Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Retete de cornulete

Autor: Arctic

Data publicarii: May 11, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Cornuletele facute in casa sunt un dulce special si, indiferent cu ce ocazie le pregatesti, transforma o zi banala intr-o sarbatoare. Ingredientele pentru cornulete sunt mai mult decat obisnuite si oricine le are, in orice moment, in frigider. Retetele sunt simple, prepararea lor fiind usoara, reusita – garantata, iar gustul – perfect, indiferent de varianta pe care o alegi. 

  • Cornulete de casa
    • Cornulete fragede cu drojdie
    • Cornulete cu nuca macinata
    • Cornulete umplute cu gem
    • Cornulete sarate
    • Cornulete fragede de post
  • Sfaturi de gatit

Cornulete de casa

Unul dintre avantajele cornuletelor facute in casa este ca stii exact ce contin, iar principala calitate este fragezimea lor. Se pot face cu drojdie (uscata sau proaspata) sau fara, se pot umple cu gem, rahat, ciocolata, nuca sau pot fi simple. Exista retete de post si retete cu ingrediente „de dulce”. Retetele de mai jos sunt o dovada in acest sens, acoperind toate variantele posibile.

Cornulete fragede cu drojdie

Aceasta este una dintre retetele „de baza”. Le poti umple cu rahat, miez (copt) de nuca, bucatele de ciocolata sau cu o pasta de nuca (nuca macinata, zahar si albus) sau le poti face simple, modelate sub forma de cornulet, tavalite prin zahar pudra vanilat, imediat ce sunt scoase din cuptor

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 250 g unt rece
  • 2 oua
  • 100 g smantana fermentata
  • 50 ml lapte
  • 1 plic de drojdie uscata 
  • 1 lingura de zahar
  • 1 praf de sare
  • esenta de vanilie (sau rom, migdale, lamaie)

Mod de preparare:

Combina laptele caldut cu drojdia si zaharul. Omogenizeaza si lasa compozitia deoparte, pentru 15 minute, pentru ca drojdia sa se activeze. Intr-un bol, pune faina si untul rece, apoi omogenizeaza cu mana, pana se formeaza un aluat sfaramicios. Adauga, pe rand, drojdia, smantana, ouale, aromele si sarea. Amesteca in continuare, pana cand se formeaza un aluat omogen, nelipicios. Lasa-l la dospit pentru 30-40 de minute, la temperatura din bucatarie, acoperit cu o folie de plastic. Cand a crescut, imparte aluatul in patru. Folosind sucitorul, intinde din fiecare bucata o foaie de jumatate de centimetru grosime. Cu un cutit, taie triunghiuri egale. Pune o bucata de rahat, nuca sau o bucatica de ciocolata si ruleaza, pentru a obtine un cornulet. Pune cornuletele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace-le intr-un cuptor incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 minute. Sunt gata cand se rumenesc usor. Se pudreaza cu zahar, dupa gust.

Daca alegi sa le lasi neumplute, rupe bucatele de aluat, mai mici decat o nuca, formeaza cornulete si coace-le in cuptorul incins pentru 15 minute, iar imediat ce sunt gata, tavaleste-te prin zahar pudra.

Cornulete cu nuca macinata

Reteta este una foarte veche, dar este atat de gustoasa, incat merita adusa in actualitate. Dupa ce le vei prepara prima data, vor intra pe lista scurta a dulciurilor de familie. Aceste cornulete nu au umplutura, dar in compozitie au multa nuca, ceea ce le da un gust cu totul special. Se fac foarte repede. In loc de nuca, poti folosi migdale macinate sau alune macinate. 

