O masa festiva, fie ea organizata de sarbatori, fie cu prilejul unor evenimente speciale, este o ocazie sa-ti arati maiestria in ceea ce priveste pregatirea mancarurilor si a deserturilor menite sa-ti incante invitatii. Dincolo de talentul si de creativitatea ta, unul dintre secretele unei mese festive de succes este alegerea ingredientelor folosite pentru preparatele din meniu, fie ca e vorba despre traditionalele sarmale, fie ca vrei sa impresionezi audienta cu feluri sofisticate ori exotice.
In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi cele mai apreciate retete de preparate din carne de porc, dar si care sunt secretele pentru a obtine texturi si arome desavarsite.
- Retete de aperitive din carne de porc
- Retete de fripturi din carne de porc
- Retete de preparate speciale din carne de porc
- Preparatele din porc – sfaturi utile pentru masa festiva
Retete de aperitive din carne de porc
Frageda si cu un gust inconfundabil, carnea de porc poate fi pregatita intr-o varietate de moduri, de la uscarea si presarea ei, pentru a fi savurata ca semipreparat, pana la fripturi si mancaruri deosebite. O masa festiva incepe, desigur, cu aperitivele. In continuare, iti propunem cateva retete pe care le poti pune in practica atunci cand vrei sa organizezi o masa festiva.
Reteta de ciuperci umplute cu branza si carne de porc
Un aperitiv foarte apreciat si pe care il poti prepara usor fie in ziua in care organizezi masa festiva, fie cu 1-2 zile inainte, ca sa-ti mai usurezi programul, sunt ciupercile umplute, la cuptor. Din cateva ingrediente simple, le poti pregati dupa urmatoarea reteta:
Ingrediente:
- 1 kg de ciuperci;
- 350 g cascaval;
- 1 legatura patrunjel verde;
- 300 g carne de porc tocata;
- 2-3 rosii mici;
- 1 lingura ulei;
- 1 morcov;
- 1 ceapa;
- 5-6 catei usturoi;
- rozmarin, cimbru, piper, sare.
Mod de preparare: da cascavalul si morcovul prin razatoarea mica; curata ciupercile si scoate-le coditele; taie rosiile cubulete; piseaza usturoiul; taie ceapa marunt; toaca patrunjelul; caleste ceapa si morcovul; adauga rozmarinul, cimbrul si usturoiul si apoi carnea; amesteca bine si, cand carnea si-a schimbat culoarea, adauga rosiile, sarea si piperul; umple ciupercile cu aceasta compozitie din carne si presara cascavalul ras deasupra fiecareia dintre ele; orneaza cu patrunjel si pune-le la cuptor, 20 de minute, la 200 de grade.
Rulada din carne de porc cu ceapa si ciuperci
Ruladele sunt aperitive spectaculoase si foarte apreciate, pentru ca iti dau senzatia de element surpriza, umplutura putand fi o compozitie proprie. Una dintre variante este rulada din carne de porc si ciuperci, pe care o poti pregati astfel:
Ingrediente:
- 1 kg cotlet de porc sau pulpa dezosata;
- 250 g sunca taraneasca sau jambon;
- 3 oua;
- 250 g ciuperci;
- 30 g cascaval ras;
- 3-4 catei de usturoi;
- 2 cepe;
- 150 ml ulei;
- 200 ml vin alb;
- rozmarin, sare, piper.
Mod de preparare: pune, intr-o tigaie pe aragaz, la foc mediu, o ceapa taiata marunt si caleste-o in ulei; adauga usturoiul maruntit si sarea; amesteca bine un sfert de ora; bate ouale si fa o omleta cu ceapa ramasa si cascavalul ras; taie sunca taraneasca in cubulete; taie carnea pe lungime, astfel incat sa obtii o foaie care se poate rula; bate cu ciocanul de snitele si condimenteaza; peste carne, pune mai intai sunca taraneasca, omleta si apoi ciupercile tocate; ruleaza strans si leaga bine cu sfoara alimentara; asaza rulada intr-o tava, toarna peste ea un pic de ulei, presara sare, piper si rozmarin, stropeste cu vin si acopera totul cu o folie din aluminiu; pune rulada la cuptor, 30 de minute, la 180 de grade; scoate folia si mai las-o inca 40 de minute, pana se rumeneste; cand e gata, scoti sfoara si o tai felii.
