Crema de branza poate fi atat o gustare de sine statatoare, cat si un component care poate fi folosit in alte preparate. Este simplu de pregatit, nu contine multe ingrediente si te ajuta sa economisesti timp in bucatarie. Se intrebuinteaza cu succes la montarea aperitivelor, se adauga anumitor mancaruri si este elementul de baza al unor deserturi, imbogatindu-le gustul si dandu-le un plus de savoare.
Tocmai pentru ca reteta este extrem de versatila, exista nenumarate feluri de crema de branza. Ele, insa, pot fi impartite sumar in doar doua categorii: sarate si dulci, in functie de preparatele in care se adauga – aperitive sau deserturi.
Am ales pentru tine cateva exemple de antreuri si dulciuri in care poti folosi crema de branza.
Retete de aperitiv cu crema de branza
Rosii, crema de branza de capra si ulei de masline aromat
Ingrediente:
- 230 g branza de capra, la temperatura camerei
- 60 ml smantana
- sare si piper negru proaspat macinat
- 3 rosii prospete
- 150 g nuci
Pentru uleiul de masline aromat:
- 240 ml ulei de masline extravirgin
- 15 g menta proaspata
- 15 g busuioc proaspat
- sare si piper negru proaspat macinat
Modul de preparare:
- Prepara umplutura. Pune branza de capra si smantana intr-un bol, condimenteaza cu sare si piper si amesteca bine, folosind un mixer de mana. Este bine sa pui mai putina sare, intrucat si branza de capra este sarata.
- Pregateste uleiul condimentat. Pune intr-un procesor de alimente busuiocul si menta si marunteste-le. Cu blenderul mergand, adauga treptat uleiul, sarea si piperul. Cand compozitia este omogena, transfer-o intr-un castron mic, acoper-o si da-o deoparte.
- Intr-o tigaie incinsa, fara ulei, rumeneste pe aragaz nucile, atat cat sa-si dezvolte aromele, fara sa le arzi. Toaca nucile marunt.
- Taie rosiile in felii de aproximativ 2 cm, cu ajutorul unui cutit cu lama zimtata, pune-le pe platoul de servire, asaza deasupra fiecarei felii cate o lingura de crema de branza de capra, stropeste cu uleiul de masline aromat, presara deasupra nucile tocate si serveste.
Reteta de rulada cu crema de branza
Ingrediente:
Pentru foaia de aluat:
- 2 linguri rase de smantana
- 4 linguri de cascaval ras
- 3 oua
- 3 linguri faina
- 3 linguri ulei
- sare, dupa gust
- o lingura paprika dulce
- 5 g praf de copt
Pentru crema de branza:
- 200 g smantana grasa
- 80 g unt, minimum 80% grasime, la temperatura camerei
- 350 g branza proaspata de vaci
- sare, dupa gust (in jur de o jumatate de lingurita)
Adaosuri in compozitie:
- 50 g ardei gras rosu
- 50 g masline
- 50 g sunca de Praga
Mod de preparare:
- Se pregateste crema de branza. Intr-un bol se mixeaza branza de vaci proaspata cu smantana, untul moale si sarea, pana cand compozitia este omogena. Se acopera si se da deoparte.
- Se prepara foaia de aluat. Se separa ouale si se bat albusurile spuma cu un praf de sare, pana cand se intaresc si nu mai curg. Faina se amesteca intr-un vas cu praful de copt. Intr-un bol separat se mixeaza galbenusurile cu uleiul si sarea, se pune treptat smantana si cascavalul ras si se amesteca. Se adauga faina, apoi, dupa ce compozitia s-a legat, se adauga si albusurile batute, amestecand cu grija, cu miscari de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Se tapeteaza o tava pentru cuptor cu hartie de copt unsa cu putin ulei, se toarna aluatul, se egalizeaza pe toata suprafata tavii si se pune in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade. Se lasa la copt timp de 20-25 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
- Intre timp, se taie ardeiul gras, maslinele si sunca de Praga in bucati marunte si se amesteca toate intr-un vas.
