Lamaile – beneficii si utilizari inedite in casa
- Prima pagină
- Sfaturi si trucuri
- Lamaile – beneficii si utilizari inedite in casa
Nu este singurul fruct care are multiple utilizari, dar ar putea fi primul pe lista: lamaia este folosita in bucatarie, in cosmetica, este de ajutor in activitatile gospodaresti si are diverse indicatii terapeutice. Descopera cateva dintre cele mai inedite utilizari ale lamaii.
- Informatii generale
- Informatii nutritionale
- Beneficiile lamaii asupra sanatatii
- Lamaia in bucatarie
- Lamaia in cosmetica
- Lamaia in gospodarie
Informatii generale
Lamaiul, arbust originar din Asia, a ajuns in Europa in vremea Imperiului Roman, dar a inceput sa fie cultivat la scara larga mult mai tarziu, spre sfarsitul Evului Mediu.
Fructul are forma sferica alungita, coaja galbena si aromata si miez acru, suculent si plin de vitamine. Sucul de lamaie contine acid citric in proportie de 5-6% si are un pH de 2,2, de unde si gustul acidulat.
La nivel mondial, tarile cu cele mai mari productii de lamai sunt Mexic, Argentina, Brazilia, Spania, Turcia, Statele Unite, China, India si Africa de Sud. In Europa, imediat dupa Spania, pe lista se afla Italia si Grecia, care au de asemenea productii insemnate.
Informatii nutritionale
Lamaia are un continut bogat in acid citric, acid malic, vitamina C, potasiu, flavonoide si acid folic. De asemenea, contine multa apa, vitamina A, vitamina E, vitamina B6, vitamina B 12, calciu, fier, fosfor, sodiu, magneziu si foarte putine proteine si grasimi.
Beneficiile lamaii asupra sanatatii
Datorita compozitiei bogate in elemente nutritive, lamaile au numeroase beneficii pentru sanatate. Lamaia are actiune antioxidanta, astringenta, antiseptica, antianemica, antiinflamatoare, cicatrizanta, carminativa, depurativa, diuretica, remineralizanta si lista poate continua.
Este folosita cel mai adesea pentru a trata urmatoarele:
- tulburari digestive - sucul de lamaie adaugat intr-o cana cu apa sau ceai imbunatateste digestia, previne arsurile gastrice si este eficient impotriva constipatiei.
- raceala si gripa - datorita continutului mare de vitamina C, lamaia este un leac eficient impotriva racelii si gripei. Sucul de lamaie provoaca transpiratia si reduce febra.
- infectii ale gatului - sucul de lamaie are actiune bactericida si lupta cu infectiile;
- hipertensiune arteriala - datorita continutului de potasiu, vitamina C si acid folic, lamaia imbunatateste sanatatea inimii, previne hipertensiunea arteriala, ameteala si greata;
- litiaza renala - limonada concentrata si maceratul de lamaie previn si trateaza pietrele la rinichi, dupa cum arata unele studii;
- reumatism - lamaia are proprietati diuretice si ajuta in tratamentul reumatismelor articulare;
- hemoragii interne - datorita actiunii sale antiseptice, lamaia poate opri, de exemplu, sangerarile nazale;
- arsuri solare - sucul de lamaie, aplicat in zonele afectate cu ajutorul unui tampon de bumbac, ajuta la vindecarea arsurilor solare.
Lamaia are si alte indicatii:
- ajuta organismul sa elimine toxinele;
- datorita continutului de vitamina C, sucul de lamaie este un antioxidant puternic - protejeaza organismul impotriva efectelor radicalilor liberi;
- regleaza pofta de mancare si ajuta organismul sa digere mai usor grasimile;
- ajuta la relaxarea picioarelor, daca se fac bai cu apa calda si suc de lamaie.
- intretine sanatatea dintilor si a gingiilor, prin spalare sau masaj.
Trebuie amintite si unele contraindicatii ale consumului de lamaie: sucul de lamaie nu este recomandat persoanelor care sufera de gastrita si ulcer. In cantitati mari, poate provoca arsuri gastrice.

