Un fruct emblematic al verii, zmeura are un gust si o culoare imbietoare. Consumata ca atare sau inclusa in retete dulci, dar si sarate, zmeura este un fruct sanatos, bogat in vitamine si fibre. Poti profita de gustul ei aromat pe tot parcursul anului, pentru ca se poate conserva cu succes la congelator. Se pot pregati o multime de preparate delicioase din zmeura, de la torturi si tarte pana la apa infuzata. Crescut in stare salbatica sau cultivat de om inca din Evul Mediu, zmeurul este un arbust originar din regiunile muntoase ale Europei si este inrudit cu murul, dar si cu trandafirul. Fructul este alcatuit din boabe mici numite drupe, iar cea mai cunoscuta varietate a sa are culoarea rosie, insa exista si soiuri de culoare portocalie, galbena sau alba.
Zmeura poate fi inclusa intr-o varietate de deserturi, atat in stare proaspata, intreaga sau ca piure, cat si congelata. Zmeura se foloseste pentru a prepara briose, tarte, cheesecake, checuri, torturi, sorbet, inghetata, gem, dulceata, si formeaza un duo castigator cu fistic, migdale, branza de vaci, crema de vanilie ori de ciocolata. Nu in ultimul rand, din zmeura se prepara lichior si otet, acesta din urma putand fi folosit cu succes la salate. Iata cateva retete in care zmeura este vedeta:
Un desert clasic si o reteta cu zmeura ce poate fi servita la orice ora din zi, aceste clatite sunt indulcite cu un sos de smantana si sirop de artar, iar zmeura le ofera o nota de prospetime.
Ingrediente:
Mod de preparare: intr-o cratita, toarna smantana, amidonul de porumb si siropul de artar si amesteca bine pentru a omogeniza. Pune cratita pe aragaz, adu la punctul de fierbere amestecand continuu, apoi inchide focul si da deoparte. Intr-o alta cratita, pune zmeura si o lingura de zahar si lasa la fiert 2 minute, apoi pune cratita deoparte. Cerne faina intr-un castron mare, adauga sarea, restul de zahar, ouale, laptele si extractul de vanilie. Amesteca bine si adauga untul topit. Coace clatitele intr-o tigaie antiaderenta, unsa cu putin unt. Serveste clatitele cu sos de smantana si zmeura.
Descopera 👉 toate produsele din categoria de plite incorporabile cu care vei obtine reteta perfecta de clatite cu zmeura. Poti opta pentru plite cu inductie, pe gaz, electrice sau vitroceramice, in functie de preferintele tale si de designul bucatariei.
Chefirul este o bautura lactata fermentata delicioasa, cu un gust usor acrisor, care poate inlocui iaurtul sau laptele in milkshake-uri si prajituri. Trebuie sa mai stii ca acesta are efecte probiotice, adica faciliteaza digestia alimentelor, un motiv in plus sa il incluzi in alimentatie.
Ingrediente:
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 190°C. Captuseste 12 forme de briose cu hartie de copt. Intr-un castron mare, combina faina, zaharul brun, praful de copt si sarea. Intr-un alt castron, combina chefirul, uleiul, cerealele si oul. Combina cele doua tipuri de ingrediente si amesteca usor. Adauga zmeura si omogenizeaza usor, apoi toarna aluatul in forme si presara cu zahar. Coace briosele timp de 20-25 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curata. Se scot briosele din forma si se lasa sa se raceasca.
Aceasta prajitura pufoasa si usoara se serveste rece, de la frigider, deci este perfecta ca desert pentru zilele de vara. In plus, nu contine gluten, deci poate fi consumata si de cei care tin regim.
Ingrediente:
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Bate albusurile spuma tare, turnand treptat 80 de grame de zahar. Adauga galbenusurile, migdalele macinate, amidonul de porumb si extractul de migdale amare, amestecand usor de jos in sus. Toarna aluatul intr-o tava de tort captusita cu hartie de copt si coace 15 minute. Lasa la racit in tava. Inmoaie gelatina in apa rece. Incalzeste 100 de grame de piure de zmeura, ia de pe foc si adauga gelatina stoarsa. Intr-un robot de bucatarie, bate frisca impreuna cu restul de zahar. Adauga crema de mascarpone, batuta inainte cu telul, si piureul de zmeura (cu gelatina si fara). Toarna spuma peste blatul din tava si da la frigider pentru patru ore. Poti decora preparatul cu fructe.
