Pastele carbonara sunt un preparat italienesc autentic, cu o popularitate incontestabila in intreaga lume. Se crede ca numele acestui fel culinar provine de la cuvantul italian “carbonaro”, care inseamna carbunar, sugerand astfel legatura acestui fel de mancare cu muncitorii la mina, care probabil pregateau un fel simplu si hranitor folosind ingrediente la indemana.
Potrivit unei alte teorii privind originea preparatului, pastele carbonara au fost create în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand localnicii combinau sunca si ouale cu pastele italienesti. Indiferent de originea sa exacta, carbonara a devenit un simbol al bucatariei italiene, apreciat pentru simplitatea sa. Astazi, reteta s-a raspandit in intreaga lume si este populara atat in restaurante, cat si in bucatariile casnice, demonstrand versatilitatea si farmecul sau universal.
Cuprins:
- Paste carbonara – reteta originala
- Paste carbonara cu smantana si bacon – o reteta simpla si rapida
- Carbonara, reteta cu pui – ingrediente si mod de preparare
- Paste carbonara cu smantana si ou – varianta vegetariana
- Paste carbonara fara ou – reteta vegana, de post
1. Paste carbonara – reteta originala
Reteta originala de paste carbonara se remarca prin simplitatea sa si prin gustul bogat si cremos. Varianta clasica a preparatului isi are radacinile in regiunea Lazio din Italia si, desi exista multiple variante moderne, originalul pastreaza esenta autenticitatii italiene. Iata cum poti prepara acasa paste carbonara delicioase, respectand traditia si gustul autentic.
- Timp de gatire: 20 min.
- Categorie reteta: pranz / cina
Ingrediente pentru paste carbonara simple, dupa reteta originala:
- 320 g de paste lungi (spaghetti sau fettuccine)
- 150 g pancetta sau guanciale (slanina italiana)
- 3 galbenusuri de ou, la temperatura camerei
- 75 g parmezan proaspat, ras
- 50 g branza pecorino romano rasa
- Piper proaspat macinat
- Sare (optionala, depinde de cat de sarata este pancetta sau guanciale)
Mod de preparare:
- Fierbe pastele in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj pana cand sunt al dente. Este important sa pastrezi putina apa de gatit la final.
- Taie pancetta in bucati mici si prajeste-o intr-o tigaie mare pana cand devine crocanta si aurie. Este posibil sa nu ai nevoie de ulei suplimentar pentru prajire, deoarece pancetta este destul de grasa. In acest caz, asigura-te ca folosesti o tigaie inalta, pentru a evita petele de grasime pe aragaz.
- Intr-un castron, bate galbenusurile impreuna cu branza parmezan si pecorino romano. Adauga un praf generos de piper proaspat macinat. Amesteca bine pentru a obtine o compozitie omogena.
- Scurge pastele si adauga-le direct in tigaia in care ai prajit pancetta sau guanciale. Amesteca bine pastele cu grasimea de la pancetta pentru a le inveli in aromele sale bogate.
- Toarna imediat amestecul de ou si branza peste pastele fierbinti. Amesteca rapid, adaugand si putina apa de la fierberea pastelor, pentru a subtia sosul si a-l face cremos.
- Pune pastele carbonara in farfurii adanci si adauga extra piper proaspat macinat si branza parmezan rasa, daca doresti. Se servesc imediat.
Sfaturi pentru o reteta perfecta de paste carbonara:
- Foloseste ingrediente de calitate: parmezanul si pecorino romano ar trebui sa fie proaspete si rase marunt. De altfel, tine minte ca reteta originala de paste carbonara este fara smantana. Asadar, daca doresti sa ai parte de gustul autentic italienesc, omite acest ingredient.
- Amesteca rapid: este important sa amesteci oul si branza cu pastele fierbinti direct in tigaie pentru a evita coagularea oului.
- Nu lasa pastele sa stea: pastele carbonara trebuie sa fie consumate imediat dupa preparare pentru a te bucura de cremozitatea sosului.
2. Paste carbonara cu smantana si bacon – o reteta reintrepretata simpla si rapida
Pastele carbonara in varianta cu smantana si bacon reprezinta o adaptare moderna a celebrei retete italienesti, care a castigat popularitate in multe bucatarii din lume. Aceasta versiune adauga o nota de cremozitate si dulceata datorita smantanii, imbinata cu aroma intensa a baconului crocant. Iata cum poti pregati aceasta varianta delicioasa si reconfortanta acasa!
- Timp de gatire: 25 min.
