Pastele cu creveti sunt o combinatie culinara apreciata in intreaga lume, si pe buna dreptate! Acest preparat imbina textura al dente a pastelor cu gustul delicat al crevetilor, creand o experienta gastronomica deosebita. Popularitatea lor se datoreaza mai multor factori care te vor convinge sa le incerci.
In primul rand, prepari pastele cu creveti rapid si usor. In mai putin de 30 de minute, ai o masa delicioasa pe masa. Gasesti ingredientele in mod accesibil, in majoritatea magazinelor. Mai mult, ai la dispozitie o multitudine de retete, de la cele simple cu usturoi si ulei de masline, pana la sosuri cremoase sau picante.
Nu in ultimul rand, acest fel de mancare are o valoare nutritiva ridicata. Crevetii ofera proteine, in timp ce pastele furnizeaza carbohidrati complecsi care iti dau energie. Indiferent daca preferi o reteta clasica italiana sau vrei sa experimentezi cu arome moderne, pastele cu creveti iti ofera posibilitati nelimitate de a crea preparate delicioase.
Alegerea ingredientelor pentru paste cu creveti
Pentru a pregati cele mai gustoase paste cu creveti, alege ingrediente de calitate. Hai sa vedem impreuna ce optiuni ai la dispozitie si cum sa faci cele mai bune alegeri.
Cand vine vorba de creveti, ai cateva variante. Crevetii proaspeti ofera cel mai bun gust si textura, dar necesita putin mai mult timp pentru curatare. Daca vrei o alternativa convenabila, crevetii congelati sunt ideali pentru paste cu creveti congelati. Pentru a economisi timp, alege creveti decorticati si curatati. Indiferent de varianta aleasa, crevetii de dimensiune medie sau mare vor da un aspect mai atractiv preparatului tau.
In ceea ce priveste pastele, ai o multime de optiuni delicioase. Spaghetele si pastele fusili sunt clasice si versatile, potrivite pentru orice tip de sos. Daca preferi sosuri cremoase, pastele linguine sunt ideale. Pentru sosuri mai consistente, tagliatelle sunt perfecte. Iar daca vrei ceva care sa retina mai bine sosul, penne sunt o alegere excelenta.
Nu uita de ingredientele complementare care adauga arome unice preparatului tau. Usturoiul proaspat, patrunjelul sau busuiocul, rosiile cherry sau pasate, vinul alb sec si parmezanul ras sunt doar cateva exemple care pot transforma pastele tale cu creveti intr-o adevarata incantare culinara.
Reteta de baza pentru paste cu creveti si sos alb
Acum ca stii ce ingrediente sa alegi, hai sa trecem la o reteta clasica si delicioasa de paste cu creveti si sos alb. Este usor de preparat si perfecta pentru o cina rapida si gustoasa. Iata de ce ai nevoie si cum sa procedezi:
Fusili cu creveti si sos alb
Timp de gatire: 20-30 minute
Categorie reteta: pranz / cina
Ingrediente:
- 300g paste fusili
- 400g de creveti decorticati
- 3 catei de usturoi tocati
- 50g de unt
- 200ml de smantana pentru gatit
- 50g de parmezan ras
- sare si piper dupa gust
- patrunjel tocat pentru decor si nota finala de gust.
Mod de preparare:
- Incepe prin a fierbe pastele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. In timp ce pastele fierb, topeste untul intr-o tigaie mare si caleste usturoiul pentru 1-2 minute. Adauga crevetii si gateste-i 2-3 minute pe fiecare parte pana devin roz.
- Urmatorul pas este sa torni smantana si sa lasi sosul sa fiarba usor 2-3 minute. Adauga parmezanul ras si amesteca pana se topeste. Scurge pastele si adauga-le in tigaia cu sos, amestecand usor. Potriveste de sare si piper dupa gust.
- Serveste imediat, presarand patrunjel proaspat deasupra. Aceasta reteta simpla de paste cu creveti si sos alb este ideala pentru incepatori si poti sa o adaptezi usor dupa preferintele tale. Nu ezita sa adaugi legume sau condimente pentru a varia gustul.
Tagliatelle, spaghete, penne și fettuccine cu creveti: alte variante de retete de paste cu creveti congelati sau proaspeti
Exista o multitudine de combinatii delicioase intre diferite tipuri de paste si creveti. Hai sa exploram impreuna cateva variante populare care te vor inspira sa experimentezi in bucatarie.
