Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Iulie fara plastic – in bucatarie

Autor: Arctic

Data publicarii: July 6, 2022

Data modificarii: July 14, 2022

Poluarea cu plastic nu mai e o noutate pentru nimeni. Dar totusi, cam care e amploarea ei? Merita sa ne uitam la cifre, pentru o privire de ansamblu realista. In Romania, totalizam 4.2 tone de plastic care parcurg zilnic distanta de la Dunare si pana la Marea Neagra. Asta in prezent. Dar nici viitorul nu e mai linistitor. Pana in anul 2050, sunt sanse ca plasticul din apele Dunarii sa depaseasca, in cantitate, pestele. Pentru a gestiona aceste consecinte, merita sa ne concentram pe o strategie de preventie.

Nu te inchipui renuntand la plastic total, de pe o zi pe alta? Merita sa incepi prin a accepta o provocare ceva mai simpla. Strict pentru perioada lunii iulie, inlocuieste o parte din plasticul din viata ta, cu alte variante mai sustenabile. Simplifica si mai mult acest obiectiv si porneste din bucatarie. Rand pe rand, ambalajele si metodele de depozitare fabricate din plastic pot disparea din bucataria ta.

Daca te simti coplesit, gandeste-te ca nu esti singur. Initiativa lui iulie fara plastic este o miscare globala care incurajeaza si implica milioane de oameni din toata lumea, in solutia de a contracara poluarea cu plastic. In loc sa visam la strazi si ape curate si incepem, incetam sa asteptam ca schimbarea sa se petreaca de la sine si incepem sa facem ceva pentru asta. Uite mai jos cateva optiuni practice catre care sa te orientezi!

Cum renunti la pungi?

Pungile de plastic in care transporti cumparaturile din supermarket pana acasa, sau cand faci piata, pot fi usor inlocuite cu traiste textile. Acestea nu doar ca sunt mult mai sanatoase pentru planeta, ci si mult mai trainice. De ce sa stai cu grija ca baierele plasei se vor rupe de la greutatea produselor achizitionate? O sacosa tesuta, cu rezistenta sporita, scade posibilitatea unui incident.

Ce faci sa inlocuiesti bidoanele?

Bauturile cumparate la bidon merg inlocuite cu versiuni vrac. In loc de apa minerala carbogazoasa, opteaza pentru un sifon reincarcabil. Tot sifonul, combinat cu sirop de fructe, este alternativa perfecta la sucurile preambalate. Mai mult: un sirop facut in casa va fi mult mai sanatos, si ai mai mult control asupra ingredientelor pe care le include. Iar aroma, daca folosesti fructe proaspete de sezon, devine categoric inegalabila cu orice ai procura din comert.

👉 Raftul XXL Bottle integrat pe interiorul usii, in combina frigorifica AK60350M30MT de la Arctic, iti ofera un spatiu dedicat pentru depozitarea sticlelor de toate dimensiunile. Rasplateste-ti responsabilitatea fata de mediu prin confortul de a-ti sti bauturile preferate pregatite, la rece!

O metoda viabila pentru folia de plastic

Chiar daca cel mai intuitiv inlocuitor pentru folia de plastic este cea de aluminiu, niciuna dintre cele 2 optiuni nu e foarte constructiva pentru mediu. In schimb, o bucata de textil cerat va functiona grozav. Practic, este un stergar imbibat cu ceara, ceea ce ii confera automat proprietatea sa isi pastreze forma, atunci cand e modelat. Suna inedit, dar in gospodariile din alte tari e o solutie folosita cu succes de ceva timp. Asta pentru ca are aceleasi calitati sigilante ca filmul subtire al rolei de plastic, dar fara efectele devastatoare care vin odata cu utilizarea sa excesiva. Explicatia e simpla: in timp ce folia de plastic e de unica folosinta, un servet cerat poate fi refolosit.

In loc de caserole, alege depozitarea directa

Fructele si legumele pe care le-ai fi tinut in caserole, pune-le direct in sertarul frigiderului tau dedicat acestora. Astfel eviti sa colectionezi inutil casolete mari si mici si, in plus, se pastreaza mai bine. Sertarele de legume-fructe integrate in racitor sunt anume proiectate si dezvoltate asa incat sa asigure cele mai bune conditii de depozitare pentru prospetime.

👉 Dotarea GardenFresh a combinei frigorifice AK60366M40NFMT de la Arctic te ajuta sa pastrezi fructele si legumele proaspete si gustoase, pentru o perioada mai ingelungata. Foloseste-te de functionalitatile integrate in electrocasnicele tale, ca sa duci un stil de viata mai sustenabil!

Ca in toate provocarile dificile, primii pasi sunt mai grei. Iar apoi, cu ambitie si o atitudine inventiva, va deveni tot mai usor sa te inconjori de obiecte si instrumente de bucatarie care nu includ plasticul. In definitiv, nici nu e nevoie sa il elimini de tot.

Ia-o usor si gandeste-te punctual: pe care dintre sugestiile de mai sus le poti aplica chiar de maine? Implementeaza-le, evalueaza cum te simti si, daca esti multumit de progresul tau, revino pe blog in a doua parte a lunii, pentru trucuri si sfaturi folositoare ca sa scapi de plastic si in baie.