Vezi aici 👉 toate modelele de aragaze cu care vei pregati de fiecare data prajituri cu zmeura gustoase si toate deserturile tale preferate. Alege varianta de aragaz cea mai potrivita pentru nevoile si preferintele tale si bucura-te de experienta gatitului!
Daca ai in congelator zmeura, atunci vei putea prepara rapid aceasta inghetata extrem de aromata, cu care te poti racori intr-o zi torida de vara.
Ingrediente:
Mod de preparare: pune fructele intr-un blender si zdrobeste-le. Adauga zaharul, smantana si amesteca bine totul. Vei obtine o inghetata pe care o poti servi imediat.
Un blat fraged, o crema de vanilie si zmeura proaspata sunt secretele acestei tarte delicioase. Pentru variatie, poti coace tartele in versiune mini.
Ingrediente:
Crema cu vanilie:
Mod de preparare: amesteca untul moale, adauga treptat zaharul tos si pudra, sarea, migdalele macinate, ouale unul cate unul si faina, treptat. Formeaza rapid o bila, pe care o imparti in trei parti egale, pe care le infasori in folie alimentara. Lasa la frigider peste noapte, iar a doua zi, scoate aluatul de la rece cu doua ore inainte de utilizare. Incalzeste laptele intr-o cratita pe plita. Bate galbenusurile cu zaharul si adauga semintele de vanilie si amidonul. Toarna treptat laptele fierbinte peste oua, apoi fierbe crema la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Coace aluatul de tarta, acoperit cu hartie de copt si boabe de fasole (orez sau boabe speciale pentru copt tarte), timp de 25 de minute la 160°C. Rece, se umple cu crema de vanilie si se decoreza cu zmeura.
Este un desert perfect pentru persoanele vegetariene sau care tin post, fiind delicios, desi nu contine nici oua, nici produse lactate.
Ingrediente:
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Direct intr-un vas de copt, amesteca ingredientele uscate – faina, sarea, bicarbonatul de sodiu, zaharul. Adauga ingredientele lichide si amesteca bine. Pune deasupra zmeura si coace timp de 35 de minute. Verifica daca prajitura este coapta cu ajutorul unei scobitori. Serveste rece, pudrata cu zahar.
Acceseaza 👉 gama de congelatoare verticale cu care vei putea congela in cele mai bune conditii fructele tale preferate. Congelatoarele verticale Arctic au o multime de functii suplimentare si garnituri antibacteriene si sunt solutia ideala atunci cand ai nevoie de spatiu suplimentar pentru a pastra o cantitate mai mare de zmeura pentru mai mult timp.
Ingrediente:
Mod de preparare: pune toate ingredientele in blender, mai putin semintele de chia. Acestea se amesteca pana obtii o crema fina spumoasa. Spuma de zmeura se pune in cupe sau pahare de desert, apoi se orneaza cu seminte de chia, boabe de zmeura si putin sirop de artar. Se serveste rece.
Ingrediente:
Mod de preparare: zmeura se spala bine si se amesteca cu 175 g zahar. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si cu restul de zahar. Cand spuma este gata, se adauga zmeura macerata, treptat, si zeama de lamaie. Compozitia obtinuta se amesteca aproximativ 10 minute cu mixerul, la viteza maxima, pana se intareste. Spuma se pune in pahare, se orneaza cu zmeura proaspata si se serveste rece.
Mod de preparare: se amesteca faina cu zaharul, cu praful de copt si sarea intr-un castron incapator. Separat, amesteca untul cu laptele, oul si vanilia, pana se omogenizeaza. Se amesteca aceasta compozitie cu faina, apoi se pune si zmeura taiata. Pune amestecul in forme de briose, pune deaupra zmeura intreaga si baga la cuptor timp de 18-22 de minute la 200 grade Celsius.
Amesteca toate ingredientele intr-o cratita si tine-le la foc mic timp de cateva minute, amestecand continuu.
Ingrediente:
Pentru blat
Pentru crema
Pentru topping
Biscuitii se maruntesc in robotul de bucatarie pana se faramiteaza fin, apoi se amesteca bine cu cele 8 linguri de lapte si cu untul topit. Acest amestec se pune pe fundul unei tavi cu pereti detasabili si se niveleaza bine, apoi se da la frigider. Crema de branza, branza mascarpone si zaharul pudra se amesteca bine, apoi se adauga frisca batuta si esenta de vanilie. Crema rezultata se pune peste mixul de biscuiti si se da la frigider. Apa si zaharul se dau in clocot separate, apoi se adauga zmeura si se amesteca usor. Cand e putin inchegata, se da putin la rece, apoi se toarna peste cheesecake si se niveleaza bine.
