Cand a aparut, mai exact, traditia martisorului, nu se stie exact, insa se pare ca a fost acum niste mii de ani. In calendarul vechi roman, insa, 1 martie era prima zi din an. Atunci se sarbatorea Matronalia, care era o zi consacrata lui Marte, zeul razboiului, al primaverii, agriculturilor si al renasterii naturii. Martisorul este un obicei specific romanesc, care, in timp, a fost preluat si de alte popoare de la sud de Dunare, in mod special de bulgari. Primele dovezi ale existentei acestui obiect in tara noastra sunt de acum mai bine de 8000 de ani, conform descoperirilor arheologice. In trecut, martisorul se daruia in prima zi a lunii martie, inainte de rasaritul soarelui, si se purta pana la Macinici, ziua cand femeile umpleau cuptoarele cu cei 40 de sfintisori deliciosi.
Primele martisoare gasite erau pietre de rau, vopsite in alb si rosu, insirate pe o ata, care se purta la gat. Rosul semnifica focul, sangele si soarele si era atribuit femeilor, in timp ce albul era simbolul norilor, al limpezimii apelor si era asociat intelepciunii masculine. Astfel, snurul martisorului simboliza legatura celor doua principii, masculin si feminin.
Forma martisorului a evoluat in timp, de la moneda de argint sau de aur, atasata unei sfori impletite din fire albe si rosii, si amuletele purtate la gat de daci, pentru protectie si ca simbol al fertilitatii, pana la cele din zilele noastre, cu forme, modele si texturi diferite.
In acest context, de ce nu ar exista si prajituri-martisor, cu retete simple, pe care sa le oferi cu toata dragostea celor dragi? Descopera, mai jos, cateva dintre acestea.
Inimioare martisor
O prajitura eleganta, delicata, feminina, ce te poate trimite cu gandul la martisoare, prin culorile ei puternice si vii. Si nici gustul nu e mai prejos.
Ingrediente:
- 4 oua
- 8 linguri zahar
- coaja rasa de portocala
- 5 linguri faina
- colorant alimentar rosu
Sirop:
- 4 linguri apa
- 4 linguri lichior de portocale
- 1 lingura miere
- 5 linguri zahar farin
Crema de branza:
- 150 g mascarpone
- 80 g zahar pudra
- coaja rasa de portocale
Glazura:
- 2 linguri gelatina pudra
- 120 g apa
- 200 g zahar tos
- 160 g lapte condensat indulcit
- 200 g ciocolata alba de buna calitate
- colorant alimentar rosu
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt. Bate spuma ouale cu zaharul. Adauga coaja rasa de portocala (dupa gust), colorantul alimentar si faina, amestecandu-le usor. Toarna aluatul in tava, niveleaza-l si da-l la cuptor timp de 25 de minute. Intre timp, amesteca toate ingredientele pentru sirop intr-o craticioara si, pe foc mic, amesteca pana cand zaharul se topeste complet. Scoate prajitura pe un gratar, las-o sa se raceasca la temperatura camerei, apoi toarna deasupra siropul. Decupeaza inimioare cu ajutorul unei forme de patiserie. Pregateste crema, amestecand toate ingredientele, si intinde-o peste prajituri.
Pentru glazura: inmoaie gelatina in apa rece. Amesteca zaharul cu apa si fierbe-le pana cand zaharul este complet dizolvat. Ia de pe foc, adauga gelatina stoarsa bine si amesteca pana la dizolvarea acesteia. Amesteca laptele condensat. Toarna amestecul fierbinte peste ciocolata alba si las-o sa se topeasca. Las-o la racit la temperatura camerei (sa fie inca lichida) si incorporeaza colorantul alimentar. Toarna glazura peste prajiturelele tale in forma de inima si decoreaza-le cu afine rosii sau cu figurine din zahar.
Briose martisor
Briose delicioase, in culorile bine cunoscute de martie. Se pot pastra la frigider timp de o saptamana, intr-un vas etans.
