Prajitura negresa sau brownie: scurt istoric si retete delicioase de negrese cu ciocolata, cu dulceata si de post

Prajitura negresa sau brownie: scurt istoric si retete delicioase de negrese cu ciocolata, cu dulceata si de post
Prajitura negresa sau brownie: scurt istoric si retete delicioase de negrese cu ciocolata, cu dulceata si de post
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2019/03/reteta-negrese.jpg
March 18, 2019
Arctic

Negresa este unul dintre deserturile cele mai indragite in tara noastra si in orice familie exista cate cineva, bunica sau mama, care stie sa prepare o tava de negrese cat ai bate din palme. Prajitura brownie – un scurt istoric Sfaturi pentru o negresa reusita Reteta originala de brownie cu ciocolata Reteta de negresa cu […]

reteta negrese

Negresa este unul dintre deserturile cele mai indragite in tara noastra si in orice familie exista cate cineva, bunica sau mama, care stie sa prepare o tava de negrese cat ai bate din palme.

Prajitura brownie sau negresa - un scurt istoric

 

Negresa a aparut pentru prima oara in Statele Unite, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Exista mai multe legende in circulatie despre cum si cand a fost preparata pentru prima data celebra „brownie”, asa ca nu vom sti niciodata cu siguranta cui i se datoreaza aceasta reteta. 

Cert este ca tot mai multi spun ca prajitura negresa a fost preparata pentru prima oara in anul 1893, la cererea Berthei Palmer, o doamna din inalta societate americana care prezida Expozitia Mondiala Columbiana, organizata in acel an in Chicago. Bertha Palmer, o femeie foarte bogata si influenta, i-a cerut unui bucatar sa-i pregateasca o prajitura usoara, care putea fi taiata in bucati si luata la pachet.

O alta legenda spune ca prima prajitura brownie a fost gatita intr-un orasel din statul american Maine, de catre o tanara doamna pentru sotul ei. Pe de alta parte, prima mentiune a cuvantului „brownie” a aparut in 1896, intr-una dintre cele mai celebre carti de bucate ale acelor vremuri, cea scrisa de Fannie Farmer, o tanara din Boston care avea sa revolutioneze gatitul si sa-l transforme in stiinta.

Sfaturi pentru a obtine cele mai bune negrese

 

Inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa stii cateva lucruri de baza care iti vor face munca mai usoara, chiar daca negresa nu este o prajitura extrem de complicat de preparat. Iata cateva sfaturi utile:

negrese

  • Ciocolata este ingredientul principal in multe dintre retetele de negresa, asa ca nu opta pentru una de proasta calitate. Cauta ciocolata de menaj neagra sau poti cumpara chiar o tableta de ciocolata cu o cantitate crescuta de cacao (de la 70% in sus).
  • Acopera intotdeauna fundul tavii si marginile ei cu hartie de copt. In felul acesta, prajitura nu se va mai lipi de tava, chiar daca este mai pufoasa.
  • Negresele se consuma la temperatura camerei, asa ca nu te grabi sa te servesti din ele imediat ce le-ai scos de la cuptor. Odata racite, negresele capata textura si sunt si mai usor de taiat.
  • Daca-ti plac negresele cu o aroma intensa, poti adauga in compozitie una sau doua lingurite de cafea proaspat macinata. Cafeaua va sublinia si va scoate in evidenta gustul ciocolatei, fara sa il estompeze.
  • Negresele merg foarte bine cu nuci maruntite, de orice soi ar fi, asa ca nu te teme sa presari deasupra prajiturii nuci obisnuite, pecan, alune sau fulgi de migdale. Tine totusi cont de faptul ca, daca faci asta inainte sa bagi compozitia la cuptor, nucile se vor pierde in interiorul negresei.
  • Foloseste tavi sau forme deschise la culoare. Chiar daca pare un pic ciudat, tavile de culoare inchisa se incalzesc mai repede si mai puternic, asa ca sunt mari sanse sa coci prea tare prajitura, chiar daca urmezi reteta la litera.
  • Urmeaza reteta intocmai, in special timpii de coacere. Daca ti se pare insa ca prajitura este gata mai repede, poti verifica foarte simplu acest lucru urmarind marginile negresei. Daca prajitura s-a dezlipit de hartia de copt sau de marginile tavii, inseamna ca a venit timpul sa o scoti de la cuptor. Chiar daca centrul prajiturii e mai moale, nu-ti face griji - se va intari odata ce s-a racit.

Reteta originala de brownie cu ciocolata

 

Reteta de mai jos a aparut intr-un catalog publicat in 1897 si este, de altfel, considerata prima reteta de negresa publicata vreodata. Asta nu inseamna ca nu mai sunt si alte retete, dar, asa cum vom vedea, aceasta are ceva special: nu foloseste unt, ceea ce o face mai usoara si cu mai putine grasimi. Iata ce ai nevoie pentru prepararea acestui desert:

brownie

Ingrediente

  • 80 de grame sau o tableta de ciocolata neagra (amaruie)
  • 2 oua batute
  • o ceasca de zahar
  • o lingurita de vanilie
  • o cana de faina
  • o jumatate de ceasca de nuci maruntite
  • o lingurita de praf de copt
  • un sfert de lingurita de sare

