Painea si sarea in traditia romaneasca

Publicat la data de: 10/12/2021, 11:23

Autor: Arctic

Painea si sarea in traditia romaneasca
Painea si sarea in traditia romaneasca
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2021/11/paine-si-sare.jpg
November 9, 2021
Arctic

Darul painii si sarii are o traditie indelungata. In timp, obiceiul cu pricina s-a pierdut treptat, iar acum se mai pastreaza doar la ceremoniile oficiale, atunci cand politicienii din Romania primesc oaspeti de peste hotare, la vizite oficiale sau la sarbatori nationale, precum 1 Decembrie. Acest ritual este poate unul dintre cele mai vechi obiceiuri […]

Darul painii si sarii are o traditie indelungata. In timp, obiceiul cu pricina s-a pierdut treptat, iar acum se mai pastreaza doar la ceremoniile oficiale, atunci cand politicienii din Romania primesc oaspeti de peste hotare, la vizite oficiale sau la sarbatori nationale, precum 1 Decembrie.

Acest ritual este poate unul dintre cele mai vechi obiceiuri de ospitalitate. Din cele mai vechi timpuri, romanii isi intampinau oaspetii sau vizitatorii cu paine si sare (in trecut, cu grau si sare), in semn de bunatate, respect si dragoste. Painea, simbol stravechi al vietii, si sarea, asa cum a fost numita in popor Maica Domnului, sunt pentru noi doua valori sacre, transmise din generatie in generatie.

Cerealele, faina, aluatul si, in cele din urma, painea sunt incarcate de o simbolistica veche, mereu prezenta in lumea satului, si nu numai, ca semn de bucurie, belsug, fertilitate, prietenie, puritate. In diversele ei forme, painea insoteste omul de-a lungul vietii, in momente de bucurie si de tristete deopotriva. De exemplu, tortul de nunta, in sine o forma arhaica de paine, este semn de bucurie si bunastare. Colacul oferit la inmormantare simbolizeaza existenta omului, completeaza ciclul vietii si este un pod prin care acesta trece in lumea de dincolo. Painea semnifica insasi viata, iar pentru romani ea este o fiinta vie. Este trupul lui Dumnezeu, asadar ea va sta mereu la loc de cinste, pe un stergar curat, de un alb pur. 

Sarea are si ea un caracter sacru. Mii de ani a fost considerat adevaratul aur al Antichitatii, inca de pe vremea Imperiului Roman. De aici si superstitia conform careia daca scapi sare pe jos, acest lucru poate prevesti un conflict. La fel si expresia „sarea in bucate”, condimentul fiind esential in bucatarie, caci niciun preparat nu are gust fara ea. La evrei, greci si la noi, romanii, sarea simbolizeaza prietenie si ospitalitate. In spatiul nostru, este folosita atat in ritualuri benefice, cat si malefice. Se adauga sare la prima baie a unui copil nou-nascut, pentru a castiga favoarea ursitoarelor, iar mamei care tocmai a nascut i se ofera paine, sare si alte obiecte simbolice, pentru ca pruncul sa aiba o viata prospera. La nunta, mirii trebuie sa consume paine si sare, pentru a atrage belsugul si fertilitatea.

In peisajul rural exista multe astfel de superstitii legate de sare, de la punerea acesteia in pragul casei pentru a proteja casa impotriva farmecelor sau in pantofii cuiva bolnav, pentru a-l proteja de boala.

Paine rustica

Niciun alt miros nu-ti lasa apa in gura ca cel al unei paini proaspat scoase din cuptor, aburinde, care parca abia asteapta sa fie unsa cu unt si presarata cu sare.

