Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete de legume la cuptor: cele mai gustoase combinatii

Autor: Arctic

Data publicarii: August 24, 2020

Data modificarii: August 24, 2020

Legumele nu doar ca sunt sanatoase, ci pot fi transformate rapid intr-un preparat gustos la cuptor sau chiar intr-o portie de garnitura pentru o mancare de pui ori peste sau orice alt tip de carne. Indiferent cum prepari legumele la cuptor, rezultatul va fi mereu delicios.

Gaseste-ti inspiratia in cele ce urmeaza, pentru a prepara legume la cuptor si alege reteta preferata.

Retete de legume la cuptor

 

Legumele la cuptor sunt usor de pregatit si, bineinteles, poti alege sa folosesti si sa combini orice tip de leguma preferata, in functie de gusturile tale. Iata cateva retete rapide de legume la cuptor pe care le poti incerca:

Reteta legume la cuptor cu ierburi aromatice

Reteta legume la cuptor cu ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 2 rosii
  • 2 ardei galbeni
  • 1 ardei capia
  • 1 zucchini verde
  • 1 dovlecel
  • 1 vanata
  • 1 ceapa
  • 1 lingura ierburi aromatice
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • cateva crengute de rozmarin
  • cateva crengute de cimbru
  • sare, dupa gust

Mod de preparare:

Incepe prin a spala bine legumele si apoi taie-le pe fiecare in bucati medii. Pune legumele taiate in tava, toarna uleiul de masline deasupra, apoi adauga crengutele de rozmarin si de cimbru, ierburile aromate si sare dupa gust. Amesteca totul bine pentru a incorpora condimentele. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ o ora. Pentru a avea siguranta ca toate legumele se coc uniform, poti folosi un cuptor incorporabil cu functie de gatire 3D, care asigura o distributie uniforma a caldurii. Poti adauga putin patrunjel proaspat, odata ce ai scos legumele din cuptor si le poti servi cu sos de usturoi sau alaturi de o friptura de pui.

Reteta legume gratinate la cuptor

Reteta legume gratinate la cuptor

Ingrediente:

  • 450 g broccoli
  • 4 morcovi
  • 3 ardei
  • 3 fire ceapa verde
  • 5-6 ciuperci medii
  • cateva felii de rosii
  • 3 linguri ulei de masline
  • 230 g smantana
  • 130 g cascaval
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Incepe prin a fierbe broccoli. Pune apa intr-o cratita incapatoare si las-o sa fiarba la foc mare. Odata ce apa incepe sa fiarba, adauga broccoli, lasa focul mic si pune capacul. Broccoli ar trebui sa fie gata in aproximativ opt minute. Intre timp, spala, curata si taie restul legumelor in bucati medii, potrivite. Ceapa verde o poti toca marunt. Toarna uleiul de masline intr-o tigaie si caleste ardeii, impreuna cu morcovii, ceapa verde si ciupercile. Adauga sare dupa gust.

Scoate broccoli din cratita atunci cand e gata, scurge apa si taie-l in bucati mici. Asaza, apoi, broccoli intr-o tava si pune deasupra restul legumelor sotate. Amesteca, separat, smantana cu sare si piper, apoi toarn-o peste legume. Rade cascaval deasupra, asaza feliile de rosii si introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Legumele gratinate la cuptor sunt gata in momentul cand capata o crusta rumena.

Si pentru aceasta reteta iti va fi de mare ajutor un cuptor electric cu functie de gatire 3D, care te va ajuta sa coci uniform legumele si sa obtii o crusta rumena si delicioasa.

Reteta piept de curcan cu legume la cuptor

Reteta piept de curcan cu legume la cuptor

Ingrediente:

  • ½ piept de curcan dezosat
  • 1 ceapa
  • 200 g fasole verde congelata
  • cateva bucati de baby porumb
  • 1 ardei gras verde
  • 1 morcov
  • 2 linguri ulei de masline
  • 2 lingurite boia dulce
  • 2 lingurite cimbru
  • 2 lingurite fulgi de chilli
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Incepe prin a pregati amestecul de condimente, pentru a marina pieptul de curcan. Amesteca intr-un bol cimbrul, boiaua de ardei, fulgii de chilli si o lingura de ulei de masline. Taie pieptul de curcan cuburi, unge-l bine cu mixul pentru marinat si lasa carnea la macerat intr-o punga, cateva ore, la rece.

Apoi, taie ceapa marunt, curata morcovii si taie-i felii, iar ardeiul gras il poti taia in bucati mici. Unge o tava cu ulei de masline, adauga legumele pregatite anterior, fasolea verde, care s-a decongelat in prealabil, si cateva bucati de baby porumb. Condimenteaza dupa gust si introdu tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius. Pentru ca pieptul de curcan sa nu fie fad sau uscat, poti folosi un cuptor cu functie de gatire asistata cu abur. Trebuie doar sa adaugi apa in compartimentul special din partea de jos a cuptorului, iar aburul te va ajuta sa prepari o mancare rumenita la exterior, dar care ramane suculenta in interior.

