Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Idei si retete pentru o cina romantica organizata la tine acasa

Autor: Arctic

Data publicarii: January 22, 2020

Data modificarii: April 16, 2020

Stim ca unul dintre secretele relatiilor de lunga durata este implicarea. Increderea, daruirea, timpul petrecut impreuna, dar si dorinta fiecarui partener de a mentine flacara aprinsa, indiferent de varsta sunt, poate, printre cele mai importante elemente care consolideaza o relatie. Un alt lucru pe care il stim este ca rutina poate fi inamicul oricarui cuplu. De aceea, este ideal ca, din cand in cand, sa dati un „refresh” relatiei, aducand ceva nou. Cinele romantice, in locul clasicelor iesiri in oras, pot fi ingredientul potrivit atunci cand le pregatesti cu bucurie si urmezi cateva sfaturi practice. Despre acestea discutam chiar in ghidul urmator. 

Trucuri sa te asiguri ca nu dai gres. Cum creezi atmosfera pentru o cina romantica

cina_romantica_2

Avantajul cinelor romantice facute acasa este acela ca va ofera mai multa libertate si intimitate. Puteti contura atmosfera exact asa cum vreti si puteti redecora spatiul dupa bunul plac. Toate acestea necesita implicare si cateva idei pe care le putem detalia in continuare.

Implica-ti partenerul, daca simti nevoia de putin ajutor

Cand alegeti sa mancati la un restaurant, in oras sau sa comandati ceva acasa, nu trebuie sa va pregatiti prea mult. Puneti mana pe telefon si faceti rezervarea sau comanda pe loc. Insa cinele romantice pregatite acasa iau ceva mai mult timp. De aceea, este ideal ca ambii parteneri sa contribuie cu ceva, astfel incat niciunul dintre voi sa nu se simta obosit dupa patru ore precute in bucatarie sau in sufragerie, chinuindu-se sa creeze decorul perfect. Puteti stabili sa faceti salatele impreuna sau sa aranjati masa impreuna. Gasiti cateva activitati pe care sa le faceti in doi si bucurati-va de ele ca de un preludiu.

Pastrati simplitatea

Iar aceasta regula este valabila atat pentru alegerea meniului, cat si pentru detaliile ce tin de atmosfera. Pastrand lucrurile simple, va veti putea simti relaxati si in largul vostru, fara sa va stresati prea mult cu gatitul preparatelor sau cu reamenajarea spatiului. 

Alegeti momentul potrivit si locul perfect

Daca stii ca partenerul tau este prins in anumite proiecte de munca sau are un examen pe care trebuie sa il dea in curand, este bine sa planificati cina atunci cand este mai putin stresat si a scapat de griji. De exemplu, vineri seara, la finalul unei saptamani dificile de munca, un astfel de rasfat este potrivit pentru amandoi. Veti avea, astfel, un motiv in plus sa sarbatoriti.

Adu ceva nou

Chiar daca veti lua cina acasa, un mediu extrem de familiar, nu inseamna ca nu poti aduce ceva surprinzator. Daca vreti sa va simtiti ca intr-un loc nou, poti alege varianta de a face un mic picnic, chiar in livingul tau. O alta idee este sa redecorezi putin spatiul, astfel incat sa poti instala un videoproiector. Pe unul dintre peretii camerei, pune sa ruleze imagini sau videoclipuri cu voi doi, facute inca din primul an al relatiei. Nu uita sa imortalizezi si momentul serii, ca sa il poti adauga si pe acesta.

Foloseste luminile pentru a crea o atmosfera placuta

Asa cum stii, lumina are un rol important in crearea atmosferei potrivite. Alege sa folosesti, in locul luminii clasice, ghirlandele, instalatiile luminoase, lampile sau veiozele care dau o lumina calda, difuza.

Nu uita de muzica

Creeaza un playlist cu melodiile voastre preferate si cele care au marcat momentele importante de-a lungul relatiei si lasa-l sa cante, in surdina, pe tot parcursul cinei. 