👉 Descopera categoria noastra de aragaze si transforma gatitul intr-o placere.
Rulada din pulpa de porc cu legume si branza de capra
O alta varianta de rulada din carne de porc este cea cu legume. Poti folosi ce ingrediente doresti pentru umplutura, de la cele clasice, cum ar fi ceapa, morcovii, ardeii, pana la cele exotice, precum rodia si boabele de porumb. Ia in calcul ca iti vor trebui in jur de doua ore sa o pregatesti, dupa reteta de mai jos:
Ingrediente:
- 1 kg pulpa de porc;
- 2 morcovi;
- 2 ardei;
- 1 ceapa mare;
- 5-6 catei de usturoi;
- 100 g branza de capra;
- 100 g boabe de porumb fiert (conserva);
- 50 g mazare (conserva);
- 1 legatura de patrunjel;
- 6-7 felii sunculita/piept de porc afumat/bacon;
- condimente (dupa gust).
Mod de preparare: taie carnea si bate-o cu ciocanul de snitele, ca sa o poti rula mai usor; condimenteaz-o si pune deasupra un strat de branza de capra, pisata cu furculita; taie toate legumele marunt si adauga-le peste branza; pune boabele de porumb si patrunjelul tocat; ruleaza strans si imbraca totul in feliile de sunculita/piept de porc afumat/bacon; fixeaza totul cu scobitori sau leaga cu sfoara alimentara si pune rulada intr-o tava acoperita; baga rulada la cuptor, 90 de minute, dupa care las-o descoperita inca un sfert de ora, ca sa se rumeneasca.
Placerea gatitului poate fi umbrita de calvarul curateniei de dupa. Nu si daca alegi 👉 masinile de spalat vase de la Arctic, dotate cu tehnologii de ultima generatie, pentru a-ti usura munca.
Retete de fripturi din carne de porc
O friptura de porc reusita porneste de la alegerea carnii in sine. Recomandarea este ca, indiferent daca vrei sa faci un preparat la cuptor, pe gratar sau in tigaie, sa optezi pentru muschi, coaste, pulpe sau cotlete. Nu uita ca, daca nu s-a consumat totul odata, poti pastra ce-ti ramane la frigider sau congelator si sa prepari, ulterior, salate cu carne, tocanite si alte mancaruri. Friptura de porc poate fi consumata alaturi de o garnitura din legume la cuptor, sosuri, cartofi taranesti si diverse salate.
Reteta de cotlete de porc cu portocale si coniac
Daca vrei sa-i delectezi pe invitatii la masa festiva cu un preparat deosebit, poti incerca reteta de cotlete de porc cu sos de portocale si coniac, inspirata din rafinata gastronomie frantuzeasca. Retine ca este foarte importanta marinarea carnii, inainte de a o gati. Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie si etapele de pregatire a fripturii:
Ingrediente:
- 3 cotlete de porc, cu os;
- 2 portocale;
- 1 ceapa;
- 5-6 catei usturoi;
- 1 lingurita de ghimbir;
- 50 ml coniac;
- 5 linguri ulei;
- rozmarin, piper, salvie, sare, coriandru (boabe).
Mod de preparare: prepara marinata: pune intr-un vas zeama de la cele doua portocale, coniacul, 3 linguri de ulei de masline, rozmarinul, piperul, salvia, sarea, boabele de coriandru si amesteca-le bine; inteapa, din loc in loc, cotletele si infige cateii de usturoi in carne; scufunda cotletele in bait si lasa-le la frigider peste noapte; a doua zi, scoate cotletele din bait, scurge-le de zeama si tapeteaza-le cu servetele, ca sa fie cat mai uscate; pune ulei intr-o tigaie si prajeste cotletele cate 3 minute pe o parte si pe alta, impreuna cu rondelele de ceapa.
