Retete de preparate cu zmeura

Publicat la data de: 09/01/2021, 14:52

Autor: Arctic

Retete de preparate cu zmeura
Retete de preparate cu zmeura
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2021/09/shutterstock_1442798891.jpg
September 1, 2021
Arctic

Un fruct emblematic al verii, zmeura are un gust si o culoare imbietoare. Consumata ca atare sau inclusa in retete dulci, dar si sarate, zmeura este un fruct sanatos, bogat in vitamine si fibre. Poti profita de gustul ei aromat pe tot parcursul anului, pentru ca se poate conserva cu succes la congelator. Crescut in […]

Un fruct emblematic al verii, zmeura are un gust si o culoare imbietoare. Consumata ca atare sau inclusa in retete dulci, dar si sarate, zmeura este un fruct sanatos, bogat in vitamine si fibre. Poti profita de gustul ei aromat pe tot parcursul anului, pentru ca se poate conserva cu succes la congelator. Crescut in stare salbatica sau cultivat de om inca din Evul Mediu, zmeurul este un arbust originar din regiunile muntoase ale Europei si este inrudit cu murul, dar si cu trandafirul. Fructul este alcatuit din boabe mici numite drupe, iar cea mai cunoscuta varietate a sa are culoarea rosie, insa exista si soiuri de culoare portocalie, galbena sau alba.

Un fruct mic, dar concentrat in vitamine

Racoritoare, zmeura este un fruct bogat in fibre. Sucul sau contine vitaminele C si P, aceasta din urma stimuland circulatia sangelui. De asemenea, are un continut ridicat de antioxidanti, mai ales antocianine, care il fac un aliat important in lupta impotriva imbatranirii. Zmeura are si proprietati laxative; de aceea, persoanelor cu un sistem digestiv sensibil le este recomandat consumul ei sub forma de piure strecurat de seminte. Zmeura contine, printre altele, acid citric, cu efect diuretic, dar si acid salicilic, cu proprietati antipiretice, motiv pentru care persoanele cu alergie la aspirina nu trebuie sa o consume. Fructele de padure pot provoca aparitia urticariei, iar zmeura nu face exceptie. Totodata, zmeura contine acid oxalic, deci nu ar trebui sa fie consumata de persoanele care sufera de calculi renali.

Cum se conserva zmeura

Odata culeasa, zmeura nu se mai coace, motiv pentru care este important sa o alegi foarte ferma, stralucitoare si fara pete. Dupa cumparare, nu rezista mai mult de trei zile la frigider, unde trebuie sa fie depozitata nespalata, intr-un recipient cu capac. Inainte de a o consuma, pune-o intr-o sita si spal-o usor, sub jet subtire de apa. De asemenea, zmeura se poate congela foarte simplu. 

Retete de preparate cu zmeura

Zmeura poate fi inclusa intr-o varietate de deserturi, atat in stare proaspata, intreaga sau ca piure, cat si congelata. Zmeura poate fi folosita la prepararea brioselor, tartelor, cheesecake-urilor, checurilor, torturilor, sorbeturilor, inghetatei, gemului, dulcetii si formeaza un duo castigator cu fistic, migdale, branza de vaci, crema de vanilie ori de ciocolata. Nu in ultimul rand, din zmeura se prepara lichior si otet, acesta din urma putand fi folosit cu succes la salate. Iata cateva retete in care zmeura este vedeta:

Clatite cu zmeura

Un  desert clasic, ce poate fi servit la orice ora din zi, aceste clatite sunt indulcite cu un sos de smantana si sirop de artar, iar zmeura le ofera o nota de prospetime. 

Ingrediente:

  • 1 cana de faina
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 oua
  • 1 ½ cana lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingura unt topit
  • ½ cana sirop de artar
  • ½ cana smantana de gatit (15%)
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 1 cana zmeura proaspata sau congelata

Mod de preparare: intr-o cratita, toarna smantana, amidonul de porumb si siropul de artar si amesteca bine pentru a omogeniza. Pune cratita pe aragaz, adu la punctul de fierbere amestecand continuu, apoi inchide focul si da deoparte. Intr-o alta cratita, pune zmeura si o lingura de zahar si lasa la fiert 2 minute. Ia de pe foc si pune cratita deoparte. Cerne faina intr-un castron mare, adauga sarea, restul de zahar, ouale, laptele si extractul de vanilie. Amesteca bine si adauga untul topit. Coace clatitele intr-o tigaie antiaderenta, unsa cu putin unt. Serveste clatitele cu sos de smantana si zmeura.

Briose cu zmeura si chefir

Chefirul este o bautura lactata fermentata delicioasa, cu un gust usor acrisor, care poate inlocui iaurtul sau laptele in milkshake-uri si prajituri. Trebuie sa mai stii ca acesta are efecte probiotice, adica faciliteaza digestia alimentelor, un motiv in plus sa il incluzi in alimentatie. 

