In privinta podelelor, nu incape nicio indoiala: lemnul este preferatul tuturor. Fie ca vorbim despre aspect, confort termic sau rezistenta, parchetul se dovedeste solutia ideala pentru finisarea pardoselilor camerelor de zi si chiar a holurilor.
Insa pentru toate avantajele pe care le ofera, acest tip de podea este si mai pretentios in ceea ce priveste intretinerea, asa ca noi iti oferim cateva reguli simple de care trebuie sa tii cont
- Cum se curata parchetul?
- Despre ceara si lac pentru parchet
- Cum cureti podeaua exterioara?
- Alte sfaturi pentru intretinerea podelei din lemn
Cum se curata parchetul?
Multi oameni abia asteapta sa isi inlocuiasca covoarele sau mocheta cu parchet laminat sau laminat deoarece considera ca le e mult mai usor sa curete apoi podeaua de murdarie. Intr-o oarecare masura, au dreptate.
Maturatul si aspiratul
Odata ce iti pui parchet, nu ar trebui sa mai ai probleme cu praful sau ca alte resturi solide (scame, firimituri etc). Acestea se indeparteaza usor, cu ajutorul unei maturi cu peri moi sau al unui aspirator special pentru podele din lemn.
Alege cu atentie aceste instrumente de curatat, astfel incat sa nu zgarie suprafata lemnului. Iar daca vrei sa mentii o pardoseala de lemn mereu curata si stralucitoare, este recomandat sa aspiri sau macar sa maturi zilnic.
Spalarea parchetului
Cand vine vorba de spalat, intretinerea parchetului incepe sa devina putina mai dificila. Cauza principala este unul dintre cei mai mari inamici ai lemnului este apa, care, evident, reprezinta un ingredient esential pentru orice spalare.
Inca de la inceput trebuie sa retii ca nu trebuie sa folosesti prea multa apa pentru a spala podeaua din lemn. Va trebuie sa cumperi o solutie speciala pentru curatat parchet si sa o amesteci cu apa, conform instructionilor de pe eticheta. Sub nicio forma nu trebuie sa aplici solutia direct pe parchet.
Nu este bine sa folosesti orice mop pentru spalare. Mai indicat este sa achizitionezi un mop din microfibra, care va fi mult mai bland cu pardoseala din lemn. Multi insa considera ca cea mai buna solutie in cazul parchetului este folosire unei carpe din microfibra sau din bumbac. Chiar daca munca va deveni mai obositoare, vei avea mai mult control asupra spalarii si te vei putea sa oferi mai mult luciu pardoselii.
Fie ca folosesti mopul sau carpa, nu uita sa le storci foarte bine inainte de a le pune pe parchet.
Despre ceara si lac pentru parchet
Inca dinainte sa achizitionezi primul metru patrat de parchet stratificat, probabil auzisem deja de tratamentele cu ceara si cu lac. Ce sunt, mai exact, aceste produse si cum le trebuie sa le folosesti pentru a trata pardoselile locuintei tale?
Tratamentul cu ceara
Daca vrei sa mentii in mod constant acea stralucire tipica parchetului, este recomandat sa iti tratezi podeaua cu o ceara speciala. Este recomandat sa faci aceasta operatiune o data pe luna, dupa ce maturi si speli cu atentie pardoseala.
Din nou, „instrumentul” de curatat recomandat pentru aceasta operatiune este carpa moale din bumbac. Tine cont de recomandarile specialistilor atunci cand alegi acest produs de curatat, dar mai ales de instructiunile de pe eticheta.
In cazul in care parchetul tau trebuie sa suporte un trafic intens, este recomandat sa aplici tratamentul cu ceara chiar si de doua ori pe luna.
Tratamentul cu lac
Nu va trebui sa te ingrijorezi daca, pe parcursul unui an, parchetul tau acumuleaza cateva zgarieturi minore. Acestea pot fi eliminate cu usurinta printr-o lacuire anuala.
Vei avea nevoie doar de un lac special si de o pensula de dimensiuni mari cu ajutorul carei sa-l aplici. Retine ca trebuie sa achizitionezi un lac incolor, pentru ca lemnul sa-si mentina culoarea.
De asemenea, nu lacui pardoseala decat dupa ce ai curatat-o foarte bine.
Cum cureti podeaua exterioara?
Daca ai folosit lemnul pentru a construi podele aflate in exteriorul locuintei (verande, foisoare etc), va trebui sa acorzi si acestor finisaje o atentie deosebita. Chiar daca lemnul pentru exterior este facut sa fie mai rezistent, el este constant supus intemperiilor, dar si unei cantitati mai mari de praf venita din exterior.
Matura podeaua exterioara de cel putin doua ori pe saptamana, pentru a indeparta frunze, pamant si alte resturi. Pentru o curatare mai ampla, va trebui sa speli lemnul cu o solutie speciala, ca si in cazul parchetului.
Lemnul de exterior este facut sa reziste mai bine la apa, insa are alti dusmani de temut: insectele. Va trebuie sa fi atent daca nu cumva acestea au inceput sa-si depuna ouale in pardoseala exterioara. Daca observi acest fenomen, va trebui sa aplici scandurilor un tratament insectifug.
Alte sfaturi pentru intretinerea podelei din lemn
Pe scurt, iata cateva idei care te vor ajuta sa iti mentii podeaua ca noua:
- Pune covoare la intrarea fiecarei camere. Astfel, daca tu sau membrii familiei tale sau musafirii tai veti dori sa intrati incaltati, veti putea lasa macar o parte din mizeria de afara pe acele covoare. Vei depune o munca in plus pentru curatarea lor, dar vei proteja mai bine parchetul.
- Nu ignora picioarele pieselor de mobilier. Greutatea mobilei poate deteriora in timp parchetul, asa ar trebui sa introduci bucati mici de pasla sub picioarele din lemn sau metal pentru ca acestea sa nu deformeze in timp pardoseala. De asemenea, evita sa tarasti mobila sau alte obiecte grele pe parchet.
- Incearca sa nu versi apa pe parchetul laminat. Daca se infiltreaza, apa poate face lemnul sa se umfle sau chiar sa putrezeasca.
- Daca nu ramai fara solutii de curatat, foloseste metode de curatat alternative. Daca torni un sfert de cana de otet in cinci litri de apa va crea o solutie ideala pentru a indeparta grasimile, in timp ce uleiul de lamaie va reda parchetului luciul.
Ai acum la dispozitie toata informatia necesara pentru a prelungi viata pardoselii tale pentru un timp cat mai indelungat.
Sursa foto: Shutterstock.com