👉 Descopera categoria noastra de aparate frigorifice dotate cu functii, sistem si tehnologii de ultima generatie si pastreaza preparatele in conditii optime, mult timp.
Reteta de coaste de porc la cuptor, cu miere si mirodenii
Coastele de porc la cuptor, cu miere si mirodenii, sunt un deliciu pentru o masa festiva. Poti opta pentru varianta picanta sau dulce si le pregatesti in doar 60 de minute. Ca si in cazul cotletelor, marinarea carnii joaca un rol foarte important pentru a obtine aroma si textura dorite. Iata cum le prepari dupa o reteta clasica, pe care o poti adapta in functie de preferinte:
Ingrediente:
- 2 kg de coaste de porc;
- 3 linguri mustar;
- 3 linguri miere;
- 5-6 catei usturoi;
- 5 linguri ulei de masline;
- 2 linguri pasta de rosii;
- cimbru, salvie, piper, boia dulce sau iute;
- 5 linguri apa.
Mod de preparare: amesteca cimbrul si salvia tocate, usturoiul pisat, mustarul, pasta de rosii, mierea, uleiul de masline, boiaua de ardei, sarea, piperul; unge coastele cu pasta obtinuta astfel; pune-le in folie de plastic si lasa-le la frigider peste noapte; pune coastele intr-o tava, pune deasupra pasta ramasa in bolul in care au stat peste noapte si toarna apa peste ele; lasa-le la cuptor 45-50 de minute, pana se rumenesc.
👉 Descopera categoria noastra de aparate frigorifice dotate cu functii, sistem si tehnologii de ultima generatie si pastreaza preparatele in conditii optime, mult timp.
Retete de preparate speciale din carne de porc
Daca vrei sa-ti surprinzi invitatii, poti sa optezi pentru preparatele speciale din carne de porc, cum ar fi pastramele, tocanitele, chiftelele sau mancarurile cu sosuri deosebite. Desi suna complicat sa le pregatesti, daca te inspiri din cateva retete, asa cum sunt si cele pe care le-am selectat, vei vedea ca, in practica, lucrurile nu stau chiar asa.
Reteta de tocanita din carne de porc cu ananas
Aroma exotica a ananasului si textura frageda a carnii de porc, pe care poti sa o asezi pe un pat de orez delicios sau cu piure de cartofi. Cam asa s-ar putea descrie o tocanita inedita, care va fi cu siguranta apreciata de invitatii tai. Iata cum o prepari:
Ingrediente:
- 600 g carne de porc;
- 150 ml ulei;
- 3 cepe;
- 3 morcovi;
- 250 ml vin;
- 1 cutie ananas;
- 250 ml sos de rosii;
- 1 legatura patrunjel;
- sare, piper, oregano, foi de dafin.
Mod de preparare: taie carnea cubulete si prajeste-le in ulei; cand carnea si-a schimbat un pic culoarea, adauga ceapa tocata si morcovul cubulete; caleste-le pe toate, dupa care adauga vinul, condimentele, patrunjelul taiat marunt; lasa totul la fiert, pana ce compozitia incepe sa scada; adauga pasta de rosii si mai fierbe totul, pana ce sosul se leaga; la sfarsit, pune ananasul taiat cubulete si mai fierbe inca 10-15 minute.