Ingrediente:

  • 300 g faina
  • 150-200 g nuci macinate fin
  • 250 g unt
  • 2 galbenusuri
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 1 plic de praf de copt 
  • 100 g zahar pudra
  • 100 g zahar pudra pentru final
  • 1 praf de sare
  • sucul de la jumatate de lamaie

Mod de preparare:

Faina cernuta in prealabil se combina cu praful de copt, un varf de cutit de sare si zaharul pudra, intr-un bol. In acest amestec, se face o adancitura si se pun celelalte ingrediente: untul moale, taiat in bucatele, galbenusurile, nuca macinata, zaharul vanilat si sucul de lamaie. Se omogenizeaza pana rezulta un aluat elastic, relativ tare, care nu trebuie framantat. Toata operatia se poate face si cu ajutorul unui robot de bucatarie. Aluatul se lasa la odihnit, impachetat in folie de plastic, in frigider. Cu mana unsa cu grasime (putin ulei), se rup bucatele de marimea unei nuci si se formeaza cornuletele. Nu cresc decat foarte putin la copt, asa ca pot fi asezate relativ aproape unele de altele, in tava. Se coc pe hartie antiaderenta, in cuptorul incins la 140 de grade, circa 15 minute. Nu trebuie sa fie rumene, ci doar usor aurii. Sunt foarte moi cand sunt scoase din cuptor, asa ca trebuie lasate sa se racoreasca putin, in tava. Se tavalesc prin zahar cand sunt inca fierbinti.

Important: Aluatul gata preparat se poate pastra la congelator. Inainte de a face cornuletele, trebuie lasat in frigider timp de 24 de ore.

Cornulete umplute cu gem

Probabil sunt printre cele mai populare cornulete. Se poate folosi orice fel de gem doresti, dar cel mai bine se potrivesc cu unul dulce-acrisor, precum cel de visine sau de capsune. Le poti transforma intr-un regal gastronomic, daca le vei umple cu gem de prune, in care amesteci cateva linguri de nuca maruntita, dar poti folosi si gem de caise, aromat si usor acrisor. 

Ingrediente:

  • 250 g unt gras cu minim 80% grasime
  • 250 g smantana grasa
  • 600 g faina
  • 50 g zahar pudra
  • 1 plic de praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 100 g gem
  • 1 lingura de zahar pudra pentru pudrat (optional)

Mod de preparare:

Faina, zaharul, praful de copt si esenta de vanilie se amesteca impreuna cu untul moale, pana rezulta un aluat nisipos. Se adauga smantana foarte rece (o poti lasa 10 minute in congelator). Aluatul se face foarte bine cu un robot de bucatarie sau cu o spatula si trebuie lucrat repede. Aluatul care rezulta este nelipicios si elastic. Se acopera cu o folie si se lasa la rece pentru o ora sau doua. Dupa perioada de odihna, aluatul se portioneaza, se intinde o foaie de jumatate de centimetru si se taie in triunghiuri sau patrate. Se pune putina umplutura dupa gust, se ruleaza si se coc in cuptorul incins la 180 de grade, pentru 15-20 de minute. Cresc putin in timpul coptului. Cand sunt gata, daca se doreste, se pot pudra.

O alternativa este sa presari putin zahar tos pe fiecare cornulet inainte de a le baga la cuptor. Rezultatul este absolut delicios.

Cornulete sarate

Varianta de cornulete sarate este una inedita. Reprezinta un aperitiv perfect, se fac foarte usor si sunt foarte gustoase. La prima impresie, ar putea parea o reteta mai putin obisnuita, desi ingredientele sunt dintre cele mai simple cu putinta, dar merita incercata, pentru ca doar asa vei descoperi cat sunt de gustoase. 

Ingrediente:

  • 150 g de branza tare (parmezan, cascaval), data prin razatoare
  • 250 g unt cu 80% grasime
  • 400 g faina
  • 1 ou 
  • ½ lingurita de sare
  • 1 lingurita rasa de piper
  • sare grunjoasa pentru decor
  • 1 lingura de seminte de chimen
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Se combina untul moale cu faina, pana rezulta un aluat nisipos. Adauga branza rasa si amesteca usor cu o spatula pentru uniformizare, apoi adauga oul, sarea, piperul, semintele de chimen (strivite usor inainte intr-un mojar si coapte doua minute intr-o tigaie fara ulei, ca sa-si puna in evidenta aroma), apoi amesteca. Daca aluatul este foarte dens, se adauga o lingura de apa rece. La final, acesta trebuie sa fie neted si nelipicios. Se formeaza o bila si se lasa la rece cel putin o ora. Se imparte in patru, se intinde din fiecare sfert o foaie de jumatate de centimetru grosime, se taie patrate sau triunghiuri, apoi se ruleaza simple, fara o alta umplutura, si se coc in tava, pe hartie de copt, la foc potrivit, in cuptorul incins, pentru 15-20 de minute. Inainte de a le coace, fiecare cornulet se unge cu ou batut, folosind o pensula, si se presara cateva cristale de sare grunjoasa.

