Desert conceput din ingrediente usor de gasit si simplu de pregatit, ciocolata de casa reprezinta, pentru multi dintre noi, savoarea copilariei. Astazi, descoperirea bucuriei simple a prepararii ciocolatei in bucataria proprie devine o sursa de satisfactie gastronomica si un mod de a impartasi cu cei dragi gustul ei bogat.
In randurile care urmeaza, vei gasi cele mai apreciate retete de ciocolata de casa cu lapte praf, cu si fara cacao, cu adaosuri de fructe si nuci sau, pentru cei care doresc un desert mai putin bogat caloric, ciocolata cu ingrediente vegane. Indiferent de reteta pe care o vei alege, rezultatul va fi savuros, fara sa fii nevoit sa depui prea mult efort in bucatarie.
- Ciocolata de casa – reteta veche
- Reteta de ciocolata de casa vegana
- Reteta de ciocolata alba de casa, cu lapte praf
- Ciocolata de casa in foi pentru napolitane
- Sfaturi pentru pregatirea ciocolatei de casa
- Beneficiile consumului de cacao
Ciocolata de casa – reteta veche
Iata de ce ai nevoie pentru pregatirea unui baton de ciocolata cu lapte praf si cum il poti prepara in bucataria proprie:
Ingrediente pentru ciocolata de casa:
- 50 g cacao de buna calitate;
- 80 g unt, cu minimum 80% grasime;
- 200 g zahar;
- 1 pliculet cu zahar vanilat;
- aproximativ 80-90 ml apa;
- 250 g lapte praf integral, pentru dulciuri;
- circa 100 g nuci, fistic, migdale, stafide, fructe confiate etc. (optional).
Mod de preparare:
- Amesteca bine intr-un castron laptele praf cu cacaua si cerne-le prin sita, iar daca doresti sa imbogatesti ciocolata cu nuci sau fructe confiate, toaca-le marunt, ca sa le ai pregatite.
- Intr-o oala, pune apa, zaharul tos si cel vanilat si lasa-le sa fiarba pana obtii un sirop. Cand acesta este gata, adauga untul si amesteca pana se topeste si intreaga compozitie se omogenizeaza.
- Toarna siropul cu unt peste amestecul de lapte praf si cacao, putin cate putin, amestecand continuu, fie cu ajutorul unui robot de bucatarie, fie cu o lingura de lemn. Adauga acum si nucile maruntite sau fructele confiate, daca ai ales sa le folosesti, si amesteca rapid cu mana, deoarece, pe masura ce se raceste, compozitia se intareste extrem de repede.
- Tapeteaza o tava sau o forma cu folie de plastic, pune ciocolata si niveleaz-o cu ajutorul unei spatule. Nu o pune in frigider, ci las-o in camara sau in alt loc racoros pentru 2-3 ore, dupa care o poti servi, portionata in patrate sau dreptunghiuri cu ajutorul unui cutit umezit.
👉 Ca sa prepari un sirop ca la carte pentru ciocolata de casa, ai nevoie de un aragaz dotat cu arzatoare cu eficienta ridicata, care te ajuta sa petreci mai putin timp la gatit. Intra pe site-ul Arctic si alege din gama larga de aragaze pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale!
Reteta de ciocolata de casa vegana
Daca te numeri printre persoanele care au adoptat un stil de alimentatie vegan, poti incerca urmatoarea reteta de baton de casa cu lapte praf din soia, care este potrivita si pentru cei suferinzi de diabet zaharat:
Ingrediente pentru ciocolata cu lapte praf de soia:
- 150 g indulcitor (pudra de agave, eritritol etc.);
- 40 g cacao de calitate;
- 100 g unt de migdale sau cocos;
- 350 g lapte praf din soia;
- 1 lingurita esenta de vanilie;
- 100 ml apa;
- 40 g nuci tocate si trase la tigaie (se pot folosi si alune, nuci pecan, macadamia etc.).
Mod de preparare ciocolata de casa cu lapte praf de soia:
- Se tapeteaza cu folie alimentara de plastic tava sau forma in care se va pune ciocolata de casa.
- Intr-un vas potrivit, se pun la fiert pe plita indulcitorul, apa si untul de migdale sau de cocos, pana cand se obtine un sirop. Peste acesta, se pune cacaua si se omogenizeaza.
- Se adauga laptele praf din soia, se amesteca si se mai lasa sa fiarba timp de doua minute, pana cand se obtine o consistenta asemanatoare unei paste.
- Se toarna compozitia in tava tapetata cu folie, se presara nucile rumenite pe intreaga suprafata, se lasa la rece peste noapte, iar a doua zi se poate servi.
👉 Poti pregati cu usurinta ciocolata de casa vegana, folosind una dintre numeroasele plite incorporabile cu inductie, vitroceramice sau de inox, pe care Arctic ti le pune la dispozitie. Au un design atractiv, clasa energetica A si te ajuta sa pregatesti deserturile favorite fara efort.
Reteta de ciocolata alba de casa, cu lapte praf
Daca doresti sa oferi celor mici ciocolata de casa fara cacao sau ai nevoie de un desert festiv si elegant pentru un pranz special, iti propunem o reteta de ciocolata alba, care are o savoare deosebita si pe care o poti prepara foarte usor.
Ingrediente pentru reteta ciocolata alba de casa:
- 250 g lapte praf integral;
- 250-300 g zahar;
- 130 g unt, minimum 80% grasime;
- 1 lingurita esenta de vanilie;
- circa 130 ml apa;
- diferite nuci sau fructe glasate, taiate grosier (optional).