Reteta peste cu legume la cuptor

Reteta peste cu legume la cuptor

Ingrediente:

  • 4 bucati file de crap
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • 2 ardei rosii
  • 2 morcovi
  • 2 rosii
  • 400 ml bulion
  • 200 ml vin alb
  • 2 foi de dafin
  • 3 lingurite de cimbru
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 linguri de faina
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Adauga sare si piper peste bucatile de peste, apoi da-le prin faina. Incinge trei linguri de ulei de masline intr-o tigaie si rumeneste pestele pe ambele parti. Scoate pestele si lasa-l deoparte. Tot in aceeasi tigaie vei adauga restul de ulei, apoi ceapa tocata, impreuna cu ardeiul taiat fasii si usturoiul zdrobit. Caleste legumele pana cand devin moi, apoi pune si morcovul taiat rondele. Adauga trei linguri de vin si lasa legumele sa se inabuse pentru aproximativ cinci minute. Cand sunt gata, ia tigaia de pe foc si adauga sare si piper, dupa gust.

Asaza legumele intr-o tava incapatoare si pune deasupra bucatile de peste, rosiile taiate cuburi, bulionul si restul de vin. Adauga frunzele de dafin, cimbrul, sare si piper. Acopera tava cu un capac sau cu o folie de aluminiu si introdu-o in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, timp de 45 de minute. Odata ce a trecut acest interval, indeparteaza capacul si lasa pestele cu legume in cuptor pana cand se rumeneste deasupra.

Citeste si Retete de peste la cuptor

Reteta legume la cuptor cu crema de otet balsamic

Reteta legume la cuptor cu crema de otet balsamic

Ingrediente:

  • 1 ceapa rosie mare
  • 1 ceapa galbena medie
  • 5 morcovi medii
  • 3 cartofi galbeni
  • 1 sfecla rosie medie, fiarta
  • 5 bucati de pastarnac
  • 3 catei de usturoi
  • 1 cartof dulce
  • 4 linguri crema de otet balsamic
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita rozmarin
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Taie ceapa galbena si pe cea rosie in bucati medii. Curata cartofii galbeni si cartoful dulce si taie-i felii. Curata morcovii si pastarnacul, pe care ii poti lasa intregi sau ii poti taia in bastonase subtiri. Taie sfecla in bucati medii. Curata usturoiul si lasa-l intreg. Condimenteaza legumele cu cimbru, rozmarin, sare si piper, dupa gust.

Separat, amesteca uleiul de masline cu mustar si crema de otet balsamic si toarna jumatate din cantitate peste legume, amestecand bine, pentru a incorpora sosul. Asaza legumele in tava si introdu-o in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pentru 25 de minute. Dupa acest timp, gusta legumele si adauga restul cantitatii de crema de otet balsamic. Continua sa coci legumele la cuptor pentru inca 20 de minute, verificand daca sunt copti cartofii.

Reteta legume umplute cu carne si orez

Reteta legume umplute cu carne si orez

Ingrediente:

  • 1 rosie medie
  • 2 vinete
  • 2 dovlecei
  • 3 ardei mici
  • 400 g carne tocata de pui
  • 150 g orez cu bob lung
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • 250 ml apa
  • 200 ml sos de rosii
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Taie un capacel la rosie si curata cu grija pulpa (pe care o poti pastra pentru sos). Taie un capacel la ardei si curata semintele si nervurile din interior. Taie vinetele si dovleceii in jumatate si curata cu grija pulpa.

Incinge trei linguri de ulei intr-o tigaie, adauga ceapa tocata marunt, morcovul razuit in prealabil si lasa legumele sa se caleasca, pana cand ceapa devine moale. Pune, apoi, carnea tocata de pui si caleste-o pentru cateva minute. Adauga si orezul si prajeste-l pentru aproximativ doua minute, timp in care trebuie sa amesteci cat mai des. La final, adauga pulpa de rosii pe care ai pastrat-o, patrunjelul si mararul, ambele tocate fin, sare si piper. Amesteca pana cand umplutura pentru legume se omogenizeaza si las-o sa fiarba aproximativ doua minute.

Asaza legumele intr-un vas, adauga umplutura de carne si orez, toarna sosul de rosii, apa si restul de ulei de masline. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ o ora. Legumele umplute la cuptor sunt gata atunci cand orezul este fiert.

Asadar, indiferent cum vrei sa prepari legumele la cuptor, fie simple, fie alaturi de peste, curcan sau umplute cu carne, exista numeroase retete pe care le poti incerca. Poti combina legumele in functie de preferinte si vei obtine de fiecare data un preparat sanatos si gustos.

Sursa foto: Shutterstock