Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Lista condimentelor pe care trebuie sa le ai in bucatarie

Autor: Arctic

Data publicarii: August 29, 2018

Data modificarii: October 22, 2019

Condimentele sunt cele care dau viata mancarurilor. Ele adauga savoare si cresc intensitatea gustului. Nu este de mirare ca in trecut erau foarte pretuite, fiind considerate produse de lux. Astazi sunt accesibile si le gasim pe rafturile tuturor magazinelor. Asa ca, iti recomandam sa nu le ocolesti atunci cand mergi la cumparaturi si nici sa nu iti fie frica sa le folosesti cand gatesti. Utilizarea acestora poate parea ca necesita foarte multa stiinta, insa nu este asa. Condimentele ne ajuta sa experimentam in bucatarie, sa ne folosim imaginatia si creativitatea.

Preferintele culinare ale fiecarei persoane au la baza o multitudine de criterii subiective. Pur si simplu sunt mancaruri care ne plac la nebunie si altele de care nici nu vrem sa ne atingem. Poate curry-ul sau chimenul nu se numara printre condimentele tale preferate si le ocolesti in orice preparat care le contine, dar o mancare cu chilli sau boia afumata este pur si simplu o incantare pentru papilele tale gustative. Condimentele sunt de multe ori responsabile pentru pasiunile noastre culinare. Fiecare dintre noi a raspuns la un moment dat la intrebarea dulce sau picant, nu-i asa?

Viata in bucatarie nu ar mai fi aceeasi in absenta condimentelor. Tocmai de aceea am facut o lista a condimentelor esentiale, care ar trebui sa se regaseasca in camara fiecaruia dintre noi.   

Sare de mare

Scortisoara

Cimbru

Fulgi de ardei iute

Boia de ardei

Foi de dafin

 

Sare de mare

arctic - sare de mare

unsplash.com

Sarea este prezenta in bucataria fiecaruia dintre noi. Este un ingredient nelipsit din orice preparat, indiferent ca este antreu, fel principal sau desert. Exista foarte multe tipuri de sare, provenienta acesteia jucand un rol foarte important in ceea ce priveste proprietatile fiecarui sortiment.

Suntem obisnuiti sa folosim in special sarea fina iodata. Este necesar sa avem in casa un tip de sare pe care sa o folosim in cantitati mari de fiecare data cand este nevoie, insa exista preparate in care utilizarea unui sortiment cu o anumita provenienta si  granulatie face diferenta. De aceea, iti recomandam sa ai la indemana o rasnita cu sare de mare cu granulatie mare. Este foarte utila mai ales pentru adaugarea peste preparatul in varianta finala. De asemenea, o poti folosi impreuna cu putin ulei de masline pentru a pregati crutoane. Aroma lor va fi mult mai intensa. Daca faci produse de patiserie sarate, covrigi, grisine, o poti presara pe suprafata acestora.

 

Scortisoara

arctic - scortisoara

pexels.com

Cine nu isi aduce aminte de orezul cu lapte si scortisoara din copilarie? Cremos si aromat, gustul acestuia era desavarsit de stratul fin si catifelat de scortisoara.

Scortisoara este un condiment esential in bucatarie. Pe langa aroma intensa si imbietoare ce face ca fiecare zi sa miroasa a Craciun, aceasta are si o multime de beneficii pentru sanatate datorita proprietatilor antiinflamatoare si antibacteriene. Cel mai des regasim scortisoara in prajituri si produse de patiserie, insa aceasta poate fi utilizata cu succes si in alte tipuri de preparate. Aceasta poate fi adaugata in cafeaua cu lapte, combinata cu fructe in deserturi, in smoothie-uri, in biscuiti, presarata peste iaurtul de la micul dejun dar si in diverse mancaruri, alaturi de fasole, cartofi dulci, carne de pui sau de miel. Amesteca scortisoara cu putina miere si nuci si ai obtinut un desert delicios.

