Retete delicioase de pizza si sfaturi pentru preparare

Publicat la data de: 10/21/2020, 08:22

Autor: Arctic

Retete delicioase de pizza si sfaturi pentru preparare
Retete delicioase de pizza si sfaturi pentru preparare
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2020/10/shutterstock_668737312.jpg
October 21, 2020
Arctic

Pizza este un fel de mancare usor de preparat si potrivit pentru a petrece o seara frumoasa cu prietenii sau pentru a impartasi un moment delicios cu familia. Poate fi servita, de asemenea, in versiune mini, la un bufet cu aperitive. Pizza de casa este un preparat potrivit si pentru vegetarieni, si pentru cei care […]

Pizza este un fel de mancare usor de preparat si potrivit pentru a petrece o seara frumoasa cu prietenii sau pentru a impartasi un moment delicios cu familia. Poate fi servita, de asemenea, in versiune mini, la un bufet cu aperitive. Pizza de casa este un preparat potrivit si pentru vegetarieni, si pentru cei care consuma carne. Poate fi garnisita cu orice combinatie de ingrediente doresti si poate fi dulce sau sarata. Vei descoperi mai jos cateva retete de pizza delicioasa, dar si sfaturi pentru un blat reusit. 

 

  • Scurta istorie a pizzei
  • Retete pentru un blat de pizza de casa reusit

Blat pufos

Blat subtire (cu umpluturi)

Blat napolitan

  • Retete de pizza de casa

Pizza Marinara

Pizza Quattro Formaggi

Pizza cu pui picant si ardei

Pizza vegetariana cu dovlecel si branza de capra

  • Trucuri pentru prepararea pizzei de casa

Scurta istorie a pizzei

Pizza este un preparat cunoscut in toate colturile lumii, insa versiunile din prezent nu seamana deloc cu cele de la inceputuri. Preparatul a aparut in Antichitatea tarzie, iar cuvantul „pizza” dateaza din secolul al XX-lea. Originile cuvantului sunt controversate, unii spun ca ar fi grecesti, altii, germane. Blatul seamana cu diverse versiuni de paine aplatizata, preparate in zona mediteraneana, iar cu timpul, acesta a inceput sa fie garnisit cu diverse ingrediente. 

Pizza, sub acest nume, a aparut in Italia, in Evul Mediu. In secolul al XVI-lea, au fost aduse in Europa, din zona Americii, rosiile. Painea aplatizata, acoperita cu rosii, a inceput sa fie preparata in Napoli si era vanduta pe strada sau in pizzerii. In 1780, Raffaele Esposito creeaza pizza Margherita, cu sos de rosii, mozzarella de bivolita si busuioc, in onoarea reginei din epoca. Acela a fost inceputul pizzei moderne. Restul este deja istorie.

Retete pentru un blat de pizza de casa reusit

Secretul unei pizze reusite consta mai ales in calitatea blatului. Acesta trebuie sa fie preparat doar din faina, apa, ulei de masline, sare si drojdie. Ingrediente simple, care nu trebuie sa fie alese la intamplare. Opteaza pentru o faina bio, un ulei de masline extravirgin, sare de mare nerafinata si drojdie proaspata. In ceea ce priveste cantitatea, pentru a prepara o pizza pentru trei-patru persoane, ai nevoie de aluat pregatit dintr-o jumatate de kilogram de faina.

Blat pufos

Pentru reteta de blat pufos, ai nevoie de 500 de grame de faina, 300 de mililitri de apa calduta, un plic de drojdie uscata, 50 de mililitri de ulei de masline extravirgin, o lingurita de sare si una de zahar.

Se amesteca ingredientele, se framanta timp de 10 minute si se lasa coca la dospit, acoperita cu un prosop, minimum 40 de minute, intr-un loc cald. Se intinde aluatul in orice forma se doreste, se acopera cu sos de rosii si ingredientele preferate si se baga in cuptorul preincalzit, la temperatura maxima (220 de grade Celsius), timp de 15-20 de minute.

