Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Minimalismul ca stil de viata. Care este preferatul tau?

Autor: Arctic

Data publicarii: November 2, 2017

Data modificarii: June 9, 2022

Minimalismul, in cultura noastra moderna, este un termen care a prins amploare si notorietate in zone ce tin de arta (pictura, muzica, arhitectura, design) si apoi in cele legate de felul cum abordam viata, lucrurile pe care le detinem sau dorim sa le cumparam, ce alegem sa mancam sau sa imbracam. Tocmai pentru ca este foarte prezent, minimalismul este infuzat cu multe semnificatii incat pare ca nu mai inseamna nimic sau fiecare are propria sa intelegere cu privire la acest stil de viata.

In privinta stilului de viata, ideea de minimalism a aparut ca reactie la societatea consumerista si prin urmare, la tendinta de a te ”aglomera” cu posesii, care adesea isi pierd utilitatea la scurt timp dupa achizitionare sau nu mai aduc aceeasi satisfactie. Stilul de viață minimalist imbratiseaza ideea ca, orice lucru care depaseste o necesitate, este echivalent cu risipa, cu distragerea de la ce este esential si creeaza dizarmonie in sine, in relatii si in societate.

Minimalismul isi gaseste in randul celor care il apreciaza si se aliniaza la un astfel de stil de viata, diferite modalitati de a fi practicat si transpus in viata fiecaruia. Astfel, in cele ce urmeaza iti vom dezvalui cateva tipologii de minimalisti si prin ce se caracterizeaza, invitandu-te sa vezi care dintre ele crezi ca ti se potriveste cel mai bine sau… poate ne vei impartasi propriul tau stil de viata minimalist.

1) Minimalistul autentic

2) Minimalistul auster

3) Minimalistul experiential

1) Minimalistul autentic

Minimalistul autentic pune accent nu pe reducerea obiectelor pe care le detine, in mod special, ci pe calitatea si estetica lucrurilor pe care le alege sa faca parte din existenta lui – fie ca este vorba de obiecte, activitati, imbracaminte. Culoarea preferata a unui minimalist autentic este albul. Aproape tot ceea ceea ce va detine, de la haine la felul cum arata locuinta, va avea linii clare, simple, va manifesta o preferinta accentuata pentru monocromie, mai ales culoarea alba. De asemenea, acest tip de minimalist nu isi va incarca niciodata vizual casa, mobila va fi putina si functionala, va avea putine obiecte de decor afisate prin casa. Totul va fi unitar si extrem de bine gandit pentru a crea un anumit tip de atmosfera.

 

2) Minimalistul auster sau esentialist

Minimalistul auster sau esentialist este acel tip de persoana in permanenta curioasa si fascinata sa afle de cat de multe lucruri se poate lipsi. Ei reduc in permanenta obiectele pe care le poseda si sunt orienttati catre a avea cat mai putin pana la a se rezuma exclusiv la strictul necesar. Daca arunci o privire in dulapul unui minimalist auster vei observa ca are o garderoba tip capsula, cu obiecte vestimentare putine, cu rol si utilitate bine definite. La fel, si in bucatarie va avea vesela si aprovizionarea la minimum, cat sa dureze timp de o saptamana pana la viitoarea sesiune de cumparaturi. Minimalistul esentialist va alege uneori sa renunte la lucrurile vechi pentru a-si procura altele mai bune, mai eficiente si durabile. Va pune accent si el pe calitatea produselor cumparate si pe valoarea lor in termeni de utilitate in viata sa.

 

3) Minimalistul experiential

Minimalistul experiential este cel care nu  cheltuie pentru obiecte, ci investeste in experiente. Este genul de persoana, care nu are multe lucruri in casa lui, doar strictul necesar si obiecte care sa serveasca hobbiurilor pe care le are. Lipsa abundetei de obiecte nu este o alegere intentionata a unui experientialist, ci mai de graba o consecinta a stilului sau de viata de explorator. Daca, de exemplu, este pasionat sa obtina experiente noi prin calatoriile dese pe care si le planifica, este firesc ca obiectele minimale, pe care le detine sa fie din aceasta zona: rucsac, incaltaminte comoda, haine confortabile, lanterne si alte accesorii necesare unui calator. Minimalistul experientialist are multe tipuri de personalitate. Din aceasta categorie pot face parte tipologia aventurierului hipiot, la freelancer-ul denumit si digital nomad, care munceste in timp ce calatoreste.

Ia-ti un moment sa reflectezi la propriul stil de viata si impartaseste-ne care este stilul tau de minimalist preferat sau care este cel pe care tu insuti il practici deja. Suntem tare curiosi sa aflam cum vezi si tu acest fel de a trai.