Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Mananca marul pe de-a-ntregul, cu tot cu seminte: iata de ce

Autor: Arctic

Data publicarii: March 17, 2022

Data modificarii: June 6, 2022

O sursa buna de fibre, vitamine si nutrienti, merele iti asigura doza de sanatate zilnica, binevenita pentru organism. Foloasele merelor sunt multiple, de la beneficiile asupra digestiei, la protectia pe care o asigura mucoasei colonului si respingerea absorbtiei colesterolului nefast, tip LDL, in corp.

Multa lume prefera sa indeparteze coaja merelor inainte de servire, pentru a dezveli pulpa zemoasa si gustoasa. Textura cojii face acest fruct mai greu de mestecat, prin comparatie cu miezul.

Consumarea marului cu sau fara coaja ramane in cele din urma o chestiune de preferinte. In aceasta decizie, merita luat in calcul si aportul suplimentar de substante nutritive, de care coaja abunda.

Aceeasi este si situatia samburilor: in ciuda gustului amar si a membranei subtiri si dure care ii inveleste, valoarea lor hranitoare este incontestabila. Rolul benefic e dat mai ales de bacteriile, pozitive si avantajoase pentru flora intestinala, pe care le contin.

Exista mere mai recomandate ca altele?

Indiferent de soi, atat merele cumparate din magazin, cat si cele din piete sau obtinute prin agricultura organica, contin aproximativ aceeasi cantitate de bacterii bune. Insa, dintre acestea, majoritatea bacteriilor „prietenoase” le contin samburii. Asadar, daca ii mananci, vei aduce un plus de ajutor corpului tau, in echilibrarea florei intestinale.

De ce sunt samburii de mar nepopulari?

Ramane valabil si ca semintele de mar contin un compus chimic cunoscut sub numele de amigdalina, cu potential toxic. Odata ingerata prin alimentatie, amigdalina va fi sintetizata iar acest proces duce la eliberarea de cianura in corpul uman. Spre deosebire de amigdalina, care e destul de anonima, cianura ramane o otrava binecunoscuta.

Totusi, cantitatea neinsemnata de amigdalina pe care o contin samburii, ei insisi mici, dizolva orice motiv de ingrijorare referitoare la consecintele negative ale consumului lor. In plus, semintele de mar trebuie zdrobite intai intre dinti, pentru ca amigdalina sa patrunda in corp, altfel vor fi eliminate fara sa fie digerate. Ca atare, samburii de mar raman inofensivi.

La ce folosesti samburii de mere daca nu vrei sa-i mananci?

Daca ai cotoare de mere ramase, pe care nu vrei insa sa le mananci, poti sa folosesti aceste cotoare, cu tot cu samburi, sa prepari jeleu sau sirop de mere!

Si nucleul marului, ca si coaja si miezul sau, abunda in aroma dulce-acrisoara binecunoscuta. Ca sa faci pelteaua, alta denumire pe care o poarta jeleul, trebuie sa amesteci cu zahar tot ce ti-a ramas de la merele curatate. Deasupra, poti turna un pic de apa, cat sa fie scufundat in lichid tot mixul de zahar cu parti de mar. Suplimentar, adauga un strop de vanilie, sau un baton de scortisora, pentru un gust mai versatil.

Lasi amestecul pe foc mediu timp de o ora, sau pana ajunge la consistenta dorita. Cu cat il lasi sa scada mai mult si sa devina mai vascos, cu atat te vei apropia mai mult de obtinerea unui jeleu. Cand e gata, il torni intr-un recipient termorezistent si il lasi peste noapte, sa se racoreasca. Pana a doua zi, va deveni mai ferm si il poti taia in baghete subtiri si lunguiete, pe care sa le consumi pe post de gustare sau desert.

Daca iei amestecul de pe foc cand inca e fluid, ai obtinut un sirop de mere. Il amesteci cu apa minerala si ai un suc natural, facut de la zero in bucataria ta!

👉 Ai oprit focul prea devreme? Plita incorporabila pe gaz ARGW64125SB de la Arctic iti da voie sa il repornesti, cu o apasare rapida de buton. Alaturi de aprinderea integrata, ai parte de un arzator Wok, cu 2 inele de ardere, pentru extra viteza si eficienta.

Inainte sa arunci la cos ce-ti ramane pe blatul de bucatarie dupa ce ai folosit partial ingredientele, intreaba-te: la ce as putea folosi aceste mici ramasite culinare? De multe ori, raspunsul te va surprinde placut. Si fie ca e vorba de fructe sau legume, cel mai adesea exista alternative viabile de folosire, in loc sa le risipesti.

Sursa foto: Shutterstock