Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete de preparate cu zmeura

Autor: Arctic

Data publicarii: September 1, 2021

Data modificarii: March 23, 2023

Un fruct emblematic al verii, zmeura are un gust si o culoare imbietoare. Consumata ca atare sau inclusa in retete dulci, dar si sarate, zmeura este un fruct sanatos, bogat in vitamine si fibre. Poti profita de gustul ei aromat pe tot parcursul anului, pentru ca se poate conserva cu succes la congelator. Se pot pregati o multime de preparate delicioase din zmeura, de la torturi si tarte pana la apa infuzata. Crescut in stare salbatica sau cultivat de om inca din Evul Mediu, zmeurul este un arbust originar din regiunile muntoase ale Europei si este inrudit cu murul, dar si cu trandafirul. Fructul este alcatuit din boabe mici numite drupe, iar cea mai cunoscuta varietate a sa are culoarea rosie, insa exista si soiuri de culoare portocalie, galbena sau alba.

Retete de preparate cu zmeura 

Zmeura poate fi inclusa intr-o varietate de deserturi, atat in stare proaspata, intreaga sau ca piure, cat si congelata. Zmeura se foloseste pentru a prepara briose, tarte, cheesecake, checuri, torturi, sorbet, inghetata, gem, dulceata, si formeaza un duo castigator cu fistic, migdale, branza de vaci, crema de vanilie ori de ciocolata. Nu in ultimul rand, din zmeura se prepara lichior si otet, acesta din urma putand fi folosit cu succes la salate. Iata cateva retete in care zmeura este vedeta:

Clatite cu zmeura

Un  desert clasic si o reteta cu zmeura ce poate fi servita la orice ora din zi, aceste clatite sunt indulcite cu un sos de smantana si sirop de artar, iar zmeura le ofera o nota de prospetime. 

Ingrediente:

  • 1 cana de faina
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 oua
  • 1 ½ cana lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingura unt topit
  • ½ cana sirop de artar
  • ½ cana smantana de gatit (15%)
  • 1 lingura amidon de porumb
  • 1 cana zmeura proaspata sau congelata

Mod de preparare: intr-o cratita, toarna smantana, amidonul de porumb si siropul de artar si amesteca bine pentru a omogeniza. Pune cratita pe aragaz, adu la punctul de fierbere amestecand continuu, apoi inchide focul si da deoparte. Intr-o alta cratita, pune zmeura si o lingura de zahar si lasa la fiert 2 minute, apoi pune cratita deoparte. Cerne faina intr-un castron mare, adauga sarea, restul de zahar, ouale, laptele si extractul de vanilie. Amesteca bine si adauga untul topit. Coace clatitele intr-o tigaie antiaderenta, unsa cu putin unt. Serveste clatitele cu sos de smantana si zmeura.

Descopera 👉 toate produsele din categoria de plite incorporabile cu care vei obtine reteta perfecta de clatite cu zmeura. Poti opta pentru plite cu inductie, pe gaz, electrice sau vitroceramice, in functie de preferintele tale si de designul bucatariei. 

clatite cu zmeura

Briose cu zmeura si chefir

Chefirul este o bautura lactata fermentata delicioasa, cu un gust usor acrisor, care poate inlocui iaurtul sau laptele in milkshake-uri si prajituri. Trebuie sa mai stii ca acesta are efecte probiotice, adica faciliteaza digestia alimentelor, un motiv in plus sa il incluzi in alimentatie. 

Ingrediente:

  • 450 g faina 
  • 150 g zahar brun
  • 1 lingura praf de copt 
  • 1 varf de cutit sare
  • 250 ml chefir (sau iaurt simplu)
  • 60 ml ulei vegetal
  • 60 g cereale integrale
  • 1 ou, usor batut
  • 375 g zmeura proaspata sau congelata
  • 2 linguri zahar tos

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 190°C. Captuseste 12 forme de briose cu hartie de copt. Intr-un castron mare, combina faina, zaharul brun, praful de copt si sarea. Intr-un alt castron, combina chefirul, uleiul, cerealele si oul. Combina cele doua tipuri de ingrediente si amesteca usor. Adauga zmeura si omogenizeaza usor, apoi toarna aluatul in forme si presara cu zahar. Coace briosele timp de 20-25 de minute sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curata. Se scot briosele din forma si se lasa sa se raceasca.

Prajitura cu zmeura si migdale

Aceasta prajitura pufoasa si usoara se serveste rece, de la frigider, deci este perfecta ca desert pentru zilele de vara. In plus, nu contine gluten, deci poate fi consumata si de cei care tin regim.

