Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Mancare de dovlecei – imbogateste-ti meniul zilnic cu ingrediente gustoase si sanatoase

Autor: Arctic

Data publicarii: August 20, 2024

Data modificarii: October 11, 2024

Importanta alimentatiei sanatoase este tot mai mare intr-o perioada in care te afli mereu pe fuga, gata oricand sa consumi ingrediente de o calitate nutritionala indoielnica. In lista alimentelor bune pentru sanatate gasesti dovleceii, legume versatile si delicioase, care pot sa-ti transforme masa intr-o adevarata experienta culinara. Legumele pot fi preparate intr-o diversitate mare de feluri de mancare pline de savoare, de la aperitive, la feluri principale si chiar la deserturi spectaculoase pentru papilele gustative. Prajiti, copti, fierti sau cruzi, dovleceii reprezinta un ingredient ce aduce prospetime si culoare la orice masa, imbogatind meniul oricarei persoane, indiferent de varsta, de stare de sanatate sau de alte considerente. 

In articolul de mai jos, vei descoperi care sunt beneficiile nutritive ale mancarii de dovlecei, ce metode de preparare ai la dispozitie pentru a obtine o hrana delicioasa, cateva retete de mancare cu ingredientele folosite, pasii de prepare si modul de servire, precum si cateva sfaturi si recomandari utile pentru depozitarea si conservarea dovleceilor sau a diferitelor preparate realizate pe baza lor. 

Cuprins:

  1. Mancare de dovlecei – informatii generale
  • Beneficiile nutritive ale mancarii de dovlecei
  • Mancare de dovlecei – metode de preparare
    1. Idei si retete de mancare de dovlecei – ingrediente, pasi de preparare si de servire
  • Mancare de dovlecei de post
  • Mancare de dovlecei cu carne
    1. Sfaturi si recomandari utile pentru depozitarea si conservarea dovleceilor si mancarurilor preparate din ei

    Mancare de dovlecei – informatii generale

    Mancarea de dovlecei este foarte gustoasa, aspectoasa si plina de minerale si vitamine, legumele fiind bogate in fibre necesare bunei functionari a organismulu. Indiferent daca preferi dovleceii cruzi, adaugati in salate de diferite tipuri sau diferite mancaruri delicioase pe baza lor, alaturi de alte ingrediente precum carne de pui, porc, vita, orez, smantana sau rosii, aceste legume nu trebuie sa lipseasca din meniul tau.  

    1. Beneficiile nutritive ale mancarii de dovlecei

    Originari din America de Nord, dovleceii sunt disponibili astazi peste tot in lume. Fac parte din familia curcubitaceelor, fiind considerati mai mult decat o simpla leguma de sezon. Printre beneficiile pe care le aduc sanatatii pot fi amintite urmatoarele:

    • Sunt foarte bogati in vitamine si minerale (vitamine A, C, B, magneziu, potasiu, mangan), iar acest lucru protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ si intareste sistemul imunitar;
    • Continutul de fibre (solubile si insolubile) este ridicat, contribuind la functionarea optima a sistemului digestiv si la un tranzit intestinal regulat;
    • Sunt plini de antioxidanti ce protejeaza celulele si mentin sanatatea generala;
    • Au continut ridicat de apa (aproximativ 95% din greutatea lor), fiind o sursa buna de hidratare, ceea ce contribuie la functionarea optima a organismului si la prevenirea deshidratarii;
    • Sunt saraci in calorii si potriviti daca te afli intr-o lupta cu kilogramele si vrei sa tii o dieta specifica.

    2. Mancare de dovlecei – metode de preparare

    Din fericire, dovleceii pot fi preparati in numeroase moduri, astfel incat sa fie pe placul tuturor. Fiecare metoda de preparare are un efect diferit asupra gustului. Fie ca optezi pentru coacere, fierbere, fie pentru prajire, poti gasi exact reteta care sa-ti placa. 

    • Prajirea
      Una dintre metodele cele mai populare de pregatire a dovleceilor este prajirea. Practic, tai dovleceii in felii sau cuburi si ii pui in ulei incins. La exterior raman crocanti, iar la interior vor fi moi. In general, acest tip de preparare este indicat pentru servirea lor ca aperitiv.
    • Fierberea
      O alta metoda de preparare la care poti apela este fierberea. Pui dovleceiiin apa clocotita si le tii pe foc cateva minute, pana cand devin moi. Daca preferi o dieta sanatoasa si vrei sa pastrezi culoarea si prospetimea acestora, atunci acest mod de gatire este potrivit pentru tine. Retine, totusi, faptul ca prin fierbere se reduce continutul de nutrienti.
    • Coacerea
      Coacerea este o alta metoda prin care poti gati dovleceii. Ii pui pe o tava si ii bagi in
      cuptor cu putina sare sau cu diferite ierburi aromate.
    • Sotarea
      O alta posibilitate de preparare pe care o ai la dispozitie este sotarea (dovleceii felii pusi in tigaie pe
      plita cu foarte putin ulei, la foc mare sau mediu). In acest mod, vei pastra textura usor crocanta. O idee foarte buna este sa combini dovleceii sotati cu usturoi, ierburi aromatice sau alte condimente.
    • Gratar
      Nu in ultimul rand, poti gati dovleceii pe gratar. Ii tai felii subtiri si ii pui pe jar. Aroma de fum este inconfundabila, textura este crocanta si ii poti servi ca garnitura la friptura de pui sau de porc. Aceasta metoda de preparare este una sanatoasa, pentru ca nu folosesti mult ulei si mentii majoritatea nutrientilor.

