Fie ca vrei sa fii gazda perfecta si sa-ti impresionezi musafirii cu cele mai gustoase si aspectuoase deserturi, la finalul unei mese festive aranjate ca la carte, fie ca doresti sa-i rasfeti pe cei dragi cu ceva dulce, usor de facut, colorat si aromat, frisca este regina dulciurilor. O poti folosi pentru a pregati cele mai catifelate creme, dar si pentru a decora creativ orice desert, de la fructe proaspete pana la torturi sofisticate.
In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi cateva retete de frisca de casa si idei de deserturi de vara in care o poti folosi, spre incantarea ta si a celor din jur.
- Retete de frisca de casa, irezistibile pentru toata familia
Reteta de frisca de casa, cu smantana
Reteta de frisca de casa, cu lapte
Reteta de frisca de casa, vegetala
- Idei de deserturi de vara cu frisca de casa
Reteta de desert de vara cu biscuiti, fructe si frisca naturala
Reteta de vafe cu frisca de casa si mure
Reteta de tort cu frisca de casa si capsuni
Reteta de tarta cu banane si frisca de casa (Banoffee)
- Cum prepari cea mai gustoasa frisca de casa – trucuri utile
Retete de frisca de casa, irezistibile pentru toata familia
Cand spui frisca, te gandesti la o textura cremoasa, catifelata, nu foarte dulce, nicidecum la o spuma apoasa si indulcita excesiv. La prima vedere, pare complicat sa prepari frisca in casa, dar in realitate, lucrurile sunt foarte simple. Ai nevoie de ingrediente putine si de un pic de rabdare, ca sa obtii o frisca de casa ca o crema, asa cum iti doresti. In continuare, iti propunem cateva dintre cele mai populare retete pentru a o putea pregati, rapid si ca la carte, la tine acasa, indiferent cata experienta ai in bucatarie.
Reteta de frisca de casa, cu smantana
Daca vrei sa prepari frisca de casa dupa reteta clasica, atunci afla ca ingredientul de baza este smantana proaspata, care nu este ultrapasteurizata si care are un continut de grasime de 30-35%. Se face foarte usor si are rolul de a accentua savoarea fructelor proaspete, cum sunt capsunile, afinele, zmeura, murele, sau a deserturilor, indiferent ca acestea contin ciocolata, crema mascarpone sau fructe. O poti aromatiza dupa cum doresti si sa o indulcesti sau nu. Iata cum o prepari:
Ingrediente:
- 500 g smantana pentru frisca;
- 50 g zahar pudra;
- 1 plic zahar vanilat;
- esente de vanilie, lamaie, rom, portocala (dupa preferinte).
Mod de preparare: dupa ce ai tinut smantana si bolul in care faci frisca de casa la frigider, esti gata sa te apuci de treaba; bate smantana si adauga, treptat, zahar pudra; nu bate frisca mai mult de 7-8 minute; cand e gata, pune frisca la frigider si foloseste-o ca atare sau ca ingredient pentru diverse creme.
Descopera 👉 categoria noastra de MASINI DE SPALAT VASE, dotate cu tehnologii inovatoare si functii inteligente, si prepara cu placere cea mai fina frisca de casa. Economiseste timp pentru tine si cei dragi si lasa masina sa igienizeze delicat, dar in profunzime vasele, paharele si tacamurile pe care le folosesti la pregatirea ei, dar si pentru a o aseza, estetic, pe masa.
Reteta de frisca de casa, cu lapte
Daca nu ai smantana la indemana sau, pur si simplu, nu vrei sa o folosesti, poti prepara frisca de casa si din lapte. Ca sa o obtii, nu ai nevoie decat de cinci ingrediente simple si sa urmezi pasii de mai jos:
Ingrediente:
- 60 ml apa;
- 10 g gelatina granulata;
- 250 ml lapte;
- 40 g zahar pudra;
- esente vanilie, rom, lamaie (dupa gust).
