Fripti pe gratar sau prajiti in tigaie, afumati sau uscati, carnatii sunt unele dintre preparatele delicioase, care pot fi pregatite in casa. Cu toate ca ii poti gasi in magazinele de specialitate, sunt cel putin cateva motive interesante pentru care ar trebui sa accepti provocarea de a-i face chiar tu: detii controlul asupra continutului (de la alegerea carnii si a matelor, pana la condimente), poti fi cat de creativ vrei si sa faci combinatii de mirodenii dupa propriul gust si ai posibilitatea sa transformi intreaga operatiune intr-o activitate antrenanta de familie (copiii vor adora sa te ajute si va fi si un proces educativ pentru ei).
Daca tot ai invatat de la bunici cum se fac cele mai bune sarmale, de ce nu le-ai urma sfatul si in ceea ce priveste carnatii de casa? Si daca te intrebi cat de complicat este intregul proces, in continuare iti propunem un ghid in acest sens, cu retete pe care poti sa le incerci si etapele pregatirii acestora. Totodata, afli si ce este recomandat sa faci ca sa obtii aromele si texturile dorite.
- Retete delicioase de carnati de casa
- De ce ustensile ai nevoie pentru a prepara carnati de casa
- Etapele prepararii carnatilor de casa
- De ce sa tii cont ca sa obtii cei mai gustosi carnati de casa – sfaturi practice
Retete delicioase de carnati de casa
Cand vine vorba de prepararea carnatilor de casa, ai la dispozitie o multime de retete pe care le poti incerca. Unul dintre secretele gustului inconfundabil al acestor preparate sunt condimentele. Din acest punct de vedere, exista in principiu reguli, dar dincolo de ele poti fi cat de creativ doresti si sa creezi propriile arome. Iata cateva dintre retetele delicioase de carnati de casa pe care le poti incerca:
Reteta de carnati de casa traditionali
Echilibru. Iata cuvantul-cheie daca vrei sa obtii cei mai buni carnati de casa traditionali. Si este vorba, desigur, de proportiile dintre sare si condimente, carne si grasime, condimente si verdeturi. De pilda, pasta pentru carnati ar trebui sa contina 20-30% grasime si restul, carne macra, insa, daca folosesti carne de vita, procentul poate urca la 50. Apoi, daca vrei, poti folosi si zeama de oase pentru a da gust pastei pentru carnati. Mai jos este una dintre retetele traditionale de carnati de casa:
Ingrediente:
- 1,6 kg carne de porc (pulpa fara os);
- 400 g carne grasa sau grasime (fleica de porc, slanina fara sorici, fleica de vita, carne de oaie grasa);
- 150 g usturoi pisat;
- 100 g sare;
- 25 g piper macinat;
- 15 g cimbru macinat;
Mod de preparare:
Taie carnea si da-o prin masina de tocat. Amesteca mirodeniile si ierburile aromatice cu sarea. Pune compozitia peste carnea tocata si framanta cu mana. Umple apoi carnatii.
Reteta de carnati de casa Botifarra/Butifarra
Daca ai ajuns pe meleagurile Cataloniei, cu siguranta te-a incantat bucataria locala, cu mancaruri delicioase obtinute din ingrediente foarte simple ca rosiile, usturoiul, vinetele, pestele, branza sau uleiul de masline. Unul dintre preparatele care cu siguranta ti-a ramas in minte, daca l-ai incercat, este insa Botifarra sau Butifarra, un tip de carnat delicios, pe care poti sa-l pregatesti chiar la tine acasa. Poate fi obtinut din carne de porc, dar si dintr-un amestec de porc cu vita. Botiffara pot fi uscati si consumati ca aperitiv, daca ii preferi asa. Iata de ce ingrediente ai nevoie si cum prepari 8 carnati, in 30 de minute:
Ingrediente:
- 750 g carne de porc (fleica);
- 1,3 kg carne de vita;
- 6 lingurite de sare;
- 1 lingurita de piper macinat;
- 1 lingurita de usturoi pudra sau 5-6 catei de usturoi;
- jumatate de lingurita de scortisoara;
- jumatate de lingurita de piper cayenne sau boia de ardei;
- jumatate de cana de vin rosu;
- mate de 35/38mm (porc).