Tagliatelle cu creveti sunt o alegere excelenta pentru un sos cremos. Pastele late absorb perfect sosurile pe baza de smantana sau unt. Incearca o reteta simpla cu tagliatelle fierte al dente, creveti sotati in unt si usturoi, un sos cremos din smantana pentru gatit si parmezan, si patrunjel proaspat tocat.
Tagliatelle cu creveti in sos cremos de usturoi si lamaie
Timp de gatire: 20-30 minute
Categorie reteta: Pranz / Cina
Ingrediente:
- 500g creveti (decojiti si curatati)
- 300g paste tagliatelle
- 20g suc de lamaie (aproximativ o lingura)
- 2-3 catei de usturoi (tocati fin)
- 2 linguri ulei de masline
- 300g smantana pentru gatit (cu 30% grasime)
- 50g unt
- 150g parmezan (razuit fin)
- Sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
- Fierbe tagliatellele pe aragaz sau cu ajutorul plitei incorporabile conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa cu sare. Cand sunt al dente, scurge-le, dar pastreaza o cana de apa din cea in care au fiert pastele.
- Intr-o tigaie mare, incalzeste la ochiul aragazului uleiul de masline si untul. Adauga usturoiul tocat si caleste-l la foc mediu timp de 1-2 minute, pana devine auriu si isi elibereaza aroma. Adauga crevetii si gateste-i 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin roz si opaci. Scoate crevetii din tigaie si pastreaza-i la cald.
- In aceeasi tigaie, adauga smantana pentru gatit si amesteca pentru a integra sucul lasat de creveti. Adauga sucul de lamaie si jumatate din parmezan. Amesteca la foc mic pana cand sosul devine omogen si usor cremos. Potriveste de sare si piper.
- Adauga tagliatellele fierte in tigaie si amesteca bine pentru ca sosul sa le acopere complet. Daca sosul este prea gros, adauga cate putin din apa pastrata de la paste, pana atingi consistenta dorita.
- Adauga crevetii gatiti peste paste si amesteca usor pentru a-i integra. Presara restul de parmezan deasupra si serveste imediat.
Sfat gastronomic: Serveste tagliatellele cu creveti alaturi de un pahar de vin alb sec (Sauvignon Blanc sau Chardonnay) si decoreaza cu patrunjel proaspat pentru un plus de culoare si aroma.
Spaghetele cu creveti sunt o combinatie clasica, potrivita pentru sosuri mai usoare. O varianta populara este cea cu sos de vin alb si rosii cherry:
Spaghetti cu creveti in sos de vin alb si rosii cherry
Timp de gatire: 20-30 minute
Categorie reteta: Pranz / Cina
Ingrediente:
- 500g creveti (decojiti si curatati)
- 300g spaghete
- 3 linguri ulei de masline extra virgin
- 3-4 catei de usturoi (tocati fin)
- 200ml vin alb sec
- 250g rosii cherry (taiate pe jumatate)
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingurita fulgi de ardei iute (optional)
- 50g unt
- 50g parmezan (razuit fin)
- Sare si piper (dupa gust)
- Patrunjel proaspat (tocat marunt, pentru decor)
Mod de preparare:
- Fierbe spaghetele in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj, pana devin al dente. Pastreaza o cana din apa in care au fiert, apoi scurge-le.
- Incalzeste 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare. Adauga crevetii decongelati pastrati in aparatul frigorific si caleste-i 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin roz si fragezi. Scoate-i din tigaie si pastreaza-i la cald.
- In aceeasi tigaie, adauga restul de ulei de masline si usturoiul tocat. Gateste la foc mic 1-2 minute, pana usturoiul devine auriu. Adauga fulgii de ardei iute (daca doresti o nota picanta) si rosiile cherry. Gateste-le 3-4 minute, pana cand rosiile incep sa se inmoaie usor.
- Toarna vinul alb peste rosii si lasa-l sa fiarba la foc mediu, timp de 2-3 minute, pana alcoolul se evapora si sosul incepe sa se reduca. Adauga sucul de lamaie si untul, amestecand pana cand sosul devine lucios si cremos.
- Pune spaghetele fierte in tigaie si amesteca-le bine cu sosul. Daca sosul este prea dens, adauga cate putin din apa pastrata de la paste. Adauga crevetii in tigaie si amesteca usor pentru a-i distribui uniform.
- Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Presara parmezanul razuit deasupra si decoreaza cu patrunjel proaspat.
