Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Reteta de varza calita cu afumatura

Autor: Arctic

Data publicarii: May 11, 2022

Data modificarii: June 6, 2022

Varza calita cu afumatura este, prin definitie, un preparat traditional. Consistent, gustos si aromat, acest fel de mancare se prepara la cuptor sau pe aragaz si este extrem de apreciat in toate zonele tarii, reteta fiind adaptata specificului regiunii. 

In continuare vei afla cum se prepara reteta clasica de varza dulce cu afumatura, reteta de varza calita cu afumatura in zona Ardealului si in zona Moldovei si care sunt particularitatile retetei de varza calita in cele doua regiuni.

In general, bucataria romaneasca reprezinta punctul de convergenta a influentelor regiunilor vecine. Astfel, de-a lungul istoriei, bucatele romanesti au preluat retete din bucataria balcanica traditionala, combinata cu bucataria turceasca sau cea austro-ungara. Asadar, multe preparate ce se regasesc in bucataria romaneasca au un corespondent in tarile vecine. Insa, desi nu pot fi considerate 100% romanesti, unele retete, cum este si cazul celei de varza calita cu afumatura, sunt atat de cunoscute de gospodine, incat se regasesc in toate cartile de bucate traditionale romanesti.

Reteta varza dulce calita cu afumatura

Ineditul acestui fel de mancare consta in modul simplu de preparare si in gustul inconfundabil. Pentru pregatirea retetei de varza dulce cu afumatura ai nevoie de varza, carne afumata si cateva condimente precum: ceapa, pasta de tomate, chimen, foi de dafin, marar. Varza este o leguma cu aroma bogata, iar carnea afumata ii ofera un gust splendid. Asadar, merita sa introduci acest preparat traditional in meniu din cand in cand. Varza noua calita cu afumatura se prepara de obicei cu pulpa de porc afumata, carnati afumati sau carne de rata. Indiferent ce fel de carne vei adauga, te asiguram ca mirosul din cuptor iti va trezi papilele gustative.

Iata care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara reteta de varza calita cu afumatura:

  • Varza: o varza proaspata, potrivita, pe care o vei taia marunt;
  • Carne afumata: pulpa de porc afumata, kaizer, bacon;
  • Ceapa: alba sau galbena, taiata marunt;
  • Marar: cu siguranta, vei dori marar proaspat pentru aceasta reteta;
  • Pasta de tomate: alege una cu o consistenta mai densa, pentru o aroma mai concentrata;
  • Condimente: chimen, cimbru si frunze de dafin.

Mod de preparare:

  • Pasul 1: Pregateste cuptorul si preincalzeste-l la 180 de grade Celsius.
  • Pasul 2: Asaza varza tocata intr-un bol si presara o lingurita de sare peste ea. Fragezeste varza cu mainile curate, apoi las-o deoparte timp de 5 minute.
  • Pasul 3: Gateste ceapa si afumatura. Topeste untul la foc mediu, pe aragaz, apoi adauga ceapa si caleste timp de 5 minute, pana cand devine moale si translucida. Adauga afumatura in tigaie si las-o pe foc inca 5 minute, pana cand o parte din grasime s-a topit.
  • Pasul 4: Adauga restul ingredientelor: varza, pasta de tomate, apa, mararul, frunzele de dafin si condimentele. Amesteca totul si adu la punctul de fierbere.
  • Pasul 5: Acopera tigaia cu un capac sau cu folie de aluminiu si transfer-o in cuptor. Se fierbe timp de 45 de minute acoperita. Dupa acest interval, scoate capacul si las-o la cuptor inca o ora. Sucul de la varza ar trebui sa se evapore complet cand preparatul este gata. Se serveste calda, cu mamaliga. Pofta buna!

Sfaturi pentru a prepara cea mai buna varza calita cu carne afumata

Iata cateva lucruri bine de stiut atunci cand gatesti varza calita cu afumatura:

  • Chiar daca atunci cand toci varza ti se pare ca ai o cantitate foarte mare, odata pusa pe foc, varza se va inmuia si se va gati integral.
  • Asigura-te ca folosesti o oala sau o tigaie care este rezistenta la temperatura ridicata.
  • Nu adauga prea multa sare, chiar daca ti se pare ca este multa varza. 
  • Daca nu ai consumat toata cantitatea de varza calita cu carne afumata, poti pastra preparatul ramas in frigider, intr-un recipient cu inchidere etansa, pana la 5 zile. Poti reincalzi preparatul in cuptorul cu microunde sau pe aragaz, la foc mediu.
  • De asemenea, daca ai gatit intentionat o cantitate mai mare de varza cu carne afumata, ai posibilitatea de a depozita la congelator o parte din preparat. Varza calita trebuie sa fie complet racita inainte de a o transfera intr-un recipient etans si de a o pune la congelator. Va rezista pana la 3 luni congelata! Poti dezgheta preparatul fie in cuptorul cu microunde, fie lasandu-l in frigider timp de o zi, inainte de a-l reincalzi pe aragaz.

