Deserturile sunt nelipsite de pe mesele festive, iar cele pregatite in casa aduc cu ele amintirile copilariei si mireasma sarbatorilor. Fie ca este vorba despre retetele de cozonaci pufosi sau despre compozitia celui mai bun aluat pentru cornulete, micile secrete culinare ale fiecarei familii trec din generatie in generatie.
Unul dintre dulciurile cele mai apreciate este prajitura Alba ca Zapada sau Lamaita, un deliciu din foi fragede si crema dulce-acrisoara de lamaie. Nu este dificil de facut, iar daca vei respecta reteta traditionala pe care ti-o propunem, succesul este garantat.
Reteta clasica de prajitura Alba ca Zapada
Ingrediente:
Pentru foi Alba ca Zapada:
- 200 g unt cu minimum 80% grasime
- 200 g zahar pudra
- 2 oua
- 800 g faina
- 200 g smantana fermentata, minimum 20% grasime
- 10 g amoniu pentru prajituri
- 2-3 linguri de lapte rece
- o lingurita esenta de vanilie
- o lingura cu varf de coaja de lamaie rasa
Pentru crema Alba ca Zapada
- 50 g amidon fin de porumb
- un varf de cutit de sare
- 4 galbenusuri
- o jumatate de litru de lapte rece
- 350 g zahar
- sucul de la doua lamai
- coaja rasa de la o lamaie
- 350 g unt cu minimum 80% grasime
- 2 lingurite de esenta de vanilie
Mod de preparare prajitura Alba ca Zapada
- Se fac mai intai cele 4 foi Alba ca Zapada. Intr-un bol se mixeaza bine zaharul, untul (la temperatura camerei), esenta de vanilie si coaja de lamaie. Se adauga smantana si ouale intregi si se amesteca. In cele 3 linguri de lapte rece se dizolva amoniul pentru prajituri, dupa care se toarna peste ingredientele din bol. Se pune si faina si se mixeaza scurt. Aluatul astfel obtinut se impacheteaza intr-o folie alimentara si se lasa deoparte, pe masa, pentru o jumatate de ora.
- Se imparte aluatul pentru foile Alba ca Zapada in patru bucati egale. Suprafata de lucru si sucitorul se infaineaza si din bucatile de aluat se intind 4 foi de dimensiunea tavii in care se vor coace. Fiecare foaie se asaza pe cate o hartie de copt, iar aceasta se transfera cu atentie in tava. Se inteapa foile cu o furculita, din loc in loc, ca sa nu se umfle si se introduc in cuptor, care a fost incins in prealabil la 180 de grade, una cate una. Fiecare foaie se lasa la copt timp de 6 minute, dupa care se scot si se lasa la racorit pe un gratar.
- Se prepara crema Alba ca Zapada. Intr-o oala se amesteca cu ajutorul unui tel zaharul, galbenusurile, coaja de lamaie, sarea si vanilia. Se adauga amidonul de porumb si, treptat, cate putin, laptele rece. Se pune oala pe foc mediu si se amesteca incontinuu. Din momentul in care incepe sa fiarba, crema se mai lasa un minut ca sa se lege bine si sa capete consistenta si apoi se da deoparte, se acopera cu o folie alimentara de plastic, lipita direct de suprafata ei, ca sa nu prinda crusta si se lasa sa se raceasca complet.
- Cand crema s-a racorit, se adauga zeama celor doua lamai si se amesteca. Untul moale se bate spuma cu ajutorul unui mixer si peste el se adauga treptat crema de lamaie, putin cate putin, pana la omogenizare.
- Crema Alba ca Zapada se imparte in trei si se intinde pe trei foi, cea de-a patra, care le va acoperi pe cele trei, urmand sa fie ornata cu zahar pudra sau nuca de cocos rasa. Se monteaza pe un platou cele trei foi cu crema una peste alta, se acopera cu ultima foaie si se asaza deasupra o greutate care sa tina prajitura presata. Se lasa peste noapte in camara sau intr-un loc racoros, nu in frigider. Inainte de servire, se presara deasupra zahar pudra vanilat sau nuca de cocos rasa si se portioneaza in patrate sau romburi.
O alta varianta a acestui desert este prajitura Alba ca Zapada cu crema de ciocolata, care foloseste aceleasi foi fragede, umplute insa cu o crema diferita.
Reteta de prajitura Alba ca Zapada cu crema de ciocolata
Ingredientele, cantitatile si modul de preparare al foilor de prajitura Alba ca Zapada sunt cele din reteta clasica.
Ingrediente pentru crema de ciocolata
- 2 oua
- 200 g unt cu minimum 80% grasime, la temperatura camerei
- 1 litru de lapte
- 50 g cacao de calitate
- 50 g ciocolata neagra
- 250 g zahar tos
- 4-5 linguri de faina
- 2 lingurite esenta de rom
- nuca de cocos rasa
Modul de preparare al cremei
- Intr-o oala bate cu mixerul ouale cu zaharul si cateva linguri de lapte, adauga faina amestecata cu cacao si omogenizeaza.
- Toarna restul de lapte si ciocolata taiata bucatele, asaza oala pe aragaz, la foc mic, si amesteca incontinuu pana cand crema capata consistenta si se leaga. De cand incepe sa clocoteasca mai las-o un minut si apoi stinge focul. Adauga esenta de rom, amesteca si lasa crema sa se raceasca.
