Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cele mai delicioase retete de negresa

Autor: Arctic

Data publicarii: March 18, 2019

Data modificarii: March 10, 2023

Negresa este unul dintre deserturile cele mai indragite in tara noastra si in orice familie exista cate cineva, bunica sau mama, care stie sa prepare o tava de negrese cat ai bate din palme.

Prajitura brownie sau negresa – un scurt istoric

Negresa a aparut pentru prima oara in Statele Unite, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Exista mai multe legende in circulatie despre cum si cand a fost preparata pentru prima data celebra „brownie”, asa ca nu vom sti niciodata cu siguranta cui i se datoreaza aceasta reteta. 

Cert este ca tot mai multi spun ca prajitura negresa a fost preparata pentru prima oara in anul 1893, la cererea Berthei Palmer, o doamna din inalta societate americana care prezida Expozitia Mondiala Columbiana, organizata in acel an in Chicago. Bertha Palmer, o femeie foarte bogata si influenta, i-a cerut unui bucatar sa-i pregateasca o prajitura usoara, care putea fi taiata in bucati si luata la pachet.

O alta legenda spune ca prima prajitura brownie a fost gatita intr-un orasel din statul american Maine, de catre o tanara doamna pentru sotul ei. Pe de alta parte, prima mentiune a cuvantului „brownie” a aparut in 1896, intr-una dintre cele mai cunoscute carti de bucate ale acelor vremuri, cea scrisa de Fannie Farmer, o tanara din Boston care avea sa revolutioneze gatitul si sa-l transforme in stiinta.

Sfaturi pentru a obtine cele mai bune negrese

Inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa stii cateva lucruri de baza care iti vor face munca mai usoara, chiar daca negresa nu este o prajitura extrem de complicat de preparat. Iata cateva sfaturi utile:

negresa de casa

  • Ciocolata este ingredientul principal in multe dintre retetele de negresa, asa ca nu opta pentru una de proasta calitate. Cauta ciocolata de menaj neagra sau poti cumpara chiar o tableta de ciocolata cu o cantitate crescuta de cacao (de la 70% in sus). Secretul unei negrese pufoase sta in faina; aceasta trebuie cernuta o data sau de doua ori, dupa preferinte. 
  • Acopera intotdeauna fundul tavii si marginile ei cu hartie de copt. In felul acesta, prajitura nu se va mai lipi de tava, chiar daca este mai pufoasa.
  • Negresele se consuma la temperatura camerei, asa ca nu te grabi sa le servesti imediat ce le-ai scos de la cuptor. Odata racite, negresele capata textura si sunt si mai usor de taiat.
  • Daca-ti plac negresele cu o aroma intensa, poti adauga in compozitie una sau doua lingurite de cafea proaspat macinata. Cafeaua va sublinia si va scoate in evidenta gustul ciocolatei, fara sa il estompeze.
  • Negresele merg foarte bine cu nuci maruntite, de orice soi ar fi, asa ca nu te teme sa presari deasupra prajiturii nuci obisnuite, pecan, alune sau fulgi de migdale. Tine totusi cont de faptul ca, daca faci asta inainte sa bagi compozitia la cuptor, nucile se vor pierde in interiorul negresei.
  • Foloseste tavi sau forme deschise la culoare. Chiar daca pare un pic ciudat, tavile de culoare inchisa se incalzesc mai repede si mai puternic, asa ca sunt mari sanse sa coci prea tare prajitura, chiar daca urmezi reteta la litera.
  • Urmeaza reteta intocmai, in special timpii de coacere. Daca ti se pare insa ca prajitura este gata mai repede, poti verifica foarte simplu acest lucru urmarind marginile negresei. Daca prajitura s-a dezlipit de hartia de copt sau de marginile tavii, inseamna ca a venit timpul sa o scoti de la cuptor. Chiar daca centrul prajiturii e mai moale, nu-ti face griji – se va intari odata ce s-a racit.

👉 Pentru ca negresa ta sa se coaca bine si sa fie pufoasa, foloseste un cuptor incorporabil. Alegand un cuptor Arctic, te bucuri de un consum energetic redus (clasa A), precum si de un volum generos, suficient pentru toate preparatele tale. 

negresa cu ciocolata

Reteta negresa cu ciocolata (reteta originala)

Reteta de mai jos a aparut intr-un catalog publicat in 1897 si este, de altfel, considerata prima reteta de negresa publicata vreodata. Aceasta este si prajitura negresa ca la mama acasa. 