👉 Alege pachetul Built In AROSC21130BD de la Arctic ce vine cu o plita cu 4 arzatoare si un cuptor cu multiple surse de incalzire, pentru a te asigura ca preparatul tau va face senzatie printre musafiri, la masa de pranz.

Varza murata calita cu afumatura – reteta ardeleneasca

Pentru a pregati reteta de varza murata calita cu afumatura in varianta ardeleneasca va trebui sa ai la indemana urmatoarele ingrediente:

  • carne afumata;
  • varza murata;
  • untura sau ulei;
  • ceapa; 
  • piper macinat;
  • cimbru uscat;
  • pasta de tomate;
  • boia de ardei dulce.

Mod de preparare: Intr-o oala incapatoare toarna 5 linguri de ulei sau untura. Untura va oferi preparatului un gust aparte, insa, daca nu ai la indemana, uleiul de floarea-soarelui reprezinta o alternativa buna. Taie carnea in bucati mici si adaug-o in oala. Dupa ce se rumeneste frumos pe toate partile, o vei scoate pe o farfurie, iar in uleiul ramas vei cali ceapa tocata marunt. Varza, care in etapa pregatirii ingredientelor a fost stoarsa bine de zeama si taiata in fasii subtiri, va fi adaugata in oala peste ceapa calita. Adauga carnea afumata si condimentele si lasa la fiert pe aragaz timp de o ora si jumatate. In zona Ardealului, varza calita cu afumatura se serveste cu paine proaspata si ardei iute.

Varza murata calita cu afumatura – reteta moldoveneasca

Desi in zona Moldovei totul pare ca se desfasoara intr-un ritm alert, cand vine vorba despre bucate, nu e loc de graba. In spiritul acestui principiu, reteta traditionala moldoveneasca de varza calita se prepara cu multa untura, la foc mic, in ceaune. Daca in bucataria ta nu se regaseste un astfel de ceaun, iti recomandam sa achizitionezi unul. Este foarte util in prepararea multor retete traditionale si permite ca ingredientele sa se amestece mai bine, astfel incat gustul preparatului final sa fie unul exceptional. Pana atunci, poti prepara reteta moldoveneasca de varza murata calita cu afumatura la cuptor intr-o oala speciala de ceramica. Fiind preparat cu varza murata, acest fel de mancare este pregatit cu precadere iarna, dupa ce varza s-a murat complet. Pentru afumatura poti opta pentru coaste de porc, slanina, rasol de porc, carnati afumati sau, in varianta adaptata, kaizer. 

Pentru reteta traditionala moldoveneasca vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1,5 kg afumatura; 
  • 3,5 kg varza murata;
  • 4 linguri untura sau ulei;
  • o ceapa mare;
  • un morcov;
  • un ardei gras; 
  • piper macinat;
  • o lingurita de cimbru uscat;
  • 2 linguri de pasta de tomate;
  • boia de ardei dulce sau iute. 

Mod de preparare: In satele din Moldova, acest preparat traditional atat de indragit se gateste pe plita sau la ceaunul cu pirostrie, in cantitati mari. Varza murata va fi lasata la scurs intr-un bol si apoi se va adauga apa pentru a elimina sarea. Cand s-a scurs complet, o vei taia in felii subtiri. In ceaun se toarna untura, iar pentru un plus de gust se adauga si cateva jumari. Ceapa maruntita, morcovul si ardeiul se adauga dupa ce s-a topit untura sau dupa ce s-a incalzit uleiul, dupa caz, si se amesteca. Urmeaza sa adaugi carnea taiata in bucati de 2-3 cm, iar cand vei vedea ca aceasta s-a rumenit pe toate partile, poti adauga pasta de tomate. Daca o adaugi inainte, nu vei observa prea bine cand s-a rumenit carnea. Lasa amestecul pe foc timp de 7 minute. Dupa aceea, adauga varza murata si lasa totul la fiert la foc mic sau la cuptor. Daca este nevoie, adauga o cana de apa fierbinte peste compozitie. Preparatul va avea nevoie de aproximativ 2 ore pentru ca varza sa se inmoaie complet. Dupa 2 ore, verifica preparatul si, in functie de textura verzei, iti vei da seama daca mai trebuie sau nu lasata la fiert. Daca pregatesti varza calita la cuptor, dupa o ora si jumatate scoate capacul si lasa preparatul sa se rumeneasca un pic deasupra. Fiind vorba despre o reteta moldoveneasca, preparatul se va servi alaturi de mamaliguta calda. 

Asadar, desi despre istoria acestui preparat nu se cunosc prea multe date, popularitatea de care se bucura in randul romanilor l-a transformat, cu timpul, intr-un preparat traditional romanesc gustos si extrem de apreciat.

Sursa foto: Shutterstock