Reteta de chiftelute din carne de porc cu sos de merisoare
Daca vrei sa incerci un preparat inspirat din gastronomia tarilor nordice, in speta cea suedeza, poti opta pentru chiftelutele din carne de porc cu sos de merisoare. Sunt mai multe variante de a le pregati. Poti, de pilda, sa faci un sos alb si sa pui separat pe farfurie dulceata de merisoare sau sa faci un sos de merisoare. Totodata, poti aseza chiftelutele pe un pat de orez sau de paste de diferite dimensiuni ori sa faci o garnitura din cartofi fierti cu rozmarin ori piure de cartofi. In principiu, insa, iata care sunt pasii de urmat ca sa obtii chiftelutele delicioase:
Ingrediente:
Chiftelutele:
- 450 g carne tocata (poate fi o combinatie de vita si porc sau sa folosesti carne de pasare, de preferat curcan);
- 1 ou;
- 80 g pesmet;
- 150 ml lapte;
- 1 ceapa;
- 2-3 linguri unt;
- rozmarin, ghimbir, sare.
Sosul:
- 1 kg de merisoare;
- 250 g zahar;
- 100 ml apa.
Mod de preparare: prepara chiftelutele: caleste, in unt, ceapa tocata; inmoaie pesmetul in lapte; amesteca ceapa, pesmetul, laptele, oul, condimentele si carnea tocata; modeleaza chiftelutele si prajeste-le in putin unt; pregateste sosul de merisoare: pune merisoarele in apa, la foc mediu; cand sunt gata sa dea in clocot, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva; fierbe sosul 10 minute, dupa care pune cratita intr-un alt vas cu apa rece si amesteca 1-2 minute; raceste sosul si toarna-l pe chiftelute.
Preparatele din porc – sfaturi utile pentru masa festiva
Chiar si atunci cand nu esti un fan al gatitului, poti pregati mancaruri deosebite, daca ai un pic de rabdare si tii cont de cateva sfaturi utile, testate de-a lungul timpului de gospodinele cu experienta. In ceea ce priveste carnea de porc, iata care sunt principalele trucuri care te vor ajuta sa o prepari sub cele mai gustoase forme:
- alege cu atentie carnea pentru friptura la gratar – daca alegi sa faci un gratar din carne de porc, atunci este bine sa stii ca cele mai potrivite sunt ceafa si fleica, pentru ca au un continut de grasime mai mare; daca vrei, totusi, o friptura ceva mai slaba, poti opta si pentru cotlet sau muschi; important este, insa, sa tai carnea in bucati de cel putin 2 cm grosime, pentru ca friptura sa nu iti iasa prea uscata;
- foloseste condimentele potrivite – recomandarea marilor bucatari ai lumii este ca pentru carnea de porc, indiferent cum alegi sa o gatesti, sa utilizezi plante aromatice precum rozmarinul, oregano, maghiranul, salvia;
- acorda atentie fragezirii carnii – carnea de porc poate fi fragezita in trei moduri, inainte de condimentare, pentru ca aromele sa patrunda mai bine in fibre si preparatul final sa aiba o textura placuta:
- mecanic – cu ajutorul unui ciocan pentru snitele, din lemn sau metal; daca prepari un muschi de porc la cuptor, atunci este bine sa il intepi din loc in loc cu un cutit;
- marinarea – amestecurile de sucuri din citrice, de vin rosu cu diverse condimente si usturoi, sau alternativ chiar si laptele batut sau iaurtul, sunt metode prin care carnea de porc poate deveni mai frageda; secretul este sa o lasi la marinat peste noapte, inainte de a o prepara;
- saramura – nu este prea des folosita, dar poti pastra carnea de porc intr-o solutie de apa, sare si condimente;
- unge fripturile cu miere – pentru un aspect auriu si lucios, poti unge fripturile pe care le faci la cuptor cu ulei sau cu miere.
Pregatirea unei mese festive poate fi o provocare dificila, mai ales daca vrei sa incluzi in meniu cateva preparate deosebite, asa cum sunt si cele din carne de porc. Cu putina creativitate si ghidandu-te dupa retete si sfaturi utile, asa cum sunt si cele de mai sus, poti sa-ti surprinzi invitatii cu cele mai gustoase mancaruri.
Sursa foto: Shutterstock