Piftia este un preparat nelipsit de la masa in perioada sarbatorilor. Aceasta mai este cunoscuta sub denumirea de racitura si aituri in Moldova, cotoroage si inghetatura in limbaj popular ori cocioane, in limba maghiara. Insa, indiferent de numele pe care il poarta, piftia este usor de preparat si pe gustul tuturor.
Poti pregati piftia cu carne (porc, pui, curcan, peste), dar ai la indemana si varianta de post, pentru vegetarieni, cu tapioca si ciuperci. Mai jos gasesti cateva retete care sa te inspire si care nu ar trebui sa lipseasca din lista bunatatilor de pe masa de Craciun.
Reteta piftie de porc cu usturoi
Ingrediente:
- 2 urechi de porc
- 2 picioare de porc
- 1 rasol de porc
- 2 cepe
- 1 telina
- 5 catei de usturoi
- 3 morcovi
- sare
Mod de preparare:
Pentru inceput, pune carnea de porc la fiert, la foc mic. Ai grjia sa adaugi suficienta apa ca sa acoperi bine carnea si spumeaza pana cand nu se mai formeaza spuma. Carnea e fiarta atunci cand furculita intra in carne cu usurinta. In acest moment, poti sa adaugi si legumele curatate (ceapa si morcovii) si taiate in prealabil si lasa-le sa fiarba in continuare, tot la foc mic.
Poti opri focul in momentul in care carnea se desprinde usor de pe oase. Scoate legumele si carnea din oala si lasa-le sa se raceasca. Separat, pune usturoiul tocat in apa in care au fiert legumele si carnea (aspic) pentru cateva minute. Odata ce s-a racit carnea, o poti taia in bucati mici pe care le vei pune in recipiente. Adauga legumele peste carne. Strecoara apa de usturoi si toarn-o in recipiente, peste carnea si legumele fierte. La final, da piftia de porc la rece, in frigider, pentru cateva ore, pana cand se solidifica.
Reteta piftie de pui
Ingrediente:
- 1 pui intreg sau 1 cocos
- 1 ceapa
- 3 frunze de dafin
- 6 catei de usturoi
- 2 plicuri de gelatina la 1 litru de apa
Mod de preparare:
Spala puiul, portioneaza-l si pune-l la fiert. Odata ce apa incepe sa fiarba, poti lasa focul mic pentru inca 15 minute. Scoate apoi carnea si arunca apa in care a fiert. Pune puiul in alta oala curata, toarna apa si lasa sa fiarba din nou. In acest fel, vei obtine o supa clara. Cand incepe sa fiarba, poti sa adaugi ceapa intreaga si frunzele de dafin. Pune capacul si lasa totul la foc mic. Daca folosesti pui de tara, atunci trebui sa lasi la fiert pentru 4-5 ore ca sa fie cat mai fraged. Cand e gata, stinge focul si mai lasa carnea sa se patrunda bine pentru inca o ora.
Scoate carnea si ceapa din apa, toarna gelatina in supa calduta si las-o sa se dizolve. Adauga sare si usturoiul pisat si amesteca. Scoate carnea de pe oase si pune-o in recipiente, in bucati mici. Toarna supa peste carne folosind o sita, astfel incat sa acopere cat mai bine carnea. Lasa piftia de pui la frigider ca sa se raceasca si sa se solidifice.
Reteta piftie de curcan
Ingrediente:
- 3 kg carne de curcan (cu os)
- 10 catei de usturoi
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 1 telina
- 3 foi de dafin
- boabe de piper si sare
Mod de preparare:
Pune carnea de curcan la fiert (copanele, gat, aripi, spate) pana incepe sa se formeze spuma, apoi scoate bucatile de curcan si arunca apa. Spala oala si carnea de curcan, apoi pune-o in oala, impreuna cu apa. Lasa din nou sa fiarba pana cand se formeaza spuma deasupra. Continua sa spumezi pana nu se mai formeaza deloc spuma. Adauga ceapa si telina intreaga si morcovii taiati in jumatati, apoi piperul boabe, foile de dafin si sarea. Lasa totul la fiert pana cand carnea de curcan se desprinde cu usurinta de pe os.