Ingrediente:
- 440 g faina
- 1 ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 ¼ lingurita sare
- 1 ¼ lingurita cacao
- 360 ml ulei vegetal
- colorant rosu alimentar (gel sau pudra)
- 370 g zahar
- 300 ml iaurt
- 3 oua
- 1 ¼ lingurita otet
- 1 ¼ lingurita extract de vanilie
- 2 linguri de apa
Crema de branza:
- 675 g crema de branza
- 450 g unt (la temperatura camerei)
- 900 g zahar pudra
- 1 lingura extract de vanilie
Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Pregateste o forma speciala de briose. Cerne impreuna faina, bicarbonatul de sodiu, sarea si pudra de cacao, intr-un bol. In bolul mixerului, amesteca uleiul, zaharul si iaurtul, pana la omogenizare. Adauga ouale, colorantul alimentar, otetul, vanilia si apa si amesteca bine. Adauga treptat ingredientele umede peste cele uscate, amestecand usor cu o spatula de silicon. Imparte aluatul in cupele de hartie de briose. Introdu briosele la cuptor timp de 20-30 de minute sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Scoate-le si lasa-le sa se raceasca pe un gratar. Intre timp, pregateste crema. Bate spuma untul si crema de branza, adauga treptat zaharul pudra, amestecand bine. Adauga vanilia si omogenizeaza. Decoreaza briosele cu crema de branza, cu ajutorul unui pos de patiserie.
👉 Alege cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca briosele tale vor fi pufoase si coapte uniform.
Cheesecake Martisor
O prajitura in culorile martisorului, cu o reteta simpla, fara coacere. Fa o bucurie delicioasa familiei tale!
Ingrediente:
Pentru crema
- 150 g visine (cirese) fara samburi
- suc de la ½ lamaie
- 150 g zahar tos
- 300 g ciocolata alba
- 600 g crema de branza Philadelphia
- 300 ml smantana grasa
- 1 lingurita extract de vanilie
Pentru baza:
- 75g unt nesarat, topit
- 175 g biscuiti digestivi
Pentru glazura:
- 4 foi gelatina
- 225 g zahar tos
- 175 ml smantana
- 100 g ciocolata alba
- 1 lingurita gel colorant alimentar rosu
Mod de preparare: tapeteaza fundul unei forme de tort cu diametrul de 20 cm cu hartie de copt. Strange cercul, astfel incat hartia sa fie bine intinsa. Tapeteaza si lateralele tavii cu o fasie de hartie. Intr-un robot de bucatarie, amesteca pana la omogenizare visinele, sucul de lamaie si 75 de zahar tos. Toarna amestecul intr-o cratita, adu la punctul de fierbere, redu flacara la minimum si fierbe 5 minute, amestecand regulat. Ia sosul de pe foc si lasa-l la racit. Macina biscuitii digestivi in robotul de bucatarie, pana cand arata ca un pesmet fin. Amesteca biscuitii cu untul topit, apoi pune compozitia rezultata in tava, apasand-o usor cu o lingura, pentru a se uniformiza. Lasa tava la frigider timp de 30 de minute. Intre timp, pregateste crema de branza. Topeste ciocolata alba intr-un castron termorezistent, la bain-marie, apoi las-o sa se raceasca la temperatura camerei. Bate spuma crema de branza, adauga smantana, vanilia, restul de zahar si continua sa amesteci pana la omogenizare. Cu miscari de pliere, adauga si amesteca ciocolata alba. Toarna jumatate din compozitie peste blatul de biscuiti, adauga cateva linguri din sosul de visine si amesteca-l usor in crema de branza, folosindu-te de un bat de frigaruie. Adauga si crema ramasa. Netezeste bine suprafata, apoi agita putin tava, pentru a indeparta eventualele bule de aer. Da prajitura la frigider cel putin patru ore, pentru a se intari complet.
Pentru glazura, inmoaie gelatina cateva minute intr-un castron cu apa rece. Intr-o craticioara, amesteca zaharul cu 120 ml de apa si lasa-l la foc mic, pana cand se topeste. Adauga smantana si fierbe inca 2 minute. Stoarce gelatina inmuiata si amestec-o in crema. Lasa la racit cel putin 5 minute, apoi adauga ciocolata alba, iar dupa ce aceasta s-a topit, adauga colorantul rosu. Strecoara glazura printr-o sita si las-o sa se raceasca 15-20 de minute. Toarna glazura deasupra prajiturii, decoreaza cu cirese si apoi mai las-o la rece 10 minute, pentru a se intari.
Descopera 👉 categoria noastra de frigidere dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale.
In concluzie, ofera celor dragi un martisor delicat si savuros, ca simbol al primaverii, al renasterii naturii si, mai ales, al caldurii sufletesti si al dorintei de a face pe cel de langa tine fericit.
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: Youtube Arctic Romania