Asta nu inseamna ca nu mai sunt si alte retete, dar, asa cum vom vedea, aceasta are ceva special: nu foloseste unt, ceea ce o face mai usoara si cu mai putine grasimi. Iata de ce ai nevoie pentru prepararea acestui desert:

negrese cu dulceata

Ingrediente

  • 80 g sau o tableta de ciocolata neagra (amaruie)
  • 2 oua batute
  • o ceasca de zahar
  • o lingurita de vanilie
  • o cana de faina
  • o jumatate de ceasca de nuci maruntite
  • o lingurita de praf de copt
  • un sfert de lingurita de sare

Mod de preparare pas cu pas

  • Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius.
  • Pregateste tava: pune hartie de copt pe fundul ei si unge-o cu putin unt. Daca vrei sa incerci reteta ca acum mai bine de 100 de ani, poti renunta la hartia de copt, mai ales daca ai o tava care nu lipeste.
  • Topeste ciocolata prin metoda bain-marie, pe aragaz sau intr-un bol, la cuptorul cu microunde. Atentie: nu trebuie sa o lasi prea mult acolo. Scoate bolul cand ciocolata e aproape topita si amesteca pana cand au disparut toate bucatile ramase.
  • Adauga zaharul si ouale in compozitie si amesteca bine pana cand totul devine omogen.
  • Pune vanilia in compozitie si completeaza cu praful de copt si cu sarea. Amesteca totul cu un mixer.
  • Acum e momentul sa adaugi faina si nucile. Mixeaza totul cu atentie, dar nu forta nota: daca amestecul e prea omogen, prajitura va fi prea tare.
  • Toarna compozitia in tava si intinde-o cu o spatula pana devine uniforma.
  • Coace prajitura timp de 18-20 de minute la cuptor. Foloseste o scobitoare ca sa verifici spre sfarsitul perioadei daca negresa este gata – scobitoarea trebuie sa iasa curata. Nu lasa prajitura la cuptor prea mult timp, pentru ca s-ar putea arde. Partea superioara – crusta – trebuie sa fie lucioasa (odata ce a prins o culoare mata, inseamna ca s-a copt prea tare).
  • Odata coapta, lasa prajitura pe masa pana cand se raceste la temperatura camerei, apoi tai-o in bucati dreptunghiulare sau patrate, gata sa fie servite celor dragi sau musafirilor.

👉 Topeste ciocolata folosind un aragaz Arctic. Pe langa arzătoare, te poti bucura de functia de gatit la aburi, autocuratare sau gatire la rotisor, in functie de produsul ales.

Reteta negresa cu dulceata

ingrediente negresa

O reteta mai apropiata de noi, romanii (si ca perioada, si ca ingrediente), este prajitura brownie cu dulceata. Iata cum se prepara negresa cu dulceata sau reteta de negresa cu 4 oua:

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 50 g cacao
  • 15 g praf de copt (aproximativ un plic si jumatate)
  • 300 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 200 ml ulei
  • 4 oua
  • o ceasca de dulceata de fructe (aproximativ 6 linguri)

Mod de preparare pas cu pas

  • Cuptorul se preincalzeste la o temperatura de 160 de grade Celsius.
  • Tapeteaza o tava dreptunghiulara medie cu hartie de copt.
  • Pune ouale impreuna cu zaharul intr-un bol si bate-le pana se formeaza o spuma. In varianta optima, poti folosi un mixer pentru a obtine cele mai bune rezultate intr-un timp cat mai scurt.
  • In acelasi bol se adauga laptele, uleiul si dulceata de cirese. Compozitia se amesteca usor cu o lingura.
  • Adauga faina, alaturi de praful de copt si de esenta de rom.
  • Pune tava la cuptor si lasa la copt timp de aproximativ 25-30 de minute. Verifica spre final, cu ajutorul unei scobitori, daca negresa este coapta.
  • Imediat ce a fost scoasa de la cuptor, poti decora negresa cu nuci macinate sau cu ciocolata rasa.
  • Prajitura trebuie lasata sa se raceasca la temperatura camerei, apoi se taie in cuburi.

Reteta negresa de post

Pentru cei care s-au obisnuit sa tina post in anumite perioade ale anului sau, pur si simplu, vor sa renunte la o parte dintre ingredientele de origine animala, iata o reteta de brownies de post. In felul acesta, va veti putea bucura de ceva dulce in orice perioada a anului.

Ingrediente

  • 300 g faina
  • 250 g zahar
  • 100 g cacao
  • 250 ml apa
  • 100 ml ulei
  • o lingurita de sare
  • o fiola de esenta de rom
  • o fiola de esenta de vanilie
  • o jumatate de plic de praf de copt
  • zahar pudra sau vanilinat pentru ornare

Mod de preparare

  • Faina se amesteca intr-un bol incapator impreuna cu zaharul, cacaua, sarea si praful de copt. Compozitia trebuie sa fie foarte bine omogenizata inainte sa treci la pasul urmator.
  • Adauga in bol apa, uleiul si esentele de rom si vanilie, apoi mixeaza totul cu un mixer sau cu telul, pana cand aluatul se omogenizeaza.
  • Toarna aluatul intr-o tava pe care ai tapetat-o inainte cu hartie de copt.
  • Pune tava la cuptorul preincalzit la 165-170 de grade Celsius si lasa negresa la copt aproximativ 20-25 de minute.
  • Cand s-a copt negresa, las-o la temperatura camerei pana se raceste si apoi poate fi taiata. Serveste prajitura ornata cu zahar pudra sau simpla, dupa preferinte.

negresa de post

Reteta de prajituri negresa ca la bunica

Cauti o reteta negresa ca la bunica? Mai jos iti poti bucura simturile cu o reteta veche si delicioasa, asa cum era pregatita de bunicile noastre. Vezi care sunt ingredientele si modul de preparare. 

