Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Reteta piersici umplute

Autor: Arctic

Data publicarii: May 31, 2023

Data modificarii: May 31, 2023

Unul dintre cele mai populare deserturi, pe mesele de sarbatori ale romanilor, in sezonul rece, sunt piersicile umplute cu crema de cacao si nuca ori ciocolata. Este vorba, mai precis, de un produs de patiserie format din doua semisfere din aluat de fursec fraged, copt la cuptor, lipite cu o crema, colorate cu un lichior portocaliu-rosiatic si acoperite cu zahar tos. Produsul final are forma unor piersici imbietoare. Desertul are origini italiene, iar in Peninsula, piersicile umplute au, de obicei, o crema clasica de patiserie, aromatizata cu coaja de lamaie si vanilie, si sunt colorate cu un lichior special (Alchermes), rosiatic si dulce. Si, daca in Italia se prepara piersici umplute mai ales de Pasti, la noi, acestea sunt pregatite mai degraba pentru sarbatorile de iarna, alaturi de nuci umplute si de cozonac. Datorita aromei lor proaspete si intense, precum si aspectului lor imbietor, piersicile umplute se potrivesc, de fapt, oricarei ocazii, inclusiv cu o banala cafea, fiind iubite de cei mari, dar si de cei mici. In cazul copiilor, se va renunta, desigur la lichiorul din reteta, care se va inlocui cu un sirop amestecat cu colorant alimentar.

Piersici umplute cu crema cu lamaie

Un desert fantezist de sarbatori, aceste piersici umplute cu crema de lamaie vor impresiona garantat oaspetii. Pentru decorarea acestor piersici umplute, foloseste frunze din ciocolata, pentru un plus de aroma.

Ingrediente: 

  • Crema pentru piersici umplute
    • 2 cani de lapte integral, 
    • coaja unei lamai bio taiate fasii 
    • 4 galbenusuri mari 
    • ¾ cana zahar,
    • ¼ cana faina
  • aluat de fursecuri 
    • 3 si ¾ cani de faina, 
    • 1 lingura praf de copt 
    • 3 oua mari 
    • ¾ cana zahar 
    • ¾ cana lapte 
    • ½ cana unt nesarat, topit si racit, coaja rasa a unei lamai 
  • asamblare si decor 
    • ½ cana de rom sau 6 linguri de lichior maraschino 
    • 2 linguri lichior de piersici 
    • colorant alimentar rosu si galben
    • 1 cana de zahar tos 
    • frunze de ciocolata

Mod de preparare: intr-o cratita mare cu fundul gros, pusa pe aragaz, adu laptele si coaja de lamaie la punctul de fierbere, la foc mediu. Intre timp, intr-un castron mare, mixeaza galbenusurile si zaharul, pana cand se ingroasa si se deschid la culoare. Adauga faina si bate pana se omogenizeaza bine. Scoate coaja de lamaie din lapte si arunc-o. Toarna treptat laptele fierbinte peste oua, amestecand mereu. Pune crema din nou in cratita, la foc mediu, si amesteca in ea constant, pana se ingroasa. Transfera crema pentru piersici umplute intr-un castron, acopera cu folie de plastic si las-o la racit. Prepara aluatul intr-un castron mare, unde pui, initial, faina si praful de copt. Bate ouale separat, cu zaharul, pana se omogenizeaza. Adauga laptele, untul si coaja de lamaie, apoi faina. Framanta aluatul rapid, pana devine neted si tare, apoi lasa-l sa se odihneasca, timp de 5 minute. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Pune hartie de copt in doua tavi. Cu o lingura, formeaza bilute din aluat, de dimensiunea unei nuci. Este important ca bilutele sa fie de aceeasi dimensiune, pe cat posibil. Pune bilutele in tava, distantate, si aplatizeaza usor varfurile cu degetele. Aceste fursecuri se coc pana cand partea inferioara se rumeneste usor, aproximativ 15 minute. Culoarea lor trebuie sa ramana deschisa. Lasa-le la racit putin, pe un gratar. Apoi, cu varful unui cutit, decupeaza cam un sfert din fursec pe la partea plata, avand grija sa nu sfarami marginile. Amesteca intr-un bol bauturile alcoolice si colorantul alimentar in proportiile dorite, astfel incat sa obtii nuanta de piersica. Pune zaharul tos pe o farfurie. Umple fiecare fursec cu crema, apoi lipeste-le cate doua. Cu o pensula de patiserie, unge aceste piersici umplute cu lichior colorat, apoi da-le prin zahar si pune-le pe un platou. La servire, se decoreaza cu frunze de ciocolata. Fursecurile se pot pastra la frigider, intr-o cutie etansa. 

Descopera 👉 gama de aragaze Arctic dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine, pentru a pregati cele mai gustoase deserturi.

Reteta piersici cu ulei

Retetele mai vechi de piersici umplute contineau untura, dar multe persoane evita sa o foloseasca drept ingredient. Reteta piersici cu ulei de mai jos este usoara si rapid de preparat. Pentru aceste piersici umplute, foloseste un ulei de masline extravirgin de calitate.