- Categorie reteta: pranz / cina
Ingrediente pentru paste carbonara cu bacon si smantana:
- 300 g de fettuccine
- 200 g bacon afumat, taiat cubulete sau fasii subtiri
- 200 ml smantana pentru gatit
- 3 oua mari, la temperatura camerei
- 75 g branza parmezan rasa proaspat
- Sare si piper proaspat macinat, dupa gust
- Optional: usturoi pisat sau pulbere de usturoi pentru un plus de aroma
Mod de preparare:
- Fierbe pastele in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj pana cand sunt al dente. Scurge-le si pastreaza o cana de apa de la fierbere pentru a subtia sosul mai tarziu.
- Incinge o tigaie mare si prajeste baconul taiat cubulete, pana devine crocant si aromat. Daca baconul lasa multa grasime, poti indeparta excesul din tigaie, pastrand o cantitate mica doar pentru aroma. Deoarece grasimea in exces poate genera mult fum in bucatarie, iti recomandam sa pornesti hota in timpul prajirii. Astfel te asiguri ca mirosul neplacut de grasime arsa nu se va degaja in toata casa.
- Intr-un bol mare, bate ouale impreuna cu smantana de gatit si parmezanul ras. Adauga sare si piper dupa gust. Daca doresti, poti adauga si putin usturoi pisat sau pulbere de usturoi pentru a intensifica aromele. Este important ca smantana lichida pentru pastele carbonara sa contina cel putin 20% grasime.
- Adauga pastele fierte in tigaia cu baconul crocant si amesteca bine pentru a le acoperi cu grasimea de la bacon. Asigura-te ca tigaia nu mai este pe foc, pentru a evita coagularea oualor.
- Toarna amestecul de oua si smantana peste pastele fierbinti si amesteca bine pentru a incorpora toate ingredientele. Daca sosul pare prea gros, adauga treptat apa ramasa de la paste, pana obtii consistenta dorita.
- Pune pastele carbonara in farfurii si presara piper macinat si parmezan proaspat pentru a intensifica gustul.
3. Carbonara, reteta cu pui – ingrediente si mod de preparare
Reteta de carbonara cu pui a devenit populara in SUA, unde variatiile acestui preparat sunt frecvente si bine primite. Carbonara este apreciata pentru sosul sau cremos si combinatia reconfortanta de paste cu bacon sau pancetta, iar adaugarea carnii de pui este o adaptare care se potriveste gusturilor americane. Insa, aceasta varianta de carbonara a devenit rapid cunoscuta in intreaga lume, in special datorita faptului ca puiul adauga satietate si un plus de proteina retetei clasice. Uneori, preparatul poate fi servit si cu broccoli si pesmet crocant.
- Timp total de gatire: 30 min.
- Categorie reteta: pranz / cina
- Temperatura cuptor: 180 grade Celsius
- Functie cuptor: incalzire superioara
- Timp de gatire la cuptor: 15 minute
Ingrediente pentru paste carbonara cu pui la cuptor:
- 400 g penne
- 2 bucati de piept de pui
- 100 g bacon
- 2 oua mari
- 200 ml smantana lichida
- 100 g parmezan ras
- 50 g de pesmet
- 2 lingurite fulgi de usturoi
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul incorporabil la 180 de grade Celsius.
- Umple cu apa o oala de dimensiuni medii, adauga un varf de sare si las-o pe aragaz pana la punctul de fierbere, cand poti adauga pastele penne.
- Taie puiul in cubulete si pune-l la prajit in cateva linguri de ulei vegetal, pana cand se rumeneste si devine auriu. Pune puiul deoparte si prajeste baconul taiat marunt in aceeasi tigaie.
- Intr-un bol separat, bate ouale impreuna cu smantana, usturoiul si 50 g de parmezan si adauga sare si piper, dupa gust.
- Amesteca pastele, mixul de smantana cu ou, baconul si puiul in vasul de pus la cuptor. Presara restul de parmezan si pesmetul deasupra si lasa-le la cuptor circa 15 minute sau pana cand pesmetul devine auriu.
Aceasta reteta poate servi patru persoane si trebuie consumata imediat, pentru a simti aromele proaspete ale fiecarui ingredient.
4. Paste carbonara cu smantana si ou – varianta vegetariana
Reteta vegetariana de carbonara contine, in general, ou si smantana, fiind excluse preparatele din carne specifice, precum pancetta sau bacon. De cele mai multe ori, aceasta adaptare a retetei clasice contine si broccoli, care adauga nu doar un contrast vizual, dar si un plus de nutrienti. Rezultatul este un fel de mancare satios si echilibrat, care respecta preferintele celor care nu consuma carne, pastrand in acelasi timp esenta gustativa a retetei clasice de carbonara.
