Retete de budinca usor de preparat – secretele gustului irezistibil

Publicat la data de: 01/19/2021, 07:44

Autor: Arctic

Retete de budinca usor de preparat – secretele gustului irezistibil
Retete de budinca usor de preparat – secretele gustului irezistibil
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2021/01/retete-de-budinca-sfaturi-utile_137936399.jpg
January 20, 2021
Arctic

Cu macaroane, din paine sau sub forma de crema fina, budinca este unul dintre cele mai apreciate deserturi pentru ca o poti prepara usor, fie la rece, fie la cuptor. Indiferent ce varianta alegi, insa, un lucru este sigur: ii vei rasfata pe cei dragi sau pe musafiri cu o prajitura pe cat de simpla, […]

Cu macaroane, din paine sau sub forma de crema fina, budinca este unul dintre cele mai apreciate deserturi pentru ca o poti prepara usor, fie la rece, fie la cuptor. Indiferent ce varianta alegi, insa, un lucru este sigur: ii vei rasfata pe cei dragi sau pe musafiri cu o prajitura pe cat de simpla, pe atat de gustoasa.  

Si pentru ca ai la dispozitie o multime de moduri de a pregati rapid un astfel de dulce, iti venim in ajutor cu o selectie de retete usoare de budinca, pe care sa le poti pune in practica oricand, chiar si daca nu ai foarte multa experienta in bucatarie.

Reteta de budinca din macaroane, cu branza, alune si merisoare

Una dintre retetele clasice de budinca este cea din macaroane cu branza dulce sau sarata. Sunt cativa pasi simpli pe care ar fi bine sa-i respecti, pentru a o prepara ca la carte, insa te poti juca asa cum doresti cu ingredientele. Noi iti propunem, mai jos, o varianta cu merisoare, alune si vanilie, insa poti folosi stafide, caise uscate, migdale, nuci, in functie de preferinte. Iata cum pregatesti patru portii dintr-o astfel de budinca delicioasa, in mai putin de o ora:

Ingrediente:

  • 350 g paste;
  • 250 g branza de vaci;
  • 3 oua;
  • 150 ml lapte;
  • 20 g unt;
  • 80 g zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 100 g merisoare uscate (sau alte fructe uscate);
  • 100 g nuci (intregi sau macinate);
  • esente de vanilie, rom.

Mod de preparare: pune intr-o oala pastele pe aragaz, la foc mediu, si fierbe-le cinci minute in apa cu sare, apoi strecoara-le; topeste untul si adauga peste el laptele caldut, ouale batute, zaharul tos si vanilat; pune branza de vaci si esentele; amesteca, pana obtii o compozitie omogena; adauga fructele uscate, pastrand cateva pentru decor; pune macaroanele intr-un vas termorezistent rotund sau dreptunghiular; toarna compozitia peste ele, apoi pune budinca la cuptorul incalzit la 170 de grade si coace-o 30 de minute (sau pana vezi ca se rumeneste un pic); decoreaza cu nuca macinata sau intreaga si cu fructele uscate ramase. 

👉 Descopera oferta noastra de aragaze moderne si durabile, alege modelul care ti se potriveste cel mai bine si transforma prepararea budincii cu macaroane si branza intr-o placere.

Reteta de budinca de vanilie cu sos de caramel

Daca preferi un desert cremos, atunci poti incerca reteta de budinca de vanilie cu sos de caramel. Este un desert care aduce aminte de rafinata bucatarie frantuzeasca si pe care il poti prepara usor, astfel:

Ingrediente:

  • Sosul de caramel:
    • 4 linguri zahar tos (poate sa fie si brun);
    • 3 linguri apa.
  • Crema de oua:
    • 2 oua;
    • 250 ml lapte;
    • 5 linguri de zahar tos;
    • 1 plic zahar vanilat;
    • esente de vanilie si de rom;
    • 2-3 frunze de menta sau fructe uscate.

Mod de preparare: pregateste sosul de caramel: pune zaharul si apa la foc mediu, amesteca bine cu o lingura din lemn, ca sa nu se lipeasca, si fierbe pana ce se caramelizeaza (capata o culoare maronie); pune peste sos cateva linguri de apa fierbinte si toarna-l in vasul termorezistent in care faci budinca; prepara crema de oua: bate ouale cu un tel si adauga peste ele laptele cald, in care ai dizolvat zaharul; amesteca bine si, apoi, strecoara compozitia, ca sa obtii un lichid fin; toarna crema peste sosul de caramel; acopera vasul cu folie de aluminiu si pune-l intr-o oala cu apa; pune capacul si lasa la incalzit 20 de minute (nu fierbe apa); lasa budinca la racit si pune-o la frigider 2-3 ore; cu ajutorul varfului unui cutit, desprinde budinca de pe marginile vasului in care ai pus-o si intoarce-o, usor, cu fundul in sus, pe o farfurie; orneaza cu frunze de menta sau cu fructe uscate.

