Masa de Paste a fost intotdeauna acel moment de relaxare si de liniste, in care ne adunam impreuna cu cei dragi pentru a celebra cea mai importanta sarbatoare a Crestinatatii. Chiar daca ai casa plina de oaspeti sau doar cativa invitati, pregatirile cu aceasta ocazie, pastreaza traditiile mostenite din strabuni.
Daca vrei sa aduci o nota personala, poti pregati cateva aperitive reci pentru tine si familia ta, pe langa preparatele traditionale, cum sunt ouale rosii, friptura de miel, cozonacii sau pasca. In continuare, te invitam sa descoperi cateva retete in acest sens.
Reteta de aperitive reci – Rulouri de castraveti, jambon si branza
Un aperitiv care cu siguranta va inveseli masa de Paste este ruloul de castraveti cu jambon, branza, marar si ardei multicolori. Pe langa prospetimea unui preparat usor, te vei bucura si de aspectul lui foarte placut, imbinand culorile fresh ale primaverii.
Ingrediente:
- 10 felii de sunca, muschi file sau jambon crud afumat;
- 250 g branza de vaci;
- 250 g branza burduf;
- 100 g unt;
- 4 cepe verzi;
- 1 legatura marar;
- ½ ardei gras rosu/verde/galben (optional);
- condimente, dupa gust;
- 2-3 castraveti.
Mod de preparare: amesteca cele doua tipuri de branza cu ceapa taiata marunt, mararul tocat, pana obtii o crema; adauga untul moale (scoate-l de la frigider cu 30 de minute inainte si tine-l la temperatura camerei) si ardeii taiati cubulete (daca vrei sa-i folosesti); pune condimentele si amesteca; taie castravetii in fasii longitudinale; pune totul in straturi: mai intai castravetele, pe urma sunca si la mijloc crema; ruleaza si infige o scobitoare, pentru ca rulourile sa stea inchise.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru APARATE FRIGORIFICE
Reteta de aperitive reci – Ciuperci umplute cu nuci si branza
Ciuperci, legume, branza si nuci. O combinatie care cu siguranta va va incanta pe tine si pe cei dragi. Poti prepara acest aperitiv chiar cu o zi inainte de masa propriu-zisa, ca sa nu te aglomerezi chiar de Paste.
Ingrediente:
- 500 g ciuperci;
- felii de cascaval;
- 2 cepe verzi;
- 5 catei de usturoi;
- 100 g telemea;
- 50 g cheddar;
- 100 g crema de branza;
- 1 ou mare;
- 50 g nuci;
- condimente, dupa gust.
Mod de preparare: caleste ceapa, coditele de la ciuperci tocate marunt si usturoiul pisat; amesteca branzeturile cu oul batut si nucile maruntite; umple palariile ciupercilor cu branzeturile si legumele calite; pune deasupra cate o felie de cascaval; lasa-le 20 de minute la cuptor.
Vezi categoria noastra de ▶️ CUPTOARE INCORPORABILE
Retete de aperitive reci – Chiftelute din legume
Printre aperitivele reci pentru masa de Paste se pot numara si mini frigaruile cu mozzarella si rosii cherry. In loc de branza, poti pregati, cu doua-trei zile inainte de masa propriu-zisa, cateva chiftele din legume, pe care le prepari dupa cum urmeaza:
Ingrediente:
- 3 dovlecei;
- 3 morcovi;
- 2 cartofi mari;
- 200 g orez;
- 1 ou;
- 4-5 cepe verzi;
- 4-5 catei de usturoi;
- 3 linguri pesmet;
- 1 legatura patrunjel;
- ulei de masline;
- condimente, dupa gust.
Mod de preparare: da morcovii prin razatoare, pune-i intr-o tigaie pe aragaz, la foc mediu, si fierbe-i in putina apa cu sare; adauga uleiul de masline, ceapa taiata marunt si usturoiul pisat; fierbe cartofii si zdrobeste-i; fierbe orezul si da prin razatoare dovleceii; amesteca legumele calite cu dovleceii si cartofii, apoi adauga treptat orezul, pesmetul, patrunjelul maruntit si oul batut; fa chiftele din compozitie si pune-le la cuptor, 30 de minute; lasa-le sa se raceasca; pune-le pe scobitori sau mini frigarui impreuna cu rosii cherry.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru ARAGAZE
Aperitivele reci pentru masa de Paste – sfaturi utile
Dincolo de placerea de a le prepara rapid si de a-ti da frau liber imaginatiei cand vine vorba de combinarea texturilor, aromelor si a culorilor, este important sa stii si cum aranjezi aperitivele pe masa. Mai jos, sunt cateva sfaturi utile, in acest sens:
- pregateste aperitive usoare – preparatele traditionale de Paste sunt, de obicei, mancaruri destul de grele; incearca sa creezi un echilibru pe masa, alegand aperitive ceva mai usoare; nu uita ca masa doar incepe cu ele;
- alege culori diverse – legumele si verdeturile din aceasta perioada a anului iti ofera sansa de a te juca asa cum doresti cu nuantele; alege ca la inceputul meniului de Paste sa ai pe masa rosu, verde, galben, portocaliu;
- orneaza frumos salatele si platourile – maslinele negre, patrunjelul, fasiile de morcovi sau frunzele de salata sunt ornamente ideale pentru salatele si platourile pentru aperitive reci.
Aperitivele reci sunt un mod creativ si amuzant, in acelasi timp, de a aduce in casa ta un pic de relaxare de Paste. Culori diverse, texturi deosebite, combinatii ideale intre branzeturi, legume, verdeturi si carne, toate se pot regasi in deschiderea mesei festive, iar retetele simple, cum sunt si cele de mai sus, iti vin oricand in ajutor. Depinde doar de tine sa le incerci!
Surs foto: Shutterstock