Ingrediente:

  • 450 g faina 
  • 150 g zahar brun
  • 1 lingura praf de copt
  • 1 varf de cutit sare
  • 250 ml chefir (sau iaurt simplu)
  • 60 ml ulei vegetal
  • 60 g cereale integrale
  • 1 ou, usor batut
  • 375 g zmeura proaspata sau congelata
  • 2 linguri zahar tos

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 190°C. Captuseste 12 forme de briose cu hartie de copt. Intr-un castron mare, combina faina, zaharul brun, praful de copt si sarea. Intr-un alt castron, combina chefirul, uleiul, cerealele si oul. Combina cele doua tipuri de ingrediente si amesteca usor. Adauga zmeura si omogenizeaza usor, apoi toarna aluatul in forme si presara cu zahar. Coace briosele timp de 20 - 25 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curata. Se scot briosele din forma si se lasa sa se raceasca.

Prajitura cu zmeura si migdale

Aceasta prajitura pufoasa si usoara se serveste rece, de la frigider, deci este perfecta ca desert pentru zilele de vara. In plus, nu contine gluten, deci poate fi servita si de cei care tin regim.

Ingrediente:

  • 3 oua (3 albusuri + 2 galbenusuri)
  • 160 g zahar tos
  • 100 g migdale macinate
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 lingurita extract de migdale
  • 2 foi de gelatina
  • 150 g piure de zmeura
  • 230 ml smantana lichida (30%)
  • 25 g zahar tos
  • 80 g mascarpone

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Bate albusurile spuma tare, turnand treptat 80 grame de zahar. Adauga galbenusurile, migdalele macinate, amidonul de porumb si extractul de migdale amare, amestecand usor de jos in sus. Toarna aluatul intr-o tava de tort captusita cu hartie de copt si coace 15 minute. Lasa la racit in tava. Inmoaie gelatina in apa rece. Incalzeste 100 de grame piure de zmeura, ia de pe foc si adauga gelatina stoarsa. Intr-un robot de bucatarie, bate frisca impreuna cu restul de zahar. Adauga crema de mascarpone, batuta inainte cu telul, si piureul de zmeura (cu gelatina si fara). Toarna spuma peste blatul din tava si da la frigider pentru patru ore. Poti decora preparatul cu fructe. 

Inghetata cu zmeura rapida

Daca ai in congelator zmeura, atunci vei putea prepara rapid aceasta inghetata extrem de aromata, cu care te poti racori intr-o zi torida de vara. 

Ingrediente:

  • 250 g zmeura congelata
  • 110 g zahar
  • 200 ml smantana lichida (30%)

Mod de preparare: pune fructele intr-un blender si zdrobeste-le. Adauga zaharul, smantana si amesteca bine totul. Vei obtine o inghetata pe care o poti servi imediat.

Tarta cu zmeura

Un blat fraged, o crema de vanilie si zmeura proaspata sunt secretele acestei tarte delicioase. Pentru variatie, poti coace tartele in versiune mini. 

Ingrediente:

Aluat:

  • 300 g unt moale
  • 125 g zahar pudra
  • 60 g zahar tos
  • 60 g migdale macinate
  • 2 oua
  • 5 g de sare
  • 500 g faina

Crema cu vanilie:

  • 4 galbenusuri 
  • 30 g amidon de porumb
  • 50 g zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 250 ml de lapte
  • 300 g zmeura

Mod de preparare: amesteca untul moale, adauga treptat zaharul tos si pudra, sarea, migdalele macinate, ouale unul cate unul si faina, treptat. Formeaza rapid o bila, pe care o imparti in trei parti egale, pe care le infasori in folie alimentara. Lasa la frigider peste noapte, iar a doua zi, scoate aluatul de la rece cu doua ore inainte de utilizare. Incalzeste laptele intr-o cratita pe plita. Bate galbenusurile cu zaharul si adauga semintele de vanilie si amidonul. Toarna treptat laptele fierbinte peste oua, apoi fierbe crema la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Coace aluatul de tarta, acoperit cu hartie de copt si boabe de fasole (orez sau boabe speciale pentru copt tarte), timp de 25 de minute la 160°C. Rece, se umple cu crema de vanilie si se decoreza cu zmeura. 

Prajitura cu zmeura, de post

Este un desert perfect pentru persoanele vegetariene sau care tin post, fiind delicios, desi nu contine nici oua, nici produse lactate. 

Ingrediente:

  • 225 g faina
  • 220 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita otet
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 5 linguri ulei vegetal
  • 250 ml apa
  • 100 g zmeura

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Direct intr-un vas de copt, amesteca ingredientele uscate - faina, sarea, bicarbonatul de sodiu, zaharul. Adauga ingredientele lichide si amesteca bine. Pune deasupra zmeura si coace timp de 35 de minute. Verifica daca prajitura este coapta, cu ajutorul unei scobitori. Serveste rece, pudrata cu zahar. 

In stare proaspata sau gatita, zmeura este un fruct care poate deveni cu usurinta o vedeta in bucataria ta. Iar pentru a te bucura de gustul ei pe tot parcursul anului, nu uita sa te aprovizionezi in sezon si sa o conservi congelata sau sub forma de sirop ori dulceata. 

Sursa foto: Shutterstock