Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Intretinerea si curatarea unei masini de spalat

Autor: Arctic

Data publicarii: August 24, 2017

Data modificarii: June 9, 2022

Utilizarea corecta a unei masini de spalat

Protejarea masinii de spalat

Curatarea unei masini de spalat

De ce trebuie intretinuta, protejata si curatata masina de spalat

 

Utilizarea corecta a unei masini de spalat

 

O masina de spalat bine intretinuta te va ajuta sa speli rufele intr-un mod rapid si eficient pentru multi ani. Desi rezistenta, ea poate fi stricata cu usurinta daca este folosita intr-un mod gresit. De asemenea, starea ei depinde si de o serie de alti factori, pe care ii vom detalia in acest articol.

Manualul de utilizare, primul pas inainte de folosirea unei masini de spalat

Citeste cu atentie manualul de utilizare si documentele care vin insotite de acesta inainte de a folosi masina de spalat. Pastreaza manualul la loc sigur, pentru a putea fi consultat ulterior. Daca imprumuti sau vinzi masina de spalat, ofera si manualul de utilizare a acesteia. De multe ori manualele corespund mai multor modele de masina de spalat, a caror diferente sunt specificate in manual. Nu uita sa respecti toate avertismentele si masurile de siguranta, prezente in manualul masinii tale.

Asezarea si fixarea masinii de spalat

Va trebui sa tii cont de cativa factori in ceea ce priveste asezarea corecta a masinii de spalat. In primul rand, pozitionarea acesteia trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba acces la o sursa de apa/scurgere si sa fie intr-un mediu relativ izolat, dar totusi usor accesibil. In cazul unei case sau a unui apartament incapator, poti dedica o camera mai mica activitatii de spalare/uscare. Altfel, cele mai comune locuri de amplasare a masinii de spalat rufe raman baia sau bucataria.

fixarea masinii de spalat

 

Fixarea masinii de spalat se face folosind o nivela, pentru a determina orice instabilitati ale planului orizontal. Poti controla acest lucru folosind piciorusele reglabile ale masinii. De asemenea, pentru a asigura stabilitatea necesara unei functionari corecte, poti aseza sub picioruse mici bucati din material aderent, precum cauciucul. Fii sigur ca masina ta de spalat nu este asezata peste un covor sau peste o mocheta groasa, deoarece aerisirea ar putea fi blocata, ajungandu-se la supraincalzire. Daca intampini dificultati in montarea masinii de spalat, poti oricand apela la un service specializat sau la un serviciu pentru depanare.

 

Respectarea regulilor de spalare corecta in masina de spalat

Urmeaza intocmai instructiunile din manualul de utilizare al produsului. Nu supraincarca masina de spalat cu rufe, deoarece exista riscul ca acestea sa nu fie corect spalate, sau ca masina de spalat sa se defecteze. Citeste si instructiunile de pe produsele de spalat, pentru a sti cu siguranta cum se foloseste detergentul lichid sau unde se pune balsamul de rufe.

 

Protejarea masinii de spalat

 

Este esential sa folosim corect masina de spalat, protejand-o de factori care ar putea duce la defectarea ei. Acest aparat trebuie verificat si curatat periodic pentru a preveni orice fel de defectiuni. Printre principalii dusmani ai masinii de spalat sunt inghetul, condensul, calcarul acumulat in functie de duritatea apei, rugina si caderile de tensiune sau socurile electrice. Toate acestea pot afecta masina de spalat, uneori in mod iremediabil. De asemenea, uneori supraincarcarea cu rufe poate duce la o defectiune, asa ca asigura-te ca intre rufele din interior si tavanul cuvei sunt cel putin 10 cm ramasi liberi.

Duritatea apei, unul din principalii dusmani ai unei masini de spalat

Zona in care locuiesti determina duritatea apei folosite. Ce este apa dura? De regula apa menajera este bogata in minerale precum calciul si magneziul, care desi pot avea efecte benefice asupra organismului, afecteaza echipamentele cu care interactioneaza. O apa cu duritate crescuta va lasa depuneri pe fierbatorul de apa sau pe filtrul masinii de spalat, inclusiv pe haine. In plus, spuma rezultata din interactiunea cu apa a sapunului sau a detergentului are un volum scazut, afectand buna functionare a masinii de spalat. Pentru a evita acest lucru, foloseste un agent anticalcar pentru a preveni depunerile si a asigura o spalare perfecta.

