Una dintre cele mai populare bauturi in Italia, dar si la noi, cappuccino are la baza cafea si lapte, se consuma fierbinte si are un gust unic, delicios. O cafea cu gust intens si un strat gros de spuma de lapte – ingredientele sunt simple, dar prepararea unui cappuccino este o arta aparte. Bautura se prepara foarte usor, daca ai un espressor cu duza cu aburi, pentru a obtine spuma de lapte. Totusi, este posibil sa prepari un cappuccino bun acasa si fara acest aparat, cu conditia sa ai un mini-mixer sau un recipient etans, care poate fi introdus in cuptorul cu microunde, pentru spumarea laptelui. De asemenea, poti prepara un espresso delicios pe aragaz. Am pregatit cateva retete de cappuccino pe care le poti prepara la tine acasa, dar si trucuri si cateva informatii inedite despre aceasta bautura.
Baza – cum prepari un espresso?
Espresso este o inventie italiana, fiind, practic, un concentrat de cafea. Un espresso facut dupa toate regulile ofera cele mai bune arome din cafea si este o bautura perfecta pentru dimineata, cand ai nevoie sa te inviorezi. Daca nu ai un espressor, trebuie sa stii ca poti prepara aceasta bautura si fara, cu o simpla cafetiera italieneasca de buna calitate, pe care o pui pe aragaz. Foloseste o marca buna de cafea si o apa filtrata. Toarna apa in cafetiera pana la nivelul supapei sau chiar mai jos (depinde si de aparatul de gatit: aragaz, plita electrica etc.). Umple filtrul cu cafea pana la refuz si taseaza foarte usor cu o lingurita. Inchide bine partea superioara, pune cafetiera pe foc mic si opreste focul inainte ca tot lichidul sa iasa din filtru. Primele picaturi sunt cele mai concentrate. Consuma espresso ca atare sau foloseste-l la prepararea altor bauturi, precum cappuccino, dupa retetele de mai jos.
Retete de cappuccino
Sa prepari cappuccino la tine acasa nu este un lucru foarte complicat, mai ales ca nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Iata ce retete poti incerca:
Reteta de cappuccino clasica (fara espressor)
Pentru acest cappuccino, ai nevoie de un recipient cu capac, pe care il poti pune la cuptorul cu microunde (de exemplu, un borcan) sau de un mixer mic. Ai nevoie de:
- 1 ceasca de cafea espresso
- ½ ceasca de lapte integral rece
Mod de preparare: pregateste-ti ceasca de espresso. Toarna laptele intr-un borcan de sticla, cu capac. Ai grija ca laptele sa nu depaseasca jumatate din borcan. Inchide borcanul si agita-l puternic, timp de aproximativ 30 de secunde. Dupa ce laptele devine spumos, desurubeaza capacul si pune-l in cuptorul cu microunde, timp de 30 de secunde. Scoate borcanul din cuptorul cu microunde si loveste-l in partea inferioara, pentru a elibera bulele mari. Alternativ, incalzeste usor laptele, apoi amesteca-l cu mini-mixerul. Toarna laptele in cafea, pastrand spuma cu o lingura. Pune spuma deasupra bauturii si serveste imediat.
Reteta de cappuccino clasica (la espressor)
Pentru acest cappuccino, ai nevoie de un espressor, o spuma de lapte si o ceasca de 200 ml. Ingredientele sunt urmatoarele:
- 150 ml lapte
- 50 ml espresso
Toarna cafeaua in ceasca. Pregateste spuma de lapte, care nu trebuie sa fie prea groasa sau prea compacta. Ar trebui sa ramana aproximativ 75% din laptele care nu a castigat mult in volum, ci doar a generat putina spuma si s-a incalzit. Acest amestec de lapte va fi turnat usor in espresso, retinand spuma, care va fi asezata deasupra, in mijloc.
Reteta de cappuccino vienez
In cafenelele din Viena, marele clasic italian devine un deliciu bogat, in care espresso si spuma de lapte sunt decorate cu un topping de frisca. Pentru aceasta reteta, ai nevoie de:
- 20-25 ml de espresso
- 45 ml lapte integral proaspat
- smantana lichida
- pudra de cacao
Mod de preparare: pune espresso intr-o ceasca de cappuccino. Spumeaza laptele dupa metodele explicate mai sus. Toarna laptele si spuma rezultata peste cafea. Bate smantana rece, de la frigider, cu telul, pentru a obtine frisca, decoreaza cappuccino si pudreaza cu cacao.
Reteta de cappuccino cu gheata
Un adevarat cappuccino este preparat doar din espresso si spuma de lapte. Cu toate acestea, atunci cand este cald, un cappuccino cu gheata poate fi o alegere foarte buna. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 50 ml espresso
- 150 ml lapte integral
- cuburi de gheata
Mod de preparare: scoate cuburile de gheata de la congelator, pune-le intr-un mixer electric si transforma-le in fulgi. Adauga espresso racit, laptele si spuma de lapte si amesteca totul. Se serveste imediat.
