Un simbol al gastronomiei belgiene, gofrele/vafele exista de peste 800 de ani. In versiune dulce, dar si sarata, gofrele sunt un preparat servit mai ales la micul dejun sau ca gustare. La origine un produs de patiserie mai degrabă modest, gofrele se prepara in prezent si in versiuni imbunatatite cu frisca, banane, miere, inghetata sau ciocolata, dar si de post. Ti-am pregatit mai jos cateva retete delicioase, trucuri de preparare, precum si cateva informatii privind originea si tipurile de gofre/vafe.
- Retete de vafe/gofre
- Gaufre de Liège
- Gaufre de Bruxelles
- Gofre usoare cu iaurt
- Gofre fara unt, rapide
- Gofre de post
- Vafe pufoase, sarate
- Gofre cu jambon si branza
- Gofre cu legume
- Gofre cu branza si rosii uscate
- Sfaturi pentru gofre delicioase
- Scurta istorie
Retete de vafe/gofre
Gofrele/vafele sunt un produs de patiserie copt intr-o forma speciala din metal, formata din doua placi cu un design in forma de alveole, intre care se pune aluatul. In prezent, se gasesc si aparate electrice pentru prepararea vafelor, iar formele clasice se folosesc deasupra unei flacari, pe aragaz. Gofrele sunt delicioase calde, dar si reci si pot fi servite cu diverse sosuri, precum ciocolata sau caramel, frisca si fructe. Nu ezita sa testezi si versiunile sarate, care pot fi servite inclusiv la aperitiv.
Gaufre de Liège
Un gust incomparabil, un miros imbietor si un aspect atipic sunt elementele care caracterizeaza vafa din Liège. Aceasta trebuie sa aiba 24 de gauri, colturi rotunjite si o cantitate potrivita de zahar perlat, care se va carameliza in aluat in timpul coacerii.
Ingrediente:
- 1 kg de faina
- 75 g drojdie proaspata
- 500 ml lapte si apa (la temperatura camerei)
- 50 g zahar tos foarte fin
- 2 oua
- 500 g unt
- 50 g miere (vanilie sau scortisoara)
- 3 g bicarbonat de sodiu
- 600 g zahar perlat
Mod de preparare: cu doua ore inainte de a pregati aluatul, scoate untul din frigider si lasa-l la temperatura camerei, pentru a-l inmuia. Fa un aluat din 800 de grame de faina, drojdie, lapte si apa, zahar tos si oua. Lasa-l sa creasca timp de 15 minute, apoi adauga untul, mierea, restul de faina, putina sare, vanilie si bicarbonatul de sodiu. Framanta bine, pentru a obtine un aluat omogen, lasa-l sa creasca timp de 10 minute intr-un loc cald, apoi adauga zaharul perlat si imparte in bucati de 90 – 140 de grame, in functie de forma pe care o folosesti. Mai lasa sa creasca 5 minute, timp in care incingi forma, apoi coace-le si serveste-le calde.
Gaufre de Bruxelles
Mai usoare si mai versatile, aceste gofre pot fi servite dupa bunul plac cu zahar pudra, ciocolata topita si felii de banane sau cu frisca si fructe de sezon.
Ingrediente:
- 750 g faina
- 750 ml lapte
- 450 g unt topit
- 7 oua
- 3 plicuri de zahar vanilat
- 2 plicuri de drojdie
- 1 varf de sare
Mod de preparare: separa albusurile de galbenusuri. Intr-un vas, combina faina, zaharul vanilat, laptele si galbenusurile si amesteca pana obtii o pasta neteda si omogena. Adauga untul topit, drojdia si sarea. Bate albusurile spuma tare si amesteca-le usor in aluat, de jos in sus. Lasa aluatul sa se odihneasca la temperatura camerei, timp de doua ore. Preincalzeste forma de vafe si coace-le pana capata o culoare auriu-maronie, apoi le poti servi.
Gofre usoare cu iaurt
Aceasta este o versiune rapida de gofre, perfecta pentru un mic dejun consistent.