    Idei si retete de mancare de dovlecei – ingrediente, pasi de preparare si de servire

    Pentru a prepara diferite feluri de mancare delicioase, trebuie sa alegi dovlecei de dimensiuni medii, circa 15-20cm, cu o culoare uniforma, fara semne de deteriorare. Inainte de a-i prepara, trebuie sa-i speli foarte bine sub jet de apa, sa indepartezi capetele si sa-i tai in forma potrivita, in functie de reteta (rondele, cuburi, fasii sau felii). Dupa acest prim pas, poti trece la prepararea mancarii. In afara de dovlecei, poti opta sa adaugi si alte ingrediente (carne, legume diferite, ierburi, condimente etc.), in acest mod poti sa obtii gustul si savoarea dorite. 

    1. Mancare de dovlecei de post

    In perioadele de post si de convalescenta, te poti folosi de dovlecei pentru a realiza anumite mancaruri care nu sunt pe lista de restrictii culinare. Exista diferite feluri de mancare care pot avea ca ingredient principal aceasta leguma minunata si pe care le poti savura. 

    • Salata de dovlecei marinati
    • Timp de gatire: 20 minute (plus timpul pentru marinare, aproximativ 2-3 ore)
    • Categorie reteta: aperitiv / salata

    Ingredientele folosite: doi dovlecei medii, trei linguri ulei de masline, doua linguri de otet balsamic, doi catei de usturoi, sare, piper, patrunjel sau busuioc.

    Modul de preparare:

    Speli dovleceii si ii tai fasii subtiri, apoi ii pui intr-un bol. Prepari o marinata din ulei de masline, otet, usturoi pisat, sare, piper, condimente. Pui fasiile subtiri de dovlecei in marinata si le lasi la frigider pentru cel putin o jumatate de ora inainte de a le manca. 

    Modul de servire:

    Intinzi salata pe paine prajita / lipie sau o pui alaturi de un snitel de soia, ca garnitura.

    • Supa crema de dovlecei si cartofi

      Timp de gatire: 40-45 minute
      Categorie reteta: Supe/ciorbe

    Ingredientele folosite: trei dovlecei taiati cuburi, doi cartofi medii taiati cuburi, o ceapa mare tocata, doua linguri ulei de masline, un litru supa de legume, sare, piper, patrunjel.

    Modul de preparare:

    Speli dovleceii si cartofii si ii tai cuburi. Adaugi uleiul si ceapa tocata intr-o oala si o calesti pana devine aurie. Adaugi legumele si le gatesti timp de cinci minute. Pui supa, lasi la fiert totul circa 20 de minute, pasezi totul cu ajutorul unui blender, iar la final adaugi sare si piper.

    Modul de servire:

    Torni intr-un bol cantitatea dorita de supa cu putin patrunjel deasupra, pentru decor. Daca iti place, poti servi crutoane.

    • Lasagna de dovlecei cu legume

    Timp de gatire: 60-70 minute
    Categorie reteta: fel principal

    Ingredientele folosite: trei dovlecei mari taiati felii, o ceapa mare tocata, doi ardei grasi taiati cuburi, doi morcovi dati pe razatoare, doua cani de sos de rosii, 200g de spanac proaspat sau congelat sau 2 vinete coapte, trei linguri de ulei de masline, sare, piper, oregano uscat. 

    Modul de preparare:

    Incalzeste uleiul in tigaie, adauga ceapa, ardei si spanac. Lasa legumele sa se inmoaie bine, apoi pune sare, piper, oregano si sosul de rosii. Lasa totul inca cinci minute. Intr-o tava asezi un strat de dovlecei taiati felii, apoi un strat din amestecul de legume, iarasi un strat nou de dovlecei si un strat de legume si finalizezi cu ultimul strat din felii de dovlecei. Introdu totul la cuptor timp de 30 minute, la temperatura de 180 de grade Celsius si, dupa ce ai observat ca dovleceii sunt rumeniti, ii scoti. 

    Modul de servire:

    Tai o bucata din compozitie si o pui pe un platou, presari patrunjel, marar proaspat sau alte condimente pe deasupra. Daca nu tii post, poti pune pe farfurie o lingura de iaurt sau de smantana.

    2. Mancare de dovlecei cu carne

    Ca fel principal, poti sa consumi mancare de dovlecei cu carne, deoarece este satioasa si hranitoare, indiferent daca o servesti la pranz sau la cina. Printre felurile de mancare care au drept ingrediente de baza dovleceii si carnea pot fi mentionate cele de mai jos.