Mod de preparare ciocolata alba de casa:
- Intr-un castron, amesteca bucatile de fructe cu laptele praf. Pune la fiert pe plita apa si zaharul si lasa-le timp de 3-4 minute sau pana cand siropul se ingroasa.
- Cand este gata, ia vasul de pe foc, adauga untul si esenta de vanilie si amesteca pana la omogenizare. Toarna siropul cu unt peste laptele praf si bucatelele de nuci sau fructe si amesteca din nou.
- Toarna compozitia intr-o tava mica, tapetata cu folie alimentara de plastic sau in forme de bomboane, lasa-le sa se raceasca timp de cateva ore sau peste noapte si serveste.
👉 Daca vrei sa afli mai multe despre instalarea unei plite incorporabile de la Arctic, urmareste videoclipul urmator:
Ciocolata de casa in foi pentru napolitane
Aceasta varianta a ciocolatei de casa este deosebit de apreciata de copii si poate fi pregatita ca desert pentru zilele obisnuite, dar si ca incheiere a unei mese de sarbatoare cu familia si prietenii.
Ingrediente:
- 2 foi de napolitana;
- 150 g nuci sau alune, tocate grosier si trase in tigaie;
- 200 g unt, minimum 80% grasime;
- 200 ml apa;
- 50 g cacao de calitate;
- 1 lingurita esenta de rom;
- 1 lingurita esenta de portocale;
- 550 g lapte praf integral;
- 250-300 g zahar, dupa preferinta.
Mod de preparare:
- Se cern laptele praf si cacaua si se amesteca intr-un vas. Se asaza una dintre foile de napolitana in tava in care se va monta ciocolata de casa.
- Intr-o cratita, se fierb timp de 5 minute zaharul si apa, pana cand se formeaza siropul. Se ia vasul de pe foc, se adauga untul, esentele de rom si portocala si se amesteca sa se omogenizeze.
- Se toarna siropul peste mixul de lapte praf si cacao si se amesteca rapid.
- Trei sferturi din aceasta compozitie se toarna peste foaia de napolitana asezata in tava, se presara deasupra nucile sau alunele, se toarna si restul de ciocolata, se niveleaza si se asaza si cea de-a doua foaie, apasand usor ca sa se lipeasca de compozitie. Deasupra se poate pune o greutate, ca prajitura sa stea presata. Se lasa la rece timp de cateva ore, se portioneaza si se serveste.
👉 La fierberea siropului pentru ciocolata de casa sau la pregatirea oricarui alt preparat, trebuie sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut si sa manevrezi echipamentele cu atentie. Afla cum te poti pazi de accidente nedorite din articolul „Cum folosesc plita incorporabila, in siguranta?”.
Sfaturi pentru pregatirea ciocolatei de casa
Pentru ca ciocolata de casa pe care o pregatesti sa iasa perfect, ti-am pregatit cateva mici sfaturi si trucuri:
- Nu este recomandat sa folosesti lapte praf pentru bebelusi – acesta are o alta compozitie si va strica gustul preparatului.
- Pentru o ciocolata de casa moale, consistenta siropului trebuie sa fie mai lichida (3-4 minute de fierbere), iar pentru o ciocolata de casa sfaramicioasa, siropul trebuie sa fie mai legat.
- Amestecarea mixului de cacao si lapte praf cu siropul trebuie sa se faca rapid, deoarece compozitia se intareste repede.
- In ciocolata se pot adauga diferite nuci, bucati de fructe confiate, stafide, caise deshidratate, dupa gust si preferinte.
- Ciocolata de casa poate fi pastrata dupa racire in frigider, unde rezista timp de 2-3 saptamani.
Beneficiile consumului de cacao
Consumul de cacao aduce cu sine o serie de beneficii remarcabile pentru sanatate, pe langa placerea gustului pe care o ofera. Cacaua, ingredientul de baza din ciocolata, este bogata in substante nutritive esentiale, care pot avea un impact pozitiv asupra organismului.
Potrivit specialistilor de la WebMD, unul dintre principalele avantaje ale consumului de cacao este continutul ridicat de antioxidanti. Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, reducand astfel riscul de boli cronice precum cancerul si bolile de inima. Cacaua contine flavonoide, un tip de antioxidant care sustine sanatatea vasculara si poate contribui la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.
De asemenea, este o sursa excelenta de minerale precum magneziu, fier, zinc si cupru. Magneziul este esential pentru buna functionare a sistemului nervos si a muschilor, iar continutul de fier este benefic in prevenirea anemiei. Zincul si cuprul sunt esentiale pentru sistemul imunitar si pentru productia de colagen, sustinand astfel sanatatea pielii.
Consumul moderat de cacao poate contribui si la imbunatatirea starii de spirit, intrucat contine substante chimice precum endorfinele, care au efecte pozitive asupra starii de bine si pot ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
Totusi, este important sa se mentioneze ca beneficiile consumului de cacao sunt mult mai mari atunci cand aceasta este consumata in cantitati moderate si in forma pura, fara adaosuri excesive de zahar sau grasimi. Prin urmare, alegerea ciocolatei cu un continut ridicat de cacao si consumul responsabil pot aduce o serie de beneficii sanatatii.
Retetele de ciocolata de casa iti ofera sansa de a te bucura de o gustare delicioasa, pregatita cu atentie si pasiune. Experimenteaza cu diverse adaosuri, alege ingrediente de calitate si savureaza beneficiile unei ciocolate personalizate si sanatoase. Cu putin efort si creativitate, poti crea un deliciu de care sa te bucuri impreuna cu cei dragi.
Surse foto: shutterstock.com