Mancaruri traditionale romanesti mai putin cunoscute
- Prima pagină
- Gustos si Sanatos
- Mancaruri traditionale romanesti mai putin cunoscute
Bucataria traditionala romaneasca este foarte diversa, cuprinzand multe feluri de mancare, impreuna cu obiceiuri provenite din intersectarea culturilor gastronomice cu a altor popoare. Mancarurile traditionale romanesti au fost influentate de-a lungul istoriei de preparate de la greci, turci, italieni, sarbi si maghiari. Fiind mai putin cunoscute, retetele ce urmeaza aduc influente de pe intreg continentul european, capturand esenta bogata a gastronomiei in cultura romana.
Mancare de gutui - Este un preparat foarte apreciat in bucataria romaneasca, dar prezent si in cea turceasca, marocana sau araba. Carnea folosita poate fi de pui, miel, vita sau chiar de porc. Iti vor trebui urmatoarele:
- 1 kg gutui
- 1 kg carne de pasare (copane si piept)
- 100 g unt
- 2 linguri zahar
- 1 lingură faina
- 3 linguri vin alb sec
- 25 ml rachiu de fructe sau coniac
- 250 ml supa de carne
- Sare, piper
Gutuile se spala si se curata bine de cotoare si samburi, iar apoi se taie felii. Se rumeneste carnea in unt, iar separat intr-o cratita mai mare se incinge faina, care se stinge apoi cu supa de carne. Dupa ce ai rumenit carnea, scurge-o de grasime si pune-o la fiert in zeama de carne, circa 5-10 minute. In restul de unt pune la prajit feliile de gutui, pana incep sa faca crusta. Se aseaza si acestea in cratita cu supa de carne. Separat se caramelizeaza zaharul, care apoi se stinge cu vin, rachiu si un pic de zeama de la mancarica, dupa care se varsa totul in cratita. Aceasta se condimenteaza, apoi se baga la cuptor, la foc mic, timp de o ora sau mai mult, pana cand a scazut zeama de tot. Pentru acest fel de mancare iti recomandam sa folosesti cuptorul electric AROIM24500BC de la Arctic.
Supa de chimen cu crutoane
Este un preparat usor si deosebit de gustos, indicat mai ales dupa o perioada de excese alimentare. Ingredientele sunt urmatoarele:
- 2 linguri de chimen
- Jumatate de ceapa
- Un morcov
- 2 linguri de faina alba
- Cateva felii de paine
- O lingura de boia dulce
- Sare, piper dupa gust
Pentru extra aroma, poti rumeni pentru cateva minute chimenul intr-o tigaie sau cratita, pana cand incepe sa crape invelisul semintelor. Intre timp poti pune apa la fiert (in jur de doi litri), la care adaugi chimenul si morcovul curatat dar lasat intreg. Dupa aproximativ 30 de minute de fiert, intr-o cratita separata pune ceapa taiata marunt la calit in putin ulei sau unt, dupa care poti adauga faina. Dupa ce ai amestecat bine, adauga putina zeama de la supa (cam un polonic) si amesteca bine pana cand se formeaza o pasta. Adauga boiaua dulce si transfera totul in oala cu supa de chimen. Potriveste de sare, apoi lasa totul la foc mic, pana pregatesti crutoanele. Taie feliile de paine cubulete, aseaza-le intr-o tava de cuptor si stropeste-le cu putin ulei de masline. Lasa-le circa 4-5 minute in cuptor, pana cand incep sa se faca aurii. Ia supa de pe foc si strecoar-o in alta oala. Morcovul ramas il poti taia felii si pune in supa, pentru un plus de consistenta.
Mancare de limba cu masline
Este un fel de mancare usor, de vara, deoarece poate fi consumata atat calda cat si rece, direct de la frigider. Originile ii sunt necunoscute, dar in prezent se consuma atat in tara noastra cat si in Italia, Grecia, Turcia si alte tari din zona balcanilor. Ne vor fi necesare urmatoarele ingrediente:
- O limba de vita de aproximativ 1kg
- 2 cepe
- 2 catei de usturoi
- 2-3 frunze de dafin
- 2 cutii de rosii decojite
- 1 pahar de vin alb
- 2 linguri de faina
- 3 linguri de ulei de masline
- 250g de masline
- O lingurita de oregano
- Sare si piper
Se pune o oala cu apa rece la fiert pe aragaz, in care se adauga limba, frunzele de dafin si putina sare. Se lasa la fiert o ora si jumatate - doua ore, iar apoi se scoate, se curata de piele si se taie felii. Nu arunca apa in care a fiert limba, deoarece ne va fi de folos mai tarziu. Separat caleste in ulei bucatile de limba, ceapa si usturoiul taiate potrivit. Cand ceapa incepe sa se caleasca, pune si faina si apoi stinge cu apa ramasa de la fiert limba. Adauga vinul, rosiile, oregano, sarea si piperul si lasa la foc mic pentru inca 20 de minute.
Clatite cu flori de salcam
Acest delicios desert se poate prepara fie in plin sezon (inceput de mai - inceput de iunie) fie congelam florile, in pungi de hartie invelite in folie de plastic, pana la 9 luni. Lista ingredientelor este:
- Cateva legaturi de flori de salcam
- O jumatate de litru de lapte
- 250g de faina
- Doua oua
- O lingura de zahar
- Doua linguri de ulei
- Un pic de sare
Florile de salcam se spala sub jet de apa rece, iar apoi se pun la uscat. Intre timp, putem prepara compozitia. Sparge ouale intr-un castron mai mare si bate-le bine, impreuna cu sarea. Adauga toata faina si zaharul si foloseste un mixer pentru a amesteca bine compozitia. Treptat, introdu in compozitie laptele si uleiul, amestecand pana cand dispar cocoloasele. Compozitia trebuie sa fie omogena si matasoasa, mai lichida daca iti plac clatitele subtiri. Acum este timpul sa introduci si florile de salcam. Incalzeste tigaia si unge-o cu putin ulei, apoi, cu un polonic, pune putin din amestecul de mai sus. Intoarce clatita atunci cand aluneca usor in tigaie si mai las-o putin inainte de a o scoate pe o farfurie sau un platou. Nu uita sa ungi tigaia inainte de fiecare clatita. Iti dorim pofta buna!
Cand ne gandim la mancarurile romanesti, ne vin in minte imagini cu bulz, sarmale si alte bunataturi. Influentele vin din multe zone, dar capata contur in contextul bucatariei romanesti, cu bucate aromate si gustoase.