Ingrediente:
- 200 ml lapte semidegresat
- 125 g iaurt simplu
- 250 g faina
- 150 ml apa
- 3 oua
- 20 g zahar pudra
Mod de preparare: separa albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, pune galbenusurile, zaharul pudra, iaurtul, laptele, apa si faina. Amesteca bine cu un tel, timp de cateva minute. Bate albusurile spuma tare, apoi incorporeaza-le usor in aluat. Coace vafele in aparatul preincalzit si serveste-le calde, pudrate cu zahar sau acoperite cu frisca si fructe.
Gofre fara unt, rapide
Versiunea clasica de gofre este delicioasa si pentru ca include o cantitate destul de mare de unt. Reteta de mai jos nu contine deloc unt, dar este la fel de savuroasa.
Ingrediente:
- 300 g faina
- 60 g zahar pudra
- 450 ml lapte
- 3 oua intregi
- 1 plic praf de copt
- 1 varf de cutit sare
Mod de preparare: intr-un castron, pune faina, zaharul si praful de copt. Fa o gaura in mijloc si pune galbenusurile. Adauga laptele si amesteca energic, pana obtii o pasta neteda, fara cocoloase. Bate albusurile spuma tare si incorporeaza-le in aluat, de jos in sus, cu miscari usoare. Incalzeste aparatul de vafe si coace-le timp de 3-4 minute, pana devin rumene.
Gofre de post
Aceasta reteta de gofre fara oua si lapte este potrivita pentru persoanele care tin post sau sunt vegetariene. Rezultatul este la fel de delicios.
Ingrediente:
- 180 g faina de grau
- 1 lingura ulei de floarea-soarelui
- 40 g zahar tos
- 300 ml apa minerala
Mod de preparare: se amesteca ingredientele intr-un bol, pana se obtine un aluat omogen. Se incalzeste aparatul si se coc gofrele 2-3 minute.
Vafe pufoase, sarate
La micul dejun sau ca aperitiv, la picnic sau pe plaja, aceste gofre sarate cu branza vor fi un succes.
Ingrediente:
- 4 oua
- 150 ml lapte
- 50 g unt
- 200 g faina
- ½ plic de praf de copt
- 100 g branza de capra, proaspata
- sare
- piper
Mod de preparare: topeste untul intr-o cratita, pe plita, la foc mic. Bate ouale intr-un castron, adauga faina si praful de copt, laptele si untul topit, sare si piper. Amesteca pana obtii un aluat neted si omogen. Lasa aluatul deoparte 30 de minute, apoi coace gofrele. Taie-le in jumatate pe grosime si umple-le cu branza. Serveste cu o salata de rucola.
Gofre cu jambon si branza
Aceste vafe se combina perfect cu o salata verde, aromatizata cu otet balsamic. Fa o cantitate mai mare si serveste-ti si colegii de serviciu, la pranz.
Ingrediente:
- 200 g faina
- 300 ml lapte
- 3 oua
- 50 g unt
- 100 g branza Gruyère rasa
- 2 felii de jambon
- ulei
- sare
- piper
Mod de preparare: toarna laptele intr-o cratita si pune-l pe aragaz, iar dupa ce s-a infierbantat, da-l deoparte. Adauga untul in bucati mici si amesteca pana se topeste. Intr-un castron, pune faina, ouale si amesteca totul cu un tel. Adauga treptat laptele, amestecand, apoi branza si jambonul taiat fasii, sare si piper. Coace gofrele si serveste.
Gofre cu legume
Reteta de mai jos este extrem de savuroasa, fiind o modalitate perfecta pentru a-i face pe cei mici si mofturosi sa manance legume. Le poti servi cu branza, salata sau supa de legume.
Ingrediente:
- 185 g faina de grau
- 25 g ulei de masline
- 1 ou
- 250 ml lapte
- 60 g broccoli
- 60 g morcovi
- 2 linguri patrunjel verde tocat
- 5 g praf de copt
- 1 varf de cutit sare
Mod de preparare: amesteca legumele taiate bucatele, intr-un bol. Intr-un alt bol, omogenizeaza faina, praful de copt si sarea, adauga oul, laptele si legumele, apoi coace gofrele.
Gofre cu branza si rosii uscate
Reteta de mai jos aduce in bucatarie arome mediteraneene. Serveste aceste gofre ca aperitiv, la un pranz de duminica.