Protejarea de inghet si condens a masinii de spalat

Daca masina ta de spalat este instalata intr-un loc fara control al temperaturii, precum un garaj sau o spalatorie, ea trebuie protejata de temperaturile scazute pe perioada iernii. Pentru aceasta trebuie sa izolezi bine tevile de apa de actiunea inghetului, sa nu uiti usa masinii de spalat deschisa, sa inchizi robinetii de acces si sa deconectezi masina de spalat de la sursele de energie electrica atunci cand nu o folosesti.

Cum feresti masina de spalat de rugina

Rugina, odata aparuta, se poate raspandi foarte rapid pe toata suprafata tamburului masinii de spalat. Pentru a preveni acest lucru, asigura-te ca articolele de imbracaminte nu contin rugina, precum nasturii vechi si oxidati. De asemenea, nu lasa rufele spalate in masina un timp indelungat, iar in cazul in care masina de spalat rufe este izolata intr-o camera cu umiditate crescuta, foloseste un aer conditionat sau un dezumidifactor pentru a inlatura excesul de umezeala. Daca observi pete de rugina pe suprafata aparatului, foloseste un agent de indepartare a ruginii si vopseste zona care a fost afectata.

Protejarea masinii de spalat de caderi de tensiune sau socuri electrice

In cazul in care locuiesti la bloc, nu ar trebui sa intampini astfel de dificultati, prizele apartamentului avand acces la impamantarea generala. In cazul in care simti un soc electric atunci cand atingi masina de spalat, este posibil fie ca priza sa fie stricata, stecherul sau cablul sa fie uzate sau o alta problema interna de natura electrica. Inainte de toate, incearca sa folosesti un prelungitor care are protectie antisoc, dar daca problema persista, apeleaza cu incredere la serviciile unui electrician. Consulta manualul de utilizare pentru ghidaj in aceste cazuri.

Vezi si sfaturile de intretinere de pe site-ul Arctic!

 Curatarea unei masini de spalat

Masinile de spalat cu incarcare frontala sunt mai eficiente energetic si folosesc mai putin detergent decat cele cu incarcare superioara, insa pot acumula mucegai sau mirosuri neplacute. O spalare lunara poate preveni acest lucru si prelungi durata de viata a masinii tale. Pentru aceasta poti folosi fie o solutie din comert, fie o reteta eco facuta in casa, care nu contine clor.

Frecventa curatarii masinii de spalat

Desi este recomandata sa fie facuta o data la 1-2 luni, frecventa curatarii masinii de spalat depinde de trei factori:

  • Problema intalnita cel mai des
  • Felul de substanta folosita
  • Tipul de masina de spalat

Printre cele mai intalnite probleme sunt: acumularea de mucegaiuri si mirosuri in masina de spalat, resturile de detergent sau alte produse de curatat, depunerile de calcar si alte resturi, precum nisipul sau scamele.          

Curatarea externa a masinii de spalat 

Curatarea externa a masinii de spalat este necesara pentru o buna functionare dar si un aspect ingrijit al aparatului tau. Pentru o buna curatenie, asigura-te ca ai deconectat masina de spalat de la sursele de apa si curent. Sterge intai suprafetele cu o carpa uscata, iar in cazul petelor de detergent foloseste un burete sau o carpa moale inmuiata in putina apa calduta cu detergent de vase. Verifica si furtunul de alimentare si cel de evacuare al apei, deoarece infundarea acestora poate duce la scaderea performantelor masinii tale de spalat. Este recomandat sa schimbi furtunul o data la 5 ani, pentru o buna functionare. Verifica si compartimentul de scame, iar pentru inlaturarea mirosului exterior foloseste o solutie de apa cu putin otet.

Curatarea interna a masinii de spalat

Curatarea interna cuprinde curatarea usii, a interiorului tamburului si a sertarelor pentru detergenti si balsam. Pentru a preveni excesul de umiditate, lasa usa masinii deschisa dupa fiecare spalare, pentru o buna aerisire. Incepe de la garnitura usii, care poate acumula resturi de detergent, mucegai si bacterii. Cauciucul garniturii are tendinta de a pastra apa, de aceea trebuie sters dupa fiecare spalare. Verifica si garnitura tamburului si curata si aceasta zona. Leaga masina la reteaua de curent electric si pune detergent cat pentru o cantitate mare de rufe. Adauga si putin clor daca ai la indemana. Ruleaza setarea cu apa cea mai calda, sau cea de autowash, daca masina ta de spalat vine echipata cu aceste functii. Dupa ce s-a incheiat cicul de spalare, scoate sertarul pentru detergent (verifica manualul pentru detalii) si intr-o cada cu apa calduta cu putin otet, freaca-l bine cu o periuta, apoi lasa-l la uscat. Monteaza la loc compartimentul pentru detergent si esti gata! Repeta acest proces in mod regulat si vei avea parte de haine imaculate, de fiecare data.