Ingrediente:

  • 3 oua (3 albusuri + 2 galbenusuri)
  • 160 g zahar tos
  • 100 g migdale macinate
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 lingurita extract de migdale
  • 2 foi de gelatina
  • 150 g piure de zmeura
  • 230 ml smantana lichida (30%)
  • 25 g zahar tos
  • 80 g mascarpone

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Bate albusurile spuma tare, turnand treptat 80 de grame de zahar. Adauga galbenusurile, migdalele macinate, amidonul de porumb si extractul de migdale amare, amestecand usor de jos in sus. Toarna aluatul intr-o tava de tort captusita cu hartie de copt si coace 15 minute. Lasa la racit in tava. Inmoaie gelatina in apa rece. Incalzeste 100 de grame de piure de zmeura, ia de pe foc si adauga gelatina stoarsa. Intr-un robot de bucatarie, bate frisca impreuna cu restul de zahar. Adauga crema de mascarpone, batuta inainte cu telul, si piureul de zmeura (cu gelatina si fara). Toarna spuma peste blatul din tava si da la frigider pentru patru ore. Poti decora preparatul cu fructe. 

Vezi aici 👉 toate modelele de aragaze cu care vei pregati de fiecare data prajituri cu zmeura gustoase si toate deserturile tale preferate. Alege varianta de aragaz cea mai potrivita pentru nevoile si preferintele tale si bucura-te de experienta gatitului!

prajitura cu zmeura

Inghetata rapida cu zmeura

Daca ai in congelator zmeura, atunci vei putea prepara rapid aceasta inghetata extrem de aromata, cu care te poti racori intr-o zi torida de vara. 

Ingrediente:

  • 250 g zmeura congelata
  • 110 g zahar
  • 200 ml smantana lichida (30%)

Mod de preparare: pune fructele intr-un blender si zdrobeste-le. Adauga zaharul, smantana si amesteca bine totul. Vei obtine o inghetata pe care o poti servi imediat.

inghetata cu zmeura

Reteta de tarta cu zmeura

Un blat fraged, o crema de vanilie si zmeura proaspata sunt secretele acestei tarte delicioase. Pentru variatie, poti coace tartele in versiune mini. 

Ingrediente:

  • 300 g unt moale
  • 125 g zahar pudra
  • 60 g zahar tos
  • 60 g migdale macinate
  • 2 oua
  • 5 g de sare
  • 500 g faina

Crema cu vanilie:

  • 4 galbenusuri 
  • 30 g amidon de porumb
  • 50 g zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 250 ml lapte
  • 300 g zmeura

Mod de preparare: amesteca untul moale, adauga treptat zaharul tos si pudra, sarea, migdalele macinate, ouale unul cate unul si faina, treptat. Formeaza rapid o bila, pe care o imparti in trei parti egale, pe care le infasori in folie alimentara. Lasa la frigider peste noapte, iar a doua zi, scoate aluatul de la rece cu doua ore inainte de utilizare. Incalzeste laptele intr-o cratita pe plita. Bate galbenusurile cu zaharul si adauga semintele de vanilie si amidonul. Toarna treptat laptele fierbinte peste oua, apoi fierbe crema la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Coace aluatul de tarta, acoperit cu hartie de copt si boabe de fasole (orez sau boabe speciale pentru copt tarte), timp de 25 de minute la 160°C. Rece, se umple cu crema de vanilie si se decoreza cu zmeura. 

prajitura cu zmeura de post

Prajitura cu zmeura congelata, de post

Este un desert perfect pentru persoanele vegetariene sau care tin post, fiind delicios, desi nu contine nici oua, nici produse lactate. 

Ingrediente:

  • 225 g faina
  • 220 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita otet
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 5 linguri ulei vegetal
  • 250 ml apa
  • 100 g zmeura congelata

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Direct intr-un vas de copt, amesteca ingredientele uscate – faina, sarea, bicarbonatul de sodiu, zaharul. Adauga ingredientele lichide si amesteca bine. Pune deasupra zmeura si coace timp de 35 de minute. Verifica daca prajitura este coapta cu ajutorul unei scobitori. Serveste rece, pudrata cu zahar. 

Acceseaza 👉 gama de congelatoare verticale cu care vei putea congela in cele mai bune conditii fructele tale preferate. Congelatoarele verticale Arctic au o multime de functii suplimentare si garnituri antibacteriene si sunt solutia ideala atunci cand ai nevoie de spatiu suplimentar pentru a pastra o cantitate mai mare de zmeura pentru mai mult timp. 

pandispan cu zmeura

Desert cu zmeura la pahar

Ingrediente:

  • 300 ml lapte de caju
  • 1 cana de zmeura proaspata sau congelata
  • 1 banana
  • esenta de vanilie
  • 3 lingurite miere, sirop de artar sau pudra de stevia
  • 1 lingurita seminte de chia

Mod de preparare: pune toate ingredientele in blender, mai putin semintele de chia. Acestea se amesteca pana obtii o crema fina spumoasa. Spuma de zmeura se pune in cupe sau pahare de desert, apoi se orneaza cu seminte de chia, boabe de zmeura si putin sirop de artar. Se serveste rece. 

Reteta delicioasa de spuma cu zmeura 

Ingrediente:

  • 2 albusuri de ou
  •  350 g zahar
  •  350 g zmeura
  •  zeama de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare: zmeura se spala bine si se amesteca cu 175 g zahar. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si cu restul de zahar. Cand spuma este gata, se adauga zmeura macerata, treptat, si zeama de lamaie. Compozitia obtinuta se amesteca aproximativ 10 minute cu mixerul, la viteza maxima, pana se intareste. Spuma se pune in pahare, se orneaza cu zmeura proaspata si se serveste rece.

Retete cu zmeura pentru bebelusi

Briose cu zmeura 

  •  250 g faina   
  • 130 g zahar     
  •  2 lingurite de praf de copt   
  •  1/4 lingurita de sare 
  • 120 g unt nesarat la temperatura camerei 
  •  75 ml lapte 
  • 1 ou 
  •  1/4 lingurita de esenta de vanilie     
  •  300 g zmeura proaspata, taiata in bucati mici, data prin faina     
  •  50 g zmeura intreaga 

Mod de preparare: se amesteca faina cu zaharul, cu praful de copt si sarea intr-un castron incapator. Separat, amesteca untul cu laptele, oul si vanilia, pana se omogenizeaza. Se amesteca aceasta compozitie cu faina, apoi se pune si zmeura taiata. Pune amestecul in forme de briose, pune deaupra zmeura intreaga si baga la cuptor timp de 18-22 de minute la 200 grade Celsius.

Zmeura cu iaurt pentru mic dejun

  • 1 cana de quinoa fiarta
  • jumatate de cana de zmeura taiata, poti adauga si nuci macinate
  • jumatate de cana de iaurt 

Amesteca toate ingredientele intr-o cratita si tine-le la foc mic timp de cateva minute, amestecand continuu. 

Cheesecake cu zmeura

Ingrediente:

Pentru blat

  •  400 g biscuiti
  •  100 g unt
  •  8 linguri lapte

Pentru crema

  •  200 g mascarpone
  •  200 g branza dulce
  •  250 ml frisca batuta
  •  esenta de vanilie
  •  100 g zahar pudra

Pentru topping

  •  150 g zmeura
  •  6 linguri zahar
  •  2 linguri apa

Biscuitii se maruntesc in robotul de bucatarie pana se faramiteaza fin, apoi se amesteca bine cu cele 8 linguri de lapte si cu untul topit. Acest amestec se pune pe fundul unei tavi cu pereti detasabili si se niveleaza bine, apoi se da la frigider. Crema de branza, branza mascarpone si zaharul pudra se amesteca bine, apoi se adauga frisca batuta si esenta de vanilie. Crema rezultata se pune peste mixul de biscuiti si se da la frigider. Apa si zaharul se dau in clocot separate, apoi se adauga zmeura si se amesteca usor. Cand e putin inchegata, se da putin la rece, apoi se toarna peste cheesecake si se niveleaza bine.

Retete de sosuri cu zmeura pentru friptura

Sos de zmeura pentru friptura de rata 

  • 300 g zmeura congelata
  • 100 ml vin negru
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 100 ml supa de pasare
  •  grasimea de la friptura de rata
  •  sare si piper alb dupa gust 

Mod de preparare: pentru sos, caramelizam intr-o tigaie o lingurita rasa de zahar, stingem cu grasime de rata si putina supa de pasare. Lasam sa fiarba si sa se reduca la jumatate. Zmeura o trecem printr-o sita ca sa scoatem samburii, iar pulpa rezultata o adaugam in sos. Adaugam si vinul rosu si mai dam 3-4 minute la foc. Trebuie sa rezulte un sos fluid, iar daca e necesar, se poate adauga o lingurita de amidon pentru a ajunge la consistenta dorita.

Sos de zmeura pentru friptura de porc

Ingrediente:

  • 200 g zmeura proaspata sau congelata
  • 1 limeta
  • 1 lingura mustar
  • 2 fire de cimbru
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 lingurita de zahar
  • sare si piper negru dupa gust 

Mod de preparare: paseaza zmeura in blender, cu coaja rasa si sucul de limeta, mustarul, cimbrul si zaharul. Toarna uleiul de masline si amesteca in continuare. Asezoneaza cu sare si piper. Indeparteaza pielita fileurilor de carne, toarna sosul de zmeura si lasa la marinat cateva ore, apoi serveste fileurile cu sosul de zmeura.

Un fruct mic, dar concentrat in vitamine

Racoritoare, zmeura este un fruct bogat in fibre. Sucul sau contine vitaminele C si P, aceasta din urma stimuland circulatia sangelui. De asemenea, are un continut ridicat de antioxidanti, mai ales antocianine, care il fac un aliat important in lupta impotriva imbatranirii. Zmeura are si proprietati laxative; de aceea, persoanelor cu un sistem digestiv sensibil le este recomandat consumul sub forma de piure strecurat de seminte. Zmeura contine, printre altele, acid citric, cu efect diuretic, dar si acid salicilic, cu proprietati antipiretice, motiv pentru care persoanele cu alergie la aspirina nu trebuie sa o consume. Fructele de padure pot provoca aparitia urticariei, iar zmeura nu face exceptie. Totodata, zmeura contine acid oxalic, deci nu ar trebui sa fie consumata de persoanele care sufera de calculi renali.

cum se conserva zmeura

Cum se conserva zmeura

Odata culeasa, zmeura nu se mai coace, motiv pentru care este important sa o alegi foarte ferma, stralucitoare si fara pete. Dupa cumparare, nu rezista mai mult de trei zile la frigider, unde trebuie sa fie depozitata nespalata, intr-un recipient cu capac. Inainte de a o consuma, pune-o intr-o sita si spal-o usor, sub jet subtire de apa. De asemenea, zmeura se poate congela foarte simplu. 

produse din zmeura

Ce produse din zmeura poti prepara la tine acasa

Zmeura este un fruct versatil, care poate fi consumat simplu sau intr-o multime de combinatii delicioase, avand o serie de beneficii pentru sanatate. Are proprietati antiinflamatoare, protejeaza sanatatea cardiovasculara, sustine sistemul imunitar si contribuie la ameliorarea anumitor dureri de artrita. De aceea, este recomandat consumul de zmeura proaspata sau in preparate variate. Zmeura nu este doar delicioasa, ci are si proprietati curative si nutritive, nu contine grasimi si este bogata in vitamina C, fier si acid folic.

Daca ai zmeura proaspata in frigider, este recomandat sa o lasi putin sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o folosi in retete. Poti pregati o multime de deserturi cu zmeura: cheesecake, gemuri, sosuri, inghetata, briose sau tarte. In plus, zmeura poate fi folosita in supe, pentru a oferi aroma otetului alb, dar si in alte preparate. Bauturile pe baza de zmeura sunt dulci si usoare, ca de exemplu ceaiul de zmeura.

Cum consumi zmeura ca sa te bucuri de beneficiile acesteia

Zmeura este un fruct perisabil, astfel ca este recomandat sa o cumperi cu doar cateva zile inainte de a o folosi. Avem o lista de sfaturi utile pentru a te asigura ca isi pastreaza proprietatile si ca preparatele la care o folosesti vor fi delicioase:

  • Atunci cand cumperi zmeura, aceasta trebuie sa fie ferma si lipsita de umezeala;
  • Evita sa cumperi zmeura care are teaca inca atasata de fruct – acest lucru inseamna ca a fost culeasa inainte de a fi coapta;
  • Nu folosi fructele foarte moi, care ar putea strica gustul si aroma unui preparat;
  • Nu depozita zmeura pentru o perioada foarte lunga de timp inainte de a o folosi;
  •  Fructele se pastreaza in frigider, intr-un singur strat, fara a fi spalate inainte;
  • Nu pastra zmeura la temperatura camerei sau intr-un loc insorit;
  • Cea mai buna metoda de a pastra zmeura este prin congelare, pentru ca fructele nu se deterioreaza si isi pastreaza proprietatile;
  • Poti pastra zmeura la congelator timp de un an;
  • Daca doresti ca zmeura sa isi pastreze culoarea intensa, stropeste fructele inainte de congelare cu putina zeama de lamaie.

Descopera 👉 modelele Arctic de aparate frigorifice cu care vei putea pastra zmeura proaspata, pentru mai mult timp. De asemenea, datorita functiilor inteligente ale acestora, poti pastra in siguranta prajiturile, sosurile sau siropurile de zmeura.

In stare proaspata sau gatita, zmeura este un fruct care poate deveni cu usurinta o vedeta in bucataria ta. Iar pentru a te bucura de gustul ei pe tot parcursul anului, nu uita sa te aprovizionezi in sezon, sa incerci o multime de retete cu zmeura si sa o conservi congelata sau sub forma de sirop ori dulceata.   

Sursa foto: Shutterstock