In bucataria romaneasca, varza este un ingredient versatil si apreciat, folosit in o varietate de retete delicioase. Astazi, iti prezentam trei retete cu varza, de la feluri de mancare la prajituri, pentru a te bucura de aceasta leguma minunata.
Varza a la Cluj (8 portii)
Ingrediente:
- 1 Varza mare de peste 1 kilo
- 600 g Carne tocata de porc
- 1 cana de orez (120-130g)
- 4 cepe
- 5 catei de usturoi
- o lingura de cimbru
- 2 ardei kapia
- 1 rosie mare
- Chimen, paprika dulce dupa gust
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 400 ml Smantana de minimum 30% grasime
Pasul 1: Toaca cepele marunt si pune ulei intr-o tigaie pentru a le cali usor. Adauga usturoiul ras si kapia maruntita, apoi lasa-le sa se caleasca. Cand sunt gata, pune jumatate din aceasta amestec peste varza tocata fin intr-o tigaie mare, apoi caleste-le impreuna cu rosia taiata marunt, putina paprika si o lingurita de cimbru.
Pasul 2: In alta tigaie, peste carnea tocata, adauga jumatatea ramasa din amestecul de ceapa calita cu usturoi si ardei, chimen macinat, cimbru si o lingurita de paprika dulce. Gateste carnea pana se rumeneste. In acelasi timp, varza trebuie sa fie si ea calita bine.
Pasul 3: Construieste straturile intr-un vas mare, presandu-le cu o lingura sau spatula: un strat de varza, un strat de carne, apoi unul de orez, urmate in ordine inversa de un strat de carne si un ultim strat de varza. La final, adauga un strat de smantana care va deveni aurie in cuptor. Coace la 220 de grade Celsius pentru 10-15 minute.
Laste (Varza cu taitei) (6 portii)
Ingrediente:
- 500 g Varza
- 500 g Paste late cu ou
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- 2 lingurite de piper
- Sare dupa gust
Pasi:
- Caleste varza in ulei de floare si piper generos. Adauga sare moderat.
- Fierbe pastele si pune-le proaspat scoase din apa peste varza din tigaie. Nu le scurge complet, pentru ca putina apa ramasa pe paste va emulsiona cu uleiul din varza si, amestecand continuu, vei obtine un sos dens si delicios. Pastreaza si putina apa de la fiertul pastelor la indemana in caz ca mai trebuie sa adaugi umiditate in tigaie.
- Adauga piper proaspat macinat dupa gust.
Varzari (12 placinte)
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 4 galbenusuri
- 4 linguri de ulei
- 300 ml lapte
- 5-6 g drojdie
- 1 lingura de zahar
- 2 linguri de unt
Pentru umplutura:
- 1 jumatate de Varza
- 2 linguri de ulei
- opțional 1 ceapa albă
- sare, piper – după gust
- 3 linguri de suc de roșii sau 2 de bulion
Pentru uns:
- 100 ml apa
- 2 linguri de ulei
- 1 lingura de zahar
Pasii:
Aluatul:
-
Faci o adancitura in faina intr-un castron.
-
Adaugi drojdia cu laptele caldut, zahar si amesteci putin din faina din margine.
-
Cand creste, incepi sa framanti cu restul de lapte. Apoi, incorporezi galbenusurile. La final, adaugi uleiul.
-
Dupa ce totul este omogenizat, framanti si untul. Lăsați la crescut pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
-
Caleste ingredientele pentru umplutura pana sunt gata.
-
Raceste-le si umple aluatul cu ele.
-
Modeleaza aluatul si uneste marginile ca la niste poale’n brau clasice.
-
Coace la 180 de grade pentru 40-45 de minute.
-
La final, ungi cu pensula si acoperi pentru a se aburi.
Aceste retete cu varza sunt pline de gust si vor satisface cu siguranta papilele gustative ale familiei tale. Speram ca vei incerca aceste preparate si ca le vei savura alaturi de cei dragi!
Descopera alaturi de Marius Tudosiei si invitatul sau, Florin Revesz, cum poti transforma varza in ingredientul vedeta din farfuria ta.
Urmareste video-ul mai jos sau pe canalul nostru de YouTube.