- Timp total de gatire: 15 min.
- Categorie reteta: pranz / cina
Ingrediente pentru paste carbonara cu smantana si ou:
- 400 g de paste, dupa preferinte
- 200 g broccoli, taiat in buchetele mici
- 2 oua mari
- 200 ml smantana pentru gatit
- 50g parmezan ras
- Sare si piper dupa gust
- Patrunjel (optional)
Mod de preparare:
- Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, pana cand sunt al dente. Adauga broccoli in ultimele 3 minute de fierbere.
- Intr-un bol mare, bate ouale cu smantana si jumatate din cantitatea de parmezan. Adauga sare si piper dupa gust.
- Scurge pastele si broccoliul, pastrand putin din apa de fierbere. Pune pastele si broccoliul inapoi in oala la foc mic.
- Adauga amestecul de ou si smantana, mixand rapid pentru a nu coagula oul. Daca este necesar, adauga putin din apa de fierbere pentru a obtine o consistenta cremoasa. Serveste cu parmezan si patrunjel deasupra.
Trebuie mentionat ca aceasta reteta, spre deosebire de varianta originala, poate fi consumata si a doua zi. Daca nu le poti manca imediat, lasa pastele sa se raceasca la temperatura camerei, apoi pune-le in frigider, intr-un recipient inchis ermetic. Cand doresti sa le consumi, poti sa le reincalzesti la microunde sau pe plita, intr-un vas la foc mic, adaugand putin lapte pentru a preveni uscarea si lipirea pastelor.
5. Paste carbonara fara ou – reteta vegana, de post
Pastele carbonara sunt un deliciu clasic, dar varianta originala contine ou, ceea ce face ca aceasta reteta sa fie incompatibila cu dietele vegane si de post. In schimb, poti crea o versiune vegana si sanatoasa, care sa satisfaca gusturile si nevoile dietei tale. Aceasta reteta foloseste doar ingrediente de origine vegetala, ideale pentru a crea un preparat delicios si sanatos, cu mult mai putine calorii decat varianta originala.
- Timp total de gatire: 15 min.
- Categorie reteta: pranz / cina
Ingrediente pentru paste carbonara fara ou:
- 250 g spaghete
- 200 ml smantana vegetala
- 50g faina de naut
- 100 ml apa
- 200 grame tofu afumat
- 6 linguri de drojdie inactiva
- 4 linguri ulei de masline
- 2 linguri usturoi praf
- Sare si piper dupa gust
- Fierbe spaghetele pentru reteta carbonara dupa instructiunile de pe ambalaj. Apoi, intr-un vas, amesteca faina de naut cu apa, pana obtii o consistenta omogena.
- Taie tofu in cuburi mici si pune-l la prajit intr-o tigaie, cu doua linguri de ulei. Lasa-l pana cand este usor rumenit si aromat.
- Amesteca faina de naut cu oul, adauga doua linguri de drojdie inactiva si o lingura de usturoi deshidratat.
- Dupa aceea, adauga smantana vegetala in mixul de naut, doua linguri de ulei de masline, una de usturoi, sare si piper dupa preferinte. Tine cont de faptul ca tofu afumat s-ar putea sa fie sarat, asa ca degusta inainte de a adauga sare.
- Cand spaghetele sunt gata, scurge-le, apoi pune-le inapoi in oala in care le-ai fiert si amesteca-le cu sosul de smantana si tofu.
- Pastele se servesc calde, presarate cu drojdie inactiva, care inlocuieste parmezanul.
Mixul de faina de naut cu apa este folosit in loc de galbenus de ou. Acest substitut reduce considerabil cantitatea de calorii, in comparatie cu reteta originala de carbonara, fiind o alegere excelenta pentru cei care urmaresc o dieta redusa in calorii. In plus, tofu afumat prajit si smanatana vegetala asigura o consistenta si un gust delicios, facand aceasta reteta sa fie o alegere buna pentru cei care incerca sa gateasca mancare sanatoasa si gustoasa.
Asadar, care este reteta ta de carbonara preferata? Indiferent de varianta aleasa, un lucru este cert: pastele carbonara raman o emblema a gastronomiei italiene, o dovada a ingeniozitatii culinare si a pasiunii pentru ingrediente proaspete si de calitate. Asa ca, data viitoare cand cauti o masa delicioasa si reconfortanta, inspira-te din aceste retete delicioase si variate. Nu uita, secretul consta in prospetimea ingredientelor, in tehnica impecabila si in pasiunea cu care gatesti. Buon appetito!
Surse foto: Shutterstock