Mod de preparare:
Pune carnea proaspata de porc si de vita in frigider pentru 30 de minute, apoi tai-o in bucatele potrivite, cat sa o poti da prin masina de tocat. Adauga sare, piper si celelalte mirodenii. Toarna vinul rosu si amesteca pana se omogenizeaza. Testeaza pasta luand o lingurita din ea si prajind-o la foc mediu. Vezi daca ii mai trebuie sare sau alte condimente. Pune matele pe dispozitivul de umplut carnati si umple-le cu grija, astfel incat sa nu se rupa. Ii poti praji imediat sau sa-i pui la congelator doua zile.
Reteta de carnati de casa Toulouse
Sud-Vestul Frantei, Toulouse. Saucisse de Toulouse este un fel de carnat care merita testat pentru aroma lui inconfundabila, data de combinatia de porc, usturoi, patrunjel, mirodenii si bacon. Alaturi de cartofi fripti in untura de rata sunt o cina perfecta. Mai jos ai tot ce-ti trebuie pentru a sti sa prepari 8 carnati de casa Toulouse, in jumatate de ora.
Ingrediente:
- 2 kg pulpa de porc fara os;
- 4 felii de bacon afumat;
- 2 cepe taiate cubulete;
- 2 lingurite de usturoi pudra sau 6-7 catei de usturoi zdrobiti;
- busuioc, patrunjel proaspat;
- 4 lingurite de sare;
- 2 lingurite de piper macinat;
- ½ cana de vin rosu;
- 3 metri de mate 35/38 mm (in functie de preferinte, poti opta pentru mate mai lungi sau mai scurte).
Mod de preparare:
Pune carnea proaspata la frigider pentru 30 de minute. Rumeneste baconul intr-o tigaie, cu putin unt. Taie pulpa de porc in bucati mici, ca sa o poti da prin masina de tocat. Toaca toata carnea, adauga ceapa, usturoiul, busuiocul, patrunjelul, sarea si framanta cu mana pana cand ingredientele se omogenizeaza. Toarna vinul peste compozitie si amesteca in continuare. Testeaza pasta pentru carnati, prajind o cantitate mica intr-o tigaie. Gusta si vezi daca ii mai trebuie sare sau alte condimente. Pune matele pe dispozitivul special pentru umplere a carnatilor pe care il atasezi la masina de tocat si umple-le cu grija, astfel incat sa nu se rupa.
Reteta de carnati de casa din carne de pui
Daca vrei sa incerci o reteta mai putin traditionala de carnati de casa si mai dietetica, poti opta pentru umplutura din carne de pui. Cum carnea de pasare nu este, insa, la fel de gustoasa precum cea de porc, vita sau oaie, este bine sa gasesti o metoda prin care sa dai carnatilor o aroma deosebita. Iata una dintre variantele pe care le ai la indemana:
Ingrediente:
- 2,5 kg carne de pui;
- 1 lingurita ghimbir (macinat);
- 1 lingurita cimbru (proaspat sau uscat);
- 2 linguri salvie (uscata);
- 2 linguri piper macinat;
- 1 lingurita cimbrisor uscat;
- 5 catei de usturoi;
- 100 g branza grasa;
- 150 ml bors de pui.
Mod de preparare:
Taie carnea si toac-o impreuna cu pielita. Adauga in bors condimentele si amesteca-le bine. Toarna, treptat, borsul peste carne si framanta usor. Pune branza si framanta in continuare. Dupa gust, poti adauga si alte tipuri de grasimi sau poti inlocui branza cu slanina fara sorici.
De ce ustensile ai nevoie pentru a prepara carnati de casa
Odata ce ai rezolvat problema ingredientelor de care ai nevoie pentru a prepara cei mai gustosi carnati de casa, atentia ta se indreapta catre ustensilele care iti sunt necesare mai departe, in pregatirea lor. Ca sa mearga treaba ca la carte, ar fi bine sa ai la indemana urmatoarele:
- masina de tocat carnea;
- dispozitivul pentru umplerea carnatilor (se ataseaza la masina de tocat);
- cantar de bucatarie;
- castroane, ligheane pentru depozitarea si framantarea carnii.
Etapele prepararii carnatilor de casa
Mirosul inconfundabil al carnatilor de casa sfaraind pe gratar sau in tigaie iti gadila narile si gustul lor inconfundabil iti lasa gura apa. Insa, ca sa ajungi sa te bucuri de savoarea lor si totodata sa fii mandru ca ai putut sa-i prepari chiar cu mana ta, trebuie sa stii care sunt etapele prepararii carnatilor de casa, un proces nu foarte complicat, dar care cere atentie. Mai jos sunt pasii pe care expertii in arta culinara ii recomanda in acest sens.