Cornulete fragede de post

Sunt o varianta de post sau dietetica, pentru ca nu contin grasimi animale, oua sau lactate, dar, cu toate acestea, sunt foarte fragede, fiind preparate cu drojdie. Se fac usor si se pot pastra la temperatura camerei mai mult timp, intr-un recipient acoperit, ferite de umezeala. 

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 200 ml apa minerala
  • 120 ml ulei
  • 100 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic drojdie uscata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita sare
  • 200 g mac
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:

Dilueaza drojdia in putina apa, in care ai pus putin zahar. Omogenizeaza si lasa amestecul deoparte, pentru ca drojdia sa se activeze. Separat, combina apa si uleiul si omogenizeaza-le la viteza mare intr-un blender sau intr-un borcan inchis ermetic, pentru a forma o emulsie. Adauga in amestecul de apa si ulei, zaharul ramas, coaja de lamaie, zaharul vanilat si putina sare. Pune faina intr-un bol, adauga la mijloc drojdia pregatita si emulsia preparata. Cu o spatula, omogenizeaza. Se va forma un aluat relativ elastic, ce trebuie framantat putin. Se lasa la dospit pentru 30 de minute, la temperatura camerei, acoperit. Se imparte in trei si, din fiecare bucata, se intinde cate o foaie care se portioneaza. Coace intr-o tigaie macul, pentru cateva minute, si amesteca-l cu o lingura de margarina, cat este fierbinte. Lasa sa se sleiasca partial. Pune putin din aceasta compozitie pe fiecare bucata de aluat taiata, apoi ruleaza, pentru a forma cornulete. Asaza-le in tava si lasa-le sa mai creasca putin, pentru aproximativ 10 minute, apoi coace-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute. Pudreaza cornuletele cu zahar cat inca sunt calde.

Sfaturi de gatit

Indiferent daca ai sau nu experienta in bucatarie, o reteta de cornulete, respectata pas cu pas, va duce la rezultate perfecte. Ia in calcul si aceste cateva sfaturi in plus: 

  1. Nu intinde foi foarte groase. In felul acesta, cornuletele vor avea o forma frumoasa, se vor coace repede si nu se vor usca.
  2. Respecta cantitatile si nu framanta aluatul mai mult decat este necesar. In general, un aluat cu drojdie trebuie framantat 10 minute, iar cele cu praf de copt, doar pana se omogenizeaza. Este, insa, important sa lasi aluatul la dospit, ca sa creasca, daca este preparat cu drojdie. Daca reteta cere ca aluatul sa stea la rece (de regula, cel cu unt), respecta timpul indicat si nu-l mai framanta, inainte sa-l intinzi si sa-l portionezi.
  3. Umplutura nu trebuie sa fie prea multa, pentru ca va iesi pe afara la copt si cornuletele nu vor mai arata bine.
  4. Zaharul folosit la pudrat trebuie sa fie bine aromatizat.
  5. Pentru pudrat, se poate folosi si un amestec de zahar pudra cu zahar brun. In orice varianta, „tavalirea” cornuletelor prin zahar trebuie facuta cand acestea sunt fierbinti, pentru ca zaharul sa se lipeasca de ele si sa formeze un fel de glazura.

Cornuletele sunt un dulce care place oricui. Pot fi luate la serviciu sau pot fi puse, in completare, in pachetelul de la scoala. Toate retetele sunt spornice si vor iesi, mereu, multe bucati. Ce nu se consuma imediat poate fi pastrat in recipiente inchise, mai multe zile. 

Sursa foto: Shutterstock.com