- Prima pagină
- Universul de acasa
- Retete ciuperci cu smantana
Ciupercile cu smantana sunt un preparat extrem de versatil, aromat, cremos, care are tot ce-i trebuie pentru a deveni unul dintre preferatele noastre. Este acel sos pe care iti doresti sa il adaugi la orice friptura, la preparatele din peste alb, peste orez, cartofi copti sau paste. Iti doresti sa-l consumi ca atare, cu mamaliguta si putin usturoi. Sau sa inmoi in el niste paine de casa prajita, frecata cu unt si usturoi.
Este un sos luxos, dar simplu, pe care, odata ce i-ai prins gustul, il vei face din nou si din nou si din nou. E simplu de facut si nu necesita ingrediente gourmet. Ai nevoie doar de un aragaz, o tigaie buna si te poti pune pe treaba. Incepi prin a sota niste ciuperci, de oricare fel ai, in cateva linguri de unt si apoi sa amesteci smantana grasa. Cat mai grasa!
Iar daca iti doresti un sos care sa fie demn de cele mai fine restaurante, adauga si un strop de vin si o mana buna de parmezan ras. Doua ingrediente care aduc un plus acestui sos: profunzimea aromei si gustul umami.
Sugestii de servire

Sosurile ca acesta sunt minunate datorita versatilitatii. Posibilitatile de asociere sunt aproape nesfarsite, dar iata cateva mai des intalnite in farfuriile noastre:
- Carne: de vita, cotlete de porc, de pui sau de curcan. Pregateste friptura dupa gustul tau, sareaza si pipereaza, apoi, la final, inabuseste carnea in acest sos.
- Cartofi copti: spala-i, coace-i, taie-i in jumatate, apoi adauga sosul de ciuperci.
- Snitelul devine mai delicios daca ii adaugi putin sos de ciuperci cu smantana.
- Omleta de dimineata devine decadenta, incearca si tu!
- Paste lungi sau scurte, precum spaghetti, tortellini, orecchiette, penne, zitti, niciuna nu spune „nu” in fata acestui sos.
- Chiftele: de pui sau de vita, gatite la cuptor si apoi aruncate in deliciosul sos cu ciuperci.
- Legume fierte la abur. Incearca acest sos cu fasole verde, broccoli sau sparanghel. Un deliciu!
- Piureul cu acest sos delicat si cremos este o garnitura ce nu trebuie ratata.
- Iar daca vrei sa ramai la o varianta simpla, dar la fel de delicioasa si probabil preferata tuturor, adauga alaturi de sosul tau cremos de ciuperci cu smantana niste mamaliguta aurie si aburinda. Si este de ajuns!
Ciuperci cu smantana

O reteta delicioasa, cremoasa, usor de preparat. Pentru un gust intens de padure, opteaza pentru hribi, ghebe sau galbiori.
Ingrediente:
- 500 g ciuperci, taiate in sferturi
- 1 lingurita sare
- 4 linguri de unt
- 300 ml smantana groasa
- 2 linguri sos de soia
- 1 lingura de cimbru proaspat
Mod de preparare: Intr-o tigaie uscata, la foc mediu, adauga ciupercile taiate in sferturi, intr-un singur strat. Prajeste ciupercile in mai multe loturi pentru a nu aglomera tigaia si a nu avea ca rezultat niste ciuperci flescaite. Cand ciupercile au inceput sa se rumeneasca, adauga sare si lasa-le sa „transpire”. Amesteca si continua sa gatesti inca 2-3 minute. Fa acest lucru cu fiecare lot de ciupercute. Cand ai terminat de gatit toate ciupercile, adauga untul in tigaie. Dupa ce se topeste untul si ciupercile sunt acoperite, adauga cimbrul tocat, smantana groasa si sosul de soia. Fierbe sosul la foc mic, amestecand constant. Gateste pana cand se ingroasa sosul, va dura aproximativ 3-4 minute. Serveste-l cald cu mamaliguta, paste, carne sau peste.
Tocanita de ciuperci

