Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

Papanasi deliciosi si pufosi cu smantana si dulceata

Din ingrediente simple, pe care le ai mereu in frigider sau camara, poti prepara un desert apreciat de toata lumea: celebrii papanasi cu branza prajiti sau fierti, pentru varianta mai sanatoasa. Insa reteta traditionala cere ca papanasii sa fie rumeniti in baie de ulei (deh, nu-i mananci in fiecare zi!) si musai rasfatati la final cu niscaiva smantana grasa, dulce-acrisoara si scaldati generos cu dulceturi fine.

Asadar, patrunde si tu in universul papanasilor, aflat pe primele locuri printre cele mai bune dulciuri de casa, invata sa-i pregatesti si incearca retetele simple pentru a-ti alinta familia si prietenii cu desertul delicios.

Cum se prepara papanasii?

papanasi cu smantana

Pentru a prepara o reteta papanasi clasici, rumeni, parfumati si pufosi, este nevoie doar de putina indemanare si sa cunosti anumite lucruri esentiale:

1. Alege corect branza pentru papanasi

Branza de vaci trebuie sa fie proaspata, dulce, cu o textura moale, dar densa. Cea mai potrivita este cea cu 9% grasime, care iti va asigura un aluat omogen. La fel de potrivita poate fi branza ricotta. Inainte de a pregati papanasii, este recomandat sa lasi branza la scurs, intr-o sita sau un tifon, pentru a se elimina orice exces de lichid.

2. Respecta mereu proportiile ingredientelor pentru papanasi

Proportia ideala este de 1-2 oua potrivite pentru 500 g de branza de vaci. Daca adaugi mai multe oua, papanasii tai vor iesi prea uscati, daca vei folosi mai putine, aluatul se va sfarama la prajit, iar rezultatul va fi unul nedorit.

3. Pregateste cu atentie aluatul pentru papanasi

In mod normal, aluatul de papanasi ar trebui sa contina faina de grau universala, gris si amidon. Acesta din urma ofera finete gogosilor. Daca doresti sa pregatesti panasi mai light, atunci poti folosi faina de tarate, dar cele mai bune rezultate le obtii cu ajutorul grisului, care va asigura un aluat omogen, iar papanasii vor fi delicati.

4. Foloseste cantitatea potrivita de zahar

Poti chiar sa renunti la zahar, avand in vedere ca papanasii vor fi serviti in mod normal cu dulceata sau sirop de fructe. Daca doresti sa pui totusi zahar, 1-2 linguri sunt mai mult decat suficiente. O cantitate mai mare poate distruge complet compozitia de papanasi, intrucat, in timpul gatirii devine sirop si consistenta aluatului se schimba total.

5. Ai grija la gatirea papanasilor

Traditional, papanasii se prajesc in baie de ulei. Foloseste o oala cu fundul dublu sau, si mai bine, o oala din fonta. Incalzeste uleiul la foc moderat. Testeaza uleiul cu ajutorul unui bat de frigaruie sau cu coada unei linguri de lemn. Daca incep sa se faca bule in jurul lemnului, uleiul este suficient de fierbinte pentru a se putea praji papanasii.

Daca doresti o varianta mai light, poti fiebe papanasii, apoi ii poti servi tavaliti prin pesmet si zahar. Este varianta de papanasi regasiti, cel mai adesea, in Banat si Ardeal, la originea lor aflandu-se un alt desert delicios: gombotii cu prune, de provenienta austro-ungara.

Petrece mai putin timp in bucatarie alegand un aragaz cu eficienta ridicata si cu aprindere integrata, care iti permite aprinderea arzatorului printr-o simpla apasare. Afla totul despre aragazele Arctic care te vor ajuta la gatit.

6. Ce smantana se foloseste la papanasi

Poti folosi orice fel de smantana preferi, mai grasa, mai slaba. Evident, cei mai gustosi vor fi cei acoperiti de smantana grasa sau chiar de iaurt grecesc. Adauga cateva lingurite generoase din dulceata preferata si… pofta buna la papanasi!

