Pastele si pizza sunt printre preferatele tuturor si timpul petrecut in casa poate fi ocazia perfecta ca sa experimentezi si in bucatarie. Daca la pizza lucrurile sunt putin mai complicate, la capitolul paste poti face orice sos iti trece prin minte si aromele te vor transporta imediat in insorita Italie, de care probabil ti-e dor. Asa ca, pe langa o bucurie a gusturilor, vei avea parte si de o calatorie imaginara in cele mai frumoase vacante.
Am pregatit pentru tine cinci retete de sosuri pentru paste, delicioase si foarte usor de preparat, astfel incat sa iti bucuri toata familia cu preparate delicioase si hranitoare. Iata ce ai de facut:
Reteta de sos arrabbiata
Daca iti plac gusturile picante, sosul arrabbiata va da pastelor tale o savoare extraordinara. Simplu de preparat si cu doar cateva ingrediente, este unul dintre cele pe care le poti pregati cu usurinta la tine acasa.
Ingrediente:
- 1 ceapa;
- 5 catei de usturoi;
- 1 lingura de ulei de masline;
- 1 cutie de rosii tocate, la conserva;
- 1 ceasca de vin rosu;
- 1 lingurita de fulgi de chili;
- 1 mana de frunze de busuioc;
- 1 lingurita de zahar brun;
- ½ lingurita de piper;
- parmezan;
- sare dupa gust.
Mod de preparare:
Taie ceapa marunt, zdrobeste usturoiul si soteaza-le in uleiul de masline, timp de doua minute. Adauga vinul, rosiile, chili, zaharul, piperul, busuiocul tocat marunt si sarea. Dupa ce ajung la punctul de fierbere, da focul mic si mai lasa-le 20 de minute. Serveste-l cu pastele tale preferate, cu parmezan proaspat ras pe deasupra.
Vezi categoria noastra de ▶️ ARAGAZE
Reteta de sos pesto
Un sos savuros, care transforma portia ta de paste intr-un adevarat festin culinar. Desi exista mai multe variante de pesto, precum cel rosu, verde, din busuioc sau patrunjel, azi iti oferim reteta celui clasic.
Ingrediente:
- 3 legaturi de busuioc proaspat (aproximativ 30 g);
- 2 linguri de muguri de pin;
- 50 g parmezan ras;
- 30 g branza pecorino rasa;
- 2 catei de usturoi;
- 50 ml ulei de masline.
Mod de preparare:
Intr-un mojar pune mugurii de pin si cateii de usturoi si striveste-i pana devin o pasta. Spala bine frunzele de busuioc si scurge-le de apa. Adauga-le in mojar si striveste-le si pe ele, pe rand, amestecandu-le continuu. Incorporeaza branza pecorino si parmezanul, apoi uleiul, cate putin, ca atunci cand faci o maioneza. Daca vrei ca sosul sa aiba o alta consistenta, fie mai pui ulei, pentru a-l face mai subtire, fie branza, pentru a-l face mai consistent. Il poti pastra la frigider timp de o saptamana.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru APARATE FRIGORIFICE
Reteta de sos de rosii cu busuioc
Extraordinar de simplu de facut, dar si extrem de aromat, sosul de rosii cu busuioc va da pastelor tare un gust de vara si de vacanta.
Ingrediente:
- 1 cutie de rosii taiate cuburi, la conserva;
- 6 frunze de busuioc proaspat;
- 1 catel de usturoi;
- 1 lingura de ulei de masline;
- ½ lingurita de zahar;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Striveste catelul de usturoi si soteaza-l timp de un minut in uleiul de masline. Adauga rosiile din conserva, zaharul, sarea si piperul si lasa-le la foc mic timp de 5 minute. Adauga busuiocul tocat marunt, opreste focul si mai lasa-l sa se odihneasca doua minute, inainte de a-l amesteca impreuna cu pastele.
Reteta de sos cu smantana si cu ciuperci
Un sos consistent, delicios si usor de preparat. Vei remarca imediat combinatia extraordinara de arome si felul in care ciupercile si smantana se imbina pentru a da nastere unui sos care te va cuceri de la prima degustare.
Ingrediente:
- 50 de grame de unt;
- 100 ml de smantana grasa;
- 2 catei de usturoi;
- 100 grame de ciuperci (champignon sau hribi);
- 50 g de parmezan ras;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Spala ciupercile, scurge-le de apa si taie-le felii, apoi soteaza-le in unt, la foc moderat, pana scad. Adauga smantana si parmezanul si da totul in clocot, apoi pune sarea, piperul si usturoiul strivit si stinge focul. Lasa aromele sa se intrepatrunda timp de cateva minute, inainte sa il amesteci cu pastele.
Reteta de sos bolognese
Un sos foarte satios, pe care il poti folosi atat la paste, cat si pentru lasagna, bolognese este o adevarata piesa de rezistenta a bucatariei italiene.
Ingrediente:
- 250 g de carne de vita;
- 250 g rosii pasate;
- 100 ml suc de rosii;
- 2 linguri ulei de masline;
- 2 catei de usturoi;
- 1 morcov;
- 1 ceapa rosie mica;
- ½ lingurita de cimbru uscat;
- ½ lingurita de oregano uscat;
- 4 frunze de busuioc proaspat;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Se spala morcovul si ceapa, se curata usturoiul, se toaca toate marunt si se calesc in uleiul de masline, timp de 5 minute. Se adauga rosiile si carnea si se lasa la foc mic timp de 10 minute. Se adauga sucul de rosii, sarea, piperul, cimbrul si oregano si se mai da totul in doua-trei clocote. Se opreste focul si se presara busuiocul tocat marunt. Se lasa cateva minute inainte sa fie amestecat cu pastele.
Vezi categoria noastra de ▶️ CUPTOARE INCORPORABILE
Sosurile pentru paste sunt usor de preparat, poti jongla cu cantitatile de ingrediente, in functie de preferinte si nevoi, fiind o solutie atunci cand esti in pana de idei in ceea ce priveste mesele, asadar, o portie delicioasa de paste te poate salva. Incearca retetele noastre si asteptam sa ne spui care este preferata ta si, poate, sa ne dai si tu variante de sosuri de paste pe care le prepari.
Sursa foto: Shutterstock