Blat subtire (cu umpluturi)

Pentru a obtine un blat subtire, ai nevoie de 500 de grame de faina de grau tip 550, 1 plic de drojdie uscata, 2 linguri de ulei de masline, 2 lingurite de sare, 1 lingurita de zahar si 250 de ml de apa calduta. Framanta aluatul timp de 15 minute, pana devine fin si elastic. Lasa-l la crescut in loc cald, acoperit cu un prosop umed, timp de trei pana la patru ore. Aluatul se intinde sub forma de blat subtire in tava, se garniseste si se coace in cuptorul preincalzit, la cea mai inalta temperatura, timp de 10 minute.

Acest aluat poate fi folosit si pentru pizza cu umpluturi. Dupa ce ai intins blatul in forma de disc, asaza, pur si simplu, bucati de branza pe margine si ruleaza aluatul spre interior. Pe restul discului, pune combinatia de ingrediente preferata (poti face o pizza de casa cu de toate), iar apoi da totul la cuptor pentru 10 minute.

Blat napolitan

Pizza napolitana, in versiunile ei Margherita si Marinara, este protejata, din 2009, de eticheta de calitate denumita specialitate traditionala garantata (STG). Pentru reteta de blat napolitan, ai nevoie de 500 de grame de faina tip 550, 1 gram de drojdie, 250 ml de apa si de 25 g de sare. Acest tip de aluat are nevoie de extrem de putina drojdie, in schimb, se lasa la dospit cel putin opt ore. In cuva unui robot de bucatarie, se toarna apa, sarea, drojdia de bere si 100 g de faina. Se porneste robotul si se adauga treptat restul de faina. Se framanta aproximativ zece minute la viteza mare, apoi 20 de minute cu viteza mica, pana cand obtii o masa compacta, pe care o lasi la dospit, acoperita cu un prosop umed, doua ore. Modelezi doua mingi din aluat, pe care le lasi iarasi la dospit, de la patru pana la sase ore. Discul de aluat trebuie sa fie mai subtire in centru si mai gros pe margini. Pizza se coace in cuptorul incins aproximativ 10 minute.

Retete de pizza de casa

Foloseste unul dintre blaturile prezentate anterior si ingredientele preferate pe care le ai in frigider, pentru a prepara pentru prieteni sau familie o pizza savuroasa. Pizza se poate servi alaturi de un pahar de vin sau o bere rece.

Pizza Marinara

Aceasta este o variatie a pizzei Margherita, dar la fel de delicioasa. Incearc-o si te vei indragosti de ea. 

Ingrediente:

  • 250 g aluat de pizza napolitana
  • 80 g sos de rosii
  • 100 g mozzarella de bivolita
  • ulei de masline extra virgin
  • 1 catel de usturoi tocat
  • 1 lingurita de oregano uscat

Mod de preparare: intinde aluatul, astfel incat sa fie subtire in centru si mai gros pe margini. Unge-l cu sos de rosii si acopera-l cu felii de mozzarella, usturoi, oregano si cativa stropi de ulei de masline extravirgin. Coace pizza timp de 10 minute in cuptorul incins.

Pizza Quattro Formaggi

Secretul acestei pizze este amestecul de patru branzeturi folosite, care trebuie sa aiba un gust contrastant. Prin urmare, este de preferat sa amesteci branzeturi usoare cu un tip dur, maturat, de exemplu, mozzarella, provolone, gorgonzola si parmezan.

Ingrediente:

  • 250 g aluat de pizza
  • 3-4 linguri sos de rosii
  • 75 g mozzarella
  • 75 g parmezan
  • 75 g gorgonzola
  • 75 g provolone
  • oregano uscat

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200°C. Feliaza mozzarella, dupa ce ai scurs-o de lichid, taie branza gorgonzola in bucati, rade branza provolone si parmezanul. Intinde aluatul de pizza cu mainile, pe o suprafata presarata cu gris fin. Acopera cu sos de rosii, peste care presari oregano, apoi pune branzeturile. Coace timp de aproximativ 10 minute sau pana cand marginile si baza sunt aurii si crocante.

Pizza cu pui picant si ardei

Aceasta pizza este foarte usor de preparat si contine ingrediente foarte ieftine. Poti folosi si pui ramas de la o friptura.