Un preparat plin de bunataturi care mai de care: unt, usturoi proaspat, ierburi aromate, smantana groasa si, desigur, parmezan proaspat ras.
Ingrediente:
- 2 linguri de unt nesarat
- 3 catei de usturoi, tocati
- 500 g ciuperci (brune si albe), feliate subtire
- 1/3 cana smantana groasa
- 1/2 lingurita de cimbru uscat
- 1/2 lingurita oregano uscat
- sare
- piper negru proaspat macinat, dupa gust
- 2 linguri de parmezan proaspat ras
- ½ legatura patrunjel tocat
Mod de preparare: Topeste untul intr-o tigaie mare, pe plita, la foc mediu. Adauga usturoiul si ciupercile si gateste aproximativ 5 minute. Amesteca ocazional, pana cand ciupercile se inmoaie si se rumenesc. Intr-un bol amesteca smantana groasa, cimbru si oregano, potriveste de sare si piper, apoi adauga sosul in tigaie, peste ciuperci. Adu preparatul la punctul de fierbere, apoi redu flacara si lasa sa fiarba pana cand sosul se ingroasa, aproximativ 5 minute. Adauga parmezanul proaspat ras si amesteca usor. Serveste preparatul ca atare, presarat cu patrunjel. O alternativa este servirea cu paste scurte sau tortellini.
Ciuperci cu smantana si usturoi

Un preparat vegan atat de aromat si cremos, aproape ca nici nu vei crede ca nu contine lactate. Perfect pentru zilele de post si nu numai.
Ingrediente:
- 4 linguri ulei de masline
- 1 bucata praz
- 500 g mix de ciuperci, pleurotus, crimini, brune
- 6 catei de usturoi
- 1 lingura cimbru proaspat tocat
- sare, piper proaspat macinat
- 1 cana supa de legume
- 2 linguri sos de soia
- 30 g faina
- 100 ml vin alb sec
- 1 cutie (400 ml) lapte gras de cocos
- 2 linguri pasta tahini
- 2 linguri drojdie inactiva
- 1 lingurita boia iute
- ½ lingurita mustar Dijon
- ½ legatura marar proaspat, tocat
Mod de preparare: Taie ciupercile felii sau rupe-le, dupa caz (ciupercile pleurotus sunt mai usor de rupt). Feliaza partea alba a prazului. Incalzeste o oala de fonta la foc mediu spre mare, apoi adauga uleiul de masline. Dupa ce acesta s-a incins, adauga prazul si ciupercile si gateste-le, amestecand din cand in cand, timp de aproximativ 10 minute, pana cand sunt frumos rumenite. Redu focul la mediu si adauga usturoiul pisat, cimbrul tocat si sarea. In timp ce ciupercile se gatesc, pregateste sosul. Intr-un castron mediu, amesteca cu un tel supa de legume, sosul de soia si faina. Toarna sosul peste ciuperci si amesteca pentru a nu se forma cocoloase. Adauga vinul si deglaseaza tigaia cu o lingura de lemn, apoi lasa la fiert 3 minute, pana cand vinul se evapora partial. Da focul la minimum, toarna laptele de cocos, pasta de tahini, drojdia inactiva, sarea si boiaua iute. Lasa la fiert pana cand sosul se ingroasa si devine cremos. Amesteca si mustarul Dijon si mai fierbe 2 minute. Serveste imediat ciupercile cu smantana, presarate cu marar tocat.
👉 Pune aragazul ACM5611DTL de la Arctic la treaba! Cu functia Safety Plus, care opreste alimentarea cu gaz in cazul stingerii accidentale a flacarii, esti mereu in siguranta si te poti bucura de gatirea sosului de smantana, in timp ce ciupercile se rumenesc frumos in tigaie.
Consumat ca atare, cu mamaliguta sau paine prajita, ca garnitura alaturi de diferite carnuri ori ca sos pentru paste sau orez, ciupercile cu smantana sunt un preparat rapid, usor de pregatit, deosebit de savuros, dar mai ales extrem de versatil. Nu ezita sa incerci si tu aceste retete, rezultatul te va incanta.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: Youtube Arctic Romania