Ingrediente: 

  • Aluat pentru piersici umplute
    • 500 g faina
    • 150 g zahar 
    • 3 oua 
    • 100 ml ulei de masline extravirgin 
    • 1 plic praf de copt 
    • coaja unei lamai bio, rase
  • Sirop
    • 200 ml de lichior de piersici 

sau

  • un sirop preparat din 100 g zahar, 100 ml apa si coaja de lamaie bio
  • colorant alimentar rosu si galben
  • crema 
    • 150 g zahar,
    • 150 g apa
    • 50 g cacao
    • 1 lingurita extract de vanilie
    •  250 g din miezul scobit din fursecuri 
    • 100 g unt moale 
    • 100 g nuca macinata 
    • 2 linguri esenta de rom 
  • Decor:
    • zahar tos

Mod de preparare: intr-un bol, pune faina, zaharul, praful de copt, ouale si coaja de lamaie rasa. Framanta compozitia cu mana, adauga uleiul de masline si mai amesteca pana obtii un aluat moale si neted. Formeaza bilute din aluat, cu mainile pudrate cu faina, si pune-le pe hartie de copt, intr-o tava. Coace fursecurile in cuptorul preincalzit, la 180°C, timp de 15-20 de minute. Scoate-le din cuptor si lasa-le la racit, apoi scobeste-le prin partea inferioara si pastreaza miezul. Intre timp, pregateste crema: pe plita, intr-o cratita, pune la fiert zaharul, apa si cacaua. Lasa 5 minute, pentru un sirop mai gros. Bate untul spuma, cu mixerul, apoi adauga in fir subtire siropul, amestecand continuu. Adauga miezul de fursecuri, nucile, vanilia si romul. Umple fursecurile cu crema, lipeste-le cate doua si da-le prin siropul amestecat in prealabil cu colorant alimentar. Da piersicile prin zahar tos si pune-le pe un platou.

Descopera 👉 plitele incorporabile Arctic cu functii moderne, pentru o gatire cat mai usoara, astfel incat realizarea deserturilor sa devina una dintre placerile tale.

Reteta piersici cu untura (prajitura piersici in stil vechi)

Vechile retete de piersicute umplute aveau printre ingrediente untura de porc, din motive practice, pentru ca era mai accesibila decat untul. Cu aceasta reteta piersici cu untura, adica prajitura piersici in stil vechi, fursecurile au calitatea de a se fragezi pe zi ce trece, un motiv perfect pentru a folosi acest ingredient, daca nu esti vegetarian ori nu ai retineri in a consuma untura de porc. 

Ingrediente: 

  • Aluat pentru piersici umplute
    • 200 g untura moale 
    • 300 g zahar 
    • 2 oua
    • 150 ml lapte 
    • 1 praf de copt
    • 750 g faina 
  • Crema
    • 150 g zahar 
    • 150 g apa 
    • 50 g cacao 
    • 1 lingurita extract de vanilie 
    • miezul scobit din fursecuri 
    • 150 g unt moale
    • 2 linguri esenta de rom 
  • decor 
    • sirop din zahar 
    • colorant alimentar rosu, galben, verde
    •  zahar tos

Mod de preparare: intr-un bol mare, amesteca untura cu zaharul si ouale, cu ajutorul unui mixer. Adauga praful de copt, laptele si 2 linguri de faina. Amesteca bine si lasa totul deoparte, pentru o ora. Ulterior, adauga restul de faina si framanta aluatul rapid, pana nu mai este lipicios (daca e necesar, adauga faina, putin cate putin, in plus fata de cea mentionata la ingrediente). Formeaza bile mici, pe care le asezi in tava, pe hartie de copt. Coace fursecurile in cuptorul preincalzit, la 180°C, timp de 15-20 de minute. Scoate-le din cuptor si lasa-le la racit, apoi scobeste-le prin partea inferioara si pastreaza miezul. Prepara crema, pe plita, intr-o cratita. Pune la fiert zaharul, apa si cacaua. Lasa sa fiarba 5 minute, pentru un sirop mai gros. Bate untul spuma, cu mixerul, apoi adauga in fir subtire siropul, amestecand continuu. Adauga miezul de fursecuri, vanilia si romul. Umple fursecurile cu crema, lipeste-le cate doua si da-le prin siropul amestecat in prealabil cu colorant alimentar. Da piersicile prin zahar tos si pune-le pe un platou.

Fursecuri piersici – trucuri de preparare

Pentru a obtine piersicute delicioase, nu ai nevoie de multe ingrediente, dar trebuie sa iei in considerare ca timpul de preparare poate fi mare. Pentru piersici umplute delicioase, foloseste-te de regulile de mai jos:

  • ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei;
  • untul trebuie sa fie cu procent mare de grasime, de peste 80%, pentru a obtine piersici umplute cu adevarat fragede; 
  • aluatul pentru piersici umplute se framanta rapid, doar pana nu mai e lipicios, similar altor retete de fursecuri fragede;
  • atunci cand pui bilutele de aluat la cuptor, lasa distanta intre ele in tava, deoarece cresc in volum, pe masura ce se coc;  
  • bilele trebuie sa fie perfect netede, pentru ca in timpul coptului sa nu se crape, si nu trebuie sa fie coapte pana se rumenesc, ci 15-20 de minute, la foc mediu;

  • fursecurile se scobesc cat sunt caldute, pentru ca sunt mai usor de manevrat;
  • pentru a umple piersicile, poti folosi crema de patiserie clasica, de vanilie, ori coaja de lamaie, crema de ciocolata, crema cu nuci, dar si un gem de piersici ori caise;
  • pentru nuantare, amesteca lichior de piersici ori maraschino cu colorant alimentar rosu si portocaliu. Daca pregatesti piersici umplute pentru copii, inlocuieste lichiorul cu un sirop simplu din apa si zahar, fiert timp de 5 minute, racit si amestecat cu colorant alimentar; 
  • daca umpli fursecuri piersici cu crema pe baza de lapte, le poti consuma in maximum trei zile, cu conditia sa le pastrezi la frigider. Daca le umpli cu o crema care nu contine lapte, le poti pastra 5-6 zile la frigider.

Piersicile umplute sunt un desert cu adevarat irezistibil, atat datorita aspectului imbietor, cat si gustului delicat si texturii fragede si cremoase, in acelasi timp.

Sursa foto: Shutterstock