    • Dovlecei umpluti cu carne tocata de pui, porc sau vita

    Timp de gatire: 50-60 minute
    Categorie reteta: fel principal

    Ingrediente: patru dovlecei medii, 400 carne tocata, o ceapa medie taiata fin, doi catei de usturoi, un morcov mic, doua linguri de paste tomate, 100g de orez (optional), sare, piper, cimbru, 2 linguri ulei de masline, 200ml supa, 50g parmezan (optional).

    Modul de preparare: 

    Spala dovleceii, taie-i pe jumatate, scoate miezul si pune-i in tava. Prepara compozitia pe plita in felul urmator: pune ulei intr-o tigaie, adauga ceapa pentru a se cali, apoi usturoiul maruntit si morcovul ras, carnea tocata, orezul, pasta de tomate, sare, piper, cimbru, supa si lasa sa se fiarba. Dupa ce s-a fiert totul, umpli dovleceii si presari parmezan, apoi coci la cuptor preincalzit la 180 de grade, circa 30 de minute.

    Modul de servire:

    Preparatul se poate servi pe un platou intins. Pune un dovlecel umplut, putin patrunjel deasupra si o lingura de iaurt grecesc.

    • Tocana de dovlecei cu carne de pui

    Timp de gatire: 45-50 minute
    Categorie reteta: fel principal

    Ingrediente: 500g de piept de pui, trei dovlecei medii, o ceapa mare tocata, doua rosii si doi ardei tocati, doi catei de usturoi, 200ml supa pui, doua linguri de ulei de masline, sare, piper, boia dulce, busuioc, zeama de lamaie. 

    Modul de preparare:

    Intr-o tigaie incingi uleiul si pui bucatile din pieptul de pui la calit. Pentru combaterea mirosului de prajeala deschide hota, deoarece va absorbi atat aburul, cat si aromele puternice, care s-ar putea impregna in obiectele din jur. Dupa ce s-au rumenit, scoate-le pe farfurie. In acelasi ulei pui ceapa, ardeii, usturoiul si rosiile. Fierbi totul cateva minute, apoi pui dovleceii, supa, condimentele, iar la final adaugi bucatile de pui. Amestecul il gatesti circa 20-25 minute. La final asezoneaza cu zeama de lamaie si putin busuioc taiat marunt.

    Modul de servire:

    Tocana o servesti in farfurii adanci, cu paine proaspata si o salata de vara din rosii si castraveti. 

    • Budinca din dovlecei cu carne de vita

    Timp de gatire: 60-70 minute
    Categorie reteta: fel principal

    Ingrediente: trei dovlecei, 300g de carne tocata, trei oua, o ceapa medie, 10g branza, 100ml smantana pentru gatit, 2 linguri pesmet, 2 linguri ulei de masline, sare, piper, marar proaspat tocat, unt.

    Modul de preparare:

    Ungi tava cu unt si pui pesmetul pe toata suprafata ei. Intr-o tigaie calesti ceapa cu uleiul, adaugi carnea tocata si o rumenesti. Amesteci totul cu dovleceii rasi, ouale bine batute, smantana, marar, sare, piper. Torni totul in tava pregatita si coci in cuptorul aragazului timp de 35 de minute. 

    Modul de servire:

    Tai o bucata din preparat si o pui pe o farfurie intinsa. Adaugi putin iaurt si marar presarat pe deasupra. 

    Sfaturi si recomandari utile pentru depozitarea si conservarea dovleceilor si mancarurilor preparate din ei

    Cu siguranta ca nu prepari dovleceii intotdeauna dupa ce ii cumperi. Din acest motiv, trebuie sa-i depozitezi intr-un loc in care sa-si pastreze prospetimea, gustul, dar si valoarea nutritiva. Daca vrei sa ii gatesti in zilele urmatoare, atunci pune-i in camara sau in frigider, in sertarul pentru legume, inveliti in hartie. Daca nu au loc in frigider, aseaza-i intr-un bol, pe masa, intr-un loc racoros si ferit de lumina soarelui. Nu uita ca dovleceii nu vor rezista prea mult timp in altfel de conditii. 

    Mancarea preparata din dovlecei se pune dupa racire in frigider, intr-un recipient, timp de cateva zile. Impachetata in portii mici o poti baga la congelator si o poti servi in functie de preferinte. 

    Conservarea dovleceilor este un procedeu ce permite consumarea acestor legume pana la un an de zile. Cum faci acest lucru? Tai felii subtiri sau cuburi dupa ce i-ai spalat bine, apoi ii introduci in pungi, obligatoriu bine uscati. Dupa decongelare vor fi putin mai moi, asa ca ii poti folosi in supe, piureuri sau tocane. Un alt procedeu de conservare este murarea, care se face in mod asemanator cu cea a castravetilor. Compozitia obtinuta se foloseste ca garnitura la diferite alte feluri de mancare. 

    In concluzie, daca vrei sa ai o dieta sanatoasa, bogata in vitamine si minerale, poti sa adaugi in meniul tau si dovleceii. Din fericire, exista o multime de variante de preparate, astfel incat sa iti satisfaca orice dorinta – trebuie doar sa faci putina cercetare si sa tii cont de gustul personal.