Ingrediente:
- 500 g faina
- 1 plic praf de copt
- 250 ml apa
- 250 ml bere
- 250 ml lapte
- 1 varf de cutit sare
- 125 g unt
- 200 g branza Comté rasa (sau alta branza tare, maturata)
- 150 g rosii uscate
- 4 oua
Mod de preparare: topeste untul si lasa-l sa se raceasca. Toarna faina intr-un castron, adauga sarea si ouale, apoi bate cu un tel. Adauga lichidele, praful de copt, untul topit, branza si rosiile taiate bucati. Omogenizeaza bine aluatul si lasa-l deoparte 30 de minute. Coace vafele si serveste-le.
Sfaturi pentru gofre delicioase
Gofrele sunt un preparat iubit atat de copii, cat si de adulti, fie ele dulci sau sarate. Iata mai jos cateva sfaturi pentru gofre reusite:
- Pentru vafe usor crocante, inlocuieste o parte din lapte cu apa sau bere. Laptele le ofera fragezime, iar inlocuirea partiala cu bere sau apa minerala face ca vafele sa fie moi in interior si crocante la exterior.
- Pentru gofre lejere si foarte pufoase, albusurile trebuie sa fie batute spuma tare si apoi incorporate cu miscari de jos in sus, lejere.
- Pentru gofre groase, foloseste un pachet de praf de copt la 500 de grame de faina si lasa aluatul sa se odihneasca macar o ora inainte de a le coace.
- Pentru un plus de savoare, adauga in aluat vanilie, coaja de lamaie, rom, apa din flori de portocal sau scortisoara, dupa gust.
- Incinge bine aparatul sau forma de gofre, inainte de a turna aluatul. Forma se unge cu putin unt dupa fiecare gofre coapta.
- Pentru a nu le strica forma, scoate gofrele din aparat cu ajutorul unui cleste, cum este cel folosit la gratar.
- Gofrele se consuma, de obicei, calde, dar le poti pastra si intr-un recipient cu capac, dupa ce s-au racit.
- Pentru gofre reusite, foloseste diverse toppinguri, precum ciocolata, zahar pudra, miere, sirop de artar, dar nu uita nici de inghetata, dulceata, fructe de padure si sirop de caramel.
Scurta istorie
Originea acestui preparat, aparut, se pare, in zona Belgiei, Olandei si nordului Frantei, nu este foarte clara. Numele ar proveni de la “walfre”, care insemna “fagure de miere”, in franceza veche, si care ar fi fost mentionat pentru prima data in 1185. In secolul al XIII-lea, un fierar a creat forma de vafe, inspirat de fagurele construit de albine. In mod traditional, in acele regiuni, vafele erau preparate dupa Craciun, pentru a le oferi copiilor de Revelion. In secolul al XIV-lea, in volumul “Ménagier de Paris” era folosit deja termenul “gauffre”, iar in versiunea din 1762, in “Dictionnaire de l’académie française”, cuvantul era scris cu un singur “f”. Se pare ca a devenit un preparat popular in Bruxelles, in secolul al XVI-lea, si ca a fost – cum este si astazi – asociat cu zilele de sarbatoare, precum Rusaliile. Bucatarii din Liège s-ar fi inspirat din el doua secole mai tarziu, pentru a propune o varianta care acum este celebra.
In prezent, exista numeroase retete, insa trei mari tipuri de gofre/vafe au devenit deja clasice:
- Gaufre de Bruxelles – are forma dreptunghiulara, cu 20 de gauri, este crocanta si usoara si se serveste cu toppinguri diverse.
- Gaufre de Liège – aromata cu scortisoara sau presarata cu zahar perlat, care se topeste in timpul gatitului, aceasta gofra este mai densa, cu colturi rotunjite si are 24 de gauri.
- Gaufre de Lille – este facuta dintr-un aluat mai mult sau mai putin similar cu cel al verisoarelor belgiene. Mai mica, mai fina si mai uscata, se coace intr-o forma speciala, dupa care este despicata in jumatate si umpluta, apoi inchisa.
Cu ajutorul unor ingrediente obisnuite, pe care le ai, de obicei, in camara si frigider, poti prepara gofre delicioase, care iti vor incanta papilele gustative si le vor merge la suflet celor dragi. Prepara-le pentru mesele de zi cu zi ori cele festive, dar si pentru iesirile la iarba verde.
Sursa foto: Shutterstock