Mod de preparare: dizolva gelatina in apa calduta; amesteca in mod constant, pana ce se topeste in totalitate; combina laptele rece cu esentele si zaharul pudra; adauga gelatina peste lapte, amesteca bine si pune totul la frigider pentru cel putin o ora si jumatate; la fiecare sfert de ora, scoate compozitia din frigider si amesteca, folosindu-te de un tel; dupa ce a stat suficient la rece, bate laptele cu mixerul, pentru 7-8 minute.
Reteta de frisca de casa, vegetala
Daca vrei sa te bucuri de savoarea deserturilor cu frisca sau a fructelor proaspete, combinate cu aceasta crema delicioasa, chiar si in perioadele de post, ai la indemana varianta unei fristi din plante. Poti folosi lapte de soia, cocos, migdale, ovaz sau creme vegetale. O astfel de frisca de casa este recomandata si in cazul in care ai intoleranta la lactoza, cu conditia sa citesti foarte bine eticheta produselor pe care le utilizezi. Daca te intrebi cum prepari frisca naturala vegetala, iata care sunt etapele:
Ingrediente:
- 500 g crema de cocos;
- 50 g zahar pudra;
- esente vanilie, rom, lamaie, migdale (dupa gust).
Mod de preparare: tine crema de cocos la frigider cel putin 24 de ore, inainte de a pregati frisca; mixeaza crema, zaharul si esentele, pana se omogenizeaza; dupa 2-3 minute, mixeaza din nou; pune frisca la frigider si foloseste-o dupa cum doresti, pentru prepararea dulciurilor sau pentru ornarea lor.
Idei de deserturi de vara cu frisca de casa
Fie ca vrei sa te rasfeti cu ecleruri delicioase, torturi sau tarte, fie ca doresti sa te bucuri de savoarea fructelor proaspete si de culorile lor vii, energizante, frisca de casa da un gust deosebit dulciurilor si, mai mult decat atat, iti permite sa te joci cu formele, ca sa creezi propria poveste dulce. Vara este sezonul ideal pentru deserturile usoare, delicate, racoritoare, care te duc cu gandul la vacanta. Tocmai de aceea, iti prezentam, in continuare, cateva idei de astfel de dulciuri.
Reteta de desert de vara cu biscuiti, fructe si frisca naturala
Simplu de preparat, cu un aspect spectaculos, plin de culoare, si cu o textura deosebit de placuta, desertul de vara cu biscuiti, fructe si frisca naturala, facuta in casa, este rasfatul ideal pentru tine si cei dragi, indiferent de momentul zilei. Poti folosi ce fructe doresti, congelate sau proaspete si sa-l prepari dupa cum urmeaza:
Ingrediente:
- 50 g biscuiti;
- 100 g frisca de casa;
- 2-3 capsuni;
- 10 afine;
- 2-3 frunze de menta.
Mod de preparare: marunteste biscuitii si pune un strat pe fundul unui pahar de sticlă, simplu, fara model; adauga cateva linguri de frisca, peste care pune felii de capsuni; mai pune 2-3 linguri de frisca si adauga afinele si alte 2 linguri de frisca; peste tot aranjamentul, asaza estetic 3-4 felii de capsuni, presara un strat subtire de biscuiti si orneaza cu frunzele de menta; pune desertul la frigider si savureaza-l peste un sfert de ora.
Alege 👉 Combina frigorifica AK60406M40NFMT de la Arctic, din gama EFI Line, cu design inovator, ce-ti permite utilizarea eficienta a spatiului din bucatarie si iti ofera un aspect unitar si compact. Bucura-te de prospetimea fructelor, verdeturilor si legumelor, pastrandu-le in compartimentul special Garden Fresh al combinei.