Ingrediente:

  • 250 g aluat
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapa
  • 50 g sos de rosii
  • 100 g smantana de gatit grasa
  • 125 g mozzarella
  • 1 piept de pui
  • 1 lingurita de curry

Mod de preparare: caleste carnea taiata in cuburi cu putin ulei, intr-o tigaie, pe aragaz. Adauga praful de curry si 2 linguri de smantana si lasa la gatit 2-3 minute. Combina sosul de rosii cu smantana ramasa si putina sare. Intinde aluatul de pizza, acopera cu sosul de rosii, ceapa taiata inele, mozzarella taiata in cuburi mici, ardeiul gras taiat in fasii si cubuletele de carne. Coace in cuptorul preincalzit, la 210°C, timp de 20 de minute.

Pizza vegetariana cu dovlecel si branza de capra

Pentru o pizza vegetariana, lasa frau liber imaginatiei, astfel incat sa obtii un preparat gustos si colorat. Sau incearca reteta de mai jos.

Ingrediente:

  • 250 g aluat de pizza
  • 1 dovlecel 
  • 1 rulou de branza de capra
  • 50 g branza tip gruyere rasa
  • 3-4 linguri sos de rosii
  • oregano
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Intinde aluatul de pizza intr-o tava, acopera cu sosul de rosii, presara jumatate din branza gruyere si oregano. Spala dovlecelul si rade-l peste pizza, apoi presara restul de gruyere si acopera cu felii de branza de capra. Adauga sare si putin ulei. Coace timp de 20 de minute.

Trucuri pentru prepararea pizzei de casa

La prepararea pizzei de casa, te poti folosi de retete (pentru versiunile clasice), dar si de ceea ce ai in frigider. Exista cateva trucuri pe care le poti utiliza pentru ca rezultatul sa fie unul savuros de fiecare data:

  • Pentru un aluat de pizza mai special, poti sa amesteci in el busuioc, oregano, rozmarin, cimbru uscat, curry sau chimen;
  • Pentru a intinde aluatul de pizza ca un profesionist, aplatizeaza-l cu pumnul. Intinde-l cu mainile, fara a trage prea mult, ci ridicandu-l si rotindu-l; 
  • Pentru a obtine textura crocanta, pune in cuptor, in partea de jos, un recipient umplut cu apa. Aburii formati vor oferi aluatului o textura speciala. Uleiul de masline inclus in aluat contribuie la acelasi rezultat;
  • Pentru o coacere perfecta, ai nevoie de o piatra pentru pizza. In lipsa, foloseste o tava clasica si hartie de copt;
  • Pentru a face un calzone (pizza umpluta) bun, inainte de a plia aluatul, unge marginile cu albus batut, apoi sigileaza; 
  • Daca ai timp, prepara sosul de rosii in casa. Ai nevoie de un catel de usturoi, calit cateva secunde in ulei de masline, intr-o tigaie, pe plita. Toarna, apoi, o cutie mica de rosii prunisoare decojite. Adauga sare dupa gust, iar dupa ce amestecul a scazut, iar rosiile au devenit pasta, aromatizeaza totul cu busuioc proaspat. Nu pune foarte mult sos pe aluat, pentru ca acesta sa nu devina umed;
  • Pentru o pizza reusita, alege doar mozzarella de vaca sau de bivolita. Aceasta branza se topeste perfect in cuptor si ofera pizzei acel gust special;
  • Topingurile pentru pizza pot fi adaptate in functie de gust. Pentru unul exotic, poti sa stropesti legumele cu putina miere amestecata cu un strop de otet de mere. Sau combina perele cu branza, crevetii cu mango, tonul cu ananasul. Orice ai alege, nu aglomera blatul. Cele mai bune retete de pizza italiene contin doar cateva ingrediente;
  • Pizza poate deveni desert. Nu este un preparat original, dar este gustos. Fa un sos din ciocolata neagra si crema de vanilie. Acopera cu banane feliate si migdale tocate. Coace in cuptorul incins, 10 minute.

Un blat pregatit corect, un sos de rosii parfumat si o combinatie din ingredientele preferate, putine, dar de buna calitate, sunt aspectele de care trebuie sa tii cont pentru a coace o pizza pe gustul tuturor. 

Sursa foto: Shutterstock