Ingrediente:

  • 500 g faina 
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 250-300 ml apa
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare: dilueaza drojdia in 30 ml de apa calduta cu zahar. Intr-un vas mare, amesteca faina, sarea si, treptat, restul de apa. La final adauga maiaua de drojdie si framanta pana cand aluatul este omogen si se desprinde de pe peretii vasului. Scoate aluatul din vas si continua sa il framanti pe o suprafata de lucru timp de 15 minute, pana cand devine elastic. La final, pudreaza aluatul cu putina faina, asaza-l in vas si acopera cu un prosop curat. Lasa-l la dospit doua ore, intr-un loc cald. Cand aluatul si-a dublat volumul, framanta-l din nou doua minute. Da-i forma dorita, acopera-l si lasa-l sa mai stea o ora. Preincalzeste cuptorul la 250°C. Cresteaza aluatul longitudinal cu o lama de patiserie sau un cutit bine ascutit. Presara painea cu putina faina. Scade temperatura cuptorului la 230°C si coace timp de 30 de minute. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute. Scoate painea si las-o sa se raceasca pe un gratar.

👉 Alege cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca painea ta va fi pufoasa si ca va avea o crusta crocanta, delicioasa.

Dorada in crusta de sare

O reteta delicioasa, extrem de usor de realizat, foarte aromata, care va face deliciul familiei tale. 

Ingrediente:

  • 1 dorada
  • 1,5 kg sare grunjoasa
  • 3 albusuri
  • 100 g unt
  • 1 lingura cimbru
  • ½ lamaie
  • ½ lingurita amidon
  • 2 linguri capere
  • sare
  • piper 

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 210°C. Clateste pestele sub jet de apa si usuca-l usor in prosoape de hartie. Condimenteaza-l cu piper pe interior. Amesteca sarea grunjoasa cu cimbrul si albusurile batute spuma. Intr-un vas destul de mare, intinde un strat de 1 cm, apoi asaza pestele deasupra ei. Acopera cu sare grunjoasa si inveleste bine pestele cu aceasta crusta. Coace timp de 45 de minute. Stoarce lamaia, amesteca amidonul cu zeama de lamaie, untul si un praf de sare si piper. Pune-l pe plita aragazului, la foc mediu, si amesteca usor pana cand se ingroasa sosul. Adauga si caperele. Scoate pestele de la cuptor, rupe crusta de sare si scoate fileurile de dorada. Serveste-le cu sosul pregatit anterior, felii de lamaie si cartofi mici fierti.

Somon Gravlax

De inspiratie scandinava, acest somon gravlax se serveste in special la sarbatori. O reteta simplu de realizat, pestele se gateste singur, intr-un pat de sare, iar dupa doua zile la frigider este gata de consumat.

Ingrediente:

  • 500 g file de somon cu piele
  • 100 g sare grunjoasa roz
  • 45 g zahar
  • 7 g de piper colorat
  • 1 lingura de vodca
  • coaja de la 1/2 lamaie organica
  • 1 bucata de ghimbir (optional)
  • ½ legatura de verdeturi proaspete

Mod de preparare: clateste somonul si usuca-l in prosoape de hartie. Pregateste o marinata din zahar, vodca, sare, piper, ghimbir ras si verdeturi tocate marunt. Pe o foaie mare de hartie de copt asaza pestele, acopera-l cu marinata de sare grunjoasa. Infasoara bine pestele in hartie si leaga-l daca este necesar. Asaza pestele intr-un vas adanc si da-l la frigider pentru cel putin 24 de ore. Dupa 12 ore, inlatura zeama care se formeaza in vas, reambaleaza pestele in sare si mai lasa-l la marinat inca 12 ore. Inainte de servire, scoate-l de la frigider si clateste-l repede sub jet de apa rece, apoi usuca-l. Vei vedea ca somonul a devenit ferm, iar coaja se poate scoate usor. Somonul Gravlax poate fi tinut la frigider aproximativ o saptamana. Il poti servi cu salata de cartofi, ca fel principal, sau ca aperitiv, pe felii de paine neagra prajite.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor familiei tale.

Desi acum mai rar intalnit, dar la fel de apreciat ca in alte timpuri, ritualul de a imparti painea si sarea cu cineva este un semn de prietenie si omenie si un mod de a crea o legatura stransa si de durata cu persoana respectiva. Pentru ca, mai presus de toate, painea ramane simbolul vietii, iar sarea este marca unei legaturi durabile, pretioase si de nezdruncinat.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Arctic Romania