Reteta de vafe cu frisca de casa si mure
Un desert de vara delicios, tocmai bun pentru un mic dejun revigorant, este un sandvici cu vafe usor crocante, facute in casa, frisca naturala si mure. Este gata in doar 30 de minute si tot ce trebuie sa faci, ca sa te bucuri de aromele lui irezistibile, este sa urmezi pasii de mai jos:
Ingrediente:
- 150 g unt;
- 150 g zahar;
- 4 oua;
- 300 g faina;
- 300 ml lapte;
- 1 plic zahar vanilat;
- 1 plic praf de copt;
- esente de vanilie, rom;
- 350 g frisca de casa;
- 300 g mure/capsuni/zmeura/afine.
Mod de preparare: bate ouale impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, untul (tinut la temperatura camerei), pana ce compozitia se omogenizeaza; adauga, treptat, faina, praful de copt si laptele; amesteca pana ce obtii un aluat un pic mai consistent decat cel pentru clatite; incinge aparatul special pentru vafe si, cu ajutorul unui polonic, toarna compozitia in forme; coace vafele in jur de 3-4 minute, pana se rumenesc; lasa-le un pic sa se raceasca, dupa care ia cate doua vafe si pune intre ele frisca naturala, amestecata cu mure sau alte fructe, in functie de preferinte.
Reteta de tort cu frisca de casa si capsuni
Fie ca vrei sa organizezi o masa festiva, fie ca iti place sa dai frau liber imaginatiei si sa creezi cele mai spectaculoase dulciuri, un tort usor, de vara, cu frisca naturala si capsuni poate fi o idee excelenta. Daca doresti, poti folosi si alte tipuri de fructe, precum piersicile, chiar si din compot. Blatul este ca un pandispan, pufos, si se face foarte usor. Iata o reteta din care te poti inspira:
Ingrediente:
- Blat:
6 oua;
6 linguri zahar;
6 linguri faina;
coaja rasa de la o portocala;
esente de vanilie, rom, lamaie, portocale;
un varf de cutit sare.
- Umplutura:
750 g frisca de casa;
1 kg de capsuni.
- Decor:
2-3 frunze de menta.
Mod de preparare: pregateste blatul: bate albusurile spuma, adaugand sarea; pune zaharul si bate albusurile in continuare, pana ce obtii o crema lucioasa, iar zaharul se dizolva in totalitate; incorporeaza galbenusurile, treptat, apoi faina, coaja de portocala si esentele; coace blatul, la cuptorul incins la 180 de grade, pentru 40 de minute; dupa ce s-a racit, taie blatul in doua straturi egale; asambleaza tortul: pe un suport special pentru tort, asaza primul strat de blat; pune jumatate din frisca si apoi jumatate din capsuni, taiate fiecare pe jumatate; procedeaza la fel cu urmatorul etaj al tortului; deasupra, poti pune cateva frunze de menta, ca decor.
👉 Descopera aragazul Arctic AEM5611DTLA, dotat cu 6 functii care ajuta la gatirea perfecta a oricarui tip de preparat, indiferent ca vrei sa faci fursecuri, placinte sau fripturi. Obtine torturi pufoase, cu blat rumenit uniform, datorita functiei de gatire asistata cu ventilatie, ce permite distribuirea uniforma a aerului cald in interiorul cuptorului.
Reteta de tarta cu banane si frisca de casa (Banoffee)
Un alt desert usor, revigorant, apreciat in zilele toride de vara, este faimoasa tarta cu banane si frisca, Banoffee. Gustul exotic al fructelor se imbina perfect cu cel al cremei de caramel si cu frisca, intr-o combinatie perfecta de texturi care ii vor incanta pe cei dragi. Ca sa adaugi un farmec aparte prajiturii, o poti decora cu ciocolata rasa, cateva boabe de cafea si frunze de menta. Mai jos, iti propunem una dintre cele mai apreciate retete de Banoffee, pe care o poti incerca oricand doresti:
Ingrediente:
- Blat:
300 g biscuiti;
100 g unt;
25 g zahar pudra;
1 plic zahar vanilat.