Ingrediente 

  • 250 g unt
  • 50 g cacao
  • 300 ml lapte
  • zahar (250 g zahar pentru sirop si 150 g pentru blat)
  • 4 oua
  • 150 g faina
  • esenta de vanilie, esenta de rom si un varf de sare. 

Mod de preparare

  • Pune intr-o oala incapatoare 250 g unt, cacao, lapte si 250 g zahar la foc mic.
  • Amesteca regulat pana cand zaharul s-a topit.
  • Mai lasa 5 minute apoi opreste focul. Lasa oala langa fereastra sau intr-un alt loc racoros.
  • Pune separat 20 de linguri de sirop.
  • Separa ouala.
  • Amesteca bine albusurile pana devin spuma, apoi pune restul de zahar (150 g).
  • Separat, pune cele 20 de linguri de sirop de mai devreme, apoi, pe rand, albusurile.
  • Dupa omogenizare, adauga usor spuma de albusuri.
  • Toarna amestecul intr-o tava cu hartie de copt.
  • Da la cuptor 20-30 de minute sau pana cand vezi ca negresa se dezlipeste de pe hartia de copt.
  • Toarna siropul de mai devreme si mai lasa la cuptor 5 minute.
  • Scoate tava de la cuptor, iar dupa racire da negresa la frigider 2-3 ore. Astfel, va obtine o consistenta deosebita.

negresa cu 8 oua

Reteta negresa cu 8 oua

Poti pregati o reteta negresa si cu 8 oua. Gustul va fi unul mai consistent, iar daca cerni cu grija faina, prajitura va fi mult mai pufoasa. 

Ingrediente

  • 480 g unt topit si rece
  • 60 ml ulei de floarea-soarelui
  • 520 g zahar
  • 400 g zahar brun
  • 2 esente de vanilie
  • Un varf de sare
  • 260 g faina
  • 8 oua medii
  • 200 g pudra de cacao de calitate
  • 400 g fulgi de ciocolata.

Mod de preparare

  • Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
  • Pune hartie de copt in tava. Din compozitie vei obtine doua tavi generoase.
  • Amesteca untul topit cu uleiul si cu zaharul intr-un bol mediu.
  • Adauga ouala si vanilia timp de un minut.
  • Separat, cerne faina de doua ori, apoi pune-o intr-un vas.
  • Pune pudra de cacao si putina sare.
  • Adauga amestecul uscat peste cel format din oua, unt si ulei.
  • Amesteca usor pentru omogenizare. Evita sa amesteci prea mult, deoarece va fi afectata textura negresei.
  • Pune amestecul obtinut in tava, apoi pune in ploaie fulgi de ciocolata.
  • Lasa la cuptor 30-35 de minute. Cand prajitura este ferma si se dezlipeste de pe hartia de copt este gata.
  • Inchide focul si scoate tava. Lasa la racit, dupa care taie negresa in bucati.
  • Se poate servi cu nuci zdrobite, arahide, migdale etc. 
  • Se pastreaza la frigider pana la 5 zile sau la congelator pana la 3 luni. Dupa ce scoti negresa de la frigider, las-o sa ajunga la temperatura camerei intainte de consum. 

👉 Pastreaza negresa proaspata, gustoasa si pufoasa la congelator. Opteaza pentru un congelator vertical sau o lada frigorifica, pentru o mai buna organizare a alimentelor tale.

Alte retete de negrese: cu glazura sau cu nuca de cocos

Fiecare dintre retetele de baza de mai sus pot fi modificate in functie de gusturile si de preferintele tale. Asta inseamna ca unele ingrediente pot fi schimbate cu altele, cum e cazul gemului sau dulceturilor. De exemplu, dulceata poate fi inlocuita cu nuca de cocos, cu stafide sau chiar cu cafea.

Cum se prepara glazura pentru negrese 

Este des intalnita in multe retete, dar tine de fiecare in parte daca vrea sa o adauge deasupra prajiturii. Iata care este cea mai simpla reteta de glazura preparata cu unt si cacao:

glazura pentru negresa

Ingrediente

  • 80 g unt
  • 4 linguri de apa
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacao

Mod de preparare a glazurii

Apa si zaharul se pun la fiert intr-un ibric. Cand amestecul a dat in clocot, se adauga untul si cacaua. Compozitia se lasa sa fiarba timp de aproximativ 3 minute. Cand este gata, glazura se toarna peste negresa, dupa ce aceasta a fost taiata in cuburi. La final, prajitura poate fi ornata cu nuca de cocos rasa, cu nuci macinate sau cu orice alte bunataturi la care te poti gandi.

Sursa foto: Shutterstock