Solutii de curatare a masinii de spalat

Poti opta pentru o solutie clasica de curatare sau una eco, ce nu are in compozitie clor sau alte substante de provenienta industriala. De exemplu, poti face o solutie din bicarbonat si apa (jumatate de pahar de bicarbonat si jumatate de pahar de apa) pe care sa o introduci in compartimentul pentru detergent al masinii de spalat. In interiorul cuvei, adauga doua pahare de otet, solutie care va dezinfecta si elimina mirosurile neplacute existente, in timp ce bicarbonatul va distruge depunerile prezente.

Solutii de curatare a masinii de spalat

De asemenea, peroxidul de hidrogen (apa oxigenata) da rezultate foarte bune, fiind un dezinfectant pentru masina de spalat, chiar si la temperaturi ridicate. Foloseste ~1l din acest lichid in interiorul cuvei si seteaza masina pe un program lung. Dupa ce ai terminat, porneste inca o data programul de clatire, pentru a te asigura ca toate resturile de apa oxigenata au disparut.

In cazul in care depunerile sunt numeroase, poti folosi o solutie de curatat calcarul. Sarea, in combinatie cu otetul, poate fi folosita pentru a curata interiorul masinii de spalat, fiind un puternic decalcifiant si inhibitor al mucegaiurilor. Asigura-te ca pui un program de clatire si evacuare atunci cand ai terminat, pentru inlaturarea bacteriilor si a depunerilor.

 

De ce trebuie intretinuta, protejata si curatata masina de spalat

 

Intretinerea masinii de spalat este esentiala pentru asigurarea unei performante ridicate si a cresterii duratei de viata a aparatului. Protejarea acesteia de inghet, temperaturi ridicate sau socuri electrice ii va conferi o buna functionare si un mediu sigur si lipsit de griji pentru tine si familia ta. Depunerile de minerale, in special pe filtru sau pe tambur pot duce la supraincalzire, iar necuratarea corespunzatoare a furtunelor de alimentare si evacuare, precum si a compartimentului pentru scame poate conduce la evacuarea necorespunzatoare a apei, care poate genera chiar si inundarea camerei in care se afla amplasata masina de spalat rufe. Curatarea masinii de spalat cu otet sau cu sare odata la 1-2 luni o va proteja de mucegai si va elimina din depunerile de minerale prezente.

Calitatea spalarii rufelor in masina de spalat

De multe ori rufele spalate necorespunzator, sau cu pete negre de mucegai sunt rezultatul neintretinerii corespunzatoare a masinii de spalat. Calitatea spalarii se va mentine aceeasi pentru ani la rand, daca folosesti una sau mai multe din sfaturile de curatare prezente mai sus. Fii sigur ca ai citit corect manualul de utilizare, etichetele hainelor, dar si cele ale produselor pentru spalat rufe (detergent, balsam). Nu uita sa intorci hainele pe dos atunci cand le speli, in special pe cele cu imprimeu sau nasturi, si foloseste saculeti speciali sau o fata de perna pentru spalarea articolelor mici sau a lenjeriilor delicate. Te poti inspira si de pe site-ul Arctic, pentru sfaturi pe scurt despre intretinerea masinii de spalat.  

Reducerea consumului de energie pentru masina de spalat

Foloseste programele adecvate pentru tipurile de haine. In cazul in care speli mai multe tipuri de tesaturi, seteaza programul pentru cea mai delicata dintre ele. Daca observi pete albe pe hainele tale, inseamna ca folosesti prea mult detergent. Redu in acest caz cantitatea de detergent si de balsam. Incearca sa speli la cea mai scazuta temperatura, pentru a reduce costurile. Observa in acest caz care detergent nu lasa pete la actiunea apei reci si foloseste programele rapide sau Eco de cate ori ai ocazia. Poti folosi o temperatura ridicata in cazul in care petele sunt profunde sau de ulei.  

Prelungirea duratei de functionare a masinii de spalat

Folosind unul sau mai multe din sfaturile si trucurile prezente mai sus, te vei putea bucura pentru mult timp de masina ta de spalat. Nu uita sa citesti instructiunile inainte de folosire, sa intretii periodic masina de spalat si sa o cureti atent atat pe interior, cat si pe exterior. In cazul in care intampini dificultati, contacteaza un centru de reparatie pentru masini de spalat sau un service specializat, care-ti vor oferi solutii rapide pentru orice fel de problema.