Reteta papanasi cu branza de vaci si dulceata

papanasi cu branza

Cine poate rezista unor papanasi pufosi, aromati, cu smantana si dulceata de visine acrisoara? 

Ingrediente:

  • 300 g branza de vaci bine scursa
  • 300 g faina
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 7 g praf de copt
  • 10 g zahar vanilat
  • 2 oua
  • 500 ml ulei pentru prajit
  • dulceata de visine

Modul de preparare: Intr-un castron, amesteca branza de vaci cu sarea, vanilia si coaja de lamaie. Adauga ouale batute si amesteca pana la omogenizare. Cerne faina cu praful de copt si amesteca in compozitia de branza. Prepara un aluat moale, nelipicios. Imparte aluatul in sase. Din fiecare bucata, creeaza o bila mica, iar din restul de aluat formeaza un covrig.

Incinge uleiul intr-un vas de fonta sau cu fundul dublu si prajeste papanasii pe ambele parti, pana devin rumeni. Scoate-i pe servete de hartie pentru a-si lasa excesul de ulei. Serveste-i cu smantana si dulceata de visine.

Descopera 👉 gama de hote de la Arctic, cu un sistem de absorbtie sporita, care iti vor garanta o atmosfera placuta nu doar in bucatarie, ci in toata casa, chiar si atunci cand vei praji deliciosii papanasi.

Reteta papanasi de post

papanasi de post

Daca tii post sau esti vegan ori vegetarian, nimic nu te impiedica sa te bucuri de o portie delicioasa de papanasi.

Ingrediente:

  • 250 g tofu natur moale sau matasos, bine scurs
  • 200 g faina
  • 60 g zahar
  • 1 lingura seminte de in macinate
  • 10 g praf de copt
  • 1 lingurita extract pur de vanilie
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de portocala sau lamaie
  • ulei de cocos pentru prajit

Mod de preparare: Amesteca lingura de in macinat cu 2 linguri de apa fierbinte si lasa deoparte 5 minute. Va actiona ca un inlocuitor de ou in aceasta reteta. Folosind un robot de bucatarie, zdrobeste bine tofu, adauga pasta de in, coaja de citrice, extractul de vanilie, sarea. Amesteca totul bine. Adauga treptat faina amestecata cu praful de copt. Omogenizeaza compozitia de papanasi. Daca aluatul este prea uscat, adauga, treptat, cateva linguri de lapte vegetal. Ia cu o lingura din compozitie si formeaza intre palme bilute, aplatizeaza-le usor si prajeste-le in ulei de cocos pe ambele parti. Serveste papanasii de post cu zahar pudra, sos de fructe de padure sau cu o lingura de iaurt vegan si dulceata preferata.

Reteta papanasi fierti cu branza

reteta de papanasi

Niste papanasi mai altfel, specifici zonei Moldovei, reteta oarecum asemanatoare pirogilor poloneze.

Ingrediente:

Pentru aluat

  • 300 g faina
  • 2 oua 
  • 1 lingura ulei
  • 2-3 linguri apa
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 300 g branza de vaci, scursa bine
  • 3 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1 plic zahar vanilat
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare: Intr-un bol, amesteca faina cu ouale batute, uleiul si un praf de sare. Apoi treptat, adauga cate o lingura de apa pana cand vei avea un aluat elastic, nelipicios.

Amesteca ingredientele pentru umplutura.

Intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara, destul de subtire (cam 3 mm), apoi decupeaza cercuri din el. Daca ai o forma pentru ravioli, acum este momentul sa o scoti, pentru ca te ajuta sa formezi papanasii. Daca nu, umple fiecare cerc de aluat cu o lingurita de branza, inchide forma pentru a forma un semicerc si cu o furculita sigileaza bine marginile papanasului.

Intr-o oala generoasa, pune la fiert apa cu putina sara. Fierbe papanasii timp de 10 minute sau pana cand se ridica singuri la suprafata.

Serveste-i cu unt topit si zahar pudra, sau ii poti introduce intr-un vas pentru copt, stropeste-i cu unt topit si zahar si lasa-i la cuptor 10 minute, pentru a se rumeni usor la suprafata.