Sfat gastronomic: Serveste spaghetele cu creveti alaturi de un vin alb sec precum Pinot Grigio sau Vermentino. Pentru un plus de rafinament, poti adauga cativa stropi de ulei de masline extravirgin de calitate chiar inainte de servire.
Daca preferi sosuri mai consistente, pastele de tip penne cu creveti sunt ideale. Sosul patrunde in interiorul pastelor tubulare, si aduc o explozie de gust la fiecare inghititura. Incearca o reteta dua cum urmeaza:
Penne cu creveti in sos de rosii, smantana si busuioc
Timp de gatire: 20-30 minute
Categorie reteta: Pranz / Cina
Ingrediente:
- 500g creveti (decorticati si curatati)
- 300g paste penne
- 2 linguri ulei de masline extra virgin
- 50g unt
- 3 catei de usturoi (tocati fin)
- 400g rosii pasate (sau pulpa de rosii din conserva)
- 200g smantana pentru gatit (cu 30% grasime)
- 50g parmezan (razuit fin)
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingurita zahar (pentru echilibrarea aciditatii rosiilor)
- 5-6 frunze de busuioc proaspat (tocat)
- Sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
- Fierbe pennele in apa cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj, pana devin al dente. Pastreaza o cana din apa in care au fiert, apoi scurge-le.
- Intr-o tigaie mare pe plita incorporabila sub hota de bucatarie pentru a evita eventualele degajari de fum sau abur , incalzeste uleiul de masline si untul. Adauga usturoiul tocat si caleste-l la foc mediu timp de 1 minut, pana devine auriu. Adauga crevetii si gateste-i 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin roz. Scoate-i din tigaie si pastreaza-i la cald.
- In aceeasi tigaie, toarna rosiile pasate si lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Adauga zaharul pentru a reduce aciditatea, apoi smantana pentru gatit si amesteca bine. Continua sa gatesti sosul la foc mic inca 2-3 minute, pana devine cremos si omogen.
- Adauga sucul de lamaie, parmezanul razuit si jumatate din busuiocul tocat. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
- Pune pennele fierte in tigaie si amesteca-le bine cu sosul. Daca sosul este prea dens, adauga cate putin din apa pastrata de la paste, pana obtii consistenta dorita. Adauga crevetii in tigaie si amesteca usor pentru a-i distribui uniform.
- Presara restul de busuioc tocat peste paste si, optional, cativa fulgi de ardei iute pentru o nota picanta. Serveste imediat.
Sfat gastronomic: Aceasta reteta merge de minune cu un vin rosé sec sau un vin alb aromat, precum Sauvignon Blanc. Pentru un plus de eleganta, decoreaza cu cateva frunze intregi de busuioc proaspat si cativa stropi de ulei de masline de calitate.
Pentru o alegere rafinata, opteaza pentru fettuccine cu creveti. Acestea sunt perfecte pentru sosuri cremoase.
Fettucine cu creveti in sos de unt si lamaie
Timp de gatire: 20-30 minute
Categorie reteta: Pranz / Cina
Ingrediente:
- 500g creveti (decojiti si curatati)
- 300g paste fettucine
- 50g unt
- 2 linguri ulei de masline
- 3 catei de usturoi (tocați fin)
- 100ml vin alb sec
- 150ml smantana pentru gatit (cu 30% grasime)
- 1 lingura suc de lamaie
- 50g parmezan (razuit fin)
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie (bio)
- Sare si piper (dupa gust)
- Patrunjel proaspat (tocat, pentru decor)
Mod de preparare:
- Fierbe fettucinele in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj, pana devin al dente. Scurge-le, pastrand o cana din apa in care au fiert.
- Incinge uleiul de masline intr-o tigaie mare si adauga usturoiul tocat. Caleste-l timp de 1-2 minute, pana devine auriu. Adauga crevetii si gateste-i 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin roz si fragezi. Scoate-i din tigaie si lasa-i deoparte.
- In aceeasi tigaie, adauga vinul alb si lasa-l sa fiarba 2-3 minute, pana alcoolul se evapora. Ai grija sa pornesti hota de deasupra ochiurilor aragazului. Adauga untul si lasa-l sa se topeasca, apoi smantana pentru gatit si sucul de lamaie. Amesteca bine pentru a obtine un sos cremos.
- Adauga coaja rasa de lamaie, sare si piper dupa gust. Presara jumatate din parmezan in sos si amesteca pana se integreaza complet.