Retete de preparate pentru cina romantica

 

Asadar, data este stabilita, decorul este pregatit, playlistul cu muzica este ales deja, mai ramane doar sa stabilesti meniul. Cum simplitatea este una dintre regulile de aur ale unei cine romantice, ti-am pregatit, in continuare, cateva idei rapide, usor de pus in aplicare chiar si de persoanele fara niciun pic de experienta in arta culinara.

Tapas cu somon afumat

Daca vreti sa incepeti cina cu ceva usor, dar savuros in aceeasi masura, atunci retetele de tapas va vin in ajutor. Am pregatit in continuare una dintre cele mai delicioase variante. O puteti gusta alaturi de o salata de rucola si un fresh de portocale, care sa va energizeze putin dupa o zi lunga de munca.

Ingrediente necesare:

  • 10 felii mici de paine crocanta prepreparata;
  • 1 cutie de crema de branza;
  • 200 g somon afumat;
  • frunze busuioc;
  • 3 ridichi;
  • o mana de germeni de grau;
  • ulei de masline;
  • sare;
  • piper proaspat macinat.

Mod de preparare:

Pentru inceput, unge fiecare felie de paine cu crema de branza. Taie apoi ridichile si somonul in felii potrivite, indicat este sa aiba o grosime de aproximativ doi centimetri si monteaza pe feliile de paine frunzele de busuioc, somonul, feliile de ridiche si cateva fire de germeni. In final, se stropesc tapasurile cu ulei de masline, sare si piper proaspat macinat. Le puteti servi alaturi de un fresh de portocale si cateva felii de masline.

Trufe de branza feta si verdeata

Aceste trufe merg perfect alaturi de feliile de tapas cu somon. Usoare si gustoase, trufele ofera un plus de culoare oricarui meniu.

Ingrediente necesare:

  • 150 gr de branza Feta;
  • 150 gr crema de branza;
  • 3 lingurite de ceapa alba, tocata foarte fin;
  • 1 lingurita sos Worcester;
  • ¼ lingurita piper negru;
  • ½ legatura marar proaspat tocat fin.

Pentru decorarea trufelor ai nevoie de:

  • seminte susan;
  • seminte de in;
  • boia;
  • mac

Mod de preparare:

Cu ajutorul unui mixer sau blender, amesteca bine cele doua tipuri de branza, adauga apoi ceapa tocata marunt, piperul, sosul, pana cand obtii o pasta omogena. Adauga, apoi, mararul taiat marunt, pana cand ingredientele se amesteca perfect. De asemenea, poti alege sa nu incorporezi verdeata in crema de branza, ci sa lasi mararul doar pentru decor, alaturi de celelalte boluri cu susan, in, boia sau mac. Acopera crema cu o folie alimentara si pune-o la frigider pentru cel putin o ora. Cand este gata, scoate bolul din frigider si, folosind doua lingurite sau modelandu-le in palma, formeaza bilute de dimensiunea unor nuci. Pentru a da un plus de farmec, poti introduce in mijlocul bilelor alune de padure sau bucati de maslina. In final, pregateste cele patru boluri si da fiecare mingiuta in cate un ingredient (mac, susan, in sau boia), in functie de preferinte. Le poti pune pe un platou, servindu-le alaturi de felii de castravete, rosii cherry, masline, migdale.

Piept de rata cu portocale

cina_romantica_5

Daca iti doresti un preparat special, pe care nu il gatesti atat de des precum friptura de pui, de exemplu, atunci pieptul de rata cu portocale este alegerea potrivita. Chiar daca ti s-ar parea greu de gatit, vei vedea, din randurile urmatoare, ca lucrurile sunt mai simple decat crezi.

Ingrediente necesare:

  • 4 portocale;
  • 2 bucati piept de rata;
  • 1 ceapa;
  • 1 lingura miere;
  • 1 lingurita piper boabe;
  • sare, condimente.