Reteta papanasi branza de vaci

cum se prepara papanasii

Acesti papanasi cu branza de vaci sau cu ricotta se pregatesc rapid si sunt deosebit de gustosi.

Ingrediente:

  • 350 g branza de vaci (sau ricotta)
  • 2 oua
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 60 g zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 230 g faina alba
  • ½ lingurita sare

Mod de preparare: Amesteca intr-un bol branza bine scursa, ouale, zaharul, sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie. Adauga treptat faina amestecata cu bicarbonatul. Framanta pana la omogenizare. Rupe bucati de aluat, ruleaza-le si da-le forma unor covrigi mai grosi. Intr-o tigaie mai mare, adauga ulei pana la jumatate si incalzeste-l la foc mediu. Cand este incins, prajeste papanasii pe ambele parti. Scoate-i cand sunt rumeniti, lasa-i pe servete de hartie sa se scurga. Serveste-i cu zahar pudra amestecat cu scortisoara sau clasic, cu smantana si dulceata la alegere.

Iar dupa o portie copioasa de papanasi, este reconfortant sa stii ca nu ai nevoie sa speli vasele cu mana. 

Descopera 👉 masinile de spalat vase de la Arctic, alege-o pe cea potrivita si las-o pe ea sa faca treaba in locul tau. Nu doar ca va lasa vasele sclipind, dar o va face cu un consum redus de apa si energie electrica.

Reteta papanasi moldovenesti

papanasi moldovenesti

Tot din Moldova vin si papanasii de mai jos. Au o textura cremoasa, delicata si un gust puternic de branzica de vaci. Serveste-i reci sau calzi, sunt la fel de deliciosi.

Ingrediente:

  • 350 g branza de vaci (stoarsa bine)
  • 2 oua potrivite
  • 200 g faina
  • 50 g zahar
  • ½ lingurita sare
  • 1 plic praf de copt
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare: Amesteca spuma ouale cu un praf de sare si cu zaharul, pana cand acesta din urma se dizolva complet. Adauga branza, faina cernuta cu praful de copt, vanilia si coaja rasa de citrice. Amesteca pana cand vei avea un aluat moale, usor de modelat. Cu mainile umezite, formeaza chiftelute din aluat. Intr-o tigaie, incinge cateva linguri de ulei, apoi adauga papanasii si rumeneste-i pe ambele parti. Cand sunt gata, scoate-i pe prosoape de hartie, pentru a absorbi surplusul de ulei. Serveste papanasii presarati cu zahar pudra vanilat si cu sos de fructe de padure.

Papanasi prajiti aperitiv

Daca doresti un aperitiv rapid, simplu de pregatit, incearca reteta de papanasi sarati. Va deveni in scurt timp un preparat preferat in familia ta.

Ingrediente:

  • 500 g branza de vaci
  • 100 g branza de oi (de burduf) 
  • 100 g faina
  • 2 oua potrivite
  • 3 cepe verzi
  • ½ legatura marar tocat fin
  • ½ legatura patrunjel tocat fin
  • 1 lingurita boia dulce sau afumata
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare: Toaca marunt verdeturile: mararul, patrunjelul si ceapa verde. Amesteca branza de vaci cu cea de oi, apoi adauga ouale batute spuma, faina cernuta cu praful de copt si verdeturile. Adauga condimentele: sare, piper, boia de ardei si omogenizeaza aluatul. Cu mainile pudrate cu faina, formeaza din aluat bile, pe care le vei turti usor. Incalzeste uleiul intr-o tigaie si prajeste papanasii de branza pe ambele parti. Cand sunt frumos rumeniti, lasa-i sa se odihneasca pe servete de hartie. Savureaza-i calzi, cu o lingura de smantana deasupra.

Gustul copilariei se afla de cele mai multe ori in retetele simple, de casa, pregatite cu drag de mamele sau bunicile noastre. Este cazul papanasilor, indiferent de zona din care provenim si de varianta in care ii preferam. Este adevarat, papanasii raman un desert preferat, chiar daca, de multe ori, sunt o placere vinovata pe care nu ne-o putem refuza.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Arctic Romania