- Pune fettucinele fierte in tigaie si amesteca-le bine cu sosul. Adauga crevetii si, daca sosul este prea gros, cate putin din apa pastrata de la paste, pentru a obtine consistenta dorita.
- Presara restul de parmezan si patrunjel tocat deasupra. Serveste imediat.
Sfat gastronomic: Aceasta reteta merge perfect cu un vin alb sec, precum Chardonnay sau Pinot Grigio. Pentru o prezentare eleganta, decoreaza cu felii subtiri de lamaie si cateva frunze intregi de patrunjel.
Nu uita ca poti folosi si creveti congelati pentru toate aceste retete. Asigura-te ca ii scoti din congelatorul combinei frigorifice sau din lada frigorifica la timp pentru a se dezgheta si apoi ca ii scurgi bine inainte de gatire.
Sosuri populare pentru paste cu creveti
Sosul este elementul care poate transforma complet o reteta de paste cu creveti. Hai sa exploram impreuna cateva dintre cele mai apreciate optiuni care vor face din preparatul tau o adevarata incantare culinara.
Un sos clasic si rafinat este cel alb cu vin si usturoi. Pentru a-l prepara, ai nevoie de vin alb sec, usturoi proaspat tocat, unt, smantana pentru gatit si patrunjel proaspat. Vinul alb adauga o nota de aciditate si aroma, in timp ce usturoiul ofera un gust intens. Untul si smantana confera textura cremoasa care imbratiseaza perfect pastele si crevetii.
Daca preferi o varianta mediteraneana, incearca un sos aromat de rosii. Foloseste rosii pasate sau cherry, usturoi, busuioc proaspat si ulei de masline. Acest sos se potriveste excelent cu paste cu creveti si usturoi, oferind un gust proaspat si usor care te va face sa te simti ca intr-o vacanta pe coasta italiana.
Pentru o experienta mai indulgenta, opteaza pentru un sos cremos cu smantana. Combina smantana pentru gatit cu parmezan ras, usturoi si unt. Acest sos bogat imbratiseaza perfect crevetii si pastele, creand o textura catifelata care te va face sa savurezi fiecare inghititura.
Daca esti fan al mancarurilor picante, pregateste un sos cu ardei iute proaspat sau fulgi de chili, usturoi, ulei de masline si zeama de lamaie. Acest sos adauga o nota intensa preparatului de paste cu creveti si usturoi, oferind o experienta culinara memorabila pentru cei care apreciaza gusturile puternice.
Sfaturi pentru prepararea perfecta a pastelor cu creveti
Pentru a obtine cele mai delicioase paste cu creveti, urmeaza aceste sfaturi esentiale care te vor ajuta sa devii un adevarat maestru in prepararea acestui fel de mancare.
Incepe prin a alege creveti proaspeti sau congelati de calitate. Daca folosesti creveti congelati, decongeaza-i in frigider, nu la temperatura camerei. Curata si decorticheaza crevetii inainte de gatire. Pentru mai multa aroma, marineaza-i 10-15 minute in ulei de masline, usturoi si ierburi aromatice.
Cand vine vorba de gatirea pastelor, foloseste o cantitate generoasa de apa sarata. Respecta timpul de fierbere indicat pe ambalaj pentru a obtine textura al dente perfecta. Nu uita sa pastrezi o cana din apa de fierbere pentru a ajusta consistenta sosului mai tarziu.
Pentru prepararea sosului, incepe inainte de a fierbe pastele. Daca pregatesti un sos alb, combina unt, usturoi, vin alb si smantana. Pentru un sos rosu, foloseste rosii pasate, usturoi si busuioc. Adauga crevetii in sos doar la final, pentru 2-3 minute, pentru a evita gatirea excesiva.
La final, amesteca pastele cu sosul si crevetii intr-o tigaie mare. Adauga treptat din apa pastelor pentru a obtine consistenta dorita. Presara patrunjel proaspat tocat si parmezan ras deasupra pentru un plus de savoare.
Tine minte ca crevetii au nevoie de doar 2-3 minute pe fiecare parte pana devin roz si opaci. Gatirea excesiva ii va face tari si elastici la mestecat, asa ca fii atent la acest aspect.
In final, cu aceste sfaturi, vei obtine de fiecare data paste cu creveti delicioase si aromate. Nu ezita sa experimentezi cu diverse alte retete pentru a gasi combinatia perfecta de ingrediente si arome care se potriveste gusturilor tale. Pofta buna!