Mod de preparare:

Pentru a prepara friptura ca la carte, exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti inainte de a pune bucatile de carne in tigaie, pe aragaz. In primul rand, pieptul de rata nu trebuie gatit imediat dupa ce l-ai scos din frigider, ci trebuie lasat la temperatura camerei 30-60 de minute. De asemenea, pieptul de rata nu trebuie sa fie ud atunci cand il pui in tigaie. Sterge bucatile de carne cu o hartie absorbanta inainte de a incepe fasonarea si crestarea pieptului de rata. Apa ramasa pe el poate face ca friptura sa se fiarba in loc sa se prajeasca, si cu siguranta nu iti doresti asta, deoarece friptura nu se va carameliza si nu va prinde acele culori si texturi care fac speciala aceasta friptura. Apoi, carnea trebuie fasonata cu atentie, excesul de grasime din partile laterale trebuie indepartate, pentru ca friptura sa aiba un aspect placut. Inainte de a-l praji, cresteaza pielea pieptului de rata, folosind un cutit cu o lama cat mai subtire, pana aproape de stratul de carne. Astfel, aceasta va deveni crocanta si cu un aspect apetisant.

Cand pieptul de pui este deja fasonat si crestat, incinge tigaia foarte bine (este indicat sa alegi o tigaie cu fundul mai gros), astfel incat, in momentul in care pui carnea, ea deja sa inceapa sa sfaraie. Prajeste carnea pe partea cu pielea timp de 7-8 minute si lasa grasimea sa se topeasca. Intoarce pieptul de rata folosind un cleste, fara sa intepi carnea, si las-o la prajit 7-8 minute, apoi pune friptura timp de zece minute, in cuptorul deja incins la 180 de grade. Separat, in uleiul ramas in tigaie, caleste 2-3 minute ceapa taiata in sferturi, pana cand uleiul prinde aroma, apoi scoate-le din tigaie. Peste el toarna sucul obtinut de la cele trei portocale.

Adauga sare, condimente, o lingurita de boabe de piper si lasa sosul sa fiarba la foc mic pana cand incepe sa se ingroase. In final, pune mierea si las-o sa se dizolve in sos. In cinci minute, poti inchide focul. Pregateste farfuriile pe care ai asezat deja friptura si asezoneaz-o cu sosul obtinut. Separat, poti prepara si o salata de varza rosie si le puteti servi alaturi de bauturile voastre preferate.

Somon in sos de lamaie si capere

cina_romantica_6

Daca va doriti un preparat usor atat in ceea ce priveste consistenta lui, cat si modul de preparare, atunci puteti lua in calcul aceasta reteta. In continuare, gasesti lista cu ingredientele necesare, dar si modul de preparare.

Ingrediente necesare:

  • 1 lingurita unt;
  • 3 lingurite capere;
  • 4 fileuri de somon;
  • zeama de la o lamaie;
  • sare si o lingurita condimente.

Mod de preparare:

Intr-o tigaie de teflon, topeste untul, apoi adauga fileul de peste. Pune peste el sare, zeama de lamaie si o lingurita de condimente, cum ar fi amestecurile de ierburi aromate potrivite fripturilor de peste (patrunjel, rozmarin, marar) si lasa la foc potrivit cate 3-5 minute pentru fiecare parte. In final, adauga si caperele inainte cu cinci minute de a opri focul. Puteti servi friptura alaturi de cateva legume preparate la cuptor sau impreuna cu un piure de mazare.

Tagliatele cu fructe de mare

Este reteta ideala pentru cei care vor sa prepare acele retete pe care le savurezi in concediile de vara, cand mergi intr-un restaurant de langa mare. Daca aveti multe amintiri frumoase facute chiar pe plajele din tara sau din afara, gustul acestui preparat le-ar putea reactiva. Asa ca, de ce nu, merita incercat.

Ingrediente necesare:

  • 300 g mix de fructe de mare;
  • 250 g paste;
  • 8 rosii cherry taiate in jumatate;
  • 3 catei usturoi;
  • 1/2 legatura patrunjel;
  • 150 ml apa plata;
  • 2 linguri ulei;
  • 4 linguri sos de rosii;
  • 1 lingurita amestec de ierburi aromate:
  • sare si piper.