 

Cimbru

arctic - cimbru

pixabay.com

Stiai ca cimbrul face parte din familia mentei? Aceasta planta are o aroma lemnoasa foarte potrivita pentru a fi combinata cu carne, legume, adaugata in supe sau tocanite. Marea calitate a cimbrului este ca da aroma mancarurilor, dar nu este foarte pregnant, creand un echilibru foarte bun cu celelalte ingrediente ale preparatelor in care este inclus. Cimbrul este destul de folosit si in bucataria romaneasca, asa ca il vei regasi ca ingredient in diverse mancaruri pe baza de fasole sau carne de porc. Acesta merge excelent si in combinatie cu ciupercile. Poti adauga cimbru intr-o supa crema de ciuperci, peste ciupercile umplute preparate la cuptor sau peste ciupercile la gratar. Fac o pereche foarte reusita.

Foloseste-l cu incredere si atunci cand prepari cartofi sau legume. Nu ezita sa il adaugi in tocanite de legume sau tocanite cu carne si chiar in diferite preparate pe baza de orez.

 

Fulgi de ardei iute

arctic - ardei iuti

unsplash.com

Iti plac preparatele picante? Daca dai dovada de curaj si nu te sperie intensitatea acestor mancaruri, atunci fulgii de ardei iute nu trebuie sa iti lipseasca din sertarul cu condimente. Da un imbold mancarurilor tale preferate.

Fulgii de ardei iute te elibereaza de necesitatea maruntirii ardeilor proaspeti. Adauga-i in sosuri, inclusiv in cele pentru paste, in mancarurile de legume si in preparatele pe baza de carne. Fulgii de ardei iute isi pot gasi locul cu usurinta in aproape orice mancare, chiar si deserturi, tot ce ai tu de facut este sa stabilesti cat de picanta vrei sa fie preparatul pe care il gatesti. Cat curaj ai?

 

Boia de ardei sau paprika

arctic - boia de ardei

unsplash.com

Boia de ardei sau paprika este aproape sinonima cu gulasul. Realizata din ardei dulci sau iuti, uscati si macinati, acest condiment are o aroma ce lucreaza subtil intr-un preparat. Paprika nu iese in evidenta, ci mai degraba completeaza si imbogateste gustul unei mancari. Stii ca este acolo, dar face parte dintr-un intreg. Gustul cuminte al acestui condiment este contrabalansat de culoarea puternica si intensa.

Adauga boia de ardei peste orice tip de carne. Pune-o in mancaruri cu sosuri si peste orice tip de legume. In functie de preferinte, opteaza pentru cea dulce sau pentru cea iute.

O alternativa o reprezinta si boia afumata. Cei care iubesc produsele afumate se pot bucura de aceasta aroma foarte simplu, adaugand putina boia in mancarurile preferate.

 

Foi de dafin

arctic - foi de dafin

unsplash.com

Aroma lemnoasa a foilor de dafin este perfecta in preparatele care necesita in general un timp mai lung de gatire cum sunt supele, ciorbele, mancarurile la cuptor, acestea eliberandu-si treptat parfumul in respectivul preparat. De asemenea, pot fi adaugate in diverse tipuri de muraturi. Aroma acestora este intensa, de aceea trebuie folosite cu simt de raspundere. Este foarte importanta cantitatea in care le utilizezi, pentru a nu domina gustul mancarii, ci doar cat sa contribuie intr-un mod decisiv la rezultatul final.

 

Pentru a pastra intensitatea aromelor, este important sa depozitezi corect condimentele.

  • Pastreaza-le in recipiente care se inchid etans pentru a le feri de umezeala.
  • Depoziteaza-le intr-un loc intunecat si racoros. Evita sa le pui intr-un dulap care se afla in apropierea unei surse de caldura, cuptor sau aragaz.
  • Cumpara condimente intregi de cate ori ai ocazia. Acestea rezista mai mult timp decat cele macinate.

 

Tine la indemana condimentele pe care obisnuiesti sa le utilizezi cel mai des. Nu ezita sa testezi gusturi noi si sa iti surprinzi familia cu preparate inedite. Retetele clasice pot fi transformate numai jucandu-ne cu condimentele si plantele aromatice. Fii deschis la oportunitatea de a inova in bucatarie. Gateste cu pasiune!