- Crema de caramel:
150 g zahar brun;
300 ml lapte;
150 g unt gras.
- Alte ingrediente:
250 g frisca de casa;
jumatate de ciocolata rasa;
5 banane;
2-3 frunze de menta;
5-6 boabe de cafea.
Mod de preparare: pregateste blatul: marunteste biscuitii, topeste untul si amesteca-l cu zaharul pudra; toarna untul peste blat; pune compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil si preseaza bine, inclusiv pe peretii laterali; pune blatul la rece 2 ore; prepara crema de caramel: topeste untul, adauga zaharul brun si fierbe, amestecand continuu, pana ce zaharul se caramelizeaza; pune laptele si fierbe, pana ce compozitia devine ca o crema; lasa crema de caramel sa se raceasca; asambleaza tarta: scoate forma din frigider si toarna caramelul peste blat; taie bananele felii si pune-le in strat gros, peste crema; la final, pune frisca; decoreaza cu ciocolata rasa, frunzele de menta si boabele de cafea; mai lasa totul la rece 20 de minute si tarta este gata.
Optimizeaza-ti timpul petrecut in bucatarie, ca sa prepari cele mai gustoase tarte cu frisca si banane, si descopera 👉 colectia Inox Line de la Arctic. Alege aparatura creata special pentru a-ti usura munca, avand un design cu unele note calde si elemente de inox, care iti vor transforma bucataria intr-un loc incantator, modern si rafinat.
Cum prepari cea mai gustoasa frisca de casa – trucuri utile
Ca orice crema delicioasa, frisca de casa are si ea secretele ei, la care e bine sa iei seama, ca sa obtii textura si gustul dorite. Concret, iata care sunt cateva reguli de aur ale prepararii ei:
- atentie la textura – consistenta fristii depinde de desertul la care vrei sa o folosesti; de exemplu, daca vrei sa o incorporezi intr-un mousse de ciocolata sau de fructe, nu trebuie sa o bati foarte tare; textura ei trebuie sa fie mai moale, dar nu fluida; in schimb, daca o utilizezi pentru a orna torturi ori alte prajituri, atunci va trebui sa o bati pana ce devine o crema consistenta, cremoasa, care nu curge din lingura;
- ai grija la temperatura ingredientelor si a vaselor – pentru a obtine o frisca de casa cremoasa si ferma, este important sa tii smantana sau laptele la frigider, cel putin patru ore, inainte de preparare; apoi, vasele trebuie sa fie si ele reci, asa ca le poti pune jumatate de ora la frigider, inainte de a pregati frisca;
- gusta frisca, pe masura ce o prepari – daca o indulcesti, in primul rand, foloseste zahar pudra, ca sa te asiguri ca frisca va fi cremoasa; in al doilea rand, tine cont de faptul ca, la inceput, frisca pare mai putin dulce decat in faza finala, asa ca este indicat sa o gusti pe masura ce o prepari;
- bate corect frisca – poti folosi un tel obisnuit sau un mixer, dar ai grija ca mai intai sa o bati la viteza mica, pe care sa o cresti progresiv; iata cateva trucuri, pentru ca frisca sa nu se taie:
– nu bate frisca decat pana in momentul in care s-a legat si este ferma;
– daca, totusi, observi ca se taie, adauga putina smantana nebatuta si amesteca usor, manual, cu telul, nu cu mixerul;
– daca zerul se separa complet si nu mai poti obtine smantana, nu arunca amestecul; din el poti face unt de casa.
Frisca de casa este unul dintre ingredientele deosebite care iti pune imaginatia la incercare, atunci cand o folosesti la decorarea dulciurilor, si da o savoare unica deserturilor, cand o incorporezi in creme. Chiar daca, la prima vedere, pare complicat sa o prepari in casa, tinand cont de cateva reguli si inspirandu-te din retete precum cele de mai sus, poti obtine textura si gustul dorite, fara prea mult efort.
Sursa foto: Shutterstock