Mod de preparare:

Mai intai pune pastele la fiert in apa cu putina sare si separat, intr-o tigaie potrivita, caleste usturoiul pana cand capata o culoare aurie si o textura moale. Adauga, apoi, mixul de fructe de mare si lasa-le pe foc 5-10 minute. Pune apoi bulionul, 150 ml apa, amestecul de ierburi aromate, sare, piper, rosii cherry si lasa sosul pe foc cateva minute, apoi adauga pastele deja fierte. In final, asezoneaza-le dupa gust, daca mai este nevoie, si adauga patrunjelul tocat marunt.

Retete de deserturi potrivite pentru cina romantica

 

Desigur ca pentru un plus de savoare si rasfat, din meniul vostru nu trebuie sa lipseasca desertul. Nu trebuie sa petreci ore bune gatindu-l, noi ti-am pregatit patru retete care, pe cat de savuroase sunt, pe atat de repede si simplu se fac.

Mousse de ciocolata

cina_romantica_8

Cu o crema fina, delicioasa si cu un gust intens de cacao, mousse-ul este solutia ideala pentru cinele romantice. Nu doar datorita gustului pe care multe persoane il adora, ci si pentru faptul ca poate fi gata in cateva minute. Iata in continuare mai multe detalii.

Ingrediente necesare:

  • 300 g ciocolata cu 70% cacao;
  • 250 ml frisca lichida;
  • 2 albusuri;
  • 2 linguri de zahar.

Mod de preparare:

Pentru inceput, topeste ciocolata la bain-marie (baie cu aburi). Recomandat este sa folosesti o ciocolata de calitate, cu 70% cacao, pentru ca aceasta ofera textura si densitatea potrivite pentru mousse. Cand ciocolata s-a topit, ia bolul de pe baia de aburi si adauga 60 ml, amestecand continuu, pana cand ingredientele se omogenizeaza perfect. Separat, incepe sa bati albusurile spuma, peste care adaugi, treptat, zaharul, si amesteca pana cand obtii o crema lucioasa, ca de bezea. Cand ai obtinut o crema consistenta, treci la urmatorul pas. Folosind un mixer, prepara frisca, tinand cont de instructiunile de pe ambalaj. Cand si aceasta este gata, nu iti mai ramane decat sa adaugi in bolul cu ciocolata, crema de bezea si frisca. Amesteca totul bine, cu ajutorul unei spatule din silicon si pregateste doua suporturi (pot fi niste cesti dragute sau recipiente speciale pe care le gasesti in cofetarii sau magazine). Distribuie mousse-ul de ciocolata si pune recipientele la frigider cu cel putin o ora inainte de a le servi. Pentru si mai multa savoare, poti decora desertul cu alune, nuci sau fulgi de migdale, fructe de padure, frunze de menta.

Lava cake

cina_romantica_9

Cu siguranta, acest desert nu ar trebui sa lipseasca de pe lista iubitorilor de ciocolata. Asa ca, daca va numarati printre ei, atunci desertul Lava Cake se poate inscrie cu succes in meniul cinei voastre romantice.

Ingrediente necesare:

  • 150 g ciocolata amaruie;
  • 80 g unt;
  • 3 linguri zahar pudra;
  • 2 linguri faina (30 g);
  • 2 galbenusuri;
  • 2 oua;
  • 1 esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Pentru a pregati aceasta reteta, ai nevoie, mai intai, sa topesti la baie de aburi untul impreuna cu ciocolata, astfel incat sa obtii o crema fina. Cand este gata, ia bolul de pe foc si lasa-l la racit. Adauga, peste crema de ciocolata, zaharul pudra si faina, amestecand continuu, ca sa eviti formarea cocoloaselor. Peste aceasta crema, adauga ouale intregi, apoi galbenusurile, continuand sa amesteci ingredientele, pana cand toate se omogenizeaza perfect. In final, condimenteaza desertul cu esenta de vanilie si pregateste-l pentru cuptor. Pentru copt, poti folosi fie forme din ceramica, portelan, fie forme de unica folosinta, din aluminiu. Orice ai alege, important este sa le ungi cu unt si sa presari putin zahar, inainte de a turna compozitia in ele. Umple formele cu trei sferturi crema de ciocolata, asaza-le intr-o tava in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius. Lasa desertul la copt 10-15 minute sau pana in momentul in care suprafata prajiturii se caramelizeaza. Il poti servi adaugand peste el un sos de fructe sau impreuna cu doua cupe de inghetata.