- Dupa ce s-a racorit, pune in crema untul moale, taiat bucatele si mixeaza pana obtii o compozitie omogena.
- Imparte crema de ciocolata in patru parti. Monteaza prajitura Alba ca Zapada pe un platou exact asa cum am descris in reteta clasica, cu deosebirea ca si ultima foaie, cea de deasupra, va avea un strat de crema. Presara deasupra nuca de cocos rasa si apasa usor foile cu palma. Pune o folie alimentara de plastic deasupra si asaza deasupra un tocator de lemn sau o alta tava mai grea. Astfel, crema va putea sa inmoaie foile. Las-o peste noapte in camara sau intr-un loc racoros, iar inainte de servire portioneaz-o in patrate sau romburi.
Prajitura Alba ca Zapada se poate prepara si cu alte genuri de crema, dupa preferinte. Una dintre ele este si crema de vanilie, asa-numita creme patissiere.
Reteta de crema de vanilie pentru prajitura Alba ca Zapada
Ingrediente:
- 150 g zahar tos
- 65 g faina
- 6 galbenusuri
- o jumatate de litru de lapte
- o pastaie de vanilie
- sare, un varf de cutit
Mod de preparare
- Intr-o oala se pune la fiert laptele si pastaia de vanilie, taiata in doua pe lungime.
- Intre timp, intr-un bol se bat cu un mixer galbenusurile, zaharul si sarea, pana cand se obtine o compozitie spumoasa, deschisa la culoare. Se adauga faina si se mixeaza scurt, fara sa se exagereze.
- Dupa ce laptele a fiert, se scoate pastaia de vanilie si se toarna treptat, amestecand usor, peste mixul din bol, care va deveni fluid. Se pune tot amestecul inapoi, in cratita in care a fiert laptele, pe foc mic.
- Se amesteca incontinuu cu o lingura sau spatula, avand grija sa nu se prinda de peretii sau fundul oalei. Crema trebuie lasata sa se gateasca, amestecand energic, pana se leaga, dar nu prea mult, caci ouale se pot coagula.
- Cand este gata, se scoate intr-un vas incapator si se acopera cu folie de plastic lipita de suprafata cremei pentru a nu face crusta deasupra. Se pastreaza la frigider.
Sfaturi utile
- In trecut, se obisnuia coacerea foilor pentru prajitura Alba ca Zapada pe dosul tavilor. Odata cu aparitia hartiei de cuptor si a tavilor din silicon, foile se pot manevra mult mai simplu. Poti trasa conturul tavii pe hartia de copt, pe care o decupezi si pe care poti intinde cu sucitorul aluatul. Ulterior, transferi foaia obtinuta cu tot cu hartie in tava.
- Dupa ce au fost scoase din cuptor, foile pentru prajitura sunt foarte fragile si se pot rupe usor. Ca sa eviti neplacerile de acest gen, poti lasa foile la racit chiar in tavile in care le-ai copt, fara sa le mai scoti pe un gratar de patiserie.
- Bicarbonatul de amoniu folosit pentru prajitura Alba ca Zapada este un agent de afanare si are un miros intepator, care dispare in timpul coacerii. Este bine sa coci foile suficient, altminteri amoniul nu va avea cand sa iasa din ele. Nici o coacere prelungita nu este de dorit – foile nu trebuie sa devina maro, ci doar putin rumenite pe margini.
- Cu cat prajitura Alba ca Zapada va sta mai mult – undeva intre 24 si 36 de ore – cu atat crema va fragezi foile mai bine.
- Daca preferi, poti prepara o glazura pentru prajitura Alba ca Zapada, in loc de zahar vanilat sau fulgi de nuca de cocos.
- Ca sa presezi prajitura Alba ca Zapada, poti folosi o tava de cuptor cu cateva obiecte mai grele in ea (pungi de faina, orez sau zahar, distribuite in mod egal) sau un tocator de lemn mai greu.
- Daca, dupa montare, vei lasa prajitura Alba ca Zapada la fragezit in frigider, untul din crema se va intari si gustul va avea de suferit. De aceea, este bine sa o lasi intr-un loc mai racoros sau in camara.
- In cazul in care crema s-a taiat, continua sa mixezi timp de 7-8 minute si ea isi va reveni.
- In loc de smantana fermentata, poti folosi iaurt grecesc gras, iar daca nu ai amidon poti dubla cantitatea de faina.
- Foile pentru prajitura Alba ca Zapada se pot face cu mai mult timp inainte si se pot folosi si pentru alte prajituri. Se pot pastra o luna in camara, invelite in hartie pentru copt.
- In loc de unt, la compozitia pentru foi poti folosi si untura, dar va trebui sa ajustezi cantitatea la 150 grame.
- Crema trebuie sa fie racita complet inainte de a o intinde pe foi, altminteri acestea au sa devina cleioase.
Daca doresti sa pregatesti reteta clasica de prajitura Alba ca Zapada pe care ti-am prezentat-o, tot ce ai de facut este sa respecti cantitatile si modul de preparare si sa folosesti ingrediente de calitate. Vei putea, astfel, readuce gustul copilariei si al sarbatorilor pe masa celor dragi.
Sursa foto: Shutterstock