Reteta de cappuccino cu scortisoara
Aceasta reteta de cappuccino de casa este o bautura calda, perfecta pentru a o savura dupa o masa cu prietenii. Ai nevoie de:
- 250 ml lapte fierbinte
- 250 ml espresso fierbinte
- 2 linguri zahar
- 1 varf de scortisoara macinata
- ciocolata neagra, rasa
Mod de preparare: combina laptele, cafeaua, zaharul si scortisoara intr-un blender. Amesteca la viteza mare, 10 secunde sau pana cand obtii o spuma. Toarna in cesti, presara cu ciocolata rasa si serveste imediat.
Reteta de cappuccino creme brulee
Daca te numeri printre fanii cremei de zahar ars, atunci aceasta reteta speciala de cappuccino va deveni una dintre preferatele tale. Ai nevoie de o mini-torta de bucatarie si de urmatoarele ingrediente:
- 50 ml espresso
- 150 ml lapte integral
- 2 lingurite de zahar alb
Mod de preparare: toarna espresso intr-o cana rezistenta la caldura. Pregateste spuma de lapte si toarn-o peste espresso. Peste spuma de lapte presara o lingurita buna de zahar alb. Aprinde torta si caramelizeaza zaharul. Peste zaharul caramelizat, presara un al doilea strat de zahar si caramelizeaza-l. Serveste imediat.
Reteta de cappuccino amaretto
O reteta cu gust bogat, intens, amarui, acest cappuccino este perfect pentru momente speciale. Ai nevoie de:
- 400 ml espresso
- 1 lingura cacao neindulcita
- 4 linguri de smantana lichida
- 4 cuburi de zahar
- 4 picaturi de extract de migdale amare
- frisca dulce
Mod de preparare: se incalzeste smantana cateva minute, fara a o fierbe. In patru cesti, pune cate un cub de zahar, cafea fierbinte, cate o picatura de extract de migdale si cate o lingura de smantana lichida. Mixeaza, adauga usor frisca deasupra si presara cacao.
Trucuri pentru cel mai bun cappuccino
Desi exista mixuri instant, unele de o calitate excelenta, nimic nu se compara cu un cappuccino preparat proaspat, ca in Italia. Iata de ce aspecte trebuie sa tii cont:
- Proportiile pentru un cappuccino adevarat sunt 25% espresso, 50% lapte fierbinte si 25% spuma de lapte.
- Elementul esential pentru un cappuccino consta intr-un espressor sau o cafetiera italieneasca, pentru baza de cafea. Pentru ca aroma bauturii sa fie pregnanta, boabele de cafea trebuie sa fie macinate chiar inainte de preparare.
- Desi, in Italia, espresso este adesea sinonim cu cafeaua robusta, tipul arabica de calitate ii confera mai multa finete bauturii.
- Pentru spuma de lapte, foloseste ori duza de abur a espressorului, ori un mini-mixer special.
- Pentru un moment gourmet, cappuccino este bautura perfecta. Desi se serveste si rece, mirosul unei cesti fierbinti este imbietor.
Scurta istorie
Desi cappuccino pare a face parte din gastronomia italiana, acesta nu a fost inventat in peninsula. Istoria sa pare sa fie legata de asediul Vienei de catre turci, in 1683. Dupa infrangerea turcilor, austriecii si polonezii au confiscat tot ce se gasea in tabara otomana, inclusiv pungi de cafea. Povestea are doua versiuni. Prima este cea a calugarului capucin Marco D’aviano, care i-ar fi observat pe turci in timpul asediului si a vazut cum prepara cafeaua, dar gustul amar al acestei bauturi nu i-a fost pe plac si a combinat-o cu lapte. Cappuccino a fost numit cafea vieneza pentru o lunga perioada de timp, inainte ca fiecare dintre aceste retete sa aiba propria identitate.
A doua versiune a povestii atribuie inventia unui polonez, care ar fi invatat sa prepare cafea in timp ce era sclav la turci. Dupa ridicarea asediului, a redevenit liber si si-a deschis un stabiliment, unde a servit cafea cu smantana lichida. Bautura a primit numele Kapuziner, inspirat fiind de o manastire capucina din apropierea cafenelei sale. Acest nume a fost, apoi, adaptat din germana in italiana – cappuccino.
Probabil ca vei avea nevoie de cateva incercari, pentru a ajunge sa faci un cappuccino perfect, dar cu siguranta merita sa iti aloci cateva minute in fiecare zi, pentru a castiga mai multa experienta si pentru a obtine, in cele din urma, rezultatul perfect. Fara indoiala ca iti vei uimi rapid prietenii.
Sursa foto: Shutterstock