- Cand blatul este copt, se scoate de la cuptor si se rastoarna pe un prosop umed. Cu ajutorul prosopului, se ruleaza blatul si se lasa sa se raceasca complet.
- Dupa racire, blatul se desface cu grija, sa nu se rupa. Se presara in mod egal, pe toata suprafata lui, amestecul de ardei, sunca si masline, se intinde uniform crema de branza dulce deasupra si se ruleaza din nou. Rulada astfel obtinuta se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru cateva ore, pana cand gusturile se intrepatrund. Se serveste rece, ca aperitiv.
Reteta de desert cu crema de branza
Briose de ciocolata cu glazura de crema de branza si caramel sarat
Ingrediente:
Pentru briose:
- 250 g de faina
- 75 g cacao
- 2 plicuri praf de copt (10 g)
- un varf de cutit de sare
- 200 g de zahar
- 230 g maioneza
- 240 g lapte batut
- 2 lingurite de extract de vanilie
Pentru crema de branza:
- 200 g branza de vaci
- 100 ml frisca
- 50 g zahar pudra
- o lingurita vanilie
- 5 g gelatina granule
Pentru glazura:
- 200 g zahar
- 60 ml apa
- 360 g smantana
- o lingurita de extract de vanilie
- 250 g crema de branza
- 50 g sare de mare grunjoasa
Mod de preparare:
- Pregateste crema de branza. Hidrateaza gelatina, conform instructiunilor. Mixeaza branza pana devine cremoasa, adauga zaharul si vanilia si continua sa amesteci. Bate frisca si incorporeaz-o in crema de branza, iar gelatina dizolv-o pe aragaz, la bain-marie. Pune o lingura de crema in gelatina, amesteca bine, apoi toarna totul peste crema de branza si omogenizeaza. Pune-o la frigider pentru 2 ore.
- Se incinge cuptorul la 180 de grade. Doua forme de briose se tapeteaza cu forme de copt din hartie (24 de bucati).
- Intr-un vas amesteca faina, cacaua, praful de copt si sarea.
- Intr-un recipient separat combina zaharul, maioneza, laptele batut si vanilia si amesteca bine.
- Adauga ingredientele uscate peste cele umede si omogenizeaza.
- Ajutandu-te de o lingura, umple fiecare forma de briosa cu aluatul obtinut, introdu tavile in cuptor si coace pentru aproximativ 15-16 minute sau pana trec testul scobitorii.
- Intre timp, prepara glazura. Pune intr-o cratita mica apa si zaharul si incalzeste pe foc mediu, amestecand, timp de aproximativ 12 minute, pana cand culoarea se inchide si siropul se ingroasa. Stinge focul si da deoparte. Adauga, amestecand usor, smantana, vanilia si sarea, apoi lasa compozitia sa se raceasca.
- Intr-un vas, adauga peste crema de branza trei sferturi din cantitatea de caramel sarat si amesteca pana la omogenizare.
- Scoate briosele din cuptor, lasa-le sa se raceasca, apoi, cu ajutorul unui sprit de cofetarie sau punga, orneaza-le cu glazura racita si stropeste-le cu restul de caramel sarat. Se dau la frigider pana in momentul servirii.
Crema de branza se poate servi si ca atare, in sendvisuri si tarte, poate fi adaugata in sosurile pentru paste si in cremele pentru torturi. Poate fi amestecata cu ardei copti, boia dulce, marar, salota sau ceapa verde, avocado si usturoi sau chiar somon afumat. Este simplu de facut si de efect atunci cand o folosesti sa ornezi aperitivele pentru mese festive sau sa imbogatesti gustul deserturilor.
Daca doresti sa incerci una dintre retetele cu crema de branza, alege combinatia care iti place si pregateste-o fie pentru o gustare rapida la micul dejun, fie pentru urmatoarea masa festiva cu familia si prietenii.
Sursa foto: Shutterstock