👉 Descopera oferta noastra de aparate frigorifice durabile, dotate cu tehnologii de ultima generatie si bucura-te de prospetimea si savoarea alimentelor pastrate in conditii optime, pentru perioade indelungate.

Reteta de budinca de paine cu stafide si portocale

Crocanta la exterior si pufoasa in interior, budinca din paine, cu stafide si portocale, este un desert binevenit atunci cand vrei sa le oferi celor dragi sau musafirilor tai un preparat delicios si ingenios. Iata cum poti obtine opt portii, in aproximativ o ora:

Ingrediente:

  • 400 g paine veche, de cateva zile (poate fi alba, integrala sau cu seminte);
  • 700 ml crema de cocos;
  • 80 g stafide;
  • 80 g nuci;
  • 2 portocale;
  • 60 ml ulei;
  • 150 g zahar tos;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 1 lingurita scortisoara;
  • esente de vanilie, rom.

Mod de preparare: taie painea cubulete si pune peste ea stafidele; mixeaza crema de cocos, nucile, portocalele, uleiul, zaharul tos, scortisoara si esentele, pana obtii o compozitie omogena; toarna crema peste paine si stafide; transfera totul intr-o tava termorezistenta si coace budinca, timp de 50 de minute, la 180 de grade.

👉 Descopera oferta noastra de cuptoare incorporabile si pregateste deserturile si mancarurile preferate, folosind eficient spatiul din bucataria ta.

Reteta de budinca de ciocolata cu seminte de chia

Gustul irezistibil al ciocolatei, aroma puternica de fructe si o combinatie excelenta de seminte de chia, alune si fulgi de migdale. Asa s-ar putea descrie, pe scurt, budinca de ciocolata cu seminte de chia, pe care o poti prepara urmand pasii de mai jos:  

Ingrediente:

  • 80 g seminte de chia;
  • 250 ml lapte;
  • 80 g ciocolata;
  • 3 linguri miere;
  • 100 g fructe: bucati de portocala, fructe uscate;
  • 50 g fulgi de migdale;
  • 2-3 frunze de menta.

Mod de preparare: lasa semintele de chia la hidratat, o ora; topeste ciocolata si adauga mierea si laptele rece; amesteca bine si pune semintele de chia; adauga fructele si apoi fulgii de migdale; toarna compozitia intr-un bol si orneaza cu frunze de menta.

👉 Descopera oferta noastra de masini de spalat vase si scapa de stresul curateniei care iti ocupa mult timp, dupa ce ai pregatit preparatele culinare preferate.

Cum prepari cea mai buna budinca - sfaturi utile

Retine ca orice reteta este ca un ghid care iti da anumite directii, ca sa stii ce pasi ar trebui sa urmezi pentru a pregati mancarurile si deserturile dorite, pastrandu-ti libertatea de a combina ingredientele creativ, ca sa obtii texturi si arome originale. Totusi, ca sa te asiguri ca indiferent ce idei iti vin, nu vei da gres, iata cateva sfaturi utile ca sa prepari usor cele mai bune budinci:

  • creeaza propria varianta de budinca - daca optezi pentru prepararea unei budinci cu macaroane, ai o diversitate de optiuni: poti obtine un desert dulce, folosind branza de vaci, sau dulce-sarat, combinand telemeaua cu branza dulce, ori te poti indrepta spre varianta sarata, exclusiv cu telemea;
  • ai grija cum fierbi pastele - secretul unei budinci cu macaroane porneste de la felul in care fierbi pastele; in primul rand, ca sa nu se lipeasca, pune-le in apa sarata in care ai adaugat putin ulei; apoi, nu le fierbe prea mult, ca sa-si pastreze textura usor crocanta; nu uita sa le scurgi foarte bine de apa, ca sa nu lase zeama;
  • tapeteaza tava sau vasele termorezistente - in mod normal, budinca nu are de ce sa se lipeasca de marginile vaselor in care o coci, dar pentru siguranta, poti tapeta vasele sau tavile cu putin pesmet sau unt; 
  • da budincii un aspect placut - daca optezi pentru o budinca la cuptor, recomandarea este sa o ungi cu putin ulei inainte de a o coace si sa o lasi neacoperita; astfel, ea va capata o culoare aurie si va fi usor crocanta la suprafata;
  • pastreaza corect budinca - daca nu consumi budinca imediat ce ai facut-o, o poti pastra 3-4 zile la frigider, dar intr-un recipient acoperit, ca sa nu se usuce; recomandarea este valabila pentru orice tip de budinca. 

Prepararea budincii, fie ca preferi varianta cremoasa, la rece, fie ca optezi pentru textura pufoasa sau consistenta a desertului facut la cuptor, este un proces simplu si amuzant, in care ii poti implica si pe cei dragi. Retine ca poti combina ingredientele creativ, dar ca este bine sa tii cont si de anumite recomandari, cum sunt si cele de mai sus, ca sa obtii cele mai gustoase budinci. 

Sursa foto: Shutterstock