Lamaia in bucatarie
In bucatarie, lamaia are nenumarate utilizari. Nu doar ca face parte din foarte multe retete, dar este si un ingredient-minune:
- Adaugat in salate, sucul de lamaie impiedica oxidarea legumelor si a fructelor, datorita proprietatilor sale antioxidante.
- Stropeste guacamole cu zeama de lamaie: lamaia ii pastreaza preparatului culoarea verde. Si ciupercile au nevoie de un astfel de „tratament”: cateva picaturi de lamaie le pastreaza culoarea alba.
- Un studiu recent arata ca sucul de lamaie adaugat peste morcovii fierti ajuta la o mai buna absorbtie a carotenoizilor din morcovi; daca se adauga si ulei de masline, rezultatele sunt chiar mai bune.
- Sucul de lamaie curata coaja fructelor si a legumelor, indepartand murdaria si pesticidele.
- Salata verde usor ofilita isi revine daca este introdusa intr-un vas cu apa rece si zeama de lamaie.
- Cuburile de gheata obtinute din zeama de lamaie sunt chiar mai racoritoare decat cele cu care ne-am obisnuit si pot fi adaugate in diverse bauturi. Foloseste un blender pentru a obtine rapid limonada si adauga la final si cateva frunze de menta proaspata.
- Lamaia poate fi folosita si pentru a marina carnea: zeama de lamaie se amesteca cu ulei de masline, usturoi, oregano, sare, piper si, uneori, putina miere.
Lamaia in cosmetica
Iata ce poate face lamaia pentru frumusete:
- Lamaia intra in compozitia multor masti pentru ten. Curata porii, regleaza secretia de sebum, reda luminozitatea si previne imbatranirea tenului, prin actiunea sa antioxidanta. Ajuta, de asemenea, in tratarea petelor maronii de pe piele si a eczemelor.
- Sucul de lamaie, in amestec cu putina apa, albeste dintii si improspateaza respiratia.
- Consumul de limonada calda ajuta la ameliorarea celulitei.
- Lamaia poate fi folosita in tratamentul impotriva matretii sau caderii parului - se maseaza scalpul cu suc de lamaie sau se clateste parul, dupa baie, cu o jumatate de litru de apa in care a fost adaugata zeama de la o lamaie.
- Daca adaugi zeama de lamaie intr-un bol cu apa si introduci pentru cateva minute varfurile degetelor, vei avea unghii mai sanatoase: zeama de lamaie curata si intareste unghiile.
- Poti folosi lamaia si pentru a deschide cu o nuanta culoarea naturala a parului: clateste parul folosind o cana cu apa in care ai adaugat zeama de la o lamaie si lasa-l apoi sa se usuce liber, la soare.

Lamaia in gospodarie
Lamaia este de ajutor si in activitatile casnice:
- Indeparteaza mirosurile neplacute din frigider. Tot ce trebuie sa faci este sa inmoi o bucata de vata in zeama de lamaie si o lasi in frigider timp de cateva ore.
- Tine la distanta insectele. Zeama de lamaie aplicata in zonele unde apar mai des gandacii si furnicile (pragul usii, colturile peretilor, diverse crapaturi, spatele aragazului) va alunga aceste insecte.
- Inlatura petele de mucegai. Se stoarce o lamaie si se amesteca sucul proaspat cu o lingura de sare. Pasta astfel obtinuta va fi folosita pentru a curata zona afectata de mucegai.
- In amestec cu apa calduta si bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie albeste tesaturile. Rufele trebuie lasate la inmuiat in aceasta solutie, timp de 30 de minute, inainte de a fi spalate.
- Curata obiectele din metal. Petele pot fi indepartate cu un amestec obtinut din zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu.
- Improspateaza aerul din camera. De exemplu, daca mirosul neplacut vine de la litiera pisicii, vei scapa de el daca lasi cateva felii de lamaie langa litiera. Un alt mod de a improspata mirosul din incapere este sa arunci coaja de la o lamaie in soba in care ai aprins focul.
Sursa foto: Shutterstock