Mod de preparare pas cu pas

  • Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius.
  • Pregateste tava: pune hartie de copt pe fundul ei si unge-o cu putin unt. Daca vrei sa incerci reteta ca acum mai bine de 100 de ani, poti renunta la hartia de copt, mai ales daca ai o tava care nu lipeste.
  • Topeste ciocolata prin metoda bain-marie sau intr-un bol, la cuptorul cu microunde. Atentie: nu trebuie sa o lasi prea mult acolo. Scoate bolul cand ciocolata e aproape topita si amesteca pana cand au disparut toate bucatile ramase.
  • Adauga zaharul si ouale in compozitie si amesteca bine pana cand totul devine omogen.
  • Pune vanilia in compozitie si completeaza cu praful de copt si cu sarea. Amesteca totul cu un mixer.
  • Acum e momentul sa adaugi faina si nucile. Mixeaza totul cu atentie, dar nu forta nota: daca amestecul e prea omogen, prajitura va fi prea tare.
  • Toarna compozitia in tava si intinde-o cu o spatula pana devine uniforma.
  • Coace prajitura timp de 18-20 de minute la cuptor. Foloseste o scobitoare ca sa verifici spre sfarsitul perioadei daca negresa este gata - scobitoarea trebuie sa iasa curata. Nu lasa prajitura la cuptor prea mult timp, pentru ca s-ar putea arde. Partea superioara - crusta - trebuie sa fie lucioasa (odata ce a prins o culoare mata, inseamna ca s-a copt prea tare).
  • Odata coapta, lasa prajitura pe masa pana cand se raceste la temperatura camerei, apoi tai-o in bucati dreptunghiulare sau patrate, gata sa fie servite celor dragi sau musafirilor.

Reteta de negresa cu dulceata

 

O reteta mai apropiata de noi, romanii (si ca perioada, si ca ingrediente), este prajitura brownie cu dulceata. Iata cum se prepara:

negrese cu ciocolata

 

Ingrediente

  • 500 de grame de faina
  • 50 de grame de cacao
  • 15 grame de praf de copt (aproximativ un plic si jumatate)
  • 300 de grame de zahar
  • 400 de mililitri de lapte
  • 200 de mililitri de ulei
  • 4 oua
  • o ceasca de dulceata de fructe (aproximativ 6 linguri)

Mod de preparare pas cu pas

  • Cuptorul se preincalzeste la o temperatura de 160 de grade Celsius.
  • Tapeteaza o tava dreptunghiulara medie cu hartie de copt.
  • Pune ouale impreuna cu zaharul intr-un bol si bate-le pana se formeaza o spuma. In varianta optima, poti folosi un mixer pentru a obtine cele mai bune rezultate intr-un timp cat mai scurt.
  • In acelasi bol se adauga laptele, uleiul si dulceata de cirese. Compozitia se amesteca usor cu o lingura.
  • Adauga faina, alaturi de praful de copt si de esenta de rom.
  • Pune tava la cuptor si lasa la copt timp de aproximativ 25-30 de minute. Verifica spre final, cu ajutorul unei scobitori, daca negresa este coapta.
  • Imediat ce a fost scoasa de la cuptor, poti decora negresa cu nuci macinate sau cu ciocolata rasa.
  • Prajitura trebuie lasata sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se taie in cuburi.

Reteta de negrese de post

 

Pentru cei care s-au obisnuit sa tina post in anumite perioade ale anului sau pur si simplu vor sa renunte la o parte dintre ingredientele de origine animala, iata o reteta de brownies de post. In felul acesta va veti putea bucura de ceva dulce in orice perioada a anului.

Ingrediente

  • 300 de grame de faina
  • 250 de grame de zahar
  • 100 de grame de cacao
  • 250 de mililitri de apa
  • 100 de mililitri de ulei
  • o lingurita de sare
  • o fiola de esenta de rom
  • o fiola de esenta de vanilie
  • o jumatate de plic de praf de copt
  • zahar pudra sau vanilinat pentru ornare

Mod de preparare

  • Faina se amesteca intr-un bol incapator impreuna cu zaharul, cacaua, sarea si praful de copt. Compozitia trebuie sa fie foarte bine omogenizata inainte sa treci la pasul urmator.
  • Adauga in bol apa, uleiul si esentele de rom si vanilie, apoi mixeaza totul cu un mixer sau cu telul, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  • Toarna aluatul intr-o tava pe care ai tapetat-o inainte cu hartie de copt.
  • Pune tava la cuptorul preincalzit la 165-170 de grade Celsius si lasa negresa la copt aproximativ 20-25 de minute.
  • Cand s-a copt negresa, las-o la temperatura camerei pana se raceste si poate fi taiata. Serveste prajitura ornata cu zahar pudra sau simpla, dupa preferinte.

Alte retete de negrese: cu nuca de cocos, cu glazura

 

Fiecare dintre retetele de baza de mai sus pot fi modificate in functie de gusturile si de preferintele tale. Asta inseamna ca unele ingrediente pot fi schimbate cu altele, cum e cazul gemului sau dulceturilor. De exemplu, dulceata poate fi inlocuita cu nuca de cocos, cu stafide sau chiar cu cafea.

negresa cu cocos

Cum se prepara glazura pentru negrese 

Este des intalnita in multe retete, dar tine de fiecare in parte daca vrea sa o adauge deasupra prajiturii. Iata care este cea mai simpla reteta de glazura preparata cu unt si cacao:

Ingrediente

  • 80 de grame de unt
  • 4 linguri de apa
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacao

Mod de preparare a glazurii

Apa si zaharul se pun la fiert intr-un ibric. Cand amestecul a dat in clocot, se adauga untul si cacaua. Compozitia se lasa sa fiarba timp de aproximativ 3 minute. Cand este gata, glazura se toarna peste negresa, dupa ce aceasta a fost taiata in cuburi.

La final, prajitura poate fi ornata cu nuca de cocos rasa, cu nuci macinate sau cu orice alte bunataturi la care te poti gandi.

Sursa foto: Shutterstock