o data, apoi da focul mai incet si pune, pe rand, cate 5 minute, conopida si dovleceii. Aseaza apoi legumele in borcane, umple cu apa pana aproape de gura borcanelor (3-4cm), aseaza bine capacele si pune intr-o oala mare la sterilizat circa 20 de minute. Lasa borcanele inca 30 de minute in apa in care au fiert, scoate-le si acopera-le cu o patura pana se racesc bine de tot. Depoziteaza-le intr-un loc racoros si ferit de lumina soarelui.

  • Prune murate

Se potrivesc de minune la fripturi reci sau calde, fiind incredibil de gustoase. Poti opta pentru versiunea cu samburi sau fara, ambele fiind delicioase. Prunele murate pot fi condimentate cu anason, cuisoare, cardamom sau alte condimente puternic aromate si putin mentolate. Pregatirea lor este foarte simpla, urmatoarele ingrediente fiind necesare:

  • 1 kg prune
  • 250 g zahar
  • 0.5 l otet
  • 1 l apa
  • Sare grunjoasa
  • Scortisoara / cuisoare / cardamom / anason

Spala bine prunele, scoate-le samburii daca le preferi asa si aseaza-le in borcane. Restul ingredientelor le poti pune pe foc, intr-un recipient incapator unde le dai in clocot 2-3 minute. Pune apoi lichidul astfel rezultat peste prunele din borcane, avand grija ca acestea sa nu crape. Pentru aceasta poti aseza un obiect metalic sub fundul borcanelor, precum un cutit, sau le poti infasura intr-un prosop umezit cu apa rece. Sigileaza cu celofan sau pune capacele si depoziteaza-le in camara.

  • Bonus: Oua murate in otet

Desi este o reteta mai putin intalnita pe meleagurile noastre, ea este foarte comuna in tari precum: Anglia, Germania sau Canada. Pastrarea oualelor in saramura sau in otet se practica inca din vremuri stravechi, pentru a evita stricarea lor. Iata o reteta comuna, pe care o poti adapta preferintelor tale:

  • 12 oua medii-mici
  • 700 ml otet
  • 500 ml apa
  • 100-150 g zahar
  • 1 lingura sare
  • O ceapa mare, taiata inele
  • Cativa catei de usturoi
  • Cateva foi de dafin

Pune ouale la fiert intr-o oala incapatoare. Dupa ce apa da in fiert, ia de pe foc si mai lasa-le in apa calda circa 15 minute. Toarna apa rece peste, curata-le cu atentie de coaja si pune-le intr-un borcan incapator, impreuna cu foile de dafin, ceapa si cateii de usturoi. Intre timp pune restul ingredientelor la fiert, pana cand zaharul s-a topit de tot. Aseaza cu grija acest amestec peste ouale din borcan, sigileaza, asteapta sa se raceasca si pune totul la frigider pentru o saptamana.

Vei avea parte de muraturi delicioase pentru toata iarna, daca folosesti retetele de mai sus. Nu uita sa sigilezi bine borcanele inainte de a le depozita si sa le pastrezi la frigider odata ce au fost desfacute. Fripturile si mancarurile tale vor fi puse in valoare de aceste muraturi delicioase, de care te vei bucura impreuna cu cei dragi!