Prajitura cu ravas

cina_romantica_10

Ne plac surprizele, dar si mesajele de iubire gasite intr-un ravas facut chiar de persoana draga. Daca iti doresti un desert special, altul decat cele pe care le gatesti de obicei, atunci prajitura cu ravas este alegerea care, cu siguranta, nu te va dezamagi.

Ingrediente necesare:

  • 70 g zahar;
  • 50 g faina;
  • 30 g unt;
  • 2 albusuri;
  • ¼ lingurita scortisoara.

Mod de preparare:

Cauta mai intai cele mai inspirate mesaje potrivite ravaselor, printeaza-le pe biletele inguste, astfel incat sa le ai la indemana atunci cand este gata aluatul prajiturii. Pentru desert, trebuie, intai de toate, sa topesti untul, apoi sa il amesteci impreuna cu faina, zaharul, albusurile si scortisoara, pana cand obtii o compozitie lichida, densa si bine legata. Separat, pregateste o tava tapetata cu o foaie de copt. Pune, apoi, in tava, o lingurita de compozitie si, prin miscari circulare, intinde uniform, pana formezi un cerc cu un diametru de maxim zece centimetri. Recomandat este sa pui in tava cate patru cercuri, deoarece va trebui sa le modelezi imediat ce le scoti din cuptor, cand ele sunt calde si maleabile. Daca vei pune mai multe la copt, nu vei avea timp sa pui ravasul in ele, pentru ca se vor raci si se vor intari. Cand sunt gata, pune tava in cuptorul deja incins la 200 de grade si lasa prajiturile la copt cinci minute sau pana cand observi ca se rumenesc usor. Imediat ce scoti tava din cuptor, ia de pe foaia de copt cercurile de aluat copt si asaza in fiecare cate un ravas. Indoaie cercul la jumatate, unind marginile, astfel incat ravasul sa fie ascuns in centrul cercului. Apoi, pentru a-i da acel aspect specific, poti folosi o cana pe marginea careia sa indoi la mijloc semicercul obtinut, astfel incat prajiturile sa aiba o forma arcuita.

Pavlova

cina_romantica_11

Pentru multe persoane, gustul prajiturii Pavlova este de nerefuzat. Textura crocanta de bezea, crema care se topeste in gura, aroma acrisoara a fructelor, toate combinate ofera o experienta savuroasa oricarui pofticios. Testeaza reteta urmatoare si observa rezultatul. Mai mult ca sigur, nu te va dezamagi.

Ingrediente necesare:

  • 250 g zahar;
  • 350 ml frisca lichida;
  • 500 g fructe de padure;
  • 5 albusuri;
  • 3 linguri amidon;
  • 1 lingura otet;
  • 1 esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Cu ajutorul unui tel in forma de para, bate albusurile spuma, pana cand obtii o crema fina ca de bezea. Adauga, apoi, zaharul, in timp ce amesteci continuu si observi ca noua crema isi schimba textura, devine mai lucioasa si incepe sa fie mai consistenta. Adauga otetul, amidonul si amesteca timp de 5-10 minute pentru a incorpora toate ingredientele. Intre timp, poti incalzi cuptorul la 130 de grade si poti pregati tava. Recomandate sunt tavile rotunde, cu diametrul de 22-26 cm si cu baza detasabila. Asaza pe fundul ei o folie de copt cu partea lucioasa in sus si toarna peste ea crema, cat mai uniform. Pune tava in cuptor si lasa bezeaua sa se coaca timp de aproximativ 180 de minute. Blatul este gata atunci cand se desprinde cu usurinta de pe hartia de copt. Cat timp se raceste bezeaua, poti pregati frisca, tinand cont de instructiunile de pe ambalaj. Atunci cand este gata, poti pune peste blatul de bezea, crema de frisca si sa ornezi tortul folosind sirop de macese sau merisoare si cateva felii de fructe.

Acum totul este pregatit. Nu va ramane decat sa alegeti data si sa va puneti ideile si imaginatia la treaba.

Sursa foto: Shutterstock