Prazul este un ingredient versatil si gustos, perfect pentru a aduce o nota de prospetime si savoare in bucatarie. Astazi iti prezentam trei retete delicioase cu praz, care iti vor incanta papilele gustative.
1. Invartita de praz
Aceasta reteta simpla si gustoasa de “Invartita de praz” va aduce un zambet pe buzele oricarui gurmand. Iata ce ai nevoie si cum sa o prepari:
Ingrediente:
- 1kg de praz
- 2 cepe medii
- 600ml ulei pentru calit
- 1 ardei rosu (kapia)
- O legatura de marar
- 400g branza de capra (telemea)
- 1 pachet foi de placinta fine
- 100g unt
Pasul 1:
- Taie ceapa marunt si prazul rondele.
- Caleste-le in ulei, la foc mic, pana se inmoaie.
Pasul 2:
- Sfaramiteaza telemeaua de capra intr-un bol.
- Toaca ardeiul rosu in cubulete mici.
- Pune deasupra ceapa si prazul calite, amesteca bine fara sa faci branza pasta.
- Toaca mararul nu foarte fin si amesteca-l in umplutura de placinta.
Pasul 3:
- Topeste untul.
- Pregateste o tava cu hartie de copt, apoi desparte foile de placinta.
- Pune rand pe rand foiile si unge-le bine cu pensula inmuiata in unt. Pune umplutura sub forma de tub, ruleaza foiile (2-3 per placinta), ruleaza-le si pune-le pe tava.
- Unge-le cu unt la final si coace-le in cuptor la 220 de grade (cu ventilatie, folosind functia 3D).
Pasul 4 – Sosul pentru placinta:
- 300g Iaurt minimum 10% grasime
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- Sare dupa gust
Pentru sos, amesteca iaurtul cu usturoiul zdrobit si uleiul de masline. Adauga sare dupa gust si serveste alaturi de invartita de praz. Este o combinatie perfecta de arome!
2. Mancare de praz
Pentru cei care prefera ceva mai simplu, mancarea de praz este alegerea perfecta. Iata ce ai nevoie:
Ingrediente:
- 700g ceapa tocată mărunt
- 1kg de praz, tăiat la 3-4cm lungime
- 1 morcov ras
- 500ml supa de legume
- Masline dupa gust
Pasii:
- Caleste ceapa si morcovul. Cand sunt aproape gata, pune prazul si dupa un minut supa de legume.
- Lasa totul la fiert, iar cand sunt toate gatite (si supa scazuta), pune bulionul si imediat maslinele.
- Mai gateste cateva minute si la final pune (optional) cateva felii de lamaie.
Aceasta mancare de praz este plina de arome si poate fi servita alaturi de orez sau paine proaspata.
3. Supa crema de praz
Daca iti place sa te rasfeti cu o supa cremoasa si sanatoasa, aceasta reteta este pentru tine. Iata ce ai nevoie:
Ingrediente:
- 1kg de praz
- 2 radacini de pastarnac
- ½ telina
- 1 morcov mare
- 3 cartofi mici (optional)
- 4 linguri de ulei de masline
- 200ml smantana de gatit 32% grasime
- 50ml smantana de gatit (pentru decor)
- Sare si piper dupa gust
Pasii:
- Marunteste radacinoasele si pune-le intr-o oala cu uleiul la calit, impreuna cu o lingura de apa.
- Cand se inmoaie, pune si prazul, inca doua linguri de apa si gateste-le impreuna pana se schimba la culoare.
- Acopera-le cu apa si lasa-le la fiert.
- Blendeaza totul cu un blender bun, apoi daca nu o simti complet omogenizata, strecoara toata supa-crema. La final amesteca smantana de gatit.
- Decoreaza cu ulei de masline, un fir de smantana si piper proaspat rasnit!
Aceasta supa crema de praz este bogata in arome si texturi, perfecta pentru zilele reci de toamna sau iarna.
Acum ca ai descoperit aceste retete cu praz delicios, te invitam sa te bucuri de prepararea si savurarea lor alaturi de familie si prieteni. Pofta buna!
Descopera alaturi de Marius Tudosiei si invitatele sale, Cosanzenele Gatesc, cum poti transforma prazul in ingredientul vedeta din farfuria ta.
Urmareste video-ul mai jos sau pe canalul nostru de YouTube.