Pasul 1 – Alegerea carnii si a matelor. Carnea pentru carnati nu trebuie sa fie prea uscata, prin urmare, este recomandat sa alegi pulpa de porc fara os, fleica de porc sau de vaca, iar atunci cand prepari carnati de casa din pui ori curcan, sa folosesti si alte ingrediente, cum sunt branza sau borsul de pui. Pentru carnati poti folosi mate de porc sau de oaie, in functie de lungimea si de diametrul pe care le doresti (35/38 mm, 32/35 mm).
Pasul 2 – Pregatirea matelor. Matele tinute in caserole sunt in sare, prin urmare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le tii in apa calduta, sa se hidrateze si sa se desareze; ulterior, ca sa verifici daca au rupturi, sufla in ele.
Pasul 3 – Amestecul de condimente. Este cel care da gustul carnatilor de casa. Din amestecul de condimente nu trebuie sa lipseasca usturoiul, ceapa, boiaua de ardei iute sau dulce, patrunjelul, cimbrul. Dupa gust, poti folosi si alte mirodenii pentru a da aroma dorita preparatelor tale.
Pasul 4 – Tocarea carnii – Alege intotdeauna sa toci tu carnea sau sa fie tocata in fata ta, ca sa ai control asupra a ceea ce contin carnatii.
Pasul 5 – Framantatul pastei pentru carnati. Este foarte important sa framanti pasta pentru carnati cu mana, nu cu alte ustensile de bucatarie. Este indicat sa faci aceasta operatiune repede, astfel incat carnea sa ramana rece. Framantarea cu mana permite o mai buna emulsie intre carne si grasime. In plus, vei obtine o pasta afanata, nu compacta, pentru ca se pastreaza bulele de aer in amestec (ca la aluatul pentru prajituri).
Pasul 6 – Umplerea matelor. Dupa ce ai fixat dispozitivul pentru umplerea carnatilor, ruleaza matele pe el de asa natura incat sa nu le rupi. In momentul in care umpli carnatii, tine de ei cat mai aproape de masina de tocat, ca sa nu se rupa.
De ce sa tii cont ca sa obtii cei mai gustosi carnati de casa – sfaturi practice
Ca sa obtii cei mai gustosi carnati de casa este bine sa tii cont de anumite reguli pe care le recomanda specialistii din domeniul culinar. Mai jos ai cateva sfaturi practice in acest sens:
- carnea proaspata – este recomandat sa alegi tu carnea din care vei prepara carnatii; poti opta intre a o toca la tine acasa sau a-l ruga pe macelar sa faca acest lucru la fata locului; carnea pentru carnati este indicat sa fie proaspata si rece, dar nu congelata;
- pune carnea si ustensilele de bucatarie la rece – in procesul prepararii carnatilor de casa este esential sa racesti carnea si ustensilele pe care le folosesti, pentru ca grasimea sa isi pastreze fermitatea; daca grasimea se inmoaie, nu vei obtine emulsia dintre carne si aceasta, ci un amestec in care cele doua se vor separa; apoi, carnea rece poate fi tocata mai usor, dar retine ca si masina de tocat trebuie sa fie rece;
- pastreaza carnatii in conditii optime – dupa ce i-ai preparat poti sa tii carnatii proaspeti in frigider sapte zile sau sa-i pui la congelator; daca ai posibilitatea sa-i afumi, tine-i in afumatoare cel putin doua zile, pentru ca fumul sa-i patrunda bine; carnatii uscati pot fi pastrati si sase saptamani in camara, pivnita sau in frigider; asigura-te ca atunci cand ii usuci temperatura este intre -2 si 10 grade Celsius, iar nivelul umiditatii din aer, nu mai mare de 60-70%, aceasta ca sa eviti inghetarea ori dezvoltarea bacteriilor periculoase;
- foloseste anumite verdeturi proaspete – ca sa detii un control cat mai bun asupra continutului carnatilor poti sa usuci chiar tu verdeturile, insa este recomandat sa folosesti patrunjelul sau busuiocul proaspat, pentru mai multa aroma.
Indiferent de reteta pe care o s-o incerci atunci cand vrei sa pregatesti carnatii de casa, este important sa tii cont de faptul ca sunt anumite etape pe care va trebui sa le respecti ca sa te poti bucura la sfarsit de gustul lor inconfundabil. Retine ca procesul in sine nu este complicat, doar ca este recomandat sa tii cont de cateva reguli ca sa obtii aromele si textura dorite.
Sursa foto: Shutterstock