Mod de preparare: pentru sos, caramelizam intr-o tigaie o lingurita rasa de zahar, stingem cu grasime de rata si putina supa de pasare. Lasam sa fiarba si sa se reduca la jumatate. Zmeura o trecem printr-o sita ca sa scoatem samburii, iar pulpa rezultata o adaugam in sos. Adaugam si vinul rosu si mai dam 3-4 minute la foc. Trebuie sa rezulte un sos fluid, iar daca e necesar, se poate adauga o lingurita de amidon pentru a ajunge la consistenta dorita.
Ingrediente:
Mod de preparare: paseaza zmeura in blender, cu coaja rasa si sucul de limeta, mustarul, cimbrul si zaharul. Toarna uleiul de masline si amesteca in continuare. Asezoneaza cu sare si piper. Indeparteaza pielita fileurilor de carne, toarna sosul de zmeura si lasa la marinat cateva ore, apoi serveste fileurile cu sosul de zmeura.
Racoritoare, zmeura este un fruct bogat in fibre. Sucul sau contine vitaminele C si P, aceasta din urma stimuland circulatia sangelui. De asemenea, are un continut ridicat de antioxidanti, mai ales antocianine, care il fac un aliat important in lupta impotriva imbatranirii. Zmeura are si proprietati laxative; de aceea, persoanelor cu un sistem digestiv sensibil le este recomandat consumul sub forma de piure strecurat de seminte. Zmeura contine, printre altele, acid citric, cu efect diuretic, dar si acid salicilic, cu proprietati antipiretice, motiv pentru care persoanele cu alergie la aspirina nu trebuie sa o consume. Fructele de padure pot provoca aparitia urticariei, iar zmeura nu face exceptie. Totodata, zmeura contine acid oxalic, deci nu ar trebui sa fie consumata de persoanele care sufera de calculi renali.
Odata culeasa, zmeura nu se mai coace, motiv pentru care este important sa o alegi foarte ferma, stralucitoare si fara pete. Dupa cumparare, nu rezista mai mult de trei zile la frigider, unde trebuie sa fie depozitata nespalata, intr-un recipient cu capac. Inainte de a o consuma, pune-o intr-o sita si spal-o usor, sub jet subtire de apa. De asemenea, zmeura se poate congela foarte simplu.
Zmeura este un fruct versatil, care poate fi consumat simplu sau intr-o multime de combinatii delicioase, avand o serie de beneficii pentru sanatate. Are proprietati antiinflamatoare, protejeaza sanatatea cardiovasculara, sustine sistemul imunitar si contribuie la ameliorarea anumitor dureri de artrita. De aceea, este recomandat consumul de zmeura proaspata sau in preparate variate. Zmeura nu este doar delicioasa, ci are si proprietati curative si nutritive, nu contine grasimi si este bogata in vitamina C, fier si acid folic.
Daca ai zmeura proaspata in frigider, este recomandat sa o lasi putin sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o folosi in retete. Poti pregati o multime de deserturi cu zmeura: cheesecake, gemuri, sosuri, inghetata, briose sau tarte. In plus, zmeura poate fi folosita in supe, pentru a oferi aroma otetului alb, dar si in alte preparate. Bauturile pe baza de zmeura sunt dulci si usoare, ca de exemplu ceaiul de zmeura.
Zmeura este un fruct perisabil, astfel ca este recomandat sa o cumperi cu doar cateva zile inainte de a o folosi. Avem o lista de sfaturi utile pentru a te asigura ca isi pastreaza proprietatile si ca preparatele la care o folosesti vor fi delicioase:
Descopera 👉 modelele Arctic de aparate frigorifice cu care vei putea pastra zmeura proaspata, pentru mai mult timp. De asemenea, datorita functiilor inteligente ale acestora, poti pastra in siguranta prajiturile, sosurile sau siropurile de zmeura.
In stare proaspata sau gatita, zmeura este un fruct care poate deveni cu usurinta o vedeta in bucataria ta. Iar pentru a te bucura de gustul ei pe tot parcursul anului, nu uita sa te aprovizionezi in sezon, sa incerci o multime de retete cu zmeura si sa o conservi congelata sau sub forma de sirop ori dulceata.
Sursa foto: Shutterstock