Scoate carnea si legumele din supa. Opreste focul si lasa la racit pentru aproximativ 30 de minute. Intre timp, pune usturoiul intr-un blender impreuna cu putina apa si mixeaza pana cand obtii o pasta omogena. Toarna pasta de usturoi peste supa, amesteca bine si las-o timp de 15 minute pentru a prinde cat mai bine aroma de usturoi.
Taie carnea in bucati mici si toaca legumele fierte, apoi le poti pune impreuna in recipiente. Toarna deasupra supa, pe care trebuie sa o strecori pentru a obtine un lichid limpede. Dupa gust, mai poti adauga putina sare in supa. Pune recipientele cu piftie de curcan la rece, in frigider, pana cand se solidifica.
Reteta piftie de peste
Ingrediente:
- 500 g carne de peste
- oase de peste
- ½ ceapa
- 1 morcov
- 4 catei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- boabe de piper si sare
- ardei iute, dupa gust
Mod de preparare:
Pentru inceput, trebuie sa tii oasele de peste in apa rece cu sare, pe care o vei schimba treptat, pana cand apa ramane curata si sangele a iesit din oase. Apoi, pune oasele de peste intr-o oala si acopera-le bine cu apa rece. Adauga morcovul, ceapa, frunzele de dafin, un catel de usturoi si boabele de piper. Poti pune si ardeiul iute, daca doresti. Pune totul la fiert pentru aproximativ o ora si jumatate, la foc mic si spumeaza din cand in cand. Oala trebuie sa fie acoperita cu un capac.
Odata ce oasele au fiert, strecoara zeama si pune la fiert separat si carnea de peste, pentru aproximativ 10 minute, la foc mic. Scoate-o cand s-a fiert, strecoara zeama si lasa totul sa se raceasca. Taie carnea de peste in bucati mici si pune-o in recipiente, peste care vei adauga si legumele tocate. Toarna apoi si zeama infuzata in prealabil cu usturoi pisat, pe care trebuie sa o strecori. Pune recipientele cu piftie de peste la frigider, pana cand compozitia se solidifica.
Citeste si: Retete de peste la cuptor
Reteta piftie de post (vegetala)
Ingrediente:
- 250 g ciuperci fierte
- 70 g tapioca
- 650 ml apa rece
- 5 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare si alte mirodenii, dupa gust
Mod de preparare:
Incepe prin a macina perlele de tapioca intr-un blender sau rasnita. Adauga apa peste tapioca, impreuna cu alte mirodenii, dupa gust. Lasa tapioca sa se inmoaie pentru aproximativ 10 minute. Intre timp, poti taia ciupercile. Taie felii doi catei de usturoi, iar pe restul ii poti pisa. Toarna uleiul intr-o tigaie, pune feliile de usturoi cand uleiul e incins, apoi adauga si ciupercile, pe care la calesti pentru cinci minute pentru a prinde aroma. Lasa apoi ciupercile sa se raceasca.
Pune tapioca la fiert, la foc mediu, si las-o sa fiarba pana devine translucida. Las-o sa se raceasca, adauga usturoiul pisat si ciupercile si amesteca. Toarna compozitia in recipiente pe care le vei pune in frigider, la rece, astfel incat compozitia sa se solidifice.
In concluzie, retine ca trebuie sa folosesti carne cu cat mai putina grasime pentru ca aspicul sa fie cat mai limpede. Daca faci piftie de porc, opteaza pentru urechi, picioare, limba sau rat si evita sa folosesti fruntea sau obrazul de porc. De asemenea, e bine sa folosesti carnea cu os si sa o lasi sa fiarba cat mai bine, pana se desprinde usor de pe os. Daca vrei sa nu pierzi prea mult timp, atunci poti fierbe carnea la oala sub presiune. Din retetele de mai sus poti